Teraz jest wtorek, 23 czerwca 2026, 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2007, 19:51 
Kapitan
Kapitan

Masz rację Prezes z tym stanem baterii, natomiast jeśli chodzi o identyfikację na wyświetlaczu przy większym kawałku złomu pokazuje bzdury jak większość wykrywaczy. Najważniejsze jest poznać dźwięki wykrywacza i słuchać co do Ciebie "mówi" :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2007, 21:13 
Generał Broni
Generał Broni

A tam przesadzacie z tymi bateriami :)
Drugi komplet zwykłych alkalicznych do plecaka i można śmigać w teren be żadnych wskaźników :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2007, 23:51 
Starszy Sierżant Sztabowy

gino napisał(a):
.... chociaz spotkalem sie z opiniami ze ten wyswietlacz wcale taki niezawodny nie jest i nie czesto pokazuje prawde

A no dokładnie tak, patrzysz na wyświetlacz - kwadracik bardziej w prawo niż po środku -> idealny kolor. Patrzysz i słuchasz i jak jest "BĘ!, BĘ!, BĘ!" podczas przemiatania i pod odgarnięciu wierzchniej warstwy humusu (takie mądre słowo) dźwięk się nie zmienia to z dużym prawdopodobieństwem kolor. A jak Patrzysz i słuchasz i masz "BĘHR!, BĘHR!, HRBĘ!, BU!" (to ostatnie "BU" nie koniecznie, bo to, że niby niższy dźwięk :P ) itp. to kawał żelastwa leżącego płaską stroną równolegle do ruchu cewki.
Tak go widzę. Moim zdaniem jest bardzo OK, do rozważenia z ACE 250. Ale zmiana będzie, na 3-4 razy droższy, tylko na taki.

pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2007, 16:16 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

hehe Wawaludzik dziekuje za przedstawienie odglosow, mam nadzieje ze mi to pomoze, Kazdy sprzet trzeba wyczuc i mysle ze po drobnej praktyce bedzie OK....A zbiegiem czasu zawsze mozna piszczalke wziasc z wyzszej polki:) Tylko ze teraz kolejny problem bo Ciezko ta ultre ostatnio upolowac, a jak sie cos trafi na Al.... to schodzi od reki... wiec jakby ktos gdzies mial na zbyciu to prosze o info.....
pozdrawiam......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2007, 22:45 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

No i wykonalo sie:):):) Wkomcu wyrwalem rutusa solarisa w calkiem przystepnej jak na moja kieszen cene i dzis zapukal do mych drzwi. Troche podniecenia, instrukcja w reke, saperka w plecak i do kopania... teren mysle jak na nauke calkiem przyzwoity (czyt. pole) I co ..... ramka L$M poszla jak nic.... laciny ktora sie sypala nie bede przytaczal bo by bylo tylko pii,pii,pii:):) Nawet nie wiedzialem ze takie sformulowania moga plynac z moich ust:):) (w niedziele czeka mnie godzina spedzona przy konfesjonale):) no i dobrze ze drzewa nie bylo w okolicy bo pewnie z wscieklosci rutusik zaliczyl by jego najgrubsza czesc:):)
A teraz na powanie... nie wiem czy ja cos nie tak robie, czy tak ma byc, ale non stop ta piszczalka chszaka, kwiczy i wydaje jakies blizej nieokreslone dzwieki, idzie zglupiec, kombinowalem z ustawieniami ale tak srednio to wyszlo. ( nie wiem albo ja cos zle robie alebo niezupelnie ten uzywany sprzet jest sprawny) Nie mam pojjecia zielonego wiec wole zapytac kolegow szpecow ktorzy maja tego ruutusika op cykanego:):):) Sory ale instrukcja dla laika niezbyt jest czytelna ( to taka drobna dygresja dla Pana Rutyny-- chociaz pierwsze zadania kawa i wygodny fotel ciekawie sie zapowiadaly:):):)
Kilka pytan do szanownych kolegow:)
1 jeszcze raz o tych pipkaniach, czy cos z czuloscia i ustawieniami trzeba pokombinowac zeby nie dawal zbednych sygnalow?
2. w jakim trybie najlepiej pracowac i jak wmiare uniwersaklnie ustawic ( wiem ze slowo wzgledne bo grunt i w ogóle ale bylbym wdzieczny za wskazowki)
3 Jakimi sygnalami sie interesowac ( chociaz moze jakbym nie mial miliona innych pikniec non stop to sam na to wpadne)
4. dyskryminacja--- czy moge uciszyc dyskryminowane odlamki, gwozdzie itp. zeby rutuskik milczal jak grup -- To pytanie do trybu dynamicznego bo jakos w statyku latwiej to wyglada:)
5. itp. wskazowki ktore pomoga mi sie z tym sprzetem oswoic:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2007, 23:59 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Sory ale instrukcja dla laika niezbyt jest czytelna

hehehe :) instrukcja fakt - jest trudna szczególnie dla nowicjusza choć ja czytając ją nic nie kumałem :) Tak jak to powiedział sam producent najlepiej zacząć czytać od tyłu do połowy instrukcji :D
Cytuj:
1 jeszcze raz o tych pipkaniach, czy cos z czuloscia i ustawieniami trzeba pokombinowac zeby nie dawal zbednych sygnalow?
czułość najlepiej ustawić na około 90 % Nie będzie tak popierdywał.
Cytuj:
2. w jakim trybie najlepiej pracowac i jak wmiare uniwersaklnie ustawic ( wiem ze slowo wzgledne bo grunt i w ogóle ale bylbym wdzieczny za wskazowki)

