Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 15:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 21:23 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wszystkich