Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 09:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 10:49 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

scz napisał(a):
Oczywiście, ze służyły w WP, ale były prywatna własnością oficerów. Jednak ja uważam, że sprzęt należący do wojska musiał być sygnowany.

Uwazac mozesz, ale nie stawiaj sprawy tak autorytatywnie. W II RP nic nie musialo, co najwyzej powinno byc lub miec miejsce. Odstepstw od wszelkich regulaminow i przepisow z tamtego czasu jest tyle, ze niczego nie mozna stwierdzic z cala pewnoscia. Poza tym, oficerowie nie byli krezusami, zeby kupowac sobie prywatna bron przyboczna, lornetki, elementy umundurowania, utrzymywac kasyna pulkowe i pare jeszcze innych. O ile mundur i prywatna bron to zrozumiale, o tyle z lornetka raczej po salonach i ulicach nie chodzil, wiec nie widze sensu, zeby mial placic calkiem grube pieniadze za przedmiot, ktory do niczego nie byl mu potrzebny. To moglo miec miejsce raczej wylacznie w przypadku milosnika mysliwstwa. I przyklad:8 oficerow garnizonu helskiego tez zlozylo swego czasu do jednej skrzyni i zakopalo swoje prywatne lornetki w niestemplowanych futeralach?

P.S. Pokaze wiadoma osoba ten pyszny drelich w stanie, jakiego jeszcze me piekne oczy nie widzialy? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 11:57 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:12 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 12:11 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Chyba prawda jest po środku. Scz ma rację, że odbiory powinny być. Tyle, że prawda i doświadczenie kolekcjonerskie podpowiada, że nie zawsze były. Przykładów można szukać na innych elementach ekwipunku np. na kaburach do visa, perkuna sygnalizacyjnego.
Gratuluję lornetki fajny fant.
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 15:09 
Strzelec galicyjski

Witam .Gratuluje lornetki , mam też Kolberga bez Orzełka i WP - czyli na zamówienie chyba prywatne.Pozdr.

Ostatnio edytowano czwartek, 22 marca 2007, 12:57 przez dalton, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 15:17 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

scz napisał(a):
Jak pewnie zauważyłeś napisałem, że to moje zdanie. Ty możesz mięć inne. Jednakże jak sam napisałeś …,,Odstepstw od wszelkich regulaminow i przepisow z tamtego czasu jest tyle, ze niczego nie mozna stwierdzic z cala pewnością,,….czyli myślisz o odstępstwach od regulaminu. Ja nie. Z pewnością z lornetką po salonach oficerowie nie latali, ale i pistoletem 9 mm również a jednak musieli go posiadać. Z resztą nie ma, o co kruszyć kopi, choć czuję, że jesteś nastawiony na nie.
Dodam na zakończenie, że większość futerałów, jakie ja widziałem miała jednak odbiory.

Nie, nie jestem nastawiony na nie, bo niby przeciw czemu mialbym byc:) Uwazam jednak, ze nalezy byc ostroznym z formulowaniem jednoznacznych sadow w przypadku II RP. Regulaminy i przepisy swoje, a zycie swoje. Teoretycznie na wszelkich przedmiotach wojskowych powinny byc odbiory, czyli przyjecie ich na stan uzbrojenia, ale z moich doswiadczen wynika, ze nie zawsze tak bylo. Jest cala masa fantow, na ktorych nie doszukasz sie "jajka", a trudno np. watpic, ze "pajeczynka" plot. nie zostala przyjeta na uzbrojenie. Futeral nie jest najlepszym przykladem, bo faktycznie, taki sam produkt byl oferowany na rynek cywilny. Ale wezmy zabki do bagnetow. Tych raczej na rynku cywilnym nie oferowano, a widzialem egzemplarze, ktore nie mialy odbiorow, a ich stan byl na tyle dobry, ze nie bylo raczej mowy o zupelnym zniknieciu tuszowej pieczeci, nawet przyjmujac,co sie czasem zdarzalo mozliwosc tzw. "niedobicia". I jak to interpretowac?
Co do pistoletow, to sluzbowe musieli posiadac, a prywatne mogli. Natomiast lornetek nikt im nie kazal nabywac. Porownanie wiec niezbyt trafne. Prawda, nie ma o co kruszyc kopii, mnie chodzi tylko o niestawianie pewnych spraw jednoznacznie, bo w przedwojennym wojsku, bez liku przykladow, podwazajacych przyjete standardy.Niektore powodowane fantazja, niektore tradycja jednostki, jeszcze inne wynikajace ze zwyczajnego niechlujstwa, a w przypadku obiorow wojskowych z powodow, ktorych juz nigdy pewnie wiarygodnie nie wyjasnimy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 16:04 
Pułkownik
Pułkownik

