Witam. No ładnie się ten wątek rozwinął podczas mojej nieobecności na forum.
Pływałem po wszystkich podziemiach na MRU. nie ma żadnej tajemnicy w zalanych podziemiach na NORDPOLU
ą ,bo nie mogłem zobaczyć zalanych korytarzy, czyli są dla mnie TAJEMNICZE. O tym ,że Rosjanie wysadzili tam jakieś wyjście (odwodnienie?) też słyszałem. Jak pływałem tam pontonem w 1980 roku to na Nordpolu była woda, pontonem dało się wpłynąć w korytarz za Nordem ok 100m i ponton nie przeciskał się między lustrem wody a stropem.
Asia napisał(a):
co do nurkowania to trzeba się nastawić, że aby to zrobić jednorazowo trzeba przepłynąć pod wodą około 3,5 km (zależy gdzie w jakim okresie zaczyna się woda). Jest to do zrobienia ale zważając na specyfikę podziemni ryzykowne
Nurkować na pewno nie będę i wejdę tam dopiero jak woda opadnie do ok 1metra.
Asia napisał(a):
Pływałem po wszystkich podziemiach na MRU. nie ma żadnej tajemnicy w zalanych podziemiach na NORDPOLU
Dla mnie jest to tajemnicą ,bo nie mogłem zobaczyć zalanych korytarzy, czyli są dla mnie TAJEMNICZE. O tym ,że Rosjanie wysadzili tam jakieś wyjście (odwodnienie?) też słyszałem. Jak pływałem tam pontonem w 1980 roku to na Nordpolu była woda, pontonem dało się wpłynąć w korytarz za Nordem ok 100m i ponton nie przeciskał się między lustrem wody a stropem.
Asia napisał(a):
Co do odwodnienia o które pytasz jest zasypane piaskiem też od strony wody, już w niskim chodniku odwadniającym a nie tunelu.
Odnośnie odwodnienia ,to próbowałem wejść od strony kapliczki, ale po kilkudziesięciu metrach ilość piachu praktycznie uniemożliwia wędrówkę (czytaj-czołganie)
Asia napisał(a):
Jest kilka obiektów murowanych połączonych z GDR, a nie rozpoznanych
Wiesz co to za „murowane i nierozpoznane” obiekty? Proszę o konkrety.
Asia napisał(a):
Jest chodnik podziemny łączący koszary z fortyfikacjami, również zamurowany przez Rosjan. Jest pan-werk, którego istnienie ukryto, a teren i ślady po jego istnieniu splantowano
Czy ten zamurowany korytarz do koszar to ten długi ślepak przy Pz.W. 726?
Też słyszałem o tym zamaskowanym Pz.W. Ma niby być w lesie w okolicy Międzylesie-Cibórz
Może masz jakieś zdjęcia ? Wrzuć do wątku "MRU-Zalane korytarze za Nordpolem- zdjęcia"
spider10.5 napisał(a):
czy w tym obiekcie sa jakies niezbadane korytarze ? Przecież niemcy byli mistrzami kamuflazu i żadnym problemem by nie bylo dla nich takie zamaskowanie korytarzy czy komór , że do dnia dzisiejszego są one niezbadane.
Jeżeli są zamaskowane korytarze ,to ich nie widać i nie oczekuj że ktoś wie gdzie one są i Ci o nich opowie. Jeżeli były kiedyś takie korytarze, to BYŁY , już są „odmaskowane” i w związku z tym są znane i pewnie trudno teraz poznać ,że kiedyś były zamaskowane. Może pytając miałeś na myśli „ czy myślicie, że są na MRU jeszcze jakieś zamaskowane korytarze?”
Ja myślę, że są. Na potwierdzenie dwa przykłady:
Pierwszy to do niedawna niedostępny korytarz (ok 100m) do dwóch komór w Pz.T 2 na Pętli Nietoperskiej
Drugi to zamaskowane i niedostępne jeszcze w latach 70-tych pomieszczenie i szyb OB. 2596 przy dworcu Ludwig.