Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 05:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 12:25 
Podporucznik
Podporucznik

Coinmaster napisał(a):
Dobra Ponury przebrnałem przez 10 stron z Twoimi wypocinami i moich kolegów z forum teraz zadam Ci pytanie....czy to co przeczytasz pod spodem co zaraz wkleję to normalne wśród Policji, czy to jest przestrzeganie prawa, czy to co robi ten pan z policji jest legalne i jak to sie ma do ustawy o ochronie zabytków...

Nie wiem. Może ma zezwolenie? A jak robi to nielegalnie, to z urzędu powinien się tym Prokurator Rejonowy w Lublinie zainteresować :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 12:31 
Podporucznik
Podporucznik

dect napisał(a):
Aha - czyli już wiadomo, tak? Na miejscu przestrzelano broń znalezioną amunicją i wiadomo, że działa? Już biegli nie muszą oceniać? Czy to może był tylko taki skrót myślowy?

Nie, jest to jedynie wstępne rozeznanie i ocena, na podstawie której zostało to zatrzymane. Jak najbardziej ocenę kategoryczną pod względem procesowym może wydać jedynie biegły.

dect napisał(a):
Owszem, może się pomylić. Ale chyba w co 2. komunikacie prasowym Twoja firma wali takie byki (MP40 jako karabin, Kałasznikowy jako pm etc), że jakby zagonili jakiegoś młodego na to albo inne forum to po godzinie napisałby lepiej.

E tam. Czepiasz się na siłę :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 13:17 
Pułkownik
Pułkownik

Ponury napisał(a):

To tak jak ty i twoi koledzy... :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 14:00 
Mr. Sturmgewehr

Ponury napisał(a):
dect napisał(a):
Owszem, może się pomylić. Ale chyba w co 2. komunikacie prasowym Twoja firma wali takie byki (MP40 jako karabin, Kałasznikowy jako pm etc), że jakby zagonili jakiegoś młodego na to albo inne forum to po godzinie napisałby lepiej.

Nie Ponury, staram się tylko pokazać, że trzeba być konsekwentnym. W każdym z Twoich postów przebija straszna zasadniczość, pruski dryl i trzymanie się tylko i wyłącznie litery prawa - zapominając o duchu. Skoro Policja wydaje takie napuszone komunikaty o kolejnych zatrzymaniach to niech robi to profesjonalnie. W końcu ponoć zna się na broni? A rzecznik jeden z drugim mógłby pomyśleć 10 minut i zapytać/poszukać czy pisząc takie bzdety nie robi z siebie (i po części ze swojej "firmy") błazna. Bo na takiego wychodzi w oczach ludzi mających chociaż blade pojęcie nt systematyki i klasyfikacji broni palnej. A! Ale pewnie tym sobie nie zawraca głowy bo ciemny lud i tak to kupi - kto by tam zwracał uwagę na takie detale...

I dam sobie łeb uciąć, że przygniatająca większość tych którzy mieli spotkanie trzeciego stopnia ma większe pojęcie o broni niż Policja.

I jeszcze ten artykuł - może ktoś z nas (albo Ty?) powinien złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez tego policjanta "kolekcjonera" (cudzysłów celowo)? Dlaczego przywłaszczył sobie mienie skarbu państwa w postaci szeląga z czasów Jana Kazimierza?

Pozdrawiam i życzę nieco większego dystansu do pracy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 14:00 
Major
Major

[quote="Ponury"][quote="Lain"]Witam.Mam pytanie do pana ponurego.Zakładając ze przypadkiem znajdzie pan w lesie karabin to co wtedy?[/quote]

Zgłaszam sprawę kolegom. Przyjeżdżąją zabierają i po sprawie. Podobnie z niewypałami - wzywam saperów. W jakieś durne zakopywanie amunicji na własnym podwórku się nie bawię. Co za problem w razie znalezienia w lesie niewypału w waszym przypadku zanieść do domu wykrywacz, zadzwonić 997 i poprosić o saperów?

