Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 13:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 listopada 2006, 16:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Indiana Jones napisał(a):
Mając na myśli "debili" nie chciałem nikogo z tu obecnych obrazić, ale są ludzie którzy mają gdzieś historie itp. idą i celowo rozkopują, grzebią na dobrze im znanym stanowisku archeo

Wiadomo, że każdy szanujący się eksplorator nie postepuje jak wandal - zresztą znajdowanie miejscówek, obcowanie z historią i terenem, orientowanie dróg na podstawie przekazów i starych map to przynajmniej dla mnie największy "bajer". Znajdowane przedmioty stanowią potwierdzenie dociekań i miły dodatek natury kolekcjonerskiej. W ogóle łażenie nawet po "cudzych" miejscówkach nie jest już tak ekscytujace jak znajdowanie swoich :)

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 listopada 2006, 16:34 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Cytuj:
łażenie nawet po "cudzych" miejscówkach nie jest już tak ekscytujace jak znajdowanie swoich

Dokładnie :1
Indiana - jeśli ktoś znajdzie "zgniłą monetę" czy "przepaloną fibulę" idąc za ciągnikiem w polu, to jest mała szansa, że zniszczy w ten sposób ważne stanowisko archeologiczne. Nie ma sensu powtarzać tego mitu, którym posługują się niektórzy wrogo do nas nastawieni archeolodzy. Inna sprawa to jeśli np. celowo rozkopuje cmentarzysko by siegnąć po tę fibulę :cop Dlatego tak ważne jest wywalczenie możliwości zgłaszania i rejestracji znajdowanych artefaktów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 listopada 2006, 17:48 
Generał Broni
Generał Broni

Van Worden napisał(a):

Indiana - jeśli ktoś znajdzie "zgniłą monetę" czy "przepaloną fibulę" idąc za ciągnikiem w polu, to jest mała szansa, że zniszczy w ten sposób ważne stanowisko archeologiczne.

Zgadzam się z tobą i osobiście nie mam nic przeciwko, cały czas mówię tylko o tych tzw "wandalach" celowo plądrujących stanowiska :evil:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 23:34 
Moderator
Moderator

karol_poznan napisał(a):
Elnio masz to miejsce w swoich namiarach ? :)

Mam :-)

bogdans napisał(a):
Pytanie do kolegów mających kontakty z archeologami lub do samych archeologów (o ile tacy tu zaglądają) : pierwszy znalazca bardziej narozrabiał czy się przysłużył sprawie ?

Narozrabiał. Nikt go do niczego nie zmuszał, a on "z dobrego serca" wskazał fałszywe miejsce czesząc w dalszym ciągu to właściwe. Przez niego archeo stracili czas i pieniądze organizując wykopaliska nie tam gdzie trzeba. Dopiero później udało się ustalić u miejscowych gdzie ten koleś chadzał z wykrywaczem i trafic na pole z monetami.
Ten dowcipny kolega bywa na tym forum. Więcej takich numerów, a archeo z pewnością będą coraz bardziej przyjaźnie nastawieni do poszukiwaczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 09:53 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

elnio napisał(a):
Narozrabiał. Nikt go do niczego nie zmuszał, a on "z dobrego serca" wskazał fałszywe miejsce czesząc w dalszym ciągu to właściwe. Przez niego archeo stracili czas i pieniądze organizując wykopaliska nie tam gdzie trzeba. Dopiero później udało się ustalić u miejscowych gdzie ten koleś chadzał z wykrywaczem i trafic na pole z monetami.
Ten dowcipny kolega bywa na tym forum.

Brak słów. :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Archeo
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 10:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

INDIANA--jestem za zglaszaniem archeologom przypadkowo natrafionych stanowisk ale w swoim czasie widzialem{zbieram militarke IIRP} stanowisko archeo wielkosci kilku-- tak,tak kilku hektarów gdzie po skorupach chodzisz jak po dywanie i krew mnie zalala ze ci co biorą pieniadze za zabezpieczenie takich miejsc nic nie robią aby wykupic i zrobic rezerwat scisly!!!!.Co ciekawe są to pola orne co roku uprawiane przez rolnikow,skorupy rozgniatane kolami i niszczone plugami a poblizu jakiś nawiedzony rolnik zrobil sobie kopalnię piasku w miejscu gdzie kości i skorupy mieszają się ze smieciami wywiezionymi przez tego chłopa.!!!!!!!A jakże ,na drugi dzień pojechalem do najbliższej placowki muzeum i okazało się że nie mają możliwości i środkow aby pilnowac tego znanego i największego w tamtym rejonie i w Polsce stanowiska!!!!!!!!.Indiana--niech archeolodzy ratują takie stanowiska a nie tylko wykopie "dolek" 6m x 6m ,posiedzi 2 tygodnie i zwinie żagle.Znalezienie przypadkowo jednej boratynki,toporka,grotu,artefaktu nie musi oznaczac stanowiska archeo gdyz ludzie na przestrzeni wiekow gubili ,gubia i bedą gubic rzeczy. :cry: :cry: :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 10:17 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

