Teraz jest niedziela, 21 września 2025, 05:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wiatrak
PostNapisane: czwartek, 26 lipca 2007, 23:21 
Chorąży
Chorąży

Jeszcze przed kupieniem wykrywacza zastanawiałem się z kolegą nad dobrymi miejscówkami. Kolega rzucił hasło "bunkier", który miał znajdować się w sąsiedniej miejscowości. W pochmurny dzień, nienadający się na poszukiwania, wsiedliśmy na rowery i pojechaliśmy na miejsce. Jadąc polną drogą zauważyliśmy pagórek. Zjechaliśmy z drogi i zaczeliśmy przeprawiać się przez gęste krzaki, znajdujące się między dwoma ogrodzonymi działkami. Właściciel jednej z nich, złowrogo patrząc na nas, zapytał po co tam idziemy. Ja odparłem, że dowiedziałem się o istnieniu bunkra i że chciałem przyjechać w to miejsce z wykrywaczem metalu. Ten odetchnął i poinformował nas, że jest to miejsce schadzek tutejszych narkomanów i meneli. Po krótkiej rozmowie ruszyliśmy na rozpoznanie terenowe. Na miejscu zastaliśmy cholernie stromy pagórek, wysokość - jednopiętrowy dom, na zachodniej stronie betonowe schodki, na szczycie dziura - około 2 metrów średnicy, a w dole przerażająco wielke betonowe pomieszczenie.
Wszystko wyglądało raczej na pozostałości po młynie. Wróciłem do domu i zajrzałem do map Królestwa Polskiego. Rzeczywiście, dawniej stał tu obiekt, który w legendzie oznaczony jest jako "Wiatrak drewniany". Chciałem zapytać:
1.czym różni się "młyn" (który inaczej oznaczony jest na mapie) od "wiatraka"?
2.do czego służył "wiatrak"?
3.czy ktoś ma doświadczenie z poszukiwań w takim miejscu (czy warto) ?
Pozdrawiam kopiących :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 02:10 
Generał Broni
Generał Broni

Młyny były z reguły usytuowane nad wodą i czerpały siłę do mielenia ziarna własnie z wody (koła młyńskie). Natomiast wiatraki działały na tej samej zasadzie, tyle że energię potrzebną do wytwarzania mąki czerpały z siły wiatru.
Co do znalezisk to różnie z tym bywa. Ja do młynów nigdy szczęścia nie miałem, ale wiem, że trafia się tam moniaki. Wszystko zależy od okresu, w jakim funkcjonował dany młyn.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 09:29 
Kolega Żwirka

Razem z Kenny i Andarianem pojechaliśmy na miejsce tez pewnego młyna , co sie okazało na miejscu robotnicy kopiący kanalizację , odkopali fundamenty . Teren przeszukaliśmy ale bez efektów . Ponoć Młyn + Karczma w niedalekiej odległości to pewna miejscówka .

Pozdrawiam
Kamiś

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]