|
Przepraszam, nie wiem jak ( :666 grzebał w notatkach), ale popier... mi się przy przepisywaniu.
:kolko i to zdrowo... Lubiatowski był oczywiście Zaremba, Awdańcy Lubiatowscy to inna rodzina,
a ten z Kalinowy... yyy... jak już mówiłem - pojechało mi się coś w notatkach...
sam muszę sprawdzić, bo se siare tylko robię przy ludziach...
Wobec tego dam jak leci, wszystkich Mikołajów, których znalazłem - stolników i podstolich,
żeby jakoś podsumować dotychczasową rozmowę:
1. Mikołaj występujący 1268-1294 naprzemiennie z tytułem podstolego kaliskiego i gnieźnieńskiego.
O tym chyba właśnie miałem w notatkach, że z Kalinowy - chyba źle coś przepisałem...
sorry jeszcze raz za niesprawdzoną informację. I w ogóle, raczej za wcześnie żył w stos. do pieczęci.
Ogólnie jakaś koszmarna mi się "wtopa" z TYM Mikołajem... :n jeszcze jedna taka i... :usta
2. Mikołaj Jastrzębiec z Łubnicy, Borysławic 1393-1403 podstoli łęczycki. No, ale Jastrzębiec.
3. Mikołaj z Miłonic, Oporowa, Sławoszewa 1436-1450 podstoli łęczycki, 1450-1454 stolnik łęczycki. Ten znowu herbu Sulima.
4. Mikołaj Puczek z Nędzerzewa, Ostrowa, Zagaja 1475-1477 podstoli łęczycki - herbu Rola.
5. Mikołaj, w 1386 stolnik łęczycki - ten, co już o nim pisałem herbu niewiadomego
6. Mikolaj z Miłkowic, 1406-1438 podstoli sieradzki - herbu Awdaniec.
7. Mikolaj z Krzemieniewic, 1452 stolnik sieradzki. Z tego co wiem, niewiadomego herbu.
8. Mikołaj Puszcz ze Sprowy, 1351-1361 podstoli krakowski. Herbu Poraj.
9. Mikołaj Cztan ze Strzelec, 1396-1398 stolnik krakowski.
Prawdopodobnie równocześnie (1396-1397) podstoli (czasem nazywany stolnikiem) sandomierski. Grzymalita.
10. Mikołaj z Chrząstowa, 1431 stolnik krakowski. Herbu Kościesza.
11. Mikołaj z Mełgwi, 1457 podstoli lubelski. Herbu Lewart.
12. Mikołaj Wierzynek - przypadek znany i zbadany. Odpada.
13. Mikołaj, 1439 podstoli przemyski. Kolejny o nieznanym herbie.
14. Mikołaj z Gołogór, 1440-1459 podstoli lwowski. Herbu Dębno.
15. Mikołaj Bal z Nowotańca, 1490 podstoli sanocki. 1484-1496 podstoli także sanocki. Herbu Gozdawa.
16. Mikołaj z Pożarowa, 1400-1407 stolnik poznański. Herbu (raczej) Leszczyc.
17. Mikołaj Lubiatowski, 1400-1415 stolnik poznański. Herbu Zaremba.
Aha... Nie mam tomów: III, zesz.2 (z. bełska i chełmska) i VII, zesz.1 (Mazowsze)
I tak się jak widać, niezły herbarzyk się uzbierał. Tylko koziołków brak :( Ale dla pociechy co najmniej 2 jako-takie typy na właściciela peiczęci (nr 5 i 7). Chociaż przez chwilę mi przyszło, że może jeszcze ten herbu Rola, bo przecież trzy te elementy od pługa, ale jednak na pieczęci pługów nie widzę...prędzej Kosmitów. Albo Koziołki
Ciekawe co by zobaczył taki np Tomasz Jurek? Pewnie rozpykałby naszego Mikołaja i uśmiał się z nas wszystkich. A moze by mu posłać skan?
|