Teraz jest poniedziałek, 13 lipca 2026, 12:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jura Krakowsko-Czestochowska
PostNapisane: sobota, 11 października 2003, 20:32 
Moderator
Moderator

Jak wiecie Jura K-Cz to moj ulubiony teren.
Jesli ktos ma info o walkach Iww w tym rejonie-bede wzdzieczny za skany.

A dzialo sie tam sporo-Krzywoploty,Pilica,Kotowice,Zarki.

To ten region ze skanu ponizej.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2003, 19:48 
Moderator
Moderator

No Panowie...i Panie???
Argo obiecales mi cos poszukac...
A inni?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2003, 10:08 
Moderator
Moderator

Na samej górze widnieje na mapie miejscowosc Nowa Brzeznica bardzo dobrze mi zreszta znana. Mam pytanie. Co dzialo sie w tym regionie i czy kwadratowe czerwone znaki to linia frontu?

JMS a co ja ci moge na ten temat powiedziec? Wiadomo Krzywoploty-pare lusek i klamra(podwedzili mi dzien wczesniej najprawdopodobniej karabin bo dolek podluzny kolo okopu gdzie byly luski) wszystko co ciekawsze lezy(jezeli lezy) to na bagnach pomiedzy Zawadka a Bydlinem ale nie znam ludzi ktorzy penetrowali ten teren. Pojedziesz, zobaczysz i sam sie przekonasz. Woda, bloto, krzaki, wysoka trawa i nie wiadomo co jeszcze. Dolina Wodaca i przylegle rejony- ogrom kulek od szrapneli i porozrywanego zelastwa. Okolice Rzedkowic - przekopane jak teren pod budowe hipermarketu(kolo twojej dzialki :) ) Czasami znajduje niespodziewanie zapomniane stanowisko strzeleckie gdzies w lesie i tam czuje sie historie ale trzeba duzo chodzic i miec szczescie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2003, 13:21 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam.
Widze JMS ze masz ciekawe mapki w swoich zbiorach,wiec tak jesli chodzi o żarki,to najistotniejszy jest teren koło przewodziszowic,ale nie bede tu reklamował tego terenu choć powiem,że teren ten mnie nie zawiódł(dużo trofeów),jeśli chodzi o kotowice to nic szczególnego tak nie ma, do krzywopłotów sie niedługo wybiore i zdam relacje.pozdrawiam wszystkich i owocnych poszukiwań.Pogada sprzyja wiec łapmy za wykrywacze i w teren.pozdrawiam.+48/505-614-783. :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Panowie...najwieksze walki w 1914 roku nie byly pod Przemysl
PostNapisane: piątek, 12 marca 2004, 22:59 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam. Zadziwie was pewnie ale przepatrzylem kazdy las miedzy OLKUSZEM<MIECHOWEM,a KRAKOWEM, bbezsprzecznie to tu wazyly sie losy Krakowa jak i calej wojny. Najwieksze walki sa zawsze tam gdie jedna ze stron zmuszona jest do zatrzymania pochodu i cofniecia sie. To wlasnie tu nastapila kontrofesywa wojsk Austro -Wegierskich!!!. Kulminacyjna bitwa wywiazala sie w miejscowosci Rzeplin (niedaleko Skaly) w dniach 16-21 listopada 