Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 19:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 20:53 
Radkoff Pierwszy Wielki

Witam!

A jak to z tymi nazwami miast na pieczeciach z legenda lacinska?

W tych czasach powszechny byl analfabetyzm a spory procent urzednikow panstwowych i koscielnych poslugiwala sie lacina z niklym zrozumieniem...
Przykladowo: jak ten Mikolaj pochodzil ze Lwowa, to w opisie bedzie bardziej rozpoznawalna nazwa LVIV czy lacinski odpowiednik Leopolis ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 21:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja tam nie znam się na herbach/pieczęciach ale jesli chodzi o samo porównanie to jedyną różnicę, którą widzę to ułożenie tych górnych rzep, a poza tym to rzeczywiście mogą być rzepy.
M

Fenix57 napisał(a):
według mnie daleki jest on od tego wyobrażenia napieczętnego pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 23:09 
Specjalista
Specjalista

Widzę, że MERYTORYCZNE dyskusje sobie ucinają Panowie Szlachta.
Jo se poplotkuje. Albo wom godke zapodom:
"...Był jeden taki (ślachcic pono) co ze dwa razy o nim mawiali w 1386 roku,
iżby miał stolnikiem wew Łeczycy być. Łon rycerz herbu niewiadomego był
i wszelakiej żadnej innej wieści nie masz o nim..."
A tak bardziej serio to na razie tyle:
Mikołaj, stolnik(!) łęczycki
jedyne dwie wzmianki:
10 VII 1386, 17 VII 1386,
nic poza tym nie wiadomo o gościu,
a więc i o jego herbowej tożsamości też nic
(Spisy..., t.2, s.77)
Weźmy, jak tak się sprawy mają, załóżmy że to jest ten Mikołaj i se dajmy spokój...
Jakieś bezbarwne się zrobiły te rozmowy o takiej zaje... pieczątce. Może mi się coś źle zdaje?
Może jakieś posty się gdzieś zapodziały? Może poszli do lasu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2007, 09:49 
Specjalista
Specjalista

birnbaumer napisał(a):
Wg słów redaktora spisów, A. Gąsiorowskiego, urzędy dapifera i
subdapifera (obydwu oczywiście koronnych) utworzono dopiero w 1633 r.
Przedtem podobno w XV w. jakieś próby wprowadzenia tego urzędu były.
Przejrzałem, żadnych Mikołajów...

Ale przecież w sumie taki stolnik, czy podstoli w okresie, kiedy powstała
pieczęć Loloptaszka (na moje oko XIV w. - bliżej niech jakiś paleograf powie...)
był raczej dworzaninem królewskim, czy tam książęcym,
a nie centralnym urzędem. Poza tym wchodzi w grę, że nasz Mikołaj był, co prawda stolnikiem,
ale zaledwie na dworze jakiegoś biskupa albo wojewody....
jak Wam się wydaje, czy wtedy mamy szanse?

W każdym razie w tym tomie X z urzędnikami centralnymi
i nadwornymi XIV-XVIII żadnego Mikołaja stolnika ani podstolego nie znalazłem :( .
Nic to, szukamy dalej, no nie?!...

ale jazda witam:)
miałem wczoraj przed sobą spisy urzędników centralnych nie ma w nich jak najbardziej Mikołaja. ale wracająć do tego wywodu masz racje co do datacji tak tych stanowisk tak napisali autorzy tych spisów. zasugerowałem tą ewentualność bo czasami urzędnicy ziemscy otrzymywali urzędy centralne ale jak to zacytowałeś i podkreśliłem co i ja potwierdzam w tych spisach ich datacja powstania nie pasuje do tej pieczęci. przeglądałem urzędników małopolskich do XV w. i tak na początek też nie bardzo bo albo są to osoby z XIII w. A JEŚLI SĄ Z OKRESU KTÓRY BY PASOWAŁ DO DATACJI PIECZĘCII TO NIE PEŁNILI URZĘDU STOLNIKA. także szukamy dalej. ale jak widze pierwszy trop już jest:) chyle czoła w obec oddania jakie wkóładasz w poszukiwanie! ja nie mam tych tomów na miejscu w domu. W dodatku zajmuje się urzędnikami skarbowymi (XV-XVIII w.) także jest mi gorzej dotrzeć do innych tomów wstępnie zapoznałem się z urzędnikami wielkopolskimi ale też nie znalazłem nic ciekawego o jakimś Mikołaj który by Nam pasował pozdrawiam:)

NIE WIEM CZEMU ZAZNACZYŁO MI POST NA CZERWONO NIE MIAŁEM TAKIEGO ZAMIARU :(????

