Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 22:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tajna jednostka radziecka/WP kolo Opola?
PostNapisane: czwartek, 28 grudnia 2006, 13:39 
Szeregowy
Szeregowy

witam,

czy ktoś cos wie lub o niej słyszał, lokalizacja – północny sektor Opolszczyzny trójkąt Bierdzany – Szumirad – Laskowice. jak byłem za komuny w WP to poznałem kumpli którzy
tam spełniali służbę wartownicza o to ich relacje;
„ przed wyjazdem do tej jednostki zostały zasłonięte zasłony w autobusie, żeby nie wiedzieliśmy gdzie jedziemy, można było tylko z przodu widzieć las, las, las...”
jak skończyłem służbę w WP spotkałem kumpla który tam służył, po wypiciu środka rozweselającego tak mówił;
„pełniliśmy tam służbę wartownicza albo co niektórzy z nas byli w straży pożarnej...
służba była na powierzchni ziemi, fotokomórki, kamery, podwójne ploty, to cos „tajnego” było pod powierzchnią ziemi i było dla nas nie widoczne. Było tam tylko wejście pod ziemie jechało się winda na dół, mój kolega był tam raz ale tylko w windzie – „było tam bardzo gorąco, nie można było wytrzymać..., do podziemia mieli wejście tylko Rosjanie którzy byli tylko tam pod ziemia i z nami nie mieli wcale kontaktu...”. Mówiło się ze są tam wyrzutnie rakiet atomowych. Mój kumpel który jeździ dużo na rowerze tak relacjonuje;
„objechałem cały ten sektor na rowerze było to przed 6-8 laty wszędzie tylko zakazy wjazdu –wielojęzyczne. Pewnego razu widziałem jak pewien kolarz wjechał w taka zakazana drogę wjazdu –od razu pojawiły się z nikąd dwa UAZy i go zatrzymali...” okoliczni mieszkańcy mówili „lepiej tam nie skręcać...”
kumpla ojciec który jadąc z Opola do Olesna tak mówi „ zatrzymałem się tylko na chwile (był tam zakaz zatrzymywania się i postoju) bo cos mi silnik zaczął walić..., nie minęła minuta a już mundurowi mnie legitymowali.... nie wiem co się tam teraz dzieje podobno jest tam teraz WP które to „tajemnicze” przejęli. Czy ktoś wie cos więcej na ten temat?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 grudnia 2006, 15:29 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

O kurde to moze byc niezla tajemnica :P Tylko nawet jak ktos wie z tego forum to watpie zeby tutaj napisal.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 grudnia 2006, 23:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=248910

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 grudnia 2006, 15:39 
Szeregowy
Szeregowy

a wiec moje przypuszczenia sie potwierdzily zobacz;

to ze bały tam pod ziemia w latach 80-tych woj. radzieckie nie ma najmniejszej watoliwości,
co tam robili? rakiety, ważny węzeł łączności albo może produkcja parówek?
jak mówi mój informator który tam był, obecnie jest tam dalej WP które te obiekty pilnuje albo nawet agencja ochrony, pod ziemia nie ma nic tajnego bo to "tajne" zabrali ze sobą w. radzieckie, prawdopodobnie są te podziemne obiekty puste a wejście zostało może nawet zasypane.
Co tam sowieci tajnego mieli nie jest dla mnie tak ważne jak to, czy te obiekty są poniemieckie czy były za czasów PRL-u budowane? w to drugie raczej wątpię, mój informator tak relacjonuje;

"do wjazdu do tej strefy prowadzi droga asfaltowa a pierwszym obiektem kontrolnym jest duży betonowy bunkier. jak asfaltowano ta drogę to gorący asfalt był wożony tylko do tego bunkru a dalej woziło go wojsko, do następnej strefy". sam ten fakt świadczy o tym ze te obiekty musiały być sporej wielkości.
jeżeli są to dawne kompleksy niemieckie to nasuwa się pytanie czy te obiekty maja coś wspólnego z wizyta Hitlera w Jałowej?

Cytat z

„Nie ma jednak wątpliwości, że pociąg pancerny Hitlera wraz z samym Hitlerem byl w Jełowej (zahowało sie nawet zdjecia Hitlera na stacji w jelowej, rozmawialem rowniez z osoba ktorej dziadek jako dziecko bral udzial w uroczystosci powitania Hitlera). Zastanawiam sie jednak po co Hitler maialby zatrzymywac sie w Jelowej, preciez to malutka wies na skraju bylej III Rzeszy”

faktem jest ze w niedalekiej odległości od miejscowości . Szumirad

http://mapa.szukacz.pl/?x=446455.71&y=330324.13&zoom=3

przebiega linia kolejowa! a może nawet bocznica kolejowa do lasu..., która nie jest na żadnej mapie zaznaczona.
pozdrowionka, hans klos

