Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 17:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 523 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

No właśnie nie wiem dlaczego Michu nie chce mi tego powiedzieć :/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:05 
Szeregowy
Szeregowy

Max . S2 to asolutnie nie gigant. Jakie warunki ? Na dole sporo wody miejscami. 2 pochylnie które są po drodze całkowicie zalane z czego można wnioskować że nieżej jest full wody. Po drodze sporo kamiennych tam , kilka p.poż . Powietrze nieciekawe. Skrzyżowania chodników w fatalnym stanie. Jeśli mogę w czymś pomóc to pytaj na priv. chcę uniknąć głupich komentarzy rozmaitych mądrali co wszystko wiedzą najlepiej. pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:07 
Szeregowy
Szeregowy

Max - nie siedzę na tym forum non stop czekając czy przypadkiem o coś nie zapytasz. Kiedyś zaglądałem tu 1-2 razy w roku. Teraz 1-2 razy w miesiącu więc nie dziw się że nie masz odpowiedzi natychmiast.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:20 
Podpułkownik
Podpułkownik

Przy szybie pochylnie i skrzyżowania ???? ciekawe - skrzyżowania buduje się na przekopach, przekątniach lub przecznicach, zwykle w sporym oddaleniu od szybu, pochylnie i upadowe są najcześciej drogami transportowymi urobku, które również powstają daleko od szybu, w strefie gdzie wydobywa się węgiel - Daleko chłopak zaszedł, albo przeczytał coś Morcinka - Ciekawe czy krzyżują się tam szyby czy chodniki???
Njlepsze jednak jest stwierdzenie -że było dość mokro !!
Dobrze ze chłopak nie wpadł do rząpia, ale niee nie mógł tam wpaść, bo pewnie nie wie co to rząpie :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:29 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

skrzyżowanie szybów bym chciał kiedyś zobaczyć :)

Ale to może wrzuce coś konkretniejszego a mianowicie wyciąg z opisu naszej akcji do szybu w minioną sobotę

"Wczoraj zeszliśmy do tajemniczego szybu kopalnianego gdzieś na terenie Zabrza.....Do poziomu 40m zeszliśmy w składzie MM, GS, MK, PS, HS (operator kamery). Po pokonaniu tej głębokości pierwsza trójka atakuje w dół a HS i PS zostają żeby dokręcić trochę materiału i wrócić na powierzchnię. NA niższych partiach niesamowite wrażenie robiło oświetlenie H który z góry świecił w głąb szybu z pewnością będzie z tego świetny materiał filmowy. Celem grupy atakującej było zejście głębiej niż dotychczas. Po problemach z wodą przy poprzednim zejściu tym razem przygotowaliśmy się lepiej szczególnie psychicznie. W miejscu gdzie ostatnio nie udało nam się przebić do następnego poziomu ze względu na strugi wody, tym razem MK wybija otwór na tyle duży żeby się jakoś przecisnąć na drabinkę poniżej. Ilość wody na niższych poziomach dobija i już po chwili jesteśmy totalnie przemoczeni. Dochodzimy do poszerzenia szybu w kształcie niszy o głębokości około 1m w której znajdujemy wiele nacieków. Od tego momentu szyb jest pokryty kalcytem. Kolejny poziom i zmiana, ściany są uszczelnione metalowymi płytami które też są całkowicie zalane kalcytem. Poznajemy ze to płyty stalowe tylko po zarysie śrub o pokaźnych rozmiarach. Schodzimy jeszcze niżej ciągle w ulewnym deszczu przemoczeni do suchej nitki. Napotykamy zawał w jednej z 2 przestrzeni szybowych który z wyższego poziomu odebraliśmy jako dno szybu gdyż jest na tyle szczelny że gruz kamienny zatrzymał się na jego powierzchni. Oczyszczamy kolejny poziom, po wrzuceniu kamienia do czeluści szybu ciągle nie słychać momentu jego upadku tylko stopniowo cichnący łoskot uderzeń o elementy konstrukcji. Totalnie przemoczeni decydujemy się iść dopóki nie wyjdzie lina z pierwszego wora a resztę lin zostawiamy już na jednym z poziomów i atakujemy tylko z poręczówką. Mijamy ściany z desek pokryte kalcytem, osypiska na podestach też wyglądają jakby były zalane woskiem. Otacza nas woda i jej wszechobecny szum. Kończy się lina a więc decydujemy o powrocie, jeszcze tylko rozwiązać węzeł na końcu liny żeby nam się nie zahaczyła przy wyciąganiu i wracamy na górę. Teoretycznie powroty są łatwe ale przemoczeni i zmęczeni akcją mamy problemy, wory nie chcą przełazić przez zaciski w rezultacie czego MM w jednym z zacisków w wodospadzie ma problemy z przejściem. Gdy mijamy główny ciek wodny jesteśmy spokojniejsi i już na zasadzie spaceru zasuwamy do góry po drodze luzując punkty przelotowe. ..... Akcja udana gdyż pogłębiliśmy dotychczasowy rekord o 50m, a dodatkowe chęci są. ... . Eksploracja takich obiektów jest skrajnie niebezpieczna gdyż nieuważne poruszenie kamienia może spowodować lawinę która spada na kogoś poniżej. Biorąc to pod uwagę grupa atakująca to tylko 3 osoby żeby zminimalizować taką ewentualność. Klimat w środku jest niesamowity, pięćset metrowa czeluść robi wrażenie aż się chce przytoczyć znaną maksymę Nietsche,go „jeśli zbyt długo spozierasz w czeluść, czeluść zaczyna spozierać na ciebie”.
To tyle z opisu akcji :)
Na poziomie 400m w tym szybie jest obecnie z pewnością dość dość dość mokrzej niż mokro :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tomku . Powiedz mi gdzie przeczytałeś o tym że pochylnie i skrzyżowania są przy szybie ???? Może Max też powie coś więcej o tych skrzyżowaniach szybów :D Ciekawe informacje macie. Czy będzie coś o nich w tym programie TV ??? Dajcie znać kiedy będzie emisja - wszyscy się pośmiejemy chętnie :666