Ostatnio edytowano wtorek, 17 kwietnia 2007, 10:52 przez Fenix57, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2007, 10:42 
Specjalista
Specjalista

O Mikołajach - podstolich a chocby i stolnikach, których uda mi się znaleźc
postanowiłem pisac tylko wtedy, jeśli uznam, że spełniają jakiekolwiek kryteria:
czasowe czy heraldyczne (jak np ten z Łęczycy - p.w.).
Pozdrawiam.
To co, jak to było z tymi postami, co ich już nie ma? "Nabijanka"? - nie mylic z nabijką...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2007, 14:54 
Specjalista
Specjalista

blitzmilit napisał(a):
Ja tam nie znam się na herbach/pieczęciach ale jesli chodzi o samo porównanie to jedyną różnicę, którą widzę to ułożenie tych górnych rzep, a poza tym to rzeczywiście mogą być rzepy.
M

Fenix57 napisał(a):
według mnie daleki jest on od tego wyobrażenia napieczętnego pozdrawiam

witam w heraldyce, a dokładnie w polu prezentacji godła heraldycznego rozmieszczenie i ułożeni przedmiotów heraldycznych miało bardzo istotne znaczenie pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2007, 16:55 
Specjalista
Specjalista

Ułożenie elementów godła znaczenie jak najbardziej posiadało, nawet zasadnicze.
Z jedną drobną uwagą: u nas, na "dzikim Wschodzie" niewielu znało te wszystkie
zasady, kórych poprawne stosowanie powodowało, że o jakimś znaku można było
powiedzieć: HERB. Mieliśmy jakiś urząd herolda, który się zbytnio nie przyjął,
dopiero Długosza solidnie podkusiło, żeby coś napisać treściwszego na temat herbów.
Nikt tu tych prawideł raczej nie spisywał, a jeśli tak to się chyba nie zachowało...
No więc "w terenie" - na prowincji więcej zależało od stopnia wyksztalcenia grawera
i wiedzy samego herbownego, niż od prawideł heraldycznych. Tak poza tym, to
nasza rodzima heraldyka rozinęła się inaczej niż na Zachodzie, bo przecież większy
udział w godłach u nas mają dawne znaki (kombinacje kresek, kółek i kropek) przekształcone
w podkowy, strzały i półksiężyce; odwrotnie na Zachodzie: tam znaczenie podstawowe
miały bardzo liczne i precyzyjnie określone podziały pola tarczy i barwa, a także właśnie
położenie i ułożenie przedmiotów, czyli to, o co się troszkę spieramy.
Ale, oczywiście, jest to tylko takie sobie rozwinięcie tematu... ;) idę pogrzebać jeszcze w knigach.
Przypomniałem sobie o "Notatach heraldycznych" Zamoyskiego, gdzie jest b. dużo dawnych godeł napieczętnych,
najczęściej takich niespotykanych w późniejszej heraldyce polskiej, wszystko ładnie opisane: z czyjej pieczęci, u jakiego
dokumentu przywieszonej i kiedy. Ściągnąłem kiedyś z Wielkopolskiej (chyba?) Biblioteki Cyfrowej (polecam) i,
jako, iż wolę książki w kształcie książki, wydrukowałem...] Jak coś znajdę, to napiszę. Jeszcze ruscy mi zostali nieprzejrzani, dobrzyńskich nie mam :( .
Pozdrawiam :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2007, 17:42 
Weteran
Weteran

birnbaumer napisał(a):
Mikołaj, stolnik(!) łęczycki
jedyne dwie wzmianki:
10 VII 1386, 17 VII 1386
Weźmy, jak tak się sprawy mają, załóżmy że to jest ten Mikołaj ...

