Teraz jest sobota, 11 października 2025, 15:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 18:47 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Wybacz Prezes ale widac ze nie masz pojecia o czym piszesz.To po prostu swinstwo i obraza dla mnie jak i moich kolegow.
Problemem nie jestesmy "my" miejscowi... Tylko poszukiwacze z dalszej czesci Polski(paru bardzo znanych i cenionych).Ktorzy "wstrzelali" sie w kilka stanowisk.
A to ze lubie sobie pokopac pol kilometra od osady to chyba nic zlego .
Pozdrawiam i mam nadzieje ze wewrzesniu "zalapie" sie na wspolne wykopki.Moze bedzie okazja zeby przekazac pare luznych znalezisk Archeo.
Dzieki JMS za informacje o tym watku .
Witcher, wiem o czym piszę. Nikogo nie obrażam. Kopać na stanowisku można świadomie i nieświadomie. Cały wic rozchodzi się o tych świadomych czyli ludzi, którzy specjalnie kopią na takie stanowiska i pozyskują artefakty na handel, i nie ważne czy to miejscowi czy zamiejscowi kopią. Ważne jest to, żeby uchronić takie stanowiska przed ludźmi, którzy nazywają się poszukiwaczami i, których teoretycznie interesuje rys historyczny. Takim poszukiwaczom z czasem kończy się źródło fantów i w gruncie rzeczy nie robią na takich stanowiskach jakiś kokosów, ale traci na tym bardzo wiele nauka polska. Prosty przypadek - to stanowisko. Wyszło kilka takich monet, które właściwie występują tylko w tym miejscu w polsce i jest to swego rodzaju sensacja w środowisku badaczy. A teraz odpowiedz sobie na pytanie co by było gdyby inni ludzie wyczyścili to stanowisko z tych kilku monet........
Więcej rozwagi i zrozumienia kolego. A to, że kopiesz sobie po za stanowiskiem to Twoja sprawa i mnie to nie obchodzi. Byle byś nie łaził tam gdzie nie trzeba......

Cytuj:
Prezesszczepan pisząc o okolicznych pseudoposzukiwaczach miał na myśli takich, którzy monety dzielą na złote, srebrne i pozostałe, a których mieliśmy okazję poznać na miejscu
I pierwszą myślą ich, po wykopaniu monet jest : "kto kupi i za ile". Fakt, jeździł taki pan maluchem codziennie na miejsce, który był żywo zainteresowany "historią" tego miejsca. A tak po za tym to chwalił się, że ma 3 wykrywacze w tym jeden profesjonalny (Ci co byli wiedzą o co chodzi z tym "profesjonalnym) :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 19:45 
Generał Broni
Generał Broni

Mirek piszesz : Więc jesli chcesz jechać we wrzesniu, czy kiedy tam będzie kolejna akcja to mów o tym już teraz.
No to ja chętnie załapię się na kolejne wykopki we wrześniu po głębokiej orce - mam nadzieję , że w tym samym składzie spotkamy się ponownie - a i chętnie wezmę udział w innych organizowanych przez Was spotkaniach ' intergacyjnych '

PS - kubek intergacyjny był niczego sobie - jego działanie ustąpiło dopiero w rejonie Wielunia - czyli w trakcie trasy powrotnej ;)
Pozdro dla całej niesamowitej ekipy :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 21:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Panowie,
czegoś nie rozumiem, jeśli możecie to rozjaśnijcie mi w głowie :polbie
Miejsce w którym kopaliście jest mi znane - tzn. nie kopałem tam, ale znam nazwę tej miejscowości jako ciekawej miejscówki, od mniej więcej roku.
Co prawda od nazwy miejscowości, do wstrzelenia się w konkretne pole, czasami jest jeszcze długa droga, ale nie o to chodzi.
Moje pytanie jest takie - czy było to zarejestrowane stanowisko archeo, czy też zostało nim dopiero po tych poszukiwaniach?
Jeśli nie było to zarejestrowane stanowisko, to kopać mógł tam każdy - i teksty o pseudo poszukiwaczach są nie na miejscu.