1914. Nie ma niemal zadnych opracowan chistorycznych, to co wiem jest tylko z relacji miejscowych i gluwnie z znalezisk wykrywaczem, tu kalmra lezy na klamze, straty byly niewyobrazalne!!!. Gdybym mial opisac walki o Krakow to byly to wali przedewszystkim manewrowe. Wojska rosyjskie swietnie dowodzone "próbować" pisze się przez "ó" - błąd ortograficzny!!! nacierac na Skale, jednak by nie walcyc w dolinach Ojcowskiego Parku Narodowego (obecnie) wyslaly silny atak z polnocy w kierunku Zabierzowa!!!!!!!!Zajeli Jerzmanowice i dopiero wtedy zostali zatrzymani...Wojska Austro wegierskie walczace pod Skala znalazly sie w niebezpiecznej sytuacji!!! Miano wybor pozucic caly rejon Ojcowa ,az do Januszowiclub odeprzec atak w rejonie Jerzmanowic i w okolicy Rzepliny. To tu wzyly sie losy calej wojny!!!! Austryjacy sprowadzili rezerwy i udezyli jednczesnie na Jerzmanowice(walki na polach,) i przeprowadzili smialy kontratak,To co zrobili zasluguje na chyba najwyzsze odznaczenie!!! Pod oslona najciezszychh dzial kal ok 300mm udezyli z rejonu fortow Krakowskich w strone lasu XXXX nastepnie w niemal nie bronionym terenie weszli rosjanom na tyly w ciagu jednego zaledwie dnia,lub nawet godzin.Umocnili sie na wysokich wzgorzach i przygotowali miejscami 6 lini okopow!!!!!!!!!! rosjanie dopiero wuwczas zmuszeni przerwac bitwe pod XXXX wycofali sie ,ale bylo błąd ortograficzny!!! troche za pozno....w odwrocie szturmowali dobrze przygotowane pozycje obronne...miejscami musieli przebyc po 3 km w otwartym terenie ..nastapila masakra!!! ponoszac gigantyczne straty czesc zolniezy kpala okopy ok 200m wzdluz okopow autryjackich,linia tych okopow ma min 6km za ta linia posuwaly sie wycofujace sie oddzialy. zas miejscami zolnirze szturmowali pozycje Austyjackie, czasem przerywali jedna,dwie linie ,jednak byli odzucani...bagnety znajdywalem tu czasem 5m od siebie....w kazdym okopie bylo po 20-50szt amunichji Mannlicher i kilkanascie -kilkadziesiat lusek. Dzial nie uzywano, dowudcy sami nie wiedzieli gdie sa swoi a gdie wrog, zucano sie na slepo na umocnione pozycje...straszne. Miejscowy twierdzi ze dziadek mu opowiadal ze NA KAZDYM DRZEWIE I KRZAKU WISIAL ZABITY ROSJANIN....po znaleziskach nie ma co do tego watpliwosci! Ciekawe ale naprawde nie bylo w tych lasach nikogo z wykrywaczem, wciaz wiec mamy calkowicie dziweicze miejsca gdie wiekszosc zeczy lezy w liciach lub..zupelnie na wierzchu!!!W niekturych lasach bylem juz ponad 10 razy i ciagle nie wiem wszystkiego, ale jak kiedys wydam broszurke o walkach pod Krakowem to udezyciew ten ciekawy teren, Co ciekawe nie ma tu niemal w lasach smieci.A tak na marginesie..Pod Krzywoplotami walcyl moj dziadek, mial wtedy 16 lat,donosil amunicje.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 marca 2004, 23:41 
Moderator
Moderator

