Teraz jest niedziela, 22 czerwca 2025, 07:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 21:41 
Lew morski

No serie z kalachow - nawet slepakami robi wrazenie!!! Trudno wymagac zeby ktos mial Stg i to jeszcze na chodzie - ciekawe skad oni maja te steny??!!! Bo na Pomorzu to raczej rzadkosc. No i zapomnialem spytac o zdrowie p. Christy? Ciekaw tez jestem czy byla mowa z prezesem Kieresem nt. scigania sprawcow mordu na "Nilu" - ponoc jeden sobie zyje w spokoju w Warszawie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 21:48 
Porucznik
Porucznik

Panowie, a co z terminem wyprawy? Czy odpowiada Wam 23 maja? Nie zostawiajcie mnie!!!Bo :mg:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 21:50 
Lew morski

23ego dojedziesz - bedziemy jeszcze walczyc pewnie! ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 22:11 
Porucznik
Porucznik

Pit co do stenów to Niwol mówił, że są to strychowce ale dwa z nich są po żołnierzach Łupaszki.
Tak więc przez chwilę miałem w ręku broń którą prawdopodobnie trzymał Major :D

Co do p. Christy to nie jest w najlepszym stanie, zamieniłem z nim kilka zdań.
Podpisał mi książkę. Humor go nie opuszcza. Naprawdę wspaniały człowiek.
Właśnie dla takich ludzi jak on musimy podtrzymywać wśród ludzi świadomość bohaterstwa żołnierzy Łupaszki.
Zakłamani ludzie, tacy jak ci , którzy wypisywali brednie i oszczerstwa na temat Majora i jego ludzi niech dalej żyją w nieświadomości przepojeni komunistyczną propagandą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 22:36 
Lew morski

Cholera powaznie sie zrobilo, ale chyba tak trzeba tez te sprawy traktowac - z p. Christa to mnie zmartwiles bo myslalem, ze moze z nami pojedzie. Te steny - strychowki??!!! Cholera to dopiero skarb - ciekawe gdzie takie strychy jeszcze...no i z takim sprzetem mozna tworzyc grupe rekonstrukcyjna. Super ze jest jeszcze tak sporo ludzi, ktorzy maja podobne zainteresowania - bylem zaskoczony frekwencja na wykladzie o " Nilu" - pewnie to sporo klopotu dla IPN przygotowac taki wyklad, ale chcialoby sie powiedziec: czemu tak zadko? Co do uzywanej przez oddzialy Lupaszki broni to myslalem, ze sten raczej nie byl popularny - ppsz i stg to byly chyba lepiej nadajace sie narzedzia...ale pewnie kazda sztuka pmu byla cenna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2004, 22:45 
Porucznik
Porucznik

Pit powiedz jak stoisz z czasem w długi weekend. Drugiego i trzeciego maja planujemy małe wykopki - Tczew lub Malbork i okolice. Jesli masz trochę czasu to może dasz się zaprosić na małe kopanko. Choć jeden dzień mógłbyś poświęcić :D
Trójmiejskie stepy trochę przeczyszczone :)
Daj znać jabyś się zdecydował.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 kwietnia 2004, 13:14 
Lew morski

Jeszcze jest chwila, ale moja firma dba abym sie nie nudzil w wolnym czasie - wlasnie wczoraj przejalem nadzor nad czescia prac na kanadyjskim tankerze - prace pelna para do 4ego maja :kill A nawet nie wiesz jak chcialbym z wami pokopac - narobiliscie mi smaka swoimi relacjami, ale zobaczymy. Ale to forum raczej zostawmy na Lupaszke i jego ludzi - Tak przy okazji trafilem w necie przygotowujac sie do wykladu nt. Nila na teze, ze Nil musial zginac bo posiadal jakas wiedze nt. prowokacji tzw Vej Komendy WINu - ciekawe jak to bylo - zapomnialem zapytac Krwawicza moze Niwol nam pomoze?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 kwietnia 2004, 15:02 
Porucznik
Porucznik

Może to i prawda, bo prowokacja wyszła na jaw dopiero po 89 roku, ale czy gdyby Nil wyszedł na wolność mógłby swoimi informacjami stanowić zagrożenie dla UB ? wątpię, może wdemokratycznym kraju owszem, ale wtedy w Polsce? Moim zdaniem obnawiano sie jego autorytetu i wpływów jako szefa KEDYW-u. Zresztą kto ich tam wie tych ubeków. Wiesz, nie moge czytać bez emocji relacji z czasów gdy chlopaki z AK i NSZ ginęli w ubeckich katowniach. Nie mieści mi sie to w głowie, co innego w walce ze znanym wrogiem, gdzieś w polu, czy lesie. Ale relacje tych co przeżyli, listy straconych w procesach... Gdyby oprawcy mówili po rosyjsku lub niemiecku, to rozumiem, ale Polacy? A może powinno siepisać o nich "polacy" ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 09:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!!!
Co do terminu - rzuciłem tylko problem. Jesli w tygodniu, to ja nie mam przeciwskazań. Natomiast weekendy mam zarżnięte :fon . Może więc 29-30 maj? 28-go jako IPN otwieramy wielka wystawe o "Bezpiece" :gil , wiec nawet mi będzie bardziej na rekę. Trzeba koniecznie w dużą ilość osób obejśc jedno miejsce. Propnuje Budy, bo tam ogień był bardzo duzy. Co zas do dnia drugiego, w ogóle nie nastawiałbym sie na pracę, bo jak ruszyć kierowców? :cop Chyba ze przenocujemy w pobliżu miejsca, wtedy jest to real.
Zas co do "Nila". Miał być wykorzystany w operacji "Cezary", czyli prowokacji V KOmendy WiN. Miał udawać, że stoi na czele silnej siatki. Nie zgodził się więc go zgładzono, aby nie przeciekło. Podobnie zreszta potraktowano "Pohoreckiego", ostatniego KOmendnata Okregu Wilenskiego.
Co do stenów - "podpodłogowce", pochodzące z placówki z siedleckiego, która od 1946 roku "robiła" dla Majora. Dwa pochodzą ze zrzutów a jeden jest zdaje sie własnej produkcji. Nagan zaś jest bity w 1938 i wyciągnięto go niemal z reki jakiegoś nkwd-owca. :ang
Co do "Burego". Próbuję wciągnąć do dyskusji Kazika Krajewskiego. On daje najlepszy odpór. :mg:
Zresztą, moge podesłać na maile materiały do wykorzystania. Troche sie tego zebrało. Dajcie tylko tematykę.
Pozdrawiam bo już mnie :anty gonia do roboty

