Teraz jest niedziela, 21 września 2025, 03:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pięćset letnia brukowa droga
PostNapisane: sobota, 7 lipca 2007, 22:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Na moim terenie znajduje się co najmniej pięćset letnia, brukowana droga. Lata świetności niestety ma już za sobą, ale dawniej służyła jako trakt często używany. Dziś zapomniana przez ludzi i Boga, wykorzystywana jest tylko jako awaryjna droga przez kierowców na dwóch gazach. Zbadałem jej pobocze na długości 100 metrów i stwierdzam że lata socjalizmu uczyniły w jej historii więcej spustoszenia niż eksploatacja przez te wszystkie wieki. Droga po wojnie była ostro używana przez miejscowy dawny PGR oraz okolicznych rolników, którzy pod pretekstem łatania dziur w poboczach pozbywali się śmieci z swoich obejść. Teren jest bardzo ciekawy, ale osłabia mnie ogromna ilość śmieci, które wchodzą w wykrywkę i to mnie bardzo irytuje. Mam pytanie na powierzchni bruku czyli drogi trafiają się dobre sygnały,kopnąłem jeden co wiązało się z wyrwaniem kamienia i o dziwo był to grosz SAP. I tu rodzi się pytanie, skąd pod kamieniem znalazła się ta moneta skoro wszystko wskazuje na to że kamień musiał leżeć tam wcześniej? Mam pytanie czy warto zrywać bruk jak pojawi się pod nim wyraźny kolorowy sygnał. Czy ktoś z Was bawi się w takie klocki?

Pozdrawiam

Edd

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 00:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Sprawdź pobocze, jest tak samo ważne jak i sama droga.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 08:47 
Moderator
Moderator

500 lat temu raczej nie było tam bruku. Ale i tak - nie radzę go zrywać, bo prędzej czy później ktoś się (i słusznie) doczepi. Sprawdź pobocze, jak pisze Wall.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 19:00 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

warto na starych brukowanych traktach przeszukiwać ziemię w szczelinach między kostkami?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 17:02 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

nie wierzę ,że nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie.
czekam na opinie fachowców w tym temacie.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 17:19 
Plutonowy
Plutonowy

witam
zawsze warto jak piszczy tylko pod warunkiem że zostawisz miejsce w takim stanie jakim je zastałeś albo i lepszym
szczeliny między kamieniami mogą mieć jakieś fanty z okresu gdy trakt został już wybrukowany (to tak na logikę), ale najlepiej jest dokładnie pobocze przeszukać i to nawet ze 2 razy dla pewności
pozdrawiam
Macler

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lipca 2007, 22:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W miniony czwartek urwałem się z pracy żeby poświęcić kilka godzin na przeszukanie bruku. Pogoda dopisała było mile chłodno i bez deszczu. Przemierzyłem z wykrywaczem szersze pobocze na odcinku ponad 1000 metrów,wszystko byłoby fajnie tylko te tony gruzu,dachówek,eternitu,żużla i drobnego kamienia. Do szukania pozostały mi tylko kilku, kilkunastometrowe wyspy wolne od śmiecia. I ku mojemu zdziwieniu zacząłem kopać monety, nie było tego wiele, ale radość tym większa że pozyskane zostały w tak ekstremalnych warunkach.
Droga według mapy liczy około 3200 metrów, pozostało mi jeszcze sporo pracy. Bardzo żałuję że spóźniłem się co najmniej 30 lat, no cóż mogło być bardziej ciekawiej.
:jump

Mój wypad zaplanowałem, wracając już brukiem machałem sondą i kilkanaście ładnych sygnałów zaznaczyłem na kamieniach sprayem. Jak przyjdzie jesień zbadam dokładnie te echa. Rwanie kamieni łomem to ciężka, katorżnicza praca i to w czasie jak żar leje się z nieba.

Tak się złożyło że wszelkie informacje o trakcie zdobyłem w miejscowej parafii. Miałem farta, gdyż jedna pani pisząc pracę magisterską o tej miejscowej świątyni zostawiła na pamiątkę kopię proboszczowi.

Włożyła w to wiele pracy, która nie poszła na marne. Bardzo podziwiam tłumaczenia z łaciny kronik kościelnych i dlatego wiem że ten trakt zaczęto budować na wiosnę w 1541 roku a budulca na nią brano z okolicznych pól, który dostarczali miejscowi chłopi. Swoją drogą dzięki obserwacji mogę stwierdzić, że po polach jest bardzo dużo tego dziadostwa!

Obiecuję że wkrótce wrzucę foto lub skan moich znalezisk, a Wam wszystkim radzę się zaprzyjaźnić z miejscowym proboszczem, bo kościelne archiwa kryją bardzo ciekawe informacje o dawnych miejscowych wydarzeniach.

Pozdrowienia dla wszystkich
Edd

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 22:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

[przepraszam za brak polskich znakow, ale pisze z palmtopa]
Do zdjec dolacz jeszcze imie, nazwisko, IMIE OJCA, nr dowodu, itd.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 lipca 2007, 16:10 
Kapitan
Kapitan

Nie uważasz że troche głupio niszczyć coś co ma 500lat dla kilku być może monetek?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 lipca 2007, 17:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ło Jezuniu!
A potem się dziwicie, że poszukiwacze mają opinie dewastatorów i złodzieji.

Już tylko czekać aż po drogach zacznął latać ludzie wyposażeni w wykrywki, młoty pneumatyczne i kilofy.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 09:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie będzie fotek oraz dalszej eksploracji drogi, przecież to nie koszerne!

Pozdrawiam wszystkich prostolinijnych i ortodoksyjnych poszukiwaczy.

Edd

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]