W okolicy z kad pochodze a wlasciwie wkolo wioski , w ktorej urodzil sie moj tato znajduja sie podobno rejestrowane stanowiska archeo . Tato wrecz opowiadal , ze mial jako dziecko spora kolekcje narzedzi wykonanych z kamienia ( kolekcja zniknela ) , ktore to narzedzia znajdywal ( wlasnorecznie lub z rodzenstwem ) na polach . Jednak nigdy nie widzialem kogokolwiek profesjonalnie kopiacego ( archeo ) w w.w. okolicy .
Dla mnie jednak wystarcza swiadomosc , ze tam sa takie stanowiska i omijam krotkim lukiem tamte rejony koncentrujac sie na innych miejscach i znaleziskach . Zastanawiam sie jednak czy fanty datowane na okolo 5000 lat sa az tak popularne i niewazne by je pozostawiac w ziemi ( w sumie nie zardzewieja :jump bo kamienne ) i pozwalac by ulegaly ew. uszkodzeniom przy pracach polowych .
Osobiscie sadze , ze to kwestia "sumienia" czy :
- znaleziona monetke czy cos innego zatrzymamy ( sprzedamy ) .
- zglosimy ( w przypadku sporej wagi znaleziska ) odpowiednim organom .

Mnie satysfakcjonuje druga opcja .
A wysylanie archeo w "pole" i kopanie w wlasciwym miejscu ... to juz zakrawa na swinstwo .

Pozdrawiam - Piotr

Ostatnio edytowano czwartek, 16 listopada 2006, 10:46 przez saper3791, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 10:42 
Specjalista
Specjalista

witam ta druga obcja jest dla wszystkich najbardziej atrakcyjna. ale czy pieniądze to wszystko kolega odwołuje się do sumienia tak do sumienia i pewnej posiadanej swiadomości na temat anonimowych znalezisk jakie większosc z Was kopie. przede wszystkim chodzi o te najstarsze znaleziska kamienne zelazne i jakie kolwiek sa źródłem poznania historycznego w kategoriach globalnych jeśli chodzi o historie państw naszego czy obcego jaki i lokalna dotyczaca określonej miejscowości w której zosyał znaleziony zabytek. pozbawianie a wręcz częste grabienie tych miejsc z różnych zabytków historycznych powoduje zaniżenie czasami wręcz zubożenie historycznego poznania lokalnej histori bliskich nam miejsc okolic. ja natomiast jestem za pełną współpraca ludzi kopiących i szukających w ziemi ludźmi nauki choćby z tego co napisałem powyżej jaki i z innego prostego faktu zależności miedzu sobą tych co gorsza często zwalczających sie środowisk. przecież większosc z Was opiera się na nauce by poznać historiie czy tez rozpoznać jakieś przedmioty korzystacie z fachowej lub popularnej literatury a przecież jej autorzy by cos takiego opracowac pracuja na xródłach które oni jak i Wy wyciągacie z tej naszej Polskiej Błąd-nie "ziemii" a "ziemi". tak więc współpraca mile widziana choć wiem że prawo jest wam nie na rękę gdyż opracowano je w dużej mierze bezmyślnie. pozdrawima Numizmatyk57.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archeo
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 12:00 
Generał Broni
Generał Broni

saperek napisał(a):
INDIANA--jestem za zglaszaniem archeologom przypadkowo natrafionych stanowisk ale w swoim czasie widzialem{zbieram militarke IIRP} stanowisko archeo wielkosci kilku-- tak,tak kilku hektarów

Polska niestety biedny kraj, a szacuje się że stanowisk archeo jest ok miliona, nie ma po prostu na to pieniędzy, a z drugiej strony jeśli nic się tam nie buduje to stanowisko może sobie jeszcze długie lata leżeć nie ruszane - nic się mu nie powinno stać.

Cytuj:
po skorupach chodzisz jak po dywanie i krew mnie zalala ze ci co biorą pieniadze za zabezpieczenie takich miejsc nic nie robią aby wykupic i zrobic rezerwat scisly!!!!.Co ciekawe są to pola orne co roku uprawiane przez rolnikow,skorupy rozgniatane kolami i niszczone plugami

