Teraz jest wtorek, 21 kwietnia 2026, 17:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: niemieckie fortyfikacje na terenie Małopolski
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2007, 13:59 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Przeszukałem sobie forum i nie znalazłem podobnego tematu - jest niewielka wzmianka w temacie "wilcze zęby" o niemieckich bunkrach na SE od Krakowa. Bochnia i okolica nie tylko słynie z kopalni soli - troszkę mniej osób wie, że znajdowały się tutaj niemieckie umocnienia wzdłuż rzeki Raby w kierunku Wisły.
Dalej na wschód mamy kilka bunkrów w okolicy Brzeska http://www.brzesko.ws/_brzesko/documents/historia/jasien/ak_bunkry_na_pomianowej.htm :)

Regelbau 668 w "dyniowym polu" w Świniarach
[ img ]
[ img ]

Regelbau 674 w wale wiślanym w Świniarach
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Regelbau 701 w Niedarach
[ img ]
[ img ]

Regelbau 668 i Ringstand 58c w Niedarach
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Ringstand 58c w Gawłówku
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 17:06 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

podeslij troche węcej informacji to może i ja wybiore się pozwiedzać jakieś ciekawe miejsca w małopolsce...bo kilka zwiedziłem już,ale tych akurat nie znałem
pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 21:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

1.)ZMODEROWANO- nie wnosiło nic do tematu.
2.)W/w bunkry są na posesjach prywatnych i "przeorane" wykrywkami na dziesiąta stronę.
3.)ZMODEROWANO- nie wnosiło nic do tematu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 23:17 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

ale to okolice Nowego Sącza,dokładniej Rytro,ale to były polskie po wrześniowe...
nie miałem na myśli wybierać się tam z wykrywką,bo wiadome,że nie ma po co!tylko z aparatem i pooglądac na własne oczy!a swoją drogą fajnie by było mieć taki bunkier na swojej prywatnej posesji,można by w nim urządzić ładna wystawe swojej kolekcji i jaki klimat !!! jak z epoki,oryginalny.
pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 05:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czy te z okolic Bochni uczestniczyły w walkach? Ze zdjęć widać, że "władza ludowa" nie zabawiała się z nimi prewencyjnie - jak np. z tymi w Barwałdzie.
Zdrav!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

wojcyn napisał(a):
Czy te z okolic Bochni uczestniczyły w walkach?
Niemcy w okolicy Bochni stworzyli linię umocnień wraz z rowem przeciwczołgowym, w celu zabezpieczenia przedpola Krakowa.
Odnośnie prowadzenia walk na tym terenie zauważalnych na bunkrach, występują one sporadycznie w postaci ubytków w żelbecie - zaciętych walk nie było, wiązało się to z oskrzydleniem Krakowa przez Rosjan.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2007, 07:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Może to wam pomoże :) ponieważ muszę zająć się bardziej poważnymi rzeczami.
[ img ]
Łukasz Jasiński, Maciej Jasiński, Renata Możdżeń- Fortyfikacje okresu II wojny światowej w okolicy Bochni, oraz Maciej Jasiński - Fortyfikacje OKH-Stellung a-2 nad Rabą. W/w książeczki oraz inne można zdobyć w internecie-adres wymoderowano-Grzebiuszka
Linki:
http://iilo.bochnia.pl/bunkry.php
http://cod.cwr.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=559

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Małopolska - schrony
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2007, 11:50 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Myślę, że ciekawe i " na pozionie " rzeczy można przeczytać na forum Rawelnu . Koledzy remontują dwa obiekty i maja się czym pochwalić. Polecam www.rawelin.com . Warto zobaczyć przebieg prac przy jedny z R ... na http://www.rawelin.com/forum/viewtopic.php?t=1026.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2007, 18:05 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Do Wielkiego:

Przepraszam, ale skąd pewność że ten w wale to R674 a nie 668?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2007, 19:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

herring napisał(a):
Przepraszam, ale skąd pewność że ten w wale to R674 a nie 668?