Ja tylko dodam od siebie trzy grosze. Sprzet szeregowych i podoficerów, sprzęt wydawany z magazynu w mojej opinii musi mieć stemple/odbiory z WP. Szeregowych bankowow, podoficerskie rzeczy od czasu do czasu można spotkać robione na zamówienie - ale to zwykle w wypadku podchorążych. Natomiast w wypadku wyposażenia i umundurowania oficerów to temat bardzo "śliski".

Oficer otrzymywał pewną określoną pulę pieniędzy za które miał nabyć konkretne rzeczy (m.in. własnie lornetkę). Nikt go jednak nie wymagał od niego aby kupował rzeczy "kontraktowe". Doskonale to widać na przykładzie mundurówki - szyte na zamówienie u prywatnych wytwórców mundury, płaszcze, buty i inne elementy często mocno odbiegają od tego co widać w "regulaminach" czy wymaganiach technicznych. Tak samo broń - każdy oficer miał dwa - służbowy i prywatny, który zwykle zakładał do munduru służbowego/garnizonowego. Prywatnym mogłobyć cokolwiek - Steyer, Browning, Fn-ka, Parabellum ... za to idąc na wojnę oficer powinien otrzymać Visa z pięknymi wojskowymi odbiorami. Generalnie ta "niepewność" to jeden z powodów dla których ja sobie odpuściłem zbieranie wyposazneia/umundurowania oficerskiego. W wypadku szereogowych jest prościej - jest stempel, reszta gra to znaczy że "fant" jest w porzadku. Natomiast w tematach "oficerskich" pozostaje niepewność - bo owszem taka lornetka czy pistolet mógłbyć na wyposażeniu ofcera, ale równie dobrze to może być tylko ślepe wmawianie sobie że tak było a fant z WP przedwojennym nie ma nic wspólnego. Oczywiście temat jest 100% pewny jeżeli trafia się rzeczy po konkretnej osobie - i np. z dokumentami, zdjeciami - inne sytuacje to takie właśnie niepewne gdybanie. A może dobre, a może niedobre ... pewnoście nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 16:10 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:09 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 16:19 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano czwartek, 19 kwietnia 2007, 15:16 przez scz, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 16:26 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

bolas napisał(a):
Ja tylko dodam od siebie trzy grosze. Sprzet szeregowych i podoficerów, sprzęt wydawany z magazynu w mojej opinii musi mieć stemple/odbiory z WP.

No wlasnie tlumacze, ze nie musi. Odnies sie do tematu zabek do bagnetow bez sladu stempli odbioru.

scz: ja to juz kiedys widzialem i faktycznie kojarzy mi sie to z saperka, ale nie pomne, ani co to, ani gdzie sie z tym zetknalem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 20:44 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:10 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Lornetka Kolberg oznaczenia.
PostNapisane: czwartek, 22 marca 2007, 23:01 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dorzucam zdjęcia oznaczeń z mojego egzemplarza lornetki produkcji Kolberga. Są one o tyle interesujące, że wyglądają jakby były głęboko grawerowane, a następnie uzupełnione białą substancją. Najlepiej widać to na logo Kolberga, gdzie w kilku miejscach są odpryski białego wypełniacza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 11:26 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:10 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 12:52 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
Ktos_tam napisał(a):
P.S. Pokaze wiadoma osoba ten pyszny drelich w stanie, jakiego jeszcze me piekne oczy nie widzialy? ;)

Owa osoba pokaże drelich jak dorwie do kompletu nakrycie główki- myślę, że furażerka wz.23 będzie niezła. :1 :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 10:42 
Generał Broni
Generał Broni

Wracając do mojego futerału, to środek jest taki, jak w tych dermowatych powojennych.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2007, 23:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Na pewnym zachodnim forum pojawil sie watek z niemieckimi chlebakami. Posiadacz tego chlebaka okresilł go mianem "Volksturm Brotboutel". Czy pasek nosny nie jest czasami nasz ??? Jesli tak po czym chlebakowy wz33? jodełka wyklucza ta mozliwosc chyba ze sie myle. A wiec jak od maski wz32 czy chlebakowy wz33 ?

[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]