Ile to razy na patrolach jechałem do "poszukiwaczy", którzy zgłaszali niewypały. "A skąd Pan o tym wie?" "Aaaa leżało sobie koło drzewa". "Aha" (a widzę że gość uwalony w Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" i jeszcze za drzewami wykrywacz leży) :)[/quote]

I pytanie do Ponurego: I co? Tak bez żadnych konsekwencji puszczacie takich delikwentów? A Ty jako poszukiwacz jak się na to zapatrujesz, jeśli takie "coś" znajdziesz? Nie czujesz się z mocy prawa za kogoś, kto je łamie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2007, 21:25 
Generał Broni
Generał Broni

Etam.Czepiacie się.Nie znacie takiego pojęcia jak relatywizm moralny? ;) PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 marca 2007, 23:52 
Podporucznik
Podporucznik

matizmat napisał(a):
I co? Tak bez żadnych konsekwencji puszczacie takich delikwentów?

W kodeksie wykroczeń jest także pouczenie. Takie dawałem niejednemu poszukiwaczowi(oczywiście jeżeli nie miał przy sobie amunicji itp.) i tego samego oczekuję od kolegów, którzy do mnie podjadą :)

Dzisiaj miałem taką sytuację. Podjechał patrol i co? Nie mówiłem, że pracuję Komendę obok. Po kilku pytaniach czy nie zbieram bomb, nie mam przy sobie amunicji i moim zapewnieniu że dołki zakopuję po sobie i innych, pouczyli abym syfu nie robił i pojechali sobie dalej, jeszcze sprzedając mi dwie miejscówki w Sopocie, gdzie jeden z nich mieszkał :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 18:43 
Porucznik
Porucznik

Ponury napisał(a):

Dzisiaj miałem taką sytuację. Podjechał patrol i co? Nie mówiłem, że pracuję Komendę obok. Po kilku pytaniach czy nie zbieram bomb, nie mam przy sobie amunicji i moim zapewnieniu że dołki zakopuję po sobie i innych, pouczyli abym syfu nie robił i pojechali sobie dalej, jeszcze sprzedając mi dwie miejscówki w Sopocie, gdzie jeden z nich mieszkał :)

To poełnili błąd,bo według Twoich zasad powinni podeprzeć się jeszcze świętym prawem własności,i sprwdzić czy masz pozwolenie od włściciela,na pśmie pświadczonym notarialnie,takie mieli wymagania w moim przypadku,
oczywiście bez notariusza,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 22:13 
Szeregowy
Szeregowy

po przeczytaniu 4 stron z wypocinami [bo tylko tyle zdzierżyłem ponurego ] pytam co ten pan jeszcze na tym forum robi przecież wszystko co znajdzie ,wykopie i zatrzyma jest nielegalne chyba że wybiera się na ryby i nakopał robaków.co do legalności oprogramowania do której można się dodupić w razie nie znalezienia niczego to nawet nie chcę się wypowiadać.a może powiem bo mnie krew zalewa -ilu ludzi pracuje nielegalnie we własnym kraju bez świadczeń socjalnych i za grosze które nie pozwalają na godne życie i gdzie jest policja ? sprawdza czy ma legalnego windowsa.
facet wulgaryzm sie i nie rób z forum konfesjonału.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 kwietnia 2007, 01:40 
Major
Major

No cóż... Mogę dodać tylko, że przyszło nam żyć w kraju, w którym dochodzi do coraz większych absurdów :( I dziwić się naszym krajanom, że w poszukiwaniu chleba na zachód wyjeżdżają... Dla mnie to powód do ubolewania, ale rozumiem to.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 kwietnia 2007, 01:51 
"Spammerus maximus"

matizmat napisał(a):
No cóż... Mogę dodać tylko, że przyszło nam żyć w kraju, w którym dochodzi do coraz większych absurdów :( I dziwić się naszym krajanom, że w poszukiwaniu chleba na zachód wyjeżdżają... Dla mnie to powód do ubolewania, ale rozumiem to.

Może nie w poszukiwaniu chleba a szeroko pojętej "normalności" i miejsca gdzie państwo nie stara się za obywatela myśleć ingerując w każdą sferę życia.

