Grzebiuszka napisał(a):
Jezeli prace w weekend będą trwały nadal ( w co wątpię, bo Archeo pewnie pracują w tygodniu a w weekend odpoczywają) i ktoś ze Śląska będzie jechał przez Gliwice, to dajcie znać.Grzebiuszka
Prace kończą się dzisiaj, także musisz czekać na kolejną akcję. Kolejne prace w tym miejscu będą prowadzone w okolicach września bierzącego roku.
Cytuj:
@Grzebiuszka
Większość z nas nie wie gdzie te wykopaliska się odbywają
Puki co nie możemy oficialnie ogłaszać miejsca prac z uwagi na to, że jest to stanowisko rozwojowe i niemiło by było jakby pielgrzymki poszukiwaczy latały w tym miejscu. Szczególnie tyczy się to okolicznych pseudoposzukiwaczy, którzy w poważaniu mają pojęcie "stanowisko archeologiczne. Na szczęście owe miejsce jest na specjalnym celowniku pobliskiej policji, także nie polecam złodziejom stanowisk zapuszczanie się na to stanowisko.
Osobiści byłem pierwszy raz na takich poszukiwaniach i wrażenia wywiozłem bardzo pozytywne. Współpraca poszukiwacze-archeo rozrasta się w dobrym kierunku i ma przyszłość. W rzeczywistości archeo to nie są tacy źli ludzie jak to wiele osób uważa. Z czystą przyjemnością wybiorę się na kolejne poszukiwania, a warto choćby i dla samego dreszczyku emocji - dodatkowo mamy ten komfort psychiczny, że robimy to w zupełności legalnie, a zarazem robimy coś pozytywnego dla nauki.
A na koniec parę fotek :
(niestety mało zdjęć zrobiłem i tylko tyle mogę zaprezentować, koledzy jak wrócą to może coś dorzucą do galeryjki)
Brzegersi górą ;)
[ img ]
A to znaleziona na ściernisku, staroceltycka mysz polna :D
[ img ]