Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lotniska Luftwaffe w Polsce - ciąg dalszy
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 18:21 
Pułkownik
Pułkownik

Poniżej proszę zamieszczac swoje pytania, sugestie, refleksje, spostrzeżenia i inne takie rzeczy związane przede wszystkim z artykułami zatytułowanymi Lotniska niemieckie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: lotnisko w Jeżowie Sud.
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 15:52 
Pułkownik
Pułkownik

W Jeleniej Górze istnieje lotnisko na współrzędnych N50º 53` 58``,E15º 47` 12` użyta w Twoim artykule nazwa HIRSCHBERG-RIESENGEBIRGE , odnosi się zapewne do tego właśnie lotniska ( znaczy tyle co Jelenia Góra - Karkonosze)> Lotnisko to działa do dzisiaj i mieści się na nim Aeroklub Jeleniogórski. W Jeżowie Sudeckim istnieje lotnisko na Górze Szybowcowej położone na pozycji N50º 56' E15º 46'. Oba lotniska mają hangary , wieżę kierowania lotów i warsztaty. W czasie IIWŚ były wykorzystywane do szkolenia pilotów głównie na szybowcach co ma zresztą miejsce do dnia dzisiejszego. Postaram sie sprawdzić podaną przez ciebie pozycję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 16:04 
Pułkownik
Pułkownik

Tak jak myślałem podane przez Ciebie namiary N50 54 00 E15 47 10, wskazują na lotnisko w Jeleniej Górze. Chyba ,że google earth się myli ;) Natomiast Wrocław szymanów wygląda obiecująco. Widoczne ślady po bombach ? Poślę tam brata to zobaczy z bliska jak to wygląda.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 20:38 
Major
Major

witam , jestem ciekaw czy przy trasie Kozienice- Radom (zaraz obok Pionek), też było lotnisko? czy tylko magazyn amunicji? Teren wskazuje ,że lotnisko było- różne są opinie na ten temat- proszę o wiadomości na ten temat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 22:32 
Strzelec Wyborowy!

Witam.
Na obrzeżach poligonu orzyskiego w miejscowości Rostki, też było lotnisko Luftwaffe.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 stycznia 2008, 09:46 przez KWJ, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 23:05 
Pułkownik
Pułkownik

Witam Panów - widzę, że temat ponownie troszkę się "rozruszał"
Kolego yapi66 - dziękuję za ciekawe wskazówki i spostrzeżenia. LOtnisko Hirschberg można skojarzyc z jeszcze jednym ciekawym faktem. Było to miejsce produkcji znanych i uznanych szybowców Grunau Baby. Zróc uwagę n pierwszy człon nazwy. Z niczym Ci się nie kojarzy? A co do wizyty w Strachowicach, to jest to teren lotniska międzynarodowego. Z tego zględu odradzam samodzielne wycieczki, o mogą się one skończyc nieprzyjemnościami.
Kolego slawek - nie mam danych na temat lotniska pod Pionkami. Może to by było jakieś nieewidencjonowane lądowisko dla samolotów dyspozycyjnych? Z góry dziękuję za ewentualne dane, o ile masz zamiar drążyc temat. Z tej okolicy warto byłoby poszukac czegoś bliższego na temat lotniska w Białobrzegach - wiem, że było, ale zupełnie nie wiem gdzie. Z całą pewnością nazwa Białobrzegi dotyczy miejsca odległego o kilka kilometrów od tej miejscowości. Tylko w którą stronę?
Kolego KWJ - lotnisko Arys-Rostken znajdowało się nieco dalej na wschód niż opisujesz. Lądowisko dla samolotów pożarniczych nie ma z nim nic wspólnego. Niemieckie lotnisko rozciągało się od wschodnich obrzeży wsi Rostki w kierunku poligonu. Niestety najciekawsze obiekty pozostają w jego granicach i wiele z nich już uległo zniszczeniu. Penetrowałem ten teren i z żalem stwierdzam, że pierwotny kształt uległ silnemu zniekształceniu z powodu treningów taktycznych (rowy i inne dziury), inżynieryjnych (stanowiska postojowe dla ciężkiego sprzętu, jak na złośc tam, gdzie mogło byc coś ciekawego) i saperskich (wysadzono w powietrze ile się tylko dało).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 23:25 
Pułkownik
Pułkownik

