Teraz jest środa, 27 sierpnia 2025, 16:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 20:30 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Cewka powinna być 2-3 cm nad ziemią i właczymy noise cancel praca wykrywacz jest stabilna

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 14:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mam pytanie do uzytkownikow SE.
Jak sie sprawuje ta nowa sonda?
O ile poprawial sie ergonomia w porownaniu z Explorerem 2?
I czy warto zainwestowac (te prawie) 600 zlotych? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 01:54 
Porucznik
Porucznik

Witam coś umarło w EX-se ?
Czy wszyscy zajęci kopaniem ?

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 10:19 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

dołączam sie do pytania i czekam(y) na fotograafie fancików

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 maja 2007, 21:35 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Czołem!
Kopię już parę miesięcy nowym explorerem i choć na początku było dość ciężko to teraz widzę, że jednak się opłacało.
Choć suweren był naprawdę fajny to jednak z tym kopie się znaaaacznie lepiej. Jedyny minus to taki, że jednak trochę
czasu poświęcić trzeba na zapoznanie się ze sprzętem...
A teraz Wujek Dobra Rada - co by innym było na początku łatwiej (mam nadzieję):
1. Zmniejszyć gain - wg mnie to podstawa. Przy gainie około 5 dyskoteki nie ma a słabe sygnały i tak słychać.
2. Iron Mask - byle nie za mało - około 15-17 jest ok. W ogóle wydaje mi się, że nawet można to całkowicie wyłączyć. Czasami
gdy monetka siedzi głeboko niski iron mask może ją wyciąć.
3. Wskazania wyświetlacza. Jeśli pierwsza wartość to 04 i niżej (oczywiście przy ładnym, cieniutkim dźwięku -czyli druga liczba około 20
i wyżej) to na 90% monetka. Jeśli pierwsza 06-08 to na 90% kapsel. Ale kopać i tak trzeba bo zdarzają się i takie monety. Jeśli chodzimy z
wyłączonym iron mask to ładny monetkowy dźwięk przy pierwszej liczbie powyżej 20 daje nam najczęściej gwóźdź niestety.
4. Jakie sygnały kopać? Wszystkie :) Czasami zdarza się taki trlrl-trlrl ( :jump jak to napisać??!!) to trzeba zdjąć trochę ziemi i już będzie normalnie.
5. Czułość. Przy równym polu można pokusić się o wyżyłowanie - 27-29, a przy trawie i chwastach lepiej zmniejszyć o parę oczek żeby bez powodu
wykrywacz się nie wzbudzał.
6. Pin point. Bardzo fajna sprawa. Trochę pomaga w namierzaniu, ale głównie używam go do sprawdzania cichych, głębokich sygnałów. Czasami okazuje
się, że taki głęboki sygnał po włączeniu pin point'a to jakieś żelastwo które leży 20 cm obok.

To na tyle
pzdr
Barti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 maja 2007, 16:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ustawienie FERROUS się sprawdziło , fakt że stare żelazo nieraz piszczy też wysoko ale da się to odróżnić że to nie kolor. Teraz chodze na All Metal żelazo odzywa się tonem niskim a kolor wysokim i jest ok mogę szukać wszystkiego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Nowy wykrywacz
PostNapisane: środa, 23 maja 2007, 21:34 
Szeregowy
Szeregowy

Barti napisał(a):
Czołem!
Kopię już parę miesięcy nowym explorerem i choć na początku było dość ciężko to teraz widzę, że jednak się opłacało.
Choć suweren był naprawdę fajny to jednak z tym kopie się znaaaacznie lepiej. Jedyny minus to taki, że jednak trochę
czasu poświęcić trzeba na zapoznanie się ze sprzętem...
A teraz Wujek Dobra Rada - co by innym było na początku łatwiej (mam nadzieję):
1. Zmniejszyć gain - wg mnie to podstawa. Przy gainie około 5 dyskoteki nie ma a słabe sygnały i tak słychać.
2. Iron Mask - byle nie za mało - około 15-17 jest ok. W ogóle wydaje mi się, że nawet można to całkowicie wyłączyć. Czasami
gdy monetka siedzi głeboko niski iron mask może ją wyciąć.
3. Wskazania wyświetlacza. Jeśli pierwsza wartość to 04 i niżej (oczywiście przy ładnym, cieniutkim dźwięku -czyli druga liczba około 20
i wyżej) to na 90% monetka. Jeśli pierwsza 06-08 to na 90% kapsel. Ale kopać i tak trzeba bo zdarzają się i takie monety. Jeśli chodzimy z
wyłączonym iron mask to ładny monetkowy dźwięk przy pierwszej liczbie powyżej 20 daje nam najczęściej gwóźdź niestety.
4. Jakie sygnały kopać? Wszystkie :) Czasami zdarza się taki trlrl-trlrl ( :jump jak to napisać??!!) to trzeba zdjąć trochę ziemi i już będzie normalnie.
5. Czułość. Przy równym polu można pokusić się o wyżyłowanie - 27-29, a przy trawie i chwastach lepiej zmniejszyć o parę oczek żeby bez powodu
wykrywacz się nie wzbudzał.
6. Pin point. Bardzo fajna sprawa. Trochę pomaga w namierzaniu, ale głównie używam go do sprawdzania cichych, głębokich sygnałów. Czasami okazuje
się, że taki głęboki sygnał po włączeniu pin point'a to jakieś żelastwo które leży 20 cm obok.