Oba są takie same na pierwszy rzut oka, jednak znajdują się pewne różnice, m.in. 1-y służył do przechowywania amunicji, a 2-gi ludzi.
Tutaj będę się posiłkował publikacją "Fortyfikacje OKH ..." "... W Regelbau 674 znajdował się biegnący przez środek głównej izby betonowy chodniczek. W przypadku obiektu znajdującego się w Świniarach chodnik się zachował, dzięki czemu można niezbicie określić typ. ..." całe uzasadnienie się znajduje w/w publikacji dlaczego jest to 674 a nie 688.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2007, 10:51 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Czy w domniemanym 674 jest instalacja pod piecyk? (t.j. przewód kominowy)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2007, 11:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

herring napisał(a):
Czy w domniemanym 674 jest instalacja pod piecyk? (t.j. przewód kominowy)
Nie ma, a jeśli byłby to by znaczyło, że jest 688. Zresztą widzę, że Panowie tutaj byli tzn w Niedarach http://rawelin.com/forum/viewtopic.php?t=89&postdays=0&postorder=asc&start=40 trzeba było polemizować na tamtym forum. Zresztą trzeba było się spytać bezpośrednio źródła (autora książki o bunkrach w okolicy Bochni) i potwierdziłby fakt, że jest to 674.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2007, 16:03 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam Wielki!

.....Wymoderowano-Grzebiuszka.....
W obiekcie który znajduje się w wale wiślanym był zamontowany piecyk co z resztą widać na Twoich zdjęciach. Na temat tych fortyfikacji ukazał się artykuł w miesięczniku Odkrywca...

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2007, 17:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Trochę zmoderowałem-Grzebiuszka Nie jestem autorem owej publikacji. Ale chyba mogę zareklamować coś co ktoś napisał i cieżko się napracował by zebrać wszystko w całość.Oczywiście że możesz ,bo to nie jest reklama handlowa tylko merytoryczna-Grzebiuszka
korbol napisał(a):
W obiekcie który znajduje sie w wale wislanym byl zamontowany piecyk co z resza widac na Twoich zdjeciach.
Poprzednik chciał "kominek" to już dostał wytłumaczenie od Ciebie, tutaj i na Twoim Forum i to bardzo soczyste. Autor wspomina o przewodach kominowych - ja nie doczytałem. Podałem nazwy by nikt się zaraz nie pytał co to jest. Ponieważ tematu nie było na tym Forum, jak również nikt nie kwapił się z podzieleniem info, więc przy okazji swojego pobytu w okolicy zrobiłem fotki interesujących obiektów.

Foto z publikacji Macieja Jasińskiego - "Fortyfikacje OKH ..." niech inni też się zapoznają.
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 00:24 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Właściwie trudno polemizować z argumentami bocheńskiego "badacza". Niestety sposób pracy i zdobywania materiałów jest mi dobrze znany i m.in. dlatego dostał bana u nas na forum. Gdyby ktoś był dociekliwy to istnieje wątek w którym poddany został analizie obiekt R668: http://rawelin.com/forum/viewtopic.php?t=745&start=0
Dostęp do niego jest niestety utrudniony i wymaga rejestracji. Podyktowane jest to względami publikacji właśnie takiej jak omawiana. Widać efekty używania wiedzy z która nie wiadomo jak sobie poradzić. Szkoda, że korekty publikacji nie zrobiła osoba, która widziała troszkę więcej obiektów tego typu w Polsce. Wiem co mówie bo niestety znam Autora. Szkoda, że takie lapsusy pseudonaukowe trzeba tłumaczyć na róznych forach.

Lokalizacja wałkowanych "zębów smoka" już znalazła rozwiązanie na naszym forum o czym Szanownego Moderatora Grzebiuszkę informowałem :) Zgadza się, ale dopiero po opublikowaniu Twojego artykułu w Odkrywcy, czyli prawie 4 lata (moja informacja jest z 13.10.2003rTUTAJ) od założenia wątku-stosowne linki i wiadomości są w wątku na temat zębów, więc wszystko chyba jest OK-Grzebiuszka
Cały wątek stanowi dla mnie podejrzaną reklamę komercyjnej publikacji. Szkoda, że ciągle natykam się na takie reklamy jednego Wydawnictwa... Zapewne zbieg okoliczności..Zapewne.Oj Korbol,Korbol, jakiś Ty podejrzliwy i zawistny-Grzebiuszka

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]