Ale tych Mikołajów stolników było jeszcze kilku

np. 1390 - Mikołaj stolnik gnieźnieński
pocz. XV Mikołaj z Lubiatowa stolnik poznański
i jeszcze Mikołaj stolnik kaliski chociaż ten znany jest jedynie z falsyfikatu, więc mozna go sobie podarować

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2007, 18:07 
Specjalista
Specjalista

1. Mikołaj z Kalinowy - musiałoby być DE CALINOV albo coś w ten deseń... poza tym herbu Zaremba
2. Mikołaj z Pożarowa - też nie bardzo pasowałoby do DE LV•... no i najprawdopodobniej herbu Leszczyc - miał tam koło Szamotuł ziomków tego herbu, jeśli dobrze pamiętam, mogę się mylić...
3. Mikołaj z Lubiatowa - poza tym, że najprawdopodobniej herbu Awdaniec, to LUBIATOWO, czy LUBIATÓW - nie byłoby końcówki -VIC.
Proponuję, żeby jednak pisać o Mikołajach z wysokiej grupy ryzyka (że niby mogli być herbu Trzy Koziołki, no... Trzej Kosmici też mogą być ;) )
Pozdrawiam
PS Notaty kończę przeglądać - nic podobnego tam nie ma...

Ostatnio edytowano środa, 18 kwietnia 2007, 00:50 przez Birnbaumer, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2007, 20:38 
Weteran
Weteran

birnbaumer napisał(a):
1. Mikołaj z Kalinowy - musiałoby być DE CALINOV albo coś w ten deseń... poza tym herbu Zaremba
2. Mikołaj z Pożarowa - też nie bardzo pasowałoby do DE LV•... no i najprawdopodobniej herbu Leszczyc - miał tam koło Szamotuł ziomków tego herbu, jeśli dobrze pamiętam, mogę się mylić...
3. Mikołaj z Lubiatowa - poza tym, że najprawdopodobniej herbu Awdaniec, to LUBIATOWO, czy LUBIATÓW - nie <b><font>"byłoby" piszemy razem - błąd ortograficzny!!!</font></b> końcówki -VIC.
Proponuję, żeby jednak pisać o Mikołajach z wysokiej grupy ryzyka (że niby mogli być herbu Trzy Koziołki, no... Trzej Kosmici też mogą być ;) )
Pozdrawiam
PS Notaty kończę przeglądać - nic podobnego tam nie ma... :(

Uzupełnij z łaski swojej podane przez Ciebie postacie o czas występowania w źródłach i przynależność terytorialną sprawowanego przez nich urzędu, bo ja znając położenie Kalinowej mogę się domyślać gdzie był stolnikiem, ale kiedy to już nie wiem
Uważam, że szukanie według wyobrażenia z pieczęci może być mylnym tropem, bo już kilka stron wcześniej ustaliliśmy, że nie musi ono przedstawiać herbu, ale godło osobiste, które wcale nie koniecznie powiela wizerunek późniejszego herbu rodowego.

PS. Skąd przypuszczenie, że stolnik poznański Mikołaj z Lubiatowa był z rodu Awdańców?

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2007, 22:26 
Kapral
Kapral

...

Ostatnio edytowano środa, 18 lipca 2007, 15:25 przez ogrodnik, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 00:43 
Specjalista
Specjalista