„Kiedy przyszli po komunistów, milczałem, bo nie byłem komunistą,
kiedy przyszli po Żydów, milczałem, bo nie byłem Żydem,
kiedy przyszli po katolików, milczałem, bo byłem protestantem.
Kiedy przyszli po mnie, nie było już nikogo, kto mógłby krzyczeć”
- Martin Niemoller

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2007, 12:26 
Plutonowy
Plutonowy

jestem nowy i jak na razie nic nie zbieram, ale nóż mi się w kieszeni otwierta jak słysze o przepis jest przepis...
przykład: znajomy poszedł siedzieć na 3 miechy za nieodpracowaną odróbke sprzed kilku lat... w między czasie zmądrzał , wydoroślał , podjął w miare dobrze platna pracę... fajnie komuś wyrwac 3 miechy z ułożonego życia... oczywiście mimo kilku odwołań i rozpraw ( sąd grodzi, penitencjarny)- o zamiane kary na karę grzywny, kare utrzymano w mocy i musiął siedzieć... a czy nie lepiej byłoby mu dowalić np 2500 grzywny ?? i do budrzetu by wpadło i on byłby zadowolony... ale to jest jeszcze pikuś wiecie z kim siedział - połowa to rowerzyści , 1/3 to odróbkowicze, a reszta za jakąs drobnicę - za całokształt twórczości. jak się ma sprawiedliwość do gwałciciela co dostał 2 lata i rowerzysty , który raz dostał 2 w zawieszeniu , za drugim razem 2,5 w zawieszeni ui za trzecim razem 3 i odwieszenie wsyztskiego - fajnie za rowerek posiedzieć sobie prawie 8 lat... albo na widzeniu spotkałem kobiete co madat zapłaciła z opóźnieniem, potem konsekwtnie olewała odsetki w wysokości 21,20 PLN - efekt dostała 1,5 miecha do odsiadki...
a więc podsumowując niech nikt z was nie ma nadziei ze zostanie potraktowany jak człowiek.. po wykopaniu czegoś wracajcie do domu , po odbiór idźcie bez wykrywki - zawsze łatwiej będzie się wytłumaczyć nie trzymajcie niczego w domu, ani przy sobie i w razie W od razu po prawnika, bez żadnych rozmów z miśkami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 kwietnia 2007, 21:46 
Szeregowy
Szeregowy

Trochę mi to wszystko przypomina syndrom okopów Św. Trójcy i szukanie wrogów na siłę. Większość z forumowiczów nigdy nie miała i mieć nie będzie kłopotów z Policją z powodu eksploracji, bo to ich po prostu nie interesuje. Ustawa jaka jest każdy widzi, ale niestety trzeba do jej zapisów się stosować, a jedyną rzeczą jaką można zrobić to próbować ją zmienić w jakiś sposób. Wiem, że jestem tu nowy i pewnie wielu powie, że co ja o tym wiem. Ja traktuje chodzenie z wykrywką jako czyste hobby i sposób na oderwanie się od pracy. Nie zauważyłem żeby "połączone siły policyjne" zmierzały do tego by to moje hobby nagle przerwać. A tak nawiasem mówiąc Ci co wpadli sami się o to prosili, bo albo za dużo chwalili się zakazanymi rzeczami na różnych forach, albo sprzedawali na Alledrogo. czy komuś zrobiono "wjazd na chatę" po spotkaniu z patrolem z wykrywką w ręku - wątpię, chyba że miał plecak pełen granatów. A w nawiązaniu do wcześniejszego postu, prawo jest od tego żeby je szanować, a pijany rowerzysta wbrew temu co twierdził nawet premier jest bandytą drogowym, bo stwarza niebezpieczeństwo nie tylko dla siebie ale także dla innych użytkowników drogi - to do kierowców, którzy na pewno ze mną się zgodzą:) z tego co widzę to znaczków :cop nadużywają nieletni użytkownicy tego forum, dla których zwykle legitymowanie jest przeżyciem porównywalnym z wjazdem "kominiarzy" z drzwiami i oknami. Pozdrawiam i życzę mniej strachu, a więcej zabawy i radości z tego cudownego hobby. Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 00:36 
Podporucznik
Podporucznik

sweeper napisał(a):
w razie W od razu po prawnika, bez żadnych rozmów z miśkami.