Michał - daj sobie spokój. szkoda Twojego czasu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:43 
Pułkownik
Pułkownik

No widzę że temat szybu ruszył ostro z kopyta :1
no i gratuluje "pogłebienia szybu" - rozumiem że
dotarliście gdzieś do -230m
czyli prawie do połowy szybu -
jeśli tu panuja takie "przyjemne" warunki aż strach pomyśleć
co bedzie jeśli chodzi o wodę na dole
w rejonie wejść na poziomy.
Jesli możesz Max napisz o tej wnęce z naciekami -
bo ja ponizej tego miejsca gdzie wycieka w głąb szybu woda
natrafiłem na bardzo ciekawe czerwonawe kalcytowe heliktyty.
A jak się miała na tej głębokości sprawa z powietrzem
a o zdjęcia nie pytam bo wiem co to znaczy robić je w strugach deszczu -
zreszta sami próbowaliśmy tego dokonać :)
Emisja jak podał Max jest w TVP3 16.XII godz 12.45 -
w tą niedziele też w granicach tej godziny
( trochę z opóźnieniem bo chyba minister Ziobro się rozgadał o czymś tam ;) )
było o Sztolni Dziedzicznej w Zabrzu ok 25 min
- przyznam że ciekawie i zgrabnie nakręcony materiał,
no ale ciekaw jestem ( i pewnie nie tylko ja ) tego o tym szybie
bo to już "trudniejszy temat".
No ale najważniejsze - sprawy idą do przodu i szyb odsłania swe tajemnice :1

Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:52 przez geolog, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

O skrzyżowaniach i pochylniach przy szybie przeczytałem w poscie michała - Pośmiejcie się 16 grudnia o godz. 12.45 na tvp3 żeby wam tylko uśmiechy nie stężały na ustach, bo bedziecie wyglądali jak ten gostek z Batmana. :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:49 
Podpułkownik
Podpułkownik

skrzyżowanie szybów to było stwierdzenie retoryczno prześmiewcze, ale najwyrazniej nie załapaliście o co chodziło przykro mi :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie jestem jego adwokatem ale nie widzę żeby coś takiego napisał gdziekolwiek . Wymyśl coś innego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

ostatni post z 14 strony wysłany o godz 22.05

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Oczywiście odebrałem jako żart określenie o krzyżówce szybu :). Po prostu jak sobie próbuję to wyobrazić to sie uśmiecham :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nieuważnie przeczytałeś albo źle zrozumiałeś albo po prostu chciałeś to źle zrozumieć. Nie ma tam mowy o tym że pochylnie są przy szybie tylko "po drodze..." do miejsca w kierunku którego szliśmy. Odcinek był bardzo długi więc na podstawie postu Michała nie możesz wywnioskować gdzie są te pochylnie. Czemu niepotrzebnie mącisz kijem wodę kolego ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:46 
Podpułkownik
Podpułkownik