To co jest na wierzchu i jedźdzą po tym pługi jest praktycznie już stracone od dawna dla nauki, jest to materiał przemieszany bez kontekstu, głębiej znajduje się materiał nienaruszony który głownie waśnie interesuje archeo. Co też nie oznacza że ten z wierzchu jest już zupełnie nie istotny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: racheo
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 13:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Indiana a czy Ciebie nie "wzięło by" jakbyś widział wielkie cmentarzysko wczesnośredniowieczne ktore jest na wszystkich dostępnych mapach ze stanowiskami archeologicznymi {tak myślę-nie widziałem},jak te pola są uprawiane,nawożone chemią która zjada brąz,ołów itp... a Ty mówisz o kontekscie.Jakiego kontekstu dziejowego chcesz szukac na cmentarzysku jak wiesz z jakiego okresu jest grodzisko.Najbardziej boli mnie to że to co jest w warstwie ornej bezpowrotnie niszczeje za sprawą rolnika i jego prac,jeszcze kilkadziesiat lat i z tych skorup będzie piasek i glina!!!!!!!!!!!!!!Inaczej wygląda to zza biurka,a inaczej na żywo!!!!!!!Czy mając sprzet w placowkach trzeba czekac aż to w warstwie ornej zniszczeje albo zostanie rzdrapane przez hieny{a nie wątpie tacy przyjeżdzają tam z odleglych wlosci].Nie byłoby lepiej dla nauki aby takie pola spenetrowac wykrywaczem,okiem{skorupy},uratowa j chwili a jak bedą pieniądze wtedy przeprowadzac glebsze badania dziejowe.Nie jest to moja dzialka hobbystyczna ale ja osobiście wyczesałbym to miejsce tak jak czeszę miejsca wrzesniowe aby jakikolwiek fant godny pamiątki minionej epoki uratowac przed bezpowrotnym zniszczeniem.Widzę że rozumujesz jak we wspomnianym muzeum ale nic nie mozecie zrobic tylko czekac,czekac,czekac,--pytam się na co,az to się rozkruszy,skoroduje?????!!!!!!!!! :cry: :x :cry: :x

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 14:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Klimat zagraża dziedzictwu ludzkości
Wzrost poziomu mórz i oceanów oraz powodzie i burze spowodowane m.in. ociepleniem klimatu zagrażają światowym zabytkom kultury i pomnikom przyrody - ostrzegł Program Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP).
"Bezcenne skarby są zagrożone wzrostem poziomu wód oceanów, powodziami i burzami" - napisano w raporcie UNEP, opublikowanym w 2. dniu międzynarodowej konferencji klimatycznej w Nairobi.

http://wiadomosci.onet.pl/1430320,16,1,0,120,686,item.html
Cytuj:
"Poziom Bałtyku może wzrosnąć nawet o 80 cm"
Biolodzy ostrzegają, Morzu Bałtyckiemu grozi katastrofa ekologiczna.

"Jeśli nie uda się zahamować globalnego ocieplenia, do końca XXI wieku w Polsce wystąpi więcej susz i huraganów, a poziom morza może wzrosnąć nawet o 80 cm" - ostrzegł klimatolog prof. Mirosław Miętus z IMGW.
Warszawskie spotkanie z dziennikarzami, studentami i uczniami warszawskich szkół zorganizowano w dniu rozpoczęcia negocjacji klimatycznych w Nairobii. Rządy państw-sygnatariuszy Protokołu z Kioto dyskutują tam o sposobach zahamowania zmian klimatycznych.

http://wiadomosci.onet.pl/1429157,16,1,0,120,686,item.html

Dedykuje te lekture tym, ktorzy widza sens w tworzeniu gestwiny regulacji i biurokracji zamiast patrzec na problem kompleksowo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: racheo
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 15:10 
Generał Broni
Generał Broni

saperek napisał(a):
Indiana a czy Ciebie nie "wzięło by" jakbyś widział wielkie cmentarzysko wczesnośredniowieczne ktore jest na wszystkich dostępnych mapach ze stanowiskami archeologicznymi {tak myślę-nie widziałem},jak te pola są uprawiane,nawożone chemią która zjada brąz,ołów itp...

Mnie się też zbytnio to nie podoba.
saperek napisał(a):
a Ty mówisz o kontekscie.Jakiego kontekstu dziejowego chcesz szukac na cmentarzysku jak wiesz z jakiego okresu jest grodzisko

I tu kolego miły nie wiesz na czym dokładnie polega archeologia, rozumujesz jak poszukiwacz a nie jak współczesny archeolog. tzn dla poszukiwacza najważniejsze są przedmioty materialne, a dla archeologa kultura i obyczaje ludzi którzy to pozostawili, poza tym wszelkie kopanie na stanowisku oznacza zniszczenie tego stanowiska, dlatego archeolodzy wszystko dokładnie dokumentują - ułożenie warstw, rozmieszczenie zabytków. co do cm. dokumentacja fotograficzna itd.
saperek napisał(a):
.Najbardziej boli mnie to że to co jest w warstwie ornej bezpowrotnie niszczeje za sprawą rolnika i jego prac,jeszcze kilkadziesiat lat i z tych skorup będzie piasek i glina!!!!!!!!!!!!!!