Przepraszam, nie wiem jak ( :666 grzebał w notatkach), ale popier... mi się przy przepisywaniu.
:kolko i to zdrowo... Lubiatowski był oczywiście Zaremba, Awdańcy Lubiatowscy to inna rodzina,
a ten z Kalinowy... yyy... jak już mówiłem - pojechało mi się coś w notatkach...
sam muszę sprawdzić, bo se siare tylko robię przy ludziach...
Wobec tego dam jak leci, wszystkich Mikołajów, których znalazłem - stolników i podstolich,
żeby jakoś podsumować dotychczasową rozmowę:
1. Mikołaj występujący 1268-1294 naprzemiennie z tytułem podstolego kaliskiego i gnieźnieńskiego.
O tym chyba właśnie miałem w notatkach, że z Kalinowy - chyba źle coś przepisałem...
sorry jeszcze raz za niesprawdzoną informację. I w ogóle, raczej za wcześnie żył w stos. do pieczęci.
Ogólnie jakaś koszmarna mi się "wtopa" z TYM Mikołajem... :n jeszcze jedna taka i... :usta
2. Mikołaj Jastrzębiec z Łubnicy, Borysławic 1393-1403 podstoli łęczycki. No, ale Jastrzębiec.
3. Mikołaj z Miłonic, Oporowa, Sławoszewa 1436-1450 podstoli łęczycki, 1450-1454 stolnik łęczycki. Ten znowu herbu Sulima.
4. Mikołaj Puczek z Nędzerzewa, Ostrowa, Zagaja 1475-1477 podstoli łęczycki - herbu Rola.
5. Mikołaj, w 1386 stolnik łęczycki - ten, co już o nim pisałem herbu niewiadomego
6. Mikolaj z Miłkowic, 1406-1438 podstoli sieradzki - herbu Awdaniec.
7. Mikolaj z Krzemieniewic, 1452 stolnik sieradzki. Z tego co wiem, niewiadomego herbu.
8. Mikołaj Puszcz ze Sprowy, 1351-1361 podstoli krakowski. Herbu Poraj.
9. Mikołaj Cztan ze Strzelec, 1396-1398 stolnik krakowski.
Prawdopodobnie równocześnie (1396-1397) podstoli (czasem nazywany stolnikiem) sandomierski. Grzymalita.
10. Mikołaj z Chrząstowa, 1431 stolnik krakowski. Herbu Kościesza.
11. Mikołaj z Mełgwi, 1457 podstoli lubelski. Herbu Lewart.
12. Mikołaj Wierzynek - przypadek znany i zbadany. Odpada.
13. Mikołaj, 1439 podstoli przemyski. Kolejny o nieznanym herbie.
14. Mikołaj z Gołogór, 1440-1459 podstoli lwowski. Herbu Dębno.
15. Mikołaj Bal z Nowotańca, 1490 podstoli sanocki. 1484-1496 podstoli także sanocki. Herbu Gozdawa.
16. Mikołaj z Pożarowa, 1400-1407 stolnik poznański. Herbu (raczej) Leszczyc.
17. Mikołaj Lubiatowski, 1400-1415 stolnik poznański. Herbu Zaremba.
Aha... Nie mam tomów: III, zesz.2 (z. bełska i chełmska) i VII, zesz.1 (Mazowsze)
I tak się jak widać, niezły herbarzyk się uzbierał. Tylko koziołków brak :( Ale dla pociechy co najmniej 2 jako-takie typy na właściciela peiczęci (nr 5 i 7). Chociaż przez chwilę mi przyszło, że może jeszcze ten herbu Rola, bo przecież trzy te elementy od pługa, ale jednak na pieczęci pługów nie widzę...prędzej Kosmitów. Albo Koziołki
Ciekawe co by zobaczył taki np Tomasz Jurek? Pewnie rozpykałby naszego Mikołaja i uśmiał się z nas wszystkich. A moze by mu posłać skan?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 03:38 
Radkoff Pierwszy Wielki

radkow1 napisał(a):
Witam!

A jak to z tymi nazwami miast na pieczeciach z legenda lacinska?

W tych czasach powszechny byl analfabetyzm a spory procent urzednikow panstwowych i koscielnych poslugiwala sie lacina z niklym zrozumieniem...
Przykladowo: jak ten Mikolaj pochodzil ze Lwowa, to w opisie bedzie bardziej rozpoznawalna nazwa LVIV czy lacinski odpowiednik Leopolis ?

czy ktos zna odpowiedz na to pytanie?
Ewentualne dywagacje?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]