Ciekawe,ciekawe, wspinacz..chetnie spotkam sie z toba w tym rejonie...
Az mi sie wierzyc nie chce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 marca 2004, 00:28 
Moderator
Moderator

Mój pradziadek też walczył pod Bydlinem. Również był młodym chłopcem i nosił amunicję. Ale ten świat mały. Wspinacz wstaw na forum jakieś I wojenne fanty z miejsc które opisujesz ok? Byłem w wielu okopach pod Krakowem ale wszystkie świeciły pustkami, no wentualnie było kilka łusek.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 marca 2004, 01:21 
Weteran
Weteran

Witaj Wspinacz jestem pod wrażeniem twoich badań przeprowadzonych w tamtym terenie. Dzięki tobie moja skromna wiedza wzbogaciła się o wiele istotnych szczegułów. Musisz koniecznie wydać swoja książeczkę bo w obecnej literaturze rzeczywiście niewiele jest na ten temat. Napisz może jeszcze dokładniej jakie były straty po obu stronach i gdzie są cmentarze bo ciężko je zlokalizować a poległych nie zjadły chyba sępy :) Jeszcze jedno małe pytanko: gdzie dokładniej jest ta miejscowość XXXX bo jakoś nie mogę znaleźć na mapie. Prosimy też o jakieś fotki do galerii, może masz jakieś ciekawe zdjęcia z poprzednich lat? Byłaby to pierwsza galeria w tym roku, wsam raz na zaostrzenie apetytu przed rozpoczynającym się sezonem.
Pozdrawiam - El Loco.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 03:25 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ciekawe Wspinacz :) ,ale z broszurka bedzie trudno ..."chistorycznych" , "gluwnie", "klamze" trzeba nad ortografia popracowac :b1
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 11:08 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Co się czepiasz gościa, jak bym znalazł takie miejsce to zacząłbym seplenić!!! :h :1 :1 :h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: o I wojnie pod Krakowem jeszcze slow kilka
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 20:00 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam wszystkich, troche mnie zaskoczylo ze od mojego ostatniego postu odwiedzilo juz te strone sporo ludzi,i jak widze zainteresowalem was. Dziwi mnie to ze wielu z was uwaza Polske za przeszperana a w terenie takim jak np okolice Krakowa,czyli przy milionowym niemal miescie sa praktycznie dziewicze.Jesli ktos pisze ze znalazl pare lusek w okopie...to ja mu napisze a naet podam miejsce gdie w godzine nakopie 200-400lusek w idealnym stanie. Ale bedzie to miejsce troche oddalone od "moich " miejsc walk. Jedziemy z Krakowa do Limanowej, na wysokosci miejscowosci Zegocina a dokladnie ok 4km za nia skrecamy z glownej drogi w lewo. Teraz ok 4km w kierunku malutkiej enklawy KLEPACZOWKA, tu mamy skrzyzowanie polnych drog ,ta w prawo biegnie prosto pod gore,przy drodze jest drogowskaz do cmetarza wojennego.Idziemy droga pod gore, mijamy cmetraz i za nim skrecamy w lewo,idac po prawej mijamy niewielka gorke w lesie. Wchodzimy na nia i po lewej od gorki idzie lesna droga. Wzdloz niej sa okpy, potem mijaja droge i schodza blizej granicy lasu. Informacje o stratach obu armi znajdziecie na tablicy na cmetarzu. Austryjacy trzymali szczyt gory. Wojska rosyjskie zaatakowaly. Austryjacy strzelali jak tylko mogli najszybciej, czesto jeden strzelec wystrzeliwywal po 50-60 naboi. Zdazaja sie tez miejsca gdie na 1m kw mozna błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" i 200 lusek. Pociski rosyjsckie (szrapnele) strzelaly z taka celnoscia ze dwie luchy szrapnela znalazlem 1m od okopu. Ogolnie bedac tam dwa razy nie znalazlem zadnych ciekawych fantow ale ilosc lusek zalegajaca w okopach jest ogromna. Bylem tez tam obok na kobylej Gorze, ale nie polecam, niewielkie slady walk powyzej cmetarza i w okopach biegnacych szczytem calego masywu. Wrucmy pod Krakow.Nie che podawac wam dokladnych miejsc bitew poniewaz mam taktyke wydobywania miejscami wszystkiego z ziemi, jeden las przetrzasnolem metr w metr, dzieki zebranym luskom i nabojom,klamrom i menazkom itp moglem dokladniej okreslic liczbe zolniezy jaka brala udzial w obronie,oraz dokladne kierunki atakow wroga, podszedlem do sprawy jak archeolog dzielac las na sektory czeszac je metr w metr, co ciekawe ok 50m za linia okopow znalazem niewielki okop ,w ktorym bylo sporo magazynkow do mannlichera, zas w dnie..karabin mauser i granat p.panc...te dwie zeczy byly niewatpliwie z II wojny,pozostawione przypuszczalnie przez partyzantow. Dodam tesz ze w tym lesie uzywano nowych rodzajow broni, malych mozdzierzy (1914 rok!!!!!!!