A czy zdajesz sobie sprawę z tego ile ton takich skorupek gnije w magazynach, w gruncie pisze się rzeczy - błąd ortograficzny!!! ciekawa jest ta ceramikka co leży głębiej, bo jest właśnie z kontekstem i czasem w niemal całości lub całości.
saperek napisał(a):
Nie byłoby lepiej dla nauki aby takie pola spenetrowac wykrywaczem,okiem{skorupy},uratowa j chwili a jak bedą pieniądze wtedy przeprowadzac glebsze badania dziejowe.N

Taka penetracja przy pomocy wykrywacza niszczy warstwy, a poza tym taki zabytek jest wyrwany z tego tzw kontekstu, nie wiadomo w jakiej był warstwie ani nic innego poza tym że pochodzi z tego stanowiska, dla archeologii to są stracone informacje :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: acheo
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 15:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Indiana--piszesz że Polska biedny kraj---zgodzę sie z tym że 'biedny" ale ze nie ma pieniedzy--nie zgodzę sie,pieniadze są tylko są marnotrawione przez nowe,zbyteczne stanowiska w urzędach itp....np; po co wydawac pieniądze na wyjazdy naszych archeo na badania archeologiczne nap. do Iraku ,Sudanu itp!!!!!!!!!....niech każdy sprzata u siebie,bada swój kraj,swoje stanowiska a nie odkrywa historię innego ,obcego kraju.Tam nasi archeo ratują co się da a u nas czekamy na "ocieplenie klimatu czy podniesienie się wod Baltyku???????,tam piasek bardziej zabezpiecza i konserwuje {brak nawożenia chemii i dzialalności ludzkiej} i tam moze to polezec wieki a u nas brak pieniędzy??? powiedziałbym raczej ;;w chorym ciele chory duch!!! :jump :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 15:41 

Witam!

Cytuj:
saperek napisał:

Nie byłoby lepiej dla nauki aby takie pola spenetrowac wykrywaczem,okiem{skorupy},uratowa j chwili a jak bedą pieniądze wtedy przeprowadzac glebsze badania dziejowe.N

Indiana Jones napisał:
Taka penetracja przy pomocy wykrywacza niszczy warstwy, a poza tym taki zabytek jest wyrwany z tego tzw kontekstu, nie wiadomo w jakiej był warstwie ani nic innego poza tym że pochodzi z tego stanowiska, dla archeologii to są stracone informacje

Indiana Jones - jest sposób by to zrobić :) Po prostu taka penetracja musi się odbywać we współpracy/pod nadzorem archeo i każdy artefakt dokładnie opisany i precyzyjnie umiejscowiony. Tak się to robi w innych krajach, choćby po to by zapobiec dalszej degradacji artefaktów z górnej warstwy ziemi ornej albo po to by zabezpieczyć stanowisko przed złodziejami :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 15:51 
Generał Broni
Generał Broni

Van Worden napisał(a):

Indiana Jones - jest sposób by to zrobić :) Po prostu taka penetracja musi się odbywać we współpracy/pod nadzorem archeo i każdy artefakt dokładnie opisany i precyzyjnie umiejscowiony.

Fajnie brzmi, ale zupełna demagogia. Gdybym chciał kopać z archeo wszytkie znalezione i potencjalne stanowiska archeologiczne, musiałbym chyba mieć stałęgo współpracownika z Instytutu Archeologii. Przecież takich miejsc jest mnóstwo!!!! Jak wyobrażasz sobie każdorazową współpracę na wykopkach? Zupełny absurd :n
Musi też zmienić się podejscie archeologów. Mogę podać kilka przykładów, gdy archeo mieli zupełnie w d.... pokazane palcem stanowisko. Najbardziej zabił mnie jeden powód nierozpoczęcia prac: bo było za ciepło :wq Innym razem przyjechali, chlali w knajpie 2 tygodnie, nawet nie wbili łopaty. A potem pojechali bo skończyły się fundusze na badania.
Nie mówię już o tym, co można podobno znaleźć w hałdach archeologicznych. Rozmawiałem ze znajomym studentem archeologii-podobno wszystko co nie pasuje do kontekstu jest wywalane. Zdarzają się na takich hałdach perełki. Jak tak ma wyglądać polska archeologia to ja dziękuję za współpracę :n
Oczywiście podałem tylko czarne przykłady, ale takich spotkjałem więcej niż pozytywnych.
Prawda jest taka że archeo mają głęboko mało prestiżowe stanowiska archeo. Po co im kilka dodatkowych fibul czy skorup? Oni interesują się tylko pracami przy budowach autostrad, bo z tego jest sława i kasa. I nie mówcie, że tak nie jest. Za dużo słyszałem i widziałem i wiem o czym piszę.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]