Mącę ??? Po prostu w odróznieniu od większości z was mam co nieco wspólnego z górnictwem i wiem z jakim ryzykiem wiąża się wasze zabawy. Pracowałem kiedyś w dziale wentylacji jednej z kopalń i wiem co jest mozliwe a co nie. Na tym forum zauważam że niektórych fantazja wręcz uskrzydla, co innych nakłanaia do podejmowania ryzykownych działań - znam maxa i wiem że on nie ściemnia, skoro nie mogę go odwieść od włażenia do tego szybu w miechowicach, to chociaż staram się mu uzmysłowić na jakie ryzyko się naraża. Włażenie do starych szybów jest kompletną głupotą, ponieważ nie odkryjecie tam niczego nowego, a bardzo latwo możecie stracić życie i nie chcę krakać, ale jest wysoce prawdopodobne że w niedalekiej przyszłości bedzie o którymś z was głośno. Nie macie żadnego pojęcia o zagrożeniach jakie wam grożą. Wchodzenie do starego od lat nie czynnego szybu z jakąś dyndającą lampką davyego jest tak tragiczne że aż śmieszne i dowodzi waszej kompletnej indolencji, podobnie jak wasze rozważania dlaczego ze strego szybu raz wieje zgniłym powietrzem, a innym razem nie. Nie chciałbym widzieć jednego z drugim jak wam ta wasza lampka gaśnie 100 metrów od powierzchni i jak z przerażeniem stwierdzacie że nie macie siły sie stamtad wydostać. Chodzenie po jakichs starych chodnikach w od lat nie wentylowanej kopalni wegla jest równie prawdopodobne jak podróż w czasie, ale w sposób pośredni zacheca innych do włażenia w jakies napotkane pogórnicze dziury i dlatego są to fantazje absolutnie chore !!!!
Zatrudnijcie się jeden z drugim w jakiejś kopalni to może wam przejdzie i pozostaniecie przy tym żywi.
Szyby i wyrobiska po kopalniach węgla kamiennego to nie to samo co jaskinie lub nawet podziemia górnictwa kruszcowego.
Zdaję sobie doskonale sprawę z faktu że mój żywot na tym forum bedzie krótki, bo nikt nie toleruje totalnej krytyki, ale jeśli chociaż jednego z was uda mi się zmusić do odrobiny zastanowienia i do nie włażenia do jakiejś kolejnej pokopalnianej dziury to osiągne swój cel, a wierzę że są wśród was ludzie rozsądni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 17:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tomku. Myślę że wszyscy zdajemy sobie sprawę z zagrożeń wynikających z eksploracji takich szybów. Nie musisz pisać tego w sposób sugerujący jednoznacznie że Ty jesteś najmądrzejszy a wszyscy inni nienormalni. Faktycznie nie mamy niczego wspólnego z górnictwem ale nie przeszkadza to nam ani nikomu innemu w realizowaniu naszych pasji. Zdobywanie szczytów , czy eksploracja jaskiń również jest niebezpieczna kolego. Gdyby ludzi mieli takie podejście jak Twoje to nie byłoby alpinistów , grotołazów ani innych tego typu miłośników ekstremalnych sportów. Na tym forum wypowiadają się ludzie którzy już od lat mają takie a nie inne hobby i nie jesteś w stanie odwieźć ich od tego w żaden sposób a tym bardziej takimi wyśmiewającymi postami dzięki którym Twoja osoba faktycznie stanie się tu niemile widziana.
Nie masz pojęcia naszym doświadczeniu , nie masz też pojecia o tym jakim sprzętem się posługujemy. Do lampki Davyego przyczepiłeś się bo po prostu brakuje Ci już pomysłów na to co jeszcze możnaby nam wytknąć. W poprzednich postach wyciągasz zdania z całego kontesktu wypowiedzi tylko po to aby komuś coś udowodnić. Widzisz - Ty znasz Maxa a ja znam odobiście i od wielu lat Michała i wiem że ściemniacz z niego żaden .
Potrafię tolerować każdą krytykę . Twoja , mówiąca o tym że nasze hobby jest niebezpieczne ma oczywiście 100% racji. Nie mogę tylko zrozumieć czemu używasz tak poniżającego nas tonu wypowiedzi ???? To jest forum i temat w którym wszyscy parają się takimi niebezpiecznymi rzeczami. Jeśli ktoś ma coś konkretnego i mądrego do powiedzenia to może to zrobić w kulturalny sposób a nie taki świadczący tylko o jego niedojrzałości, niedowartościowaniu czy totalnej frustracji.
Proponuję abyś udał się na dowolne forum speleologiczne i tam w którymś z głównych wątków wyśmiał wszystkich wypowiadających się tłumacząc że to , co robią jest NIEBEZPIECZNE , mają natychmiast zmienić hobby i przeżucić się na szachy. Chyba domyślasz się z jakim odzewem spotkają się Twoje wypowiedzi .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 523 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]