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 09:24 
Lew morski

Jak mowilem -do terminu sie dostosuje, co do wiekszej liczby osob to moze koledzy z Towarzystwa Przyjaciol Sopotu pomoga( ja tez tam jestem) zreszta i nas tutaj jest nie malo. Jako kierowca jestem za noclegiem na miejscu ;) - no wlasnie jaka jest mozliwosc noclegu u zaprzyjaznionych ludzi? Proponuje ustalic sztywny termin bo ciagle bedzie cos wypadac a tak dostosujemy inne zajecia do tej daty - propozycja 29-30 maj jest dla mnie ok. A co ze stacja Lipowa? Jak sobie poczytalem to nie byla zbyt wielka potyczka, ale byc moze dla weryfikacji przekazow warto np. zlokalizowac stanowiska strzeleckie poprzez np poszukanie lusek - to juz Ty Niwol decydujesz - my kopiemy. Mnie sie bardzo podobala wystawka nt. Inki - mozeby w formie elektronicznej rzucic troche tych materialow na to forum? ( na wiekszosc z nich nigdzie nie trafilem wczesniej). Pozdrawiam i zaczynam ostrzyc lopate :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 12:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tradycyjnie (to u mnie niestety tradycja :evil: ) wycofuję się z terminu. 28-30 maja mamy (IPN) imprezę na dniach Kultury. Zapraszamy zreszta, bo będzie o teczkach. Także Waldek Kowalski nie może, bo jest wycieczka do aresztu w ramach imprezy IPN. Jego propozycja, poparta przez mnie jest następująca: 4-6 czerwiec. Ja mam zajęcia, ale studenci najwyżej przeboleją moją nieobecnośc. Gwarantujemy nocleg (śpiwory i "dodatki" we własnym zakresie) oraz co najmniej dwa miejsca do kopania. Budy i st. Lipowa. Co Wy na to? Czekam na odpowiedź. Z mojej strony to już tego nie ruszę, bo byłoby mi wstyd :8) . termin odległy, ale można się porządnie przygotowac.
Pozdrawiam
Niwol

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 12:53 
Lew morski

Niwol widze, ze jestes na forum - powiedz czy istnieje mozliwosc zorganizowania jakiegos wykladziku z ciekawostkami nt. dzialalnosci podziemia anty komunistycznego na Pomorzu dla grupy zainteresowanych np. z tego forum?Termin jak mowilem dostosuje - moze masz jakas propozycje dla nas do samodzielnego "potrenowania" - tylko bys podeslal jakies sugestie na priv.- myslelismy o Tulicach wczesniej, ale moze byc cos innego - moze jakas legenda o ukrytym skladzie czy cos podobnego ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 13:51 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam !

Ja jestem dyspozycyjny dopiero po 29 maja i moge jechac i jak trzeba to zalatwic transport !!!!!

Niwol : Jak tam pamiętniki Józefa Brancewicza ? Cos w nich ciekawego ?

Ja proponuje na poczatku czerwca zacząć robic stronę internetową o powojennym podziemiu zbrojnym. Ja moge sie zająć ogolnie
kręgosłupem strony html i inne bajery. Mozna by tam dawac zdjecia z inscenizacji, poszukiwań, opisy walk , mapy, zdjecia , biografie itd.

Pozdrawiam

:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 14:09 
Lew morski

Kleryk jak tam przygotowania - sciagi juz napisales? Szkoda, ze jeszcze miesiac trzeba poczekac, ale co tam. Pomysl strony jest OK tylko trzeba dobry serwer błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" a ja chcialbym powrocic do pomyslu ktoregos z kolegow i upamietnienia miejsca smierci "Zelaznego" jakas tablica - moze przyjelibysmy to jako cel na ten sezon?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 17:05 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Mam do dyspozycji serwer 100mb a prawdoopodobnei neidlugo bede mial jeszcze większy.

W piatek skonczylem srednia szkole :), teraz czekam na mature hehe .

Ta tablica to miala by byc finansowana z funduszy społecznych czy chcecie przedłożyć projekt na sesje rady miasta ?
Trzeba by miec projekt ( u kogos zamowic ew. sami wykonac) a nastepnie dowiedziec sie o ewentualny koszt tej tablicy i wymagane zezwolenia.
No więc rozdzielajmy zadania, zobowiążmy kazdego do wykonania jakiejs czesci pracy i do konca sezonu powinnismy zdąrzyć.
Tablica z kamienia czy metalu ?(tutaj role graja koszty jak wiadomo )

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]