jankos napisał(a):
Cytuj:
Myślę, że każdy archeolog takich poszukiwaczy jak Ty (i wielu innych - chociażby z tego forum) bardzo ceni.
No właśnie, że niestety nie.
Poniżej link, który udowadnia, że betonu archeo, nic nie ruszy :polbie
http://www.archeologiczne.fora.pl/ochro ... 78-60.htmlPozdrawiam - jankos.
Dzieki za info na "mój 'temat a taką odpowiedzc przekazalem
Cytuj:
Szanowni "zawodowi" archeolodzy
Postanowilem wyjaśnic kilka spraw.
Na tym forum zostaly umieszczone wyniki moich odkryc ,ale kontekst w jakich zostaly umieszczone jest dla mnie bardzo negatywny
To ,że nie jestem mgr archeo. nie upoważnia nikogo do poniżania mojej osoby i moich odkryć
Zarzuca mi sie ,że "niszczę stanowiska związane z epoka kamienną.
1.Proponowalbym szanownym "zawodowcom" najpierw zapoznac sie z materialami WUOz w Opolu i
tam sprawdzic czy na obszarze na ktorym zostaly znalezione pokazane artefakty znajdowaly się zarejestrowane stanowiska z tego okresu
,ale to jest widocznie za trudne dla niektorych zawodowcow.Najprościej amatorow zrównac z blotem
2.Prezentowane zdjęcia sa już tylko zdjęciami ,gdyz oryginaly razem z dokładną ldokumentacją /mapki i zdjecia itp /znajduja sie w WUOZ w Opolu/docelowo Muzeum śląska Opolskiego/
Przyjalem zasade dzielenia sie swoimi odkryciami na zasadzie ;najpierw zgloszenie do WKZ w celu weryfikacji a dopiero potem na forum/nieraz z sporym poślizgiem czasowym/
Po weryfikacji częsć materialu dostarczonego do badania okazuje sie naturalnymi tworami przyrody ,ale jak zaznaczylem na wstę pie nie jestem specjalista w tej dziedzinie-
od weryfikacji sa fachowcy.Dopiero uczę sie prawidlowo identyfikowac atrefakty
.I tu pytanie do zawodowcow czy kazdy krzemien ,ktory trafi w wasze ręce od razu jest prawidlowo
sklasyfikowany jako intencyjny czy tez zwracacie sie do specjalistow także w tej dziedzinie?
3. Wszystkie moje odrycia pochodza z tak zwanych odryc powierzchniowych ,czyli takich w ktorych
nie jest naruszana struktora i caly kontekst danego obszaru./a swoją droga przecież rolnicy poprzez swoja coroczną prace ciąglę zmieniaja warunki jakie pawnowaly na tych obszarach-
więc psu na bude taki kontekst/.
Ktos kiedys poruszyl tę sprawę
: najlepiej -/ciekawe dla kogo? / by nikt nie podnosil zadnych kamieni /oczywiście -amator/ by one czekaly na zawodowca-
Przy takim podejściu najprawdopodobniej 90 odkryc nie mialaby racji bytu
a wasz piekny zawod trzeba by bylo wyrzucic do lamusa
Panie i panowie archeolodzy co mowią statystyki/o ile takie sa prowadzone-jeżeli tak to je ujawnijcie/
Wiekszość odkryc to odkrycia przypadkowe/amatorzy, inwestycje budowlane, prace ziemne i rolne/ częśc wynika z projektu AZP a tylko nieznaczna część wynika z indywidualnej pracy archeologów.
Sami o tym dobrze wiecie
Bylem i jestem amatorem ale szczycę się tym ,że jestem ODKRYWCĄ , ale wolę byc mistrzem amatorów w tej dziedzinie niz zawodowcem posledniej klasy- /.oczywiscie nie dotyczy to calego grona archeo ,bo to bylaby nieprawda./
Prosze mi powiedzięć czy ktos w okresie jednego roku dokonal takich odktyc jakich dokonalem osobiscie jako amator
a otomoje odkycia
-hutniczy osrodek z okresu kultury przeworskiej/trzy stanowiska/-zweryfikowany pozytywnie
-mezolityczne stanowiska/-w trakcie weryfikacji
- mezolityczna kopalnia odkywkowa /jedno stanowisko-w trakcie weryfikacji
Wszystkie te odkrycia dadzą możliwośc wykazania sie zawodowcom najprawdopodobniej na kilka sezonow
Więc nie narzekajcie
jężeli jet ktos taki z zawodowcow ,ktory odkryl więcej ale samodzielnie to proszę bardzo o pochwalenie sie
wzorem srednowiecznych rycerzu rzucam rękawice i jestem ciekawy czy ją ktos podejmie
Niektore odpowiedzi są ciekawe