_) oraz austryjacy posiadali tam pewna liczbe karabinow o kalibrze 7mm, znalazlem ok 60 takich naboi , przypominaja bardzo mauserowska amunicje jednak pocisk ostrolukowy lub tepolukowy 7mm. Nigdzie indziej nie spotkalem sie juz z tym, byc moze tu testowano w warunkach bojowych jakis model karabinu. Co do walk w Jerzmanowicach to nawet jeszcze niedawno byly tam widoczne okopy z I wojny, a dokladnie rok temu wyjeto z nich karabin mannlicher,wiadomosc pewna bo od znajomego ,u "który" i podobne przez "ó" - błąd ortograficzny!!! pracowala osoba z tej wsi.Wezwano saperow jednak nie znaleziono juz nic wiecej prucz lusek. Jesli ktos lubi chodzic po polach to polecam rejon na PN od Przegini, teren bez domow 6x6km ,mozna spokojnie szukac na ciagnacych sie po choryzat polach, w rejonie wzgorza KAMIENIEC 481m.n.p.m znajduje sie luski i amuncje. Polecam tesz teren bardziej zabudowany w rejonie stacji bezynowej przy drodze Krakow Olkusz, tu byly ciezkie walki,trzeba szukac na polach dawnego p.G .Ru. Nie wiem jak zamiscic zdjecia,kiepsko znam sie na komputerach,zreszta fanty glownie sprzedaje,raczej nie zbieram ich.Jesli kmus bardzo zalezy to jest mozliwosc wyjazdu w teren,"na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! niedlugo zaczne tam znow jezdzic.Na zakonczenie dodam ze walki pozycyjne kojarzone sa z frontem zachodznim, ale w jednym lesie pod Krakowem mamy 6 lini okopow austryjackich i jedna linie ,lub dwie rosyjsckich, wali trwaly ok 2-3 dni, szturmy na okopy itp...ciekawe prawda? Wiec do wykrywaczy panowie, bo wiosna juz sie zbliza!Pozdrawiam.P.s wybaczcie bledy,to jedna z tych zeczy "który" i podobne przez "ó" - błąd ortograficzny!!! nie umiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: I wojna pod Krakowem
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 20:22 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nawiazujac do poprzednich postow to wlasnie zastanawiajace ze pod Krakowem niemal nie ma cmetarzy, wiem ze zwloki byly zwozone do miasta...w dwuch przypadkach sa cmetarzyki ale bardzo male, jest tesz pare kopcow,ale to wszystko. Nie znam odpowiedz na to pytanie dlaczego nie robiono cmetarzy na miejscu,zwlaszcza ze byla tak olbrzymia liczba zabitych....Wypytaywalem miejscowych o jakies miejsca w lesie mogace byc zbiorowymi mogilami ale nie potrafia podac konkretow...Byc moze rosjan chowano w wykopanych dolach i zasypywano,zas swoich odwozono do miasta. Spotkalem tez cmetarze "który" i podobne przez "ó" - błąd ortograficzny!!! sa poza linia fratu, czyli w miejcscach do ktorych frat nie dotarl)np DEBNIK k Krzeszowic. sa to polegli zebrani z pol bitewnych i pochowani w swej rodzinnej miejscowosci o ile sie nie myle...Co I wojny w Krakowie to jest tu wiele jeszcze zagadek, np pare lat temu badalem i eksplorowalem kawerne przy forcie WINNICA. wedlug mnie byla tu najwieksza kawerna w Krakowie..dzis juz wiadomo ze mialem racje. Plan czesci zamiescilem w biuletynie dotyczacym eksploracji jaskin Jury (zajmuje sie jaskiniami) obecnie odkopano pierwsze wejscie i trwaja nurkowania w kawernie,zajmuje sie tym obecnie ktos inny. Czesc obiektu mozna zwiedzic na pontonie, dlugosc orietacyjna ok 1km ,jesienia pomiary podwodne byly w toku. Twierdza ma jeszcze sporo tajemnic,walki to tylko ich czesc.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 21:58 
Moderator
Moderator

1/co to za magazyn speleologiczny?
2/Limanowa-to juz raczej nie Jura.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Informator jaskiniowy
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 22:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

JASKINIE WYZYNY-informator dotyczy tylko i wylacznie odkryc nowych jaskin lub ich nowych partii. Redaktor Mariusz Szelerewicz 31-309 Krakow ul:EHRENBERGA 36a . Biuletyn ten czytaja raczej tylko ludzie zajmujacy sie eksploracja jaskin czyli z kilkadziesiat osob.Ciekawsze artykuly ida pozniej do Jaskin= podstawowego pisma o jakiniach dla grotolazow.Odbiegamy troche od tematu,wrucmy raczej do I wojny.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 23:44 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam

Bardzo interesujące i ma sens. Z mapy wynika, że teren jest dość rozległy. Sytuacja z poległymi podobna jak w bitwie pod Pilicą, gdzie początkowo zabitych pochowano w mieście na rynku. A skoro pod Pilicą poległo około 4 tysiące żołnierzy to w przełomowej bitwie pod Krakowem ofiar mogło być jeszcze więcej. Niestety.

Pozdrawiam
Mathew

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]