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 22:27 
Moderator
Moderator

stanowisko było znane od wielu lat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 22:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mirku,
rozumiem, że znane = zarejestrowane?

jankos

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 22:52 
Weteran
Weteran

a co rozumiesz przez zarejestrowane?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 23:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zarejestrowane stanowisko archeo z nadanym numerem ewidencyjnym.

pzdr - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 23:35 
Moderator
Moderator

Jankos, nie rób z siebie :kolko Stanowisko znane od dawna, nie mam pojęcia od kiedy funkcjonuje w rejestrach archeo, ale pewnie tak długo jak te rejestry.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 23:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mirku,
fakt, że czegoś nie wiem i o to pytam nie robi ze mnie od razu :kolko
Jak napisałem, usłyszałem o tej miejscowości jakiś rok temu, ale ponieważ raczej nie jeżdżę często w tamte rejony Polski, zanotowałem sobie tylko tę nazwę z nadzieją, że kiedyś tam zawitam.
Jak widać, jest to argument za upublicznieniem, np. w internecie, mapy z oznaczonymi stanowiskami archeo - wielu poszukiwaczy nie wchodziłoby im wtedy nieświadomie "w szkodę".

jankos

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 00:10 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Prezes to co mnie "ruszylo" masz na PW.
Uwazam ze takie akcej powinny byc anonimowe.Powinny zostac miedzy wami i archeo.
Nie pisz mi prosze o rozwadze...Nie badz smieszny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 05:20 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Hmm.. Stanowisko jest doskonale znane (co najmniej od XIX wieku a poszukiwaczom od drugiej połowy lat 80tych).. Wyszło stamtąd mnóstwo monet celtyckich, nie licząc rzymków.. Nie jest to więc żadna sensacja ani nowość, ale fajnie, że udaje się wreszcie jakaś skoordynowana akcja z udziałem archeo. To tylko dowód na to, że można z nimi współpracować kiedy znajdzie się wśród nich odpowiednie osoby :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 10:30 
Moderator
Moderator

Van Worden napisał(a):
Hmm.. Stanowisko jest doskonale znane (co najmniej od XIX wieku a poszukiwaczom od drugiej połowy lat 80tych).. Wyszło stamtąd mnóstwo monet celtyckich, nie licząc rzymków.. Nie jest to więc żadna sensacja ani nowość

Do tego niedawny artykul w prasie i.... trzeba by postawic wartownika-doslownie :cop
Zwlaszcza ze miejscowi kopacze zaraz pojawili sie na miejscu,a sluchajac ich opowiesci o pielgrzymkach kopaczy z calej polski...skora cierpnie-piekne stanowisko i nie moze zostac rozgrabione.

ps.Wither a ty grzebiesz cos w Irlandi?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 13:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cos tam grzebie... Szkoda ze okolica jest bardzo jalowa.
Co do policji ktora ma pilnowac tego miejsca...To zycze im powodzenia(dwa radiowozy na cala okolice).
Juz bardziej straz graniczna by sie przydala.Wiedza jak postepowac.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 17:29 
Generał Broni
Generał Broni

Witam!
Również bardzo chciałbym podziękować za możliwość współpracy z archeo i wspaniałą przygodę :)
Bardzo miło było poznać Mirka, Atyllę, JMS, Dario i Prezesa oraz ekipę archeologów. Mam nadzieję, że zobaczymy się niedługo na następnej takiej akcji :piwo :za
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 21:43 
Generał Broni
Generał Broni

Witam ponownie panowie :)
Pamiętacie - ktoś ( chyba stein ) puszczał na laptopie materiał z TVN-u o akcji archeo i poszukiwaczu - wypowiadał się tam FDJ :1
Czy ktoś z Was dysponuje tym materiałem ?
Byłbym wdzięczny za podesłanie na priva pliku z tą audycją.
Pozdro dla niesamowitej ekipy: Lipek, FDJ, Miro, Kenny, Atylla, PrezesSczepan, Mirek i całej reszty - warto było być tam z Wami :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]