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 11:42 
Szeregowy
Szeregowy

No , ciekawe to wszystko. Musialo cos byc waznego na tym terenie. Tak jak pisalem na innym forum, w lesie widzialem szczatki konstrukcji samolotu. Nawet w rece mialem maly plaskownik aluminiowy z charakterystycznymi nitami, takie jakie stosowalo sie w lotnictwie. Rozmowa miejscowego to potwierdza ze spadl tam samolot wojskowy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 13:12 
Szeregowy
Szeregowy

to tajemnicze znajduje się po prawej stronie (droga 494) pomiędzy m. Bierdzany a Szumiradem, poszukiwacza informują o tym tablice zakazu (rozmieszczone prawie co 100m ).
Polecam zobaczyć zdjęcia satelitarne na google map, sektor ten jest bardzo kolorowy.... w przeciwieństwie do tego co można na mapach administracyjnych zobaczyć.
Zobacz link poniżej

http://www.google.com/maps?ie=UTF8&oe=U ... 3,0.056648

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lutego 2007, 17:59 
Szeregowy
Szeregowy

Witam! ja mieszkam w Szumiradzie. Już kilka razy baardzo blisko siatki wojskowej nawet w za ale nie miałem żadnych kłopotów. :) Jeśli chodzi o plotki to tu nikt o tym wiele nie gada a jak nawet to wiele osób opowiada ale bajki:) Sam jednak jestem ciekawy co tam jest:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lutego 2007, 19:32 
Weteran
Weteran

Witam wszystkich ciekawskich.
Jak sądzicie: Czy tylko III Rzesza, PRL i Armia Czerwona ma lub miała swoje owiane tajemnicą miejsca? A jeśli tak, to po przejęciu terytorium lub zmianach historycznych należy tego typu obiekty uczynić miejscem wycieczkowym czy też sprzedać na przechowlnię win gatunkowych? A może wysadzić w powietrze i wybudować nowe?
W każdym państwie są obiekty mniej lub bardziej dostępne co do wiedzy osób postronnych. Publiczne nagłaśnianie lokalizacyjne tego typu miejsc wcale nie służy interesom obronnym państwa. Pewien zakres własnej wiedzy lub zasłyszanej powinien pozostać wiedzą jej właściciela. Żeby być zobowiązanym do zachowania tajemnicy służbowej i państwowej nie potrzeba nosić munduru. Każdy obywatel prawnie, konstytucyjnie i patriotycznie jest do tego zobowiązany. Jeśli teren jest chroniony w sposób szczególny, to przecież nie bezcelowo. Na to są wydawane pieniądze podatnków.
Jeśli ktoś z Was bezwzględnie chce znać tego typu tajemnice, to najlepiej ukoczyć kilka szkół (w tym oficerską) i postarać się o właściwy przydział. Tylko nie wiem czy wtedy będzie dyskutantem na Forum.
Sprawy sensacji zostawcie historykom i władzom państwowym.
Jakoś nie słyszałem oficjalnego komunikatu Rzecznika MON lub Rządu : tu i tu rosjanie trzymali broń atomową lub mieli magazyn gaci.
Kolejny aspekt to tzw. biały wywiad. Polega na śledzeniu oficjalnych informacji prasowych, telewizyjnych, postów na Forum Poszukiwania Skarbów i każdego innego nośnika informacji. Analitycy zainteresowanej strony z fragmentarycznych wzmianek lub gotowych tekstów lokalizacyjnych po prostu zainteresują się cóż takiego Państwo Polskie ma do ukrycia.
Gwarantuję że skarbów które Was interesować powinny tam nie znajdziecie.
A na przyszłość nie radzę zbytnio się interesować dla czego w Zadupiu Górnym turyści z USA chodzą w mundurach. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lutego 2007, 21:21 
Kapral
Kapral

.Witam, jak widać mój przed mówca jest weteranem, ale ja tu widzę, że też po szkółce moskiewskiej.
W dzisiejszych czasach to najciemniej to pod latarnią, im więcej będziemy utajniać tym więcej się znajdzie ciekawskich.
Przy dzisiejszym zawansowaniu elektronicznym nigdy nie będzie się działać w miejscach odosobnionych.
Przykład Samolot U-2, czy Blekchbert były tworzone w zakładach otwartych, tylko w tak rozdrobnionych częściach, że nikt nie miał pojęcia, do czego to służyło, lub była do tego dorobiona historyjka. Składane i testowane były w strefie 52.

