stelf1 napisał(a):
witam. widze ze chyba juz nie ma tego schematu na stronie proscana. mam pytanko czy T4(bc560) niejest przypadkiem zle podlaczony na schemacie? czy sygnal z U4 niepowinien "isc" na baze T4 zamiast na kolektor? czy resyztory R18 i R11 niepowinny miec wartosci 1M zamiast 740k i 520k ? pozdrawiam stelf1.
T4 jest dobrze podłączony i jak tak podłączysz będzie wszystko działać :). T4 działa jak sterowany napięciowo rezystor a nie typowy wzmacniacz. W zależności od prądu będzie się zmieniała rezystancja między bazą a emiterem "widziana" przez układ 555. Dzięki temu w głośniku słyszysz np. narastającą częstotliwość stuków czyli wykryty metal
Jeśli masz na myśli rezystor który się znajduje w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego wzmacniacza operacyjnego 709 to nie ma on aż takiego wielkiego znaczenia. Odpowiada on za wzmocnienie wzmacniacza. Jak dasz 520k czy 740k zamiast 1M wzmocnienie będzie mniejsze, ale nie powinieneś zauważyć wielkich różnic w zasięgu. Mniejsze wzmocnienie to również mniejsza możliwość wzbudzania się itd. Proponuję dać tam 520k czy 740k i jak uruchomisz sprzęt, wyregulujesz dać tam 1M. Jeśli nie spowoduje to wzbudzania się czy innych dziwnych rzeczy niech pozostanie tam 1M. W razie jakiś wątpliwości możesz wzorować się na oryginalnym sandbanksie i innych podobnych schematach.
Ktoś wie jak zmiejszyć wzbudzanie się itd ? Mam ta wykrywkę już z 7 lat, ale ostatnio coś szaleje. Zasilanie układów poprowadziłem w pajęczynkę zamiast szyny, ale niewiele to pomaga. Chodzi o to, że nie mogę ustawić ok 0V na wyjściu układu 741. Mam ok -2V i jak kręcę potencjometrem powoli to ciągle jest te -2V aż do pewnego momentu, gdy pojawia się od razu napięcie ok.+ 1-2V i mam lekkie piszczenie w głosniku. Tracę te 2V na zasięgu :(
Ps. Problem rozwiązałem po pożyczeniu oscyloskopu ;) i wyregulowaniu wszystkiego, ale najważniejszą zmianą była zmiana rezystora 750k na mniejszy. Rezystor ten jest w pętli sprzężenia zwrotnego - integratora zbudowanego na wzm. oper. 741. Zmiana rezystora na mniejszy zmniejszyła wzmocnienie i się już nie wzbudza. No i wyregulowałem opóźnienie i szerokość impulsu próbkującego.