Dynamik
na początek ustaw jednotonowy
grunt zależnie od gleby - tu sam musisz pokombinować
dyskryma na godzinie 12
sygnał wiodący - 50
ton - 254
włączone VCO
Cytuj:
3 Jakimi sygnalami sie interesowac ( chociaz moze jakbym nie mial miliona innych pikniec non stop to sam na to wpadne)
Ja przeważnie kopię te najbardziej wyraźne - mocne i jednoznaczne, ale tu sam musisz spróbować
Cytuj:
4. dyskryminacja--- czy moge uciszyc dyskryminowane odlamki, gwozdzie itp. zeby rutuskik milczal jak grup -- To pytanie do trybu dynamicznego bo jakos w statyku latwiej to wyglada:)
Duże żelazo czyli wszelkiego typu większe odłamki, łańcuchy itp. zawsze pokaże i dyskryma tego nie wytnie, ale gwoździe i przedmioty tej wielkości bez problemu wytnie
Cytuj:
5. itp. wskazowki ktore pomoga mi sie z tym sprzetem oswoic:)
Wychodzić w teren i próbować się oswoić z wykrywką, metodą prób i błędów. Tak robi każdy poszukiwacz, który ma nowy sprzęt - innej metody oswojenia się i zaznajomienia ze sprzętem po prostu nie ma. Po jakimś czasie Ty i wykrywacz będziecie dobrymi kumplami, ale to wymaga osłuchania się i wykopania paru ładnych dołków ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 00:43 
Generał Broni
Generał Broni

Z Twojego postu można się domyślać,że kupiłeś używaną wykrywkę. Jaką masz pewność,że sprzęt jest sprawny?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 10:08 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

dzieki prezesszczepan za wskazowki dzis po pracy pokombinuje i zobacze jak to bedzie sie sprawowac w moim sprzeci... oczywiscie podziele sie wszystkim po powrocie......
A odpwiadajac na pyatanie Catadero --- oczywiscie pewnosci nie mam zadnej bo gwaracji na sprzet nie mam a skoro nie mam porownania z innym solarisem to odpowiedz sama sie nasuwa. :(
Zastanawiam sie nad tym tym bardziej bo przy poruszaniu wydaje on glownie te pomruki i przy lekkich pyknieciach o grunt (czyt. brylke ziemi itp.) Nasuwalo sie pytanie czy to wina czulosci czy wadliwego sprzetu???
jak pogoda dopisze to jeszcze dzis pokombinuje

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 10:25 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Zastanawiam sie nad tym tym bardziej bo przy poruszaniu wydaje on glownie te pomruki i przy lekkich pyknieciach o grunt (czyt. brylke ziemi itp.) Nasuwalo sie pytanie czy to wina czulosci czy wadliwego sprzetu???
Jeśli lekko uderzasz o co kolwiek (krzaki, wysoka trawa, korzeń etc.) i wykrywacz popierduje to zmniejsz czułość - wyeliminujesz ten efekt. Co innego jeśli pracujesz normalnie z detektorem, prowadząc cewkę właściwie, a wykrywacz popierduje - to jest to wina złego dostrojenia do gruntu. Z dostrojeniem problemów nie ma dzięki pomocnej funkcji ustawienia gruntu. Jak wszystko będzie ustawione dobrze, a wykrywacz dalej będzie się źle zachowywyał to wyślij go do producenta - za niewielką opłatą zrobi Ci przegląd detektora i powie czy wszystko w nim gra, naprawdę warto bo kwota jest mała, a oszczędzi Ci to wielu nerwów w przypadku uszkodzonego detektora.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 20:09 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

tak jak obiecalem: wrocilem z terenu i po pierwsze uklon w strone Prezesa... wskazowki sie jaknajbardziej przydaly i zaczynam sie ze sprzetem oswajac pomalu. Dzis juz zaczol stabilniej pracowac. jeszcze zdaza mu sie mruczec ale to juz nie to co bylo ostatnio... tylko jeszcze co do tego drobnego zlomu czyt. gwozdzie itp. Caly czas daje sygnaly jak cos pod cewka znajdzie, oczywiscie z biegiem czasu przestalem to kopac bo zapalalo pierwsze kwadraciki ale czy nie da sie tego jakos wyciszyc bo z biegiem czasu stawalo sie to upierdliwe-- przemiatanie jeszcze raz cewka i sprawdzanie co sie podswieci:) Czy to juz sila wyzasza i trzeba to zaakceptowac???

A z fancikow jak na pierwszy raz z Rutusikiem to mysle ze nie tak tragicznie zwlaszcza ze 3 godzinki razem z dojazdem sie bawilem : monetka 5gr.1936r. w pieknym stanie, jakas luseczka kilka grotow z pociskow i pare blizej niezidentyfikowanych kolorkow.:):)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 22:41 

Jak guzdek zardzewiały i troszkę grubszy to mimo dyskryminacji na godz. 11 - 12 tez coś tam pomruknie, pokaże kolorek albo bardzo krótki sygnał. Taki złomek, mimo, że pokazuje kolorek można odróżnić, bo nie jest czysty, ładny dżwięk, tylko z "popierdnięciem" - różnica słyszalna zwłaszcza po przegarnięciu nogą wierzchniej warstwy gruntu. Jeżeli natomiast na dyskryminacji ustawinoej jw. nieduży gwozdek dalej pokazuje na pierwszych 1 - 3 kwadracikach i niskim tonie to albo mój albo Twój wykrywacz jest nie halo...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]