Teraz jest środa, 27 sierpnia 2025, 18:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wywiad
PostNapisane: środa, 28 listopada 2007, 13:17 
Generał Broni
Generał Broni

Trochę o "pewnym" :) poszukiwaczu ze Strzelec Opolskich
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 listopada 2007, 13:29 
Generał Broni
Generał Broni

No to Zbyszku gratuluję. Swoją postawą zaświadczasz, że poszukiwacze a poszukiwacze to dwa różne zjawiska. Myślę, że każdy archeolog takich poszukiwaczy jak Ty (i wielu innych - chociażby z tego forum) bardzo ceni.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 listopada 2007, 14:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cytuj:
Myślę, że każdy archeolog takich poszukiwaczy jak Ty (i wielu innych - chociażby z tego forum) bardzo ceni.

No właśnie, że niestety nie.
Poniżej link, który udowadnia, że betonu archeo, nic nie ruszy :polbie
http://www.archeologiczne.fora.pl/ochro ... 78-60.html

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Riposta
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 09:56 
Generał Broni
Generał Broni

jankos napisał(a):
Cytuj:
Myślę, że każdy archeolog takich poszukiwaczy jak Ty (i wielu innych - chociażby z tego forum) bardzo ceni.

No właśnie, że niestety nie.
Poniżej link, który udowadnia, że betonu archeo, nic nie ruszy :polbie
http://www.archeologiczne.fora.pl/ochro ... 78-60.html

Pozdrawiam - jankos.

Dzieki za info na "mój 'temat a taką odpowiedzc przekazalem

Cytuj:
Szanowni "zawodowi" archeolodzy
Postanowilem wyjaśnic kilka spraw.
Na tym forum zostaly umieszczone wyniki moich odkryc ,ale kontekst w jakich zostaly umieszczone jest dla mnie bardzo negatywny
To ,że nie jestem mgr archeo. nie upoważnia nikogo do poniżania mojej osoby i moich odkryć
Zarzuca mi sie ,że "niszczę stanowiska związane z epoka kamienną.
1.Proponowalbym szanownym "zawodowcom" najpierw zapoznac sie z materialami WUOz w Opolu i
tam sprawdzic czy na obszarze na ktorym zostaly znalezione pokazane artefakty znajdowaly się zarejestrowane stanowiska z tego okresu
,ale to jest widocznie za trudne dla niektorych zawodowcow.Najprościej amatorow zrównac z blotem
2.Prezentowane zdjęcia sa już tylko zdjęciami ,gdyz oryginaly razem z dokładną ldokumentacją /mapki i zdjecia itp /znajduja sie w WUOZ w Opolu/docelowo Muzeum śląska Opolskiego/
Przyjalem zasade dzielenia sie swoimi odkryciami na zasadzie ;najpierw zgloszenie do WKZ w celu weryfikacji a dopiero potem na forum/nieraz z sporym poślizgiem czasowym/
Po weryfikacji częsć materialu dostarczonego do badania okazuje sie naturalnymi tworami przyrody ,ale jak zaznaczylem na wstę pie nie jestem specjalista w tej dziedzinie-
od weryfikacji sa fachowcy.Dopiero uczę sie prawidlowo identyfikowac atrefakty
.I tu pytanie do zawodowcow czy kazdy krzemien ,ktory trafi w wasze ręce od razu jest prawidlowo
sklasyfikowany jako intencyjny czy tez zwracacie sie do specjalistow także w tej dziedzinie?
3. Wszystkie moje odrycia pochodza z tak zwanych odryc powierzchniowych ,czyli takich w ktorych
nie jest naruszana struktora i caly kontekst danego obszaru./a swoją droga przecież rolnicy poprzez swoja coroczną prace ciąglę zmieniaja warunki jakie pawnowaly na tych obszarach-
więc psu na bude taki kontekst/.
Ktos kiedys poruszyl tę sprawę
: najlepiej -/ciekawe dla kogo? / by nikt nie podnosil zadnych kamieni /oczywiście -amator/ by one czekaly na zawodowca-
Przy takim podejściu najprawdopodobniej 90 odkryc nie mialaby racji bytu
a wasz piekny zawod trzeba by bylo wyrzucic do lamusa
Panie i panowie archeolodzy co mowią statystyki/o ile takie sa prowadzone-jeżeli tak to je ujawnijcie/
Wiekszość odkryc to odkrycia przypadkowe/amatorzy, inwestycje budowlane, prace ziemne i rolne/ częśc wynika z projektu AZP a tylko nieznaczna część wynika z indywidualnej pracy archeologów.
Sami o tym dobrze wiecie
Bylem i jestem amatorem ale szczycę się tym ,że jestem ODKRYWCĄ , ale wolę byc mistrzem amatorów w tej dziedzinie niz zawodowcem posledniej klasy- /.oczywiscie nie dotyczy to calego grona archeo ,bo to bylaby nieprawda./
Prosze mi powiedzięć czy ktos w okresie jednego roku dokonal takich odktyc jakich dokonalem osobiscie jako amator
a otomoje odkycia
-hutniczy osrodek z okresu kultury przeworskiej/trzy stanowiska/-zweryfikowany pozytywnie
-mezolityczne stanowiska/-w trakcie weryfikacji
- mezolityczna kopalnia odkywkowa /jedno stanowisko-w trakcie weryfikacji
Wszystkie te odkrycia dadzą możliwośc wykazania sie zawodowcom najprawdopodobniej na kilka sezonow
Więc nie narzekajcie

jężeli jet ktos taki z zawodowcow ,ktory odkryl więcej ale samodzielnie to proszę bardzo o pochwalenie sie
wzorem srednowiecznych rycerzu rzucam rękawice i jestem ciekawy czy ją ktos podejmie

Niektore odpowiedzi są ciekawe

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 13:52 
Generał Broni
Generał Broni

Brawo Zbyszek - to co robisz jest niesamowite - działaj dalej i mniej w powarzaniu te pseudo naukowe opinie będące w znakomitej większości bełkotem zakompleksionych pseudo naukowców.
Popieram Cię w 100 % - dla mnie jesteświelki
Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Praca u podstaw
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2007, 23:15 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Jeżeli jest to możliwe nalezy robić dobrą prasę dla amatorów poszukiwaczy.Od pewnego czasu zaproponowano mi napisanie serii artykułów o tematyce poszukiwań.Wczoraj ukazal się mój pierwszy .Zacznę pracę u podstaw,by budować zaufanie na poziomie lokalnym..Jeżeli tylko będziecie mieli taka okazje wykorzystujcie lokalne media do robienia dobrej prasy .Ja ze swojej strony bedę sie starał na bazie lokalnej historii podbudowywac ten oddolny ruch "zbieracki'
http://www.strzelecopolski.pl/?q=zagadk ... o-quercino

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]