W dzisiejszych czasach odosobnione miejsca wykorzystuje się na składy materiałów wybuchowych ze względów bezpieczeństwa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lutego 2007, 21:27 
Weteran
Weteran

Masz rację Synku!
Dobrego gaduły żaden satelita nie zastąpi.
A prywatnie: ukończ wreszcie podstawówkę, bo za ortografię znów Cię nie przepuszczą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2007, 00:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

a co sie tak boisz weteranie? ze ci chelb zabiora czy co ?

ciekawosc - ludzka rzecz, na calym swiecie zamkniete strefy najbardziej kreca poszukiwaczy i ludzi z zainteresowaniami w odkrywaniu tajemnic.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 11:44 
Szeregowy
Szeregowy

no i faktycznie nawet mi nie przyszło do głowy że zdjęcia na zumi.pl będą dokładniejsze (dużo dokładniejsze) niżli na google earth. Trudno ocenić co to za obiekty ale może z pomocą osoby kompetentnej uda się coś ustalić. Zapomniałem napisać o jednym bardzo ważnym wątku. Jadąc drogą krajową nr 11 od Kluczborka zaraz za Olesnem w kierunku Lublińca jeśli dobrze się przytpatrzyć nad drzewami widać jakieś radary czy inne instalacje. Ciekawe czy pochodzą własniez z tej bazy koło Szumiradu? to bardzo prawdopodobne.Pozdrawiam wszystkich łamaczy tajemnic wojskowych

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 09:00 
Szeregowy
Szeregowy

Patrzcie jaka ciekawostke znalazlem.Artykul wprawdzie nie dotyczy do konca tego o czym jest temat ale sa tam wzmianki i to dosyc ladne.

CIA w Szumiradzie?

Gazeta Wyborcza/12.12.05. - Gdyby Amerykanie zdecydowali się na przetrzymywanie jeńców z Al Kaidy na Opolszczyźnie, znaleźliby tu wprost idealne warunki do takiej operacji. Samoloty mogłyby lądować na oficjalnie nieczynnym lotnisku w Kamieniu Śląskim, skąd do ukrytej w lasach podziemnej tajnej bazy wojskowej jest tylko ok. 40 km. Na Opolszczyźnie jest kilka byłych lotnisk wojskowych, większość po Armii Czerwonej. W Skarbimierzu, Krasowicach, Komprachcicach i Opolu.

Wąskimi leśnymi drogami można dojechać z Kamienia Śląskiego do Szumiradu. Licząca sobie 200 mieszkańców wioska leży na trasie Opole - Olesno. W pobliskich jej lasach usytuowana jest tajna baza wojskowa. Kompleks obiektów militarnych wybudowali jeszcze Niemcy przed II wojną światową. Mieszkańcy wioski, którzy kiedyś tam byli, opowiadają, że widzieli obiekty podziemne. W czasach PRL-u baza w Szumiradzie była bardzo dobrze chroniona. Jeszcze w latach osiemdziesiątych zabłąkanych grzybiarzy przeganiali stamtąd ponoć żołnierze w siatkach maskujących, którzy nagle pojawiali się jak spod ziemi. Obecnie dojazdu na teren bazy strzegą dwa pierścienie zabezpieczeń. Na zewnętrzny składają się ciężka metalowa brama, zasieki, wartownie, wieżyczki strzelnicze i kamery.

- Bez zgody dowódcy do drugiej bramy nie dojedziecie - poinformował nas wartownik. Przez ten pierścień niektórym udało się przejść. - Przez drugi nie da rady. Ogrodzenie jest dużo bardziej szczelne, bliżej są wieżyczki strzelnicze i żołnierze z kałasznikowami - opowiadają mieszkańcy Szumiradu. Mówią też, że dwa razy w tygodniu, a czasami częściej, przez wieś do bazy przejeżdżają busy z wojskowymi. - Zupełnie nie wiemy, co się tam dzieje. Żołnierze nawet nie chodzą tu do sklepu, zresztą mieliby około sześciu kilometrów do przejścia - mówi jeden z mieszkańców Szumiradu.

- Tu nie przetrzymywano żadnych amerykańskich jeńców. U nas taka operacja byłaby niemożliwa. Owszem, baza w Szumiradzie rzeczywiście jest położona w głębi lasu i dobrze strzeżona, ale to jeszcze o niczym nie świadczy - zaznaczył płk Antoni Tkacz, dowódca opolskiego garnizonu. Kamil Broszko, Waldemar Bryś

źródło:http://www.olesno-online.de/OleskiTelegraf/OT%20383.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2009, 23:12 
Szeregowy
Szeregowy

parol1979 napisał(a):
no i faktycznie nawet mi nie przyszło do głowy że zdjęcia na zumi.pl będą dokładniejsze (dużo dokładniejsze) niżli na google earth.

Najdokładniejsze chyba mapy polski topograficzne i satelitarne: http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2009, 17:21 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

"Sprawy sensacji zostawcie historykom i władzom państwowym" -weteran a poza tym wszystko ok ?a może ten post to był żart?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]