To na tyle
pzdr
Barti

Kupiłem nowy sprzęt i chodzę od kilku dni z nim po polach i testuję i mam ochotę rozbić go o pierwsze lepsze drzewo. Mam prośbę o kilka porad dla początkującego poszukiwacza jeżeli chodzi o explorera. Ja bawię się z wykrywaczami od 10 lat. Pozdrawiam Boutons

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 maja 2007, 23:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Przeczytaj dokładnie cały ten wątek od początku, znajdziesz w nim naprawdę wiele wartosciowych porad, popartych doświadczeniem nabytym w terenie...
Pozdrawiam
cop50

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2007, 23:00 
Podporucznik
Podporucznik

mam zamiar nabyc ten wykrywacz , z tego co czytalem na tym forum, jest to klasa ktora mnie interesuje. mam jeszcze pytanie , mianowicie , czy ktos szukal tym sprzetem militarki?
jak sie zachowuje , i czy do tego tez sie nadaje?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 09:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na militarkę chyba lepiej szukać jakimś wykrywaczem typu PI.Ze względu że jest tak czuły na małe i duże żelazo reaguje podobnie jedynie gdy włączy sie PINPOINT i ma się trochę doświadczenia można się zorientować jakiej wielkości przedmiot zalega w ziemi.Niestety druty będziesz kopał jako duże przedmioty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 10:08 
Podporucznik
Podporucznik

dzieki za informacje, kupie go mimo wszystko , w przyszlym tygodniu. militarka , to zainteresowanie poboczne , wiec chcialem tylko wiedziec , jak sie zachowa nad zelastwem. z tego co napisales , to gwozdz oraz czolg dadza podobny sygnal na tym wykrywaczu , czy tak?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 14:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie do końca tak jest, po prostu jak duży przedmiot zalega płytko to sprzęt się przesteruje i błąd ortograficzny!!! będzie wiadomo ze przedmiot ma dużą powierzchnię ale nie koniecznie dużą masę.Może to być kawał blachy płasko pod powierzchnią ziemi na głębokości paru centymetrów.Ja znajduje swoim wykrywaczem też militarkę, ale jak wejdziesz w teren gdzie jest odłamek na odłamku to już będziesz musiał kopać wszystko a nie każdemu starczy cierpliwości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2007, 23:32 
Pułkownik
Pułkownik

...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 lutego 2009, 08:18 przez sapertorun, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lipca 2007, 12:25 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam!
Czasami gdy moneta siedzi głęboko wykrywacz pokazuje na początku wartości około 10-15. Dopiero zdjęcie pewnej warstwy ziemi powoduje zjechanie do normalnej, "monetkowej" 02-04. Więc przy ustawionym iron mask niskim możemy niechcący wycinać głębokie fanty. Ja mam iron mask na około 15 i staram się zwracać uwagę głównie na dzwięk. Dopiero kiedy już się dokopię to wtedy sprawdzam wyświetlacz. Tak samo, wg mnie, można chodzić z wyłączonym iron maskiem. Jeśli jest dobry sygnał to przy pierwszej wartości na wyświetlaczu powyżej 20 dawać sobie spokój, a przy głębszych przedmiotach najpierw zdjąć parę cm ziemi a dopiero potem sprawdzać.
pzdr
Barti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2007, 21:42 
Pułkownik
Pułkownik

...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 lutego 2009, 08:17 przez sapertorun, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]