A czy wiadomo coś o lotnisku na terenie poligonu rembertowskiego ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 23:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

lotnisko szybowcowe LW było też w miejscowości Lębork (Lauenburg). Wlaśnie sprzedają na nim działki a w przyszłym roku powstanie tam osiedle domków jednorodzinnych :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 23:52 
Pułkownik
Pułkownik

beryl - nic konkretnego. W ewidencjach polskich i niemieckich figuruje adnotacja, że teren poligonu nadaje się do startów i lądowan po uzgodnieniu z właściwymi...itd. To znaczy, że primo: lądowisko na terenie rembertowskiego poligonu było utrzymywane doraźnie; secundo: jego granice nie były wyznaczone trwale.
darmatt - możesz przybliżyc ów teren lęborskiego lotniska? chodzi o koordynaty (ewentualnie lokalizacja opisowo), mile widziane jakieś fotki. Co się tam działo przed parcelacją?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 września 2007, 01:30 
Generał Broni
Generał Broni

Tak z ciekawostek, bo nie wiem czy w zainteresowaniu są też lotniska na terenach "odzyskanych" ;) , budynek hangarowo-administracyjny lotniska w Szczecin-Dąbiu, używany swego czasu intensywnie przez luftwaffe i służyło jako szkoła lotnicza. W hangarze wodnosamolotów remontowane były maszyny firmy Arado. Lista jednostek LW, które stacjonowały na lotnisku: Od kw. 1936 do gr. 1940 - Flugzeugführerschule (See) 3 wchłonięta potem przez FFS A/b 118 Od st. 1941 do gr. 1944 - Flugzeugführerschule A/B 118 przemianowana w paź. 1943 na Flugzeugführerschule A 118 Od połowy stycznia do połowy lutego 1945 - JagdGeschwader 3 Stabstaffel i I. Gruppe na samolotach BF-109G/K jako część Luftflotte 3. Na budynku zachował się do dziś oryginalny kamuflaż (no tyle że już wypłowiały).

foty pochodzą ze strony aeroklubu szczecińskiego

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 września 2007, 02:09 
Pułkownik
Pułkownik

Witaj Aygon,
Lotniska na ziemiach odzyskanych (nie wiem jakim cudem) rzecz jasna też wchodzą w rachubę. Dzięki za Twój głos. Mam nadzieję byc jeszcze w tym roku w Dąbiu i zrobic trochę fotek posiłkując się niemieckim planem lotniska (będę wiedział gdzie iśc i co robic). Z tymi remontami Arado w Dąbiu to trochę bajka, bo w Anklam, po sąsiedzku, mieściła się wytwórnia macierzysta tej firmy. Rola Dąbia była inna, o wiele ważniejsza. Była to mianowicie największa szkoła lotnictwa "wodnego" (celowo nie używam "morskiego", bo to nie jest do końca prawda) we wschodnich Niemczech. Jestem szczególnie ciekaw stanu zachowania obiektów po Lufthansie położonych po zachodniej stronie lotniska. Trzeba utrwalic to co zostało, bo słyszałem, że ta częśc kompleksu została najsilniej zmieniona.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 września 2007, 10:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Korup:

Po wojnie lotnisko było eksploatowane jako ... też lotnisko szybowcowe :) Część starszej części obecnej kadry szybowcowej w Polsce zdobywala uprawnienia wlasnie w Lęborku. Wszystko skończyło się pod koniec lat 50-tych, lub 60-tych - nie pamiętam dokładnie, kiedy. Zaraz potem część lotniska używano jako poligon/strzelnicę LWP - ale trwało to krótko.
W tej chwili nie ma tam żadnych nawet najmniejszych pozostałości po hangarach lub jakichkolwiek innych budynkach. Wiem, że jakiś "ktoś" kopał z wykrywaczem w miejscu, gdzie hangar stał i wyciągał bardzo fajne rzeczy, ale ja sam nie wiem, gdzie stały budynki.
Sam teren lotniska jest moim zdaniem unikatem, bo w 100% porastają go chrobotki i wrzosy. Gnieniegdzie rośnie sobie jakaś pokrzywiona sosenka albo coś, co przypomina kosodrzewinę, ale nią nie jest. Płaski teren, ale kto raz wybierze się tam na przełaj na spacer, zgodzi się ze mną, ze teren jest przepiękny.
Po tym, jak lotnisko przestalo być poligonem LWP, w jednym jego narożniku założono działeczki dla ludzi "z miasta" :)) (ale to mały % samego lotniska). Jakies 10 lat temu budowano obwodnicę Leborka i przecięto nią również lotnisko, ale zaraz obok tych działek, także "nic się nie stało" - i tak infrastruktura lotniska była w jego innej części. Kilka lat temu miał się tam odbyć "przystanek Woodstock", ale całe przedsięwzięcie zostało zgniecione przez lokalnych księżuli - dlatego przystanek jednego roku się nie odbył w ogóle.

