Teraz jest niedziela, 19 kwietnia 2026, 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Okęcie?
PostNapisane: czwartek, 26 lipca 2007, 21:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jakiś czas temu na E-bay dostępne były fotki które w pierwszej chwili skojarzyłem z hangarem istniejącym do dzisiejszego dnia na terenie
Muzeum Lotnictwa w Krakowie.Po rozmowie z pracownikami muzeum okazało się że ten typ hangaru(Stelli Sawickiego) był popularny
na większości lotnisk II RP.Sugerowano mi również że jest to Okęcie.
Czy któryś z Szanownych Kolegów mógłby potwierdzić tą sugestię a może również poinformować mnie czy któryś dotrwał
do chwili obecnej?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 lipca 2007, 23:30 
Pułkownik
Pułkownik

Potwierdzam, to jest Okęcie. Hangar nie dotrwał, został zniszczony zimą 1944/45, tak jak wszystkie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 20:33 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

witam !
o ile dobrze pamietam w roku 1990 na bemowie widzialem hangar podobnej konstrukcji, byl przebudowywany na hale sportowa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 23:43 
Pułkownik
Pułkownik

Szczerze mówiąc nie potrafię wydatowac hangarów na Bemowie, w tym należących dawniej do WAT i byłego 103 Pułku MSW. Znam ich konstrukcję, byłem wewnątrz, robiłem zdjęcia, jednak nie potrafię. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak Stelle, jednak brakuje im tego, z czego one słynęły: autonomii. Każdy hangar na Okęciu, we Lwowie, w Krakowie, w Małaszewiczach, miał własną niezawodną kotłownię, która nie tylko dawała ciepło, ale też "siłę". Chyba nawet na Twoich zdjęciach to widac, niepozorne ciemne kominy stojące jakby za hangarem. Wiadomo, że wszystkie instalacje Okęcia zostały przez Niemców zniszczone. Hangary nie nadawały się do niczego i zostały rozebrane. Może ich jednak nie złomowano? Wszak wieża ciśnień, a w zasadzie jej stalowa konstrukcja nośna, leżała bezpańska do lat siedemdziesiątych tam, gdzie teraz na rogu 17 Stycznia i Żwirek stoi niewielkie osiedle. Dopiero jego budowa zmusiła władze do uprzątnięcia terenu, bo pewnie relikt leżał by nadal. Wiadomo skąd inąd, że poniemieckie hangary na poniemieckich lotniskach były demontowane, a ich konstrukcje nośne przemieszczane. W ten sposób zakłady WSK w Świdniku rozpoczęły produkcję w hangarze przeniesionym z Krzesin. Inny fakt: podczas remontu jednego z hangarów PLL LOT (bodaj nr 2) odnaleziono na elementach konstrukcyjnych niemieckie napisy, a głębsze drążenie tematu ujawniło pochodzenie z obecnego zachodniopomorskiego. Nieoficjalnie mówiło się o Bagiczu, ale któż to teraz zweryfikuje?
Nie mam zdjęc powojennych Bemowa i nie wiem jakie hangary tam stały (o ile w ogóle jakieś). Mam Bielany i wiem, że jedyny hangar nie został przed zakończeniem wojny przez Niemców ukończony. Przypuszczam, że Bemowskie hangary mają jednak pochodzenie poniemieckie i stanowią zbieraninę z różnych miejsc (wyglądają podobnie, ale różnią się w detalach). Czy któryś z nich jest Stellą? To mogły by wyjaśnic chyba tylko pomiary, a takowych nie zrobiłem.
Na koniec ciekawostka: w 1939 Luftwaffe zbombardowała Rakowice. Zniszczono tylko jeden z bodaj pięciu hangarów, numer 4. Chyba tylko przewrotnośc losu spowodowała, że tylko on (po wyremontowaniu rzecz jasna) stoi nadal. Mieści się w nim Muzeum Lotnictwa Polskiego. I nawet nie wiem, czy to jest jedyna ocalała stella?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 lipca 2007, 10:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W okolicy terenu Muzeum Lotnictwa stoją resztki hangaru zbombardowanego w 39.Niestety obecnie miejsce to należy do miasta i należy się spodziewać że powstanie tam
blokowisko.Oczywiście dyrekcja muzeum wnioskuje o włączenie tego terenu w skład MLP ale obawiam się że kwestie finansowe wezmą górę.Fotka z 2003 roku.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 lipca 2007, 14:35 
Pułkownik
Pułkownik

Według mojej wiedzy jest są to ruiny hangaru zniszczonego w 1944 roku, a nie w 1939. Tak jak napisałem powyżej, w 1939 ciężko uszkodzono hangar, który obecnie funkcjonuje. Pozostałe stały po wejściu wojsk niemieckich i jestem to w stanie udowodnic fotografiami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 lipca 2007, 15:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie sprzeczam się,do tej pory opierałem się na ustnych przekazach pracowników lotniska i MPL.
Czas na udanie się do żródeł.
Pozdrawiam
PS:chętnie zerknąłbym na fotkę Rakowic od strony zachodniej(w załączniku prawdopodobnie warsztat jeszcze austriacki jak mniemam,stan z 2005)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2007, 23:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie doczekałem się na fotki co nie przeszkadza stwierdzić że Kol.Korup ma rację,hangary zniszczyli Niemcy.(45)
Problem polega w tym że kolejna stella ma się dobrze stoi 300 m. dalej czyli w KrK mamy dwie!(służę fotkami).
Jak mi wiadomo należała do LOT-u aczkolwiek administracja wojskowa.
Szkoda Korup że nie wpadniesz,może niebawem nie będzie po co,eurosojuz walczy by zabrać co jest i pewnie się mu to uda.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]