Śmiech na sali. Ci prawnicy śmieją się często za plecami swoich klientów, zgarniają od nich niezły szmal, a powiedzią im to samo, co ci mogliby samodzielnie przy kawie wyczytać w kodeksie karnym czy w kodeksie postępowania karnego :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 13:24 
Mr. Sturmgewehr

Ponury napisał(a):
sweeper napisał(a):
w razie W od razu po prawnika, bez żadnych rozmów z miśkami.

Śmiech na sali. Ci prawnicy śmieją się często za plecami swoich klientów, zgarniają od nich niezły szmal, a powiedzią im to samo, co ci mogliby samodzielnie przy kawie wyczytać w kodeksie karnym czy w kodeksie postępowania karnego :)

"Znafca..." Sam pewnie jako Pierwszy Praworządny Obywatel IV RP nie musiałeś korzystać z ich pomocy w zakresie prawa karnego? Więc skąd te historyjki? Koledzy na komendzie Ci opowiadali? Pisząc takie

Ponury napisał(a):
powiedzią im to samo, co ci mogliby samodzielnie przy kawie wyczytać w kodeksie karnym czy w kodeksie postępowania karnego

bzdety wykazujesz się tak daleko posuniętym ignoranctwem, że szkoda klawiatury na polemikę.

Jeżeli jakis prawnik śmieje się ze swoich klientów-chlebodawców to jest debilem.

pablokp napisał(a):
Trochę mi to wszystko przypomina syndrom okopów Św. Trójcy i szukanie wrogów na siłę. Większość z forumowiczów nigdy nie miała i mieć nie będzie kłopotów z Policją z powodu eksploracji, bo to ich po prostu nie interesuje. Ustawa jaka jest każdy widzi, ale niestety trzeba do jej zapisów się stosować, a jedyną rzeczą jaką można zrobić to próbować ją zmienić w jakiś sposób. Wiem, że jestem tu nowy i pewnie wielu powie, że co ja o tym wiem. Ja traktuje chodzenie z wykrywką jako czyste hobby i sposób na oderwanie się od pracy. Nie zauważyłem żeby "połączone siły policyjne" zmierzały do tego by to moje hobby nagle przerwać. A tak nawiasem mówiąc Ci co wpadli sami się o to prosili, bo albo za dużo chwalili się zakazanymi rzeczami na różnych forach, albo sprzedawali na Alledrogo. czy komuś zrobiono "wjazd na chatę" po spotkaniu z patrolem z wykrywką w ręku - wątpię, chyba że miał plecak pełen granatów. A w nawiązaniu do wcześniejszego postu, prawo jest od tego żeby je szanować, a pijany rowerzysta wbrew temu co twierdził nawet premier jest bandytą drogowym, bo stwarza niebezpieczeństwo nie tylko dla siebie ale także dla innych użytkowników drogi - to do kierowców, którzy na pewno ze mną się zgodzą:) z tego co widzę to znaczków :cop nadużywają nieletni użytkownicy tego forum, dla których zwykle legitymowanie jest przeżyciem porównywalnym z wjazdem "kominiarzy" z drzwiami i oknami. Pozdrawiam i życzę mniej strachu, a więcej zabawy i radości z tego cudownego hobby. Paweł

Pablo, zauważ, że sprawy poruszne w tym wątku tyczą się wizyt załogi "dźi" w poszukiwaniu różnego rodzaju znalezionego żelastwa. Chodzi o to, że niektórzy schodzą na Ciemną Stronę Mocy ;) i taszczą do domu różne żelastwo z poszukiwań i czasem mają z tego kłopoty (Alle, chwalenie się, wizyty u innych których przyciśnięto, etc). Będzie to trwało tak długo jak będzie ustawa w obecnym kształcie. Szkodzi ona i przysparza niepotrzebnej pracy wszystkim których tyczy, ale temat broni (już nieważne jakiej) jest zbyt medialy i populistyczny żeby popuscić smyczy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]