Na mapie poniżej lotnisko to ta ciemna, brązowa plama na południe od skrzyżowania drogi z lęborka i drogi mosty-lubowidz (źródło: mapa.szukacz.pl).
Na "wyciągu" z Google Earth, lotnisko to ta brązowa plama pod napisem MOSTY. Koordynaty GPS masz na samym dole tego GoogleEarth.

Pozdrawiam,
Darmatt

[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 września 2007, 12:32 
Pułkownik
Pułkownik

Dzięki za ostrzeżenie o Strachowicach , he he , ale nie wybierałem się tam. Pisałem o Szymanowie. Jest to prawdopodobnie teren poligonu ZMECH-u. Na googlu wrocek jest w dobrej jakości i teren szymanowa wygląda ciekawie. Transzeje , leje po bombach , pas startowy , miejsce po hangarach ? Kilka lat temu startowałem z harcerzami Wilgą z poniemieckiego lotniska koło Olsztynka. W lesie widoczne były ziemne stanowiska postojowe, betonowe drogi kołowania, fundamenty budynków. Pas startowy był częściowo zarośnięty krzakami i podobno jest wzmacniany stalową kratownicą. Stacjonowały na tym lotnisku, ponoć bombowce które ćwiczyły naloty gipsowymi bombami na pobliskim jeziorze. Z tych bomb powstała nawet sztuczna wyspa. Obecnie reaktywowano tam lotnisko sportowe. Trochę fotek znalazłem na http://www.werttrew.fora.pl/grieslienen ... t1641.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 września 2007, 15:49 
Pułkownik
Pułkownik

Dramatt – dziękuję za informacje o lęborskim lotnisku. Czy zechciałbyś sprecyzować w której jego części znajdowały się zabudowania? Można jeszcze obejrzeć choćby fundamenty?

Yapi66 – nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości. Lotnisko w Szymanowie to obiekt całkowicie powojenny, wybudowany dla potrzeb Aeroklubu Wrocławskiego w związku z likwidacją lotniska w Gądowie. Znalazłem o tym wzmianki na stronach Aeroklubu wraz ze stwierdzeniem, jakoby budowa została rozpoczęta po wykupieniu przez miasto stosownych terenów (pól). I tu uwaga: nie kwestionuję tezy, iż w Szymanowie znajdowało się jakieś nieznane pole wzlotów (lądowisko) używane krótkotrwale. Jednak nie figuruje ono w żadnej znanej mi ewidencji i wspomnieniach. Kategorycznie nie potwierdzam istnienia tam betonowego pasa, hangarów ani żadnych innych zabudowań. Szymanów ma dwa trawiaste pasy i całą infrastrukturę wzniesioną w latach siedemdziesiątych. Czy aby mówimy o tym samym miejscu?
Lotnisko w okolicach Olsztynka to bez wątpienia Gryźliny. Istotnie, zachowało się tam wiele czytelnych śladów z przeszłości, być może dzięki temu, że po wojnie było ono używane przez wojsko. Pas próbowano naprawiać, niestety bez powodzenia. Dlatego „nowe Gryźliny” powstały na przyległej łące jako „lądowisko tymczasowe” figurujące w zestawieniu Ministerstwa Transportu. Jest to obiekt o dziwnym statusie majątkowym, bo jego właścicielem jest osoba prywatna i gmina. Przypuszczalnie nie zostanie przekształcone w lotnisko, bo „lądowisko tymczasowe” jest bardzo wygodną formą eksploatacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 września 2007, 17:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Korup, niestety nie wiem w której części. Wiem tylko, że nie tam, gdzie są działki lub szosa. A tak to mogę się tylko domyślać. Jestem za młody wiekiem :)

Ale popytam się i jak sie dowiem, to dam znać.

Korup napisał(a):
Dramatt – dziękuję za informacje o lęborskim lotnisku. Czy zechciałbyś sprecyzować w której jego części znajdowały się zabudowania? Można jeszcze obejrzeć choćby fundamenty?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]