Teraz jest niedziela, 22 czerwca 2025, 19:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 20:27 
Porucznik
Porucznik

Witam wszystkich. Proponując niedawno zamieszczenie tablicy myslałem o czymś niezbyt wielkim, Miałaby to być np stal nierdzewna z wygrawerowanym napisem. Ale o tym powinnismy podyskutować jak sie spotkamy, i wspólnie ustalic szczegóły. proponuje tylko aby sfinansować samemu, koszt nie będzie wielki, myślałem o czymś we własnym gronie,pytanie się władz o zgodę to strata czasu. Złożymy sie, pojedziemy i zamocujemy. Proponuję zorganizowac spotkanie w Tulicach, a wracając mozemy wpaść do Czernina i zobaczyć jak to wygląda. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 20:50 
Porucznik
Porucznik

Kurczę pieczone z tymi terminami to będzie jazda :kill
Niwol ma farta bo jest wykładowcą :D studenci się obejdą :jump
A co ja mam zrobić jak wykładowca beze mnie się nie obejdzie na egzaminie? :gun:
5-6 mam zjazd i pewnie egaminy w tym czasie ale chyba coś poradzę.
Wolałbym w tygodniu bo łatwiej o wolne no i skoro z nami ma jechać mój "boss" to chyba da mi urlop :D .

Co do tablicy to idea jest piękna tylko trzeba ją zrealizować :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:19 
Lew morski

Z tablica to proponuje 2 warianty: a) dogadac sie z wlascicielem najblizszej posesji i tam postawic
b) zwrocic sie do lokalnych wladz - robienie na wariata da tyle ze przy najblizszej okazji jakis utrwalacz lub jego potomek zniszczy nasz trud. Forma tablicy do przedyskutowania - ja wolalbym to zrobic pod patronatem IPN lub/i Zwiazku AK - oni maja w tego typu akcjach spore doswiadczenie. Na Tulice chetnie wyskocze - moze Niwol cos dorzuci na ten temat lub da inne miejsce do sprawdzenia i pocwiczenia przed wyprawa "Budy/Lipowa 2004"- zeby nasze szukanie nie bylo zwyklym grzebaniem w ziemi za zelastwem musimy wszystko naniesc na szkic terenu - czy ktos moze przygotowac w miare dokladne ( podzialka moim zdaniem < 1:50 000) mapki?
I jeszcze wklejam zapytanie kolegi z forum Odkrywcy - moze kol. Niwol lepiej odpowie niz ja
RE:Śladami mjr Łupaszki Monsun (616) 2004-04-16 11:59:00
Witam,
Pit dziękuję Ci za informację. Pytałem, ponieważ krewny mojej babci (Nazwisko jego: Mróz, imienia niestety nie pamiętam) miał na pieńku z SB oraz NKWD na terenie Brodnicy. Ponoć organizował nawet jakieś wiece, podczas których padały antysowieckie hasło. Zrobiło się wokół niego gorąco, to zakopał w sobie znanym miejscu TT - kę i zwiał do USA. Więcej niestety nie wiem. Podejrzewam, że moja rodzinka nie wie wszystkiego, a nie wykluczone, że działał on do początku 1947 r. czynnie w AK. Tylko nie wiem jaki oddział mógł być w okolicy w terenie, dlatego pomyślałem, że może komórki Łupaszki sięgały nawet po Brodnicę, czy też Wąbrzeźno. Wiem, że masz kontakt z IPN- em, może oni powiedzą jak daleko sięgała obecność Łupaszki i czy jest to możliwe, ażeby w Brodnicy znajdowała się jego lokalna komórka?

Pozdr
Marcin

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2004, 17:17 
Porucznik
Porucznik

Pit mam polskie mapy sztabowe 1:50 000 i tak jak już pisałem mogę podjąć się drukowania i klejenia ich.
Można wykonać całkiem niezłe powiększenie.

Co do Tulic to byliśmy tam z Traperem ale niestety nie wiemy w jakim miejscu była strzelanina.
Generalnie wieś jest rozległa. Szukaliśmy po obu stronach, przy wjazdach do wsi ale wtedy nie mieliśmy kompletnie żadnej wiedzy na temat miejsca potyczki. Niestety trafiła się tylkojakaś zabłąkana łuska od Mausera. Właściwie to mogliśmy spytać się miejscowych, może by coś pomogli. Co prawda patrzyli się na nas jak na tubylców więc na pytania ochota nam minęła.
Niedawno wyczytałem, że Żelazny i reszta bronili się z jakiegoś budynku. Niwol czy byłeś tam może kiedyś?
Faktycznie Pit ma rację z rozgrzewką przed wyjazdem w Bory.

Niwol jak masz kontakt z Macikiem "Czyżykiem" to przypomnij mu, że ma mi podesłać swój adres domowy to wyślę mu płytę ze zdjęciami z inscenizacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2004, 19:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam- chciałbym wrócić do tematu wystawy poświęconej "Ince" - napiszcie coś bliżej
W którymś z początkowych numerów Biuletynu IPN jest zamieszczona relacja ks. Mariana Prusaka który był obecny przy mordzie na tej wspaniałej dziewczynie, naprawdę wstrząsająca relacja, razem z "Inką" został zamordowany Feliks Selmanowicz "Zagończyk" był on chyba dowódcą patroli dywersyjnych na pomorzu, ale dokładnie nie pamiętam, wiem że był uczestnikiem wojny 1920 roku. Przed śmiercią obydwoje krzyknęli "Niech żyje Polska"- A strzały plutonu egzekucyjnego padły na rozkaz " po zdrajcach narodu polskiego ognia"- skur.......
Ktoś z was pisał o uniewinnieniu osób odpowiedzialnych za to morderstwo, napiszcie coś bliżej
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2004, 21:40 
Porucznik
Porucznik

"Po wyspowiadaniu „Inki” i „Zagończyka” księdza Prusaka zamknięto ponownie w pustej celi. Tym razem długo nie czekał. Przyszli i kazali mu iść za nimi. Wąskim zejściem zeszli na poziom przyziemia więzienia. Weszli do dużego pomieszczenia. Jedna z jego murowanych ścian wyłożona była drzewem, przed nią stały dwa słupy.
W pomieszczeniu panował swoisty tłok. Było tu znacznie więcej ludzi, niż później oficjalnie ujmował to protokół. Za nakrytym czerwonym suknem stołem siedział prokurator mjr Wiktor Suchocki. Obecni byli już też: naczelnik więzienia Jan Wójcik, jego zastępca Alojzy Nowicki i lekarz Mieczysław Rutkowski. Funkcję dowódcy plutonu egzekucyjnego pełnił ppor. Franciszek Sawicki. Na jego komendę czekało 10 żołnierzy, każdy z pepeszą i z magazynkiem po 10 sztuk amunicji, razem sto pocisków na dwoje ludzi. Byli tam też prawdopodobnie doprowadzający skazanych funkcjonariusze Straży Więziennej.
„Inkę” i „Zagończyka” wprowadzono ze skutymi rękami. Pozostawione w więzieniu przez Niemców kajdany, po wyzwoleniu pełniły niejednokrotnie tego typu funkcje. Po wejściu skazanych ubecy stali się grubiańscy i wulgarni, stek wyzwisk i lżenie szły w ich kierunku skazanych. Ustawiono ich przy słupach. Chwila uspokojenia zapanowała dopiero, gdy podszedł do nich ksiądz i dał im krzyż do ucałowania. Gdy odszedł, chciano im zawiązać oczy, nie wyrazili zgody. Nie bali się widoku swoich katów i plutonu egzekucyjnego.
Prokurator odczytał uzasadnienie wyroku, poinformował, że ułaskawienia nie było. Przed skazanymi stał już pluton egzekucyjny. Końcem mowy prokuratora była komenda.
- Po zdrajcach narodu polskiego, ognia!
W tym momencie skazani, jakby wcześniej umówieni, głośno i odważnie krzyknęli.
- Niech żyje Polska!
Padła salwa ognia. Dwóch, może trzech żołnierzy nie zachowało ognia pojedynczego, z ich broni poszły serie pocisków. Być może okrzyk skazanych, być może patrząca im śmiało w twarz młoda dziewczyna, być może rzeczywistość konieczności pozbawienia życia drugiego człowieka, to być może miało jeszcze inne znaczenie dla każdego z tych żołnierzy. Faktem jest, że mimo bliskiej odległości do skazanych, 3 może 4 metrów, po salwie „Inka” dalej dawała oznaki życia. Ciało „Zagończyka” osuwało się bezwładnie. „Inka” ranna próbowała jeszcze stać, twarz skierowała w stronę jej katów i cichszym już głosem, z wysiłkiem, jeszcze krzyknęła.
- Niech żyje Łupaszko!
Podporucznik Sawicki nie czekał dłużej. Z pistoletem w ręku szybko podszedł do rannej ofiary. Strzałem kierowanym bezpośrednio w głowę zakończył spektakl. Żądza śmierci została spełniona, rowem pomiędzy słupami powoli ściekała krew.
Dla księdza Prusaka jego udział w tym „igrzysku” był nie do zniesienia. Po udzieleniu ostatniej posługi stał wciśnięty pomiędzy innych uczestników obserwujących zdarzenie.
Musiał jeszcze poczekać. Lekarz pochylony nad ciałami potwierdzał zgony. Prokurator wypełniał protokół. Dopiero po jego podpisaniu pozwolono księdzu wyjść. Nie wie jak znalazł się w samochodzie, nie wie też czy wracał z tymi co go przywieźli. W samochodzie nie odzywali się do siebie"
Przepraszam za długi cytat ale chyba koledze Wojtkowi o to chodziło. Cytat z książki W. Kowalskiego "Dwie strony krat". Autor bazował na relacjach świadków naocznych oraz materiałach IPN.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 kwietnia 2004, 08:44 
Lew morski

O cholera...ale mnie zatkalo od tej relacji - a takich sytuacji bylo pelno w tych czasach - starczy popatrzyc na zdjecia z archiwow UB...Zagonczyk byl raczej tworca siatki terenowej i rozpoznania z tego co wiem - cos w rodzaju jakbysmy dzisiaj powiedzieli - logistyki polaczonej z wywiadem. Oboje o ile pamietam wpadli na skutek zdrady "Reginy" ( nazwisko jak sie dorwe do ksiazki w domu to podam). A wystawka poswiecona Ince znajduje sie na jednej ze scian sali wykladowej IPN w Gdansku - mloda dziewczyna zamordowana w sumie bez powodu, a jej dobre imie w tych czasach zostalo zmieszane z blotem - robiono z Niej psychopatyczna morderczynie...coz, jesli miec zal do Lupaszki to tylko o to, ze tych kanalii nie wystrzelal wiecej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 kwietnia 2004, 16:04 
Porucznik
Porucznik

Czytałem już opisy tej egzekucji, była kiedyś zamieszczona w dodatku do Gazety Wyborczej, ale zawsze robi na mnie wstrząsające wrażenie. Mam nadzieję że dla bandytów z UB, prokuratury i "wymiaru sprawiedliwości" jest przygotowany w piekle osobny kociołek smoły.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 maja 2004, 13:05 
Porucznik
Porucznik

Traper z tym kociołkiem smoły to masz rację.
Niektórzy komunistyczni sadyści i mordercy od dawna smażą się w piekle :666
Trzeba jeszcze rozliczyć tych , którzy żyją.

Panowie pownownie proponuję zorganizować wypad do Tulic. Sobota 15 lub niedziela 16 maja.
Co wy na to? Wypadzik jednodniowy, zaprawa przed dłuższą wyprawą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 maja 2004, 09:51 
Lew morski

Wstepnie tak, ale... no wlasnie nawet teraz siedze w robocie i jutro tez :mad: Mam prosbe do Niwola - tylko ostatnio rzadko sie odzywa - moze by troche wiecej danych nt. Tulic.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 maja 2004, 15:57 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ja teoretycznie bede mogl jechac !!!!!!!!! ( jezeli ktos o mnie jeszcze pamieta hehe )
UCze sie do wspanialego egzaminu dojzalosci ale jeden dzien sie znajdzie na kopanie :)

Pozdrawiam !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 maja 2004, 20:06 
Porucznik
Porucznik

Coś nam przycichło w temacie ostatnio... :fon

Niwol odezwij się w końcu, pewnie masz dużo pracy ale odpal necik choć na parę minut :D

Pit daj znać czy masz wolny weekend 15 i 16 maja. Wybieramy się za kwidzyn na zjazd poszukiwaczy. W Sobotę jest zwiedzanie Grudziądza i małe wykopki. W niedzielę mistrzostwa Polski w eksploracji w Klasztorku. Warto pojechać i poznać nowe twarze.
Daj znać jak się zdecydujesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 maja 2004, 08:53 
Lew morski

Czesc!!! O zlocie wiem, ale chyba nie pojade bo ten weekend mam wstepnie wolny a nastepny pewnie nie - szkoda bo chcialem byc. No wlasnie a co z 8-9.05 - to juz jutro no i ta pogoda...Chcialbym jednak zeby to forum zostalo nt. partyzantki - moze trzeba by je przeniesc do innego dzialu. Tak przy okazji znalazlem ciekawa licytacje na Allegro dotyczaca zdezaktywowanego Visa w super stanie - moje marzenie, ale cena rzedu 2000zl chyba troszke poza moim zasiegiem a sprzedaje gosc z Gdanska o skad inad swojskim pseudonimie m_rymsza.
Pozdrawiam wszystkich "Lupaszkowcow" - Pit
PS Kleryk powodzenia na maturze!!!!!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 maja 2004, 09:21 
Porucznik
Porucznik

Witam wszystkich! Panowie dowiedziałem się ostatnio że w tamtym roku telewizja wyemitowała 2 lub 3 częściowy reportaż o Łupaszce. Były w nim relacje świadków, reporterzy byli w miejscach potyczek z kamerą itp. Ja niestety nie wiedziałem że taki dokument powstał. Czy macie jakieś informacje o tym? A może ktoś z Was ma go nagranego na video?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 12:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!!!
Przepraszam za długie milczenie ale "wojenne losy zagnały mnie na daleki Śląsk" (parafrazując komunistyczne określenie deportacji sowieckich). Dopiero co wróciłem i nie wiem w co ręce włożyć. :kill Co do Tulic, to postaram się o dokładniejsze szczegóły (poza ksiązką Krajewskiego i Łabuszewskiego) w tym tygodniu. Natomiast zapewne już wiadomo, że 4-6 czerwiec organizujemy wyjzad w Bory na "wykopki". :pa Wstepnie w planie Budy, st. Lipowa, Zwierzyniec. To na początek. Nocelgi wychodzą za darmo lub prawie. Grill i napęd na własną rękę. :pub Jedzie większa grupa fascynatów, więc serdecznie zapraszam. Tommy1976 będzie zapewne więdział więcej, bo głownym oragnizatorem będzie jego firma. Odezwę się w czwartek, bo nie mam dostępu do kompa. POzdrawiam :b1
Niwol

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]