Teraz jest niedziela, 22 czerwca 2025, 19:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:16 
Porucznik
Porucznik

fota 1

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:19 
Porucznik
Porucznik

fota 2

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:20 
Porucznik
Porucznik

fota 3

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:22 
Porucznik
Porucznik

fota 4

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:23 
Porucznik
Porucznik

fota 5

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:25 
Porucznik
Porucznik

fota 6

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:27 
Porucznik
Porucznik

Tomek może jakies objaśnienia do tej inscenizacji? Czego ona dotyczyła? :mg:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:29 
Porucznik
Porucznik

Więcej nie wrzucam bo mnie admini :bat
Mam około 60 fotek. Jak dam radę to prześlę adminom aby na portal wrzucili w dziale foto.

Chciałbym też podziękować wszystkim chłopakom i paniom z Trójmiejskiej Grupy Rekonstrukcji Historycznej oraz f-szom Policji i Służby Więziennej za piękne widowisko jakie stworzyli.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 10:12 
Lew morski

To rozumiem Tomek, ze ci sie podobalo. Troche ten Robur nie z epoki - ja mam pytanie czy ten gosciu - Niemiec trzyma kalacha czy Stg bo na zdjeciu nie dopatrzylem. Napisz czy gadales z kims nt. wypadu - ja zamienilem 2 slowa z p. Piotrem po wykladzie, ale mowi ze na razie w ogóle nie maja czasu - ja mysle, ze sami musimy zabrac sie za organizacje tylko trzeba to zrobic razem z IPN - pokorzystac z ich materialow, spytac co szczegolnie chcieliby sprawdzic - dowiedziec sie ew. o ten zaprzyjazniony nocleg i poprosic o pismo przewodnie do wladz terenowych o zgode na poszukiwania w terenie czy cos w tym guscie - a potem bierzemy 2 dni urlopu i do boju.Mozemy ewentualnie wynajac przyczepe kemp, ale to chyba wieksze koszty - ja daje mojego busa z hakiem.Bierzmy sie bo jestem na glodzie wykopkowym. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 13:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
Piotr Niwiński - pojawiłem sie na stronie. POnieważ jestem lamer, więc nie wiem czy będę widoczny. Obejrzałem stronkę dokładnie - klasa! Jesli chodzi o zdjęcia czy film z inscenizcji- jest u nas w IPN. Co do wyjazdu, bo widzę ze ręce świerzbia. Może 22 maja - sobota? Ewentualnie piątek i sobota. W ostateczności jeszcze niedziela (niestety mam zajęcia - chyba że odwołam). Najwyżej pojedziecie beze mnie :cry: . Ugadać się trzeba także z Czyzykiem i Wiosna z TGRH, bo nie dopuszczą że nie byli. Propnuję: Budy i stacja Lipowa - Łupaszko oraz bunkry Gryfa. Co do pozwoleń - kicha. Nie dysponuje. Trzeba na kreta i liczyć na bezczelnośc. Tutaj mogę się przydać :D
Pozdrawiam serdecznie, także hydrografa sowieckiego ;)
Niwol

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 14:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ktos prosił o opis do fotek z akcji - jest to inscenizacja przygotowana przez TGRH przy współudziale Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku i Służby Więziennej Aresztu Śledczego w Gdańsku na okazję odsłonięcia tablicy pamiątkowej szefa Kedywu AK - gen. "Nila" na budynku IPN w Gdańsku w dniu 22 kwietnia. Tego dnia otwarto też salę konferencyjno-wystwową, która będzie nosiła imie "Nila"

Poniżej tekst wprowadzenia do akcji i zakończenia.

Pozdrowienia

janusz marszalec, Biuro Edukacji Publicznej IPN w Gdańsku

Jest rok 1944; Kwietniowe południe; Jedno z okupowanych przez Niemcy miast Polski; za chwilę przejedzie tędy transport więźniów; Niektórzy są w śledztwie od kilku dni, inni stracili wolność zaledwie przed kilkoma godzinami; Kilku ma na „sumieniu” działalność w AK, jest też jeden komunista i kilku zatrzymanych z nieznanych bliżej powodów. Wśród tych pierwszych jest dziewczyna, 20-letnia łączniczka Kedywu AK, pseudonim „Wiosna”. Wpadła w kotle, po załamaniu się w śledztwie jednego z członków organizacji. Od pięciu dni gestapo poddaje ją obróbce. Trzyma się. Nie zdradziła żadnych kontaktów, nie ujawniła lokali i skrzynek kontaktowych. Ma marne szanse na przeżycie – w najlepszym wypadku czeka ją obóz koncentracyjny. Koledzy z oddziału – za zgodą komendanta Okręgu AK – postanowili ją odbić. Stracono już dwie szanse – pierwszą, gdy „Wiosna” była w szpitalu – spóźniono się wówczas o parę godzin; drugi raz – gdy więźniarka zmieniła trasę przejazdu i ominęła akowska zasadzkę. Dzisiaj zespół podejmuje trzecią próbę – w imię przyjaźni.

..............................
Jest rok 1946, kwiecień, druga rocznica odbicia więźniów z transportu. Jedna z gazet PPR-u, informuje: „mijają właśnie dwa lata od uwolnienia z rąk gestapo przez zespół bojowy Armii Ludowej grupy 10 działaczy PPR; W czasie tej brawurowej akcji śmierć poniosło 15 faszystów”.

Wkrótce po tym NKWD aresztowało kpt. „Konara” - dowódcę akcji z kwietnia 1944 r. Trzy miesiące później umiera na zapalenie płuc na Syberii.

„Wiosna” i „Czyżyk”– uciekli z obławy zorganizowanej przez KBW i UB i przedostali się na Zachód. Mieszkają w Australii.

„Szklarz” i „Pit” – polegli podczas próby opanowania mostu w czasie Akcji Burza

Kapral podchorąży „Karol” – ranny w czasie akcji; w 1946 był w partyzantce „Łupaszki” – zadenuncjowany przez konfidenta, został aresztowany przez UB, kara śmierci orzeczona przez Wojskowy Sąd Rejonowy, wyrok wykonano

Kapral podchorąży „Kac” – 5 lat na Syberii, zmarł wkrótce po powrocie do Polski.

Sierżant „Jarecki” – po wojnie członek PPR i PZPR, do przeszłości akowskiej przyznał się dopiero po 1980 r.

Plutonowy „Paproch” – trzy lata we Wronkach i Rawiczu, w 1956 zrehabilitowany, zaraz po wyjściu napisał książkę o akcji, wyszła dopiero w 1990 r.

Podporucznik „Kola” – Tuż przed wyjściem z więzienia zwerbowany do współpracy przez UB; Pozostawał na kontakcie aż do 1989 r.

Inni: losy nieznane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 18:41 
Porucznik
Porucznik

Panowie chyba jakieś fatum nade mną! Kolejne spotkanie i znowu mnie nie będzie! 21 i 22 maja jestem w szkole!, musze być bo mam seminarium dyplomowe i zaliczenia. A może by tak przełożyć na niedzielę 23 maja? Bardzo Was proszę! Chyba że chcecie abym dostał udaru!? :fon :anty

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 21:04 
Lew morski

Witam na naszym skromnym forum( chyba poreczniej bedzie per pseudo) Niwol!!! Dzieki za relacje - moglo i tak byc ( chyba to nie jest oparte na konkretnych faktach???). Co do wyprawy to jestem zdecydowany nawet wziac lewe zwolnienie jesli bedzie trzeba - jesli chodzi o formalnosci to myslalem o jakiejs firmowej bumadze w stylu: uprzejmie informujemy, ze wtedy a wtedy bedziemy prowadzic badania terenowe w miejscowosciach...jednoczesnie zapraszamy do wspolpracy szkoly z waszego terenu... - czy cos w tym guscie - ja moge wziasc na siebie pogadanie z miejscowa wladza a i mozemy na bezczelnego - w koncu dzialamy tak na codzien.Polecam tez uwadze forum na odkrywcy - trudno bylo nam bronic tam Burego zwlaszcza jesli chodzi o te bialoruskie wioski. Co do poszukiwan to proponuje jakies male spotkanko robocze bo chyba trzeba sie przygotowac, przejrzec materialy, okreslic teren poszukiwan i metody ( jesli trzeba nie ma problemu z wieksza grupa osob z wykrywkami czy ew. mozna zalatwic wykrywacz do duzych glebokosci - zdaje sie, ze byla mowa o jakiejs studni), trzeba by tez zalatwic jakies dokladne plany terenu itp. ja oczywiscie daje do dyspozycji mojego busa z hakiem.No i na koniec wielka prosba - wiem, ze nie masz czasu Niwol, ale gdybys mogl na tym forum czasem umiescic jakies mniej znane fakty dot. konspiracji powojennej to byloby super - z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 21:25 
Porucznik
Porucznik

Witamy Niwola na forum. Jednocześnie zapraszamy do dyskusji :)

Co do wypadu to wolę maj bo w czerwcu zaczynają mi się egzaminy. Muszę w końcu jechać na uczelnię :)
Oprócz sprzętu mogę się podjąc przygotowania map. Ostatnio całkiem mi wychodzi klejenie sztabówek i innych :)
Na inscenizacji rozmawiałem z Czyżykiem i stwierdziliśmy , że trzeba poświęcić jeden dzień na jedno miejsce i dokładnie je przeczesać :D
Oczywiście na dzień drugi trzeba zostawić mniejszy teren bo jeśli zrobimy jakieś ognisko :dnc integracyjne to hmmmm ciężko będzie rano szukać.
Tak apropos , Niwol woda ognista była naprawdę super, dobrze, że przyjechałem do aresztu na koniec pracy bo kierownik powiedział , że mam niezłe rumieńce (chyba się opaliłem trochę hehe).

Pit na inscenizcji część "niemców" i AK-owców miało AKMS-y. Musiał być efekt wystrzału I wyszło to bardzo fajnie. Serie ślepaków z Kałachów robiły wrażenie. Szkoda, że z mojej firmy nie dali Kałaszków ale my niestety nie mamy na stanie ślepej amunicji :mg:
Poza tym AK-owcy mieli straszaki i pięknie zachowane Steny.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 21:28 
Porucznik
Porucznik

I kto powiedział , że Roburem nie można "zamielić" hihihihihi

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]