A więc w związku z wyjazdem na działkę i porządnym ociepleniem naszło mnie na rozpoczęcie sezonu poszukiwań. Będzie to jednak moja pierwsza wyprawa z prawdziwego zdarzenia i przez to właśnie narodziło się kilka pytań. Działka mieści się w Radzyniu Podlaskim ( woj. Lubelskie, drogą ( tą główną ) z Łukowa na Pd. ). Zdarzyło mi się raz przeczesywać tamtejsze lasy, właśnie na lasy się nastawiam dysponując Rutuskiem Ultra 2, lecz z braku solidnego środka na komary i konkretniejszych planów dość szybko dałem sobie spokój. Teraz poszperałem za mapami ( jeśli ktoś miałby takowe z Lubelskiego i Mazowieckiego, dokładnie pokazujące jakieś karczmy czy co ciekawsze obiekty serdecznie bym prosił. Szukałem co prawda i mam zamiar szukać, acz średnio się w tym łapię i w większości albo linki są już nieaktywne, albo brakuje solidnej legendy... ). Znalazłem czynną jeszcze dziś i dość starą linię kolejową, którą wraz z elementem mapy zamieszczę poniżej. Mam zamiar udać się drogą z Radzynia właśnie w jej kierunku i gdy obie linie przetną się podążyć wzdłuż torów do lasu teren przeczesując wykrywką. Moja "myśl logiczna" póki co sprowadza się w szczytowych momentach jedynie do prób odnalezienia jakiejkolwiek działalności ludzi sprzed kilkudziesięciu lat. Zanim się tam udam prosiłbym o odpowiedź na kilka pytań i ewentualne rady. Także pobieżne przejrzenie mapki i wskazanie mi ewentualnych godnych uwagi rzeczy wzbudziło by moją dozgonną wdzięczność. A zatem do rzeczy... Po pierwsze, czy w ogóle przeszukiwanie tego terenu jest pomysłem dobrym. Wiem, że szukać można nawet w ciemno, ale chodzi mi o to, czy tak jak sądzę jest to miejsce w jakiś sposób zwracające na siebie uwagę, czy może jednak nic nadzwyczajnego. Lepiej podążać wzdłuż torów na odcinkach pogrążonych w lesie, a może na odsłoniętych terenach? Proszę o przyjrzenie się mapkom i ewentualne wskazanie błędów w moim myśleniu, czerwoną linią zaznaczę trasę do spenetrowania. Czy istnieje może jakaś Legenda do tego typu map? Zupełnie się na tym nie znam, a w samej mapce nie orientuję.
[ img ]
Ten sam wycinek z google earth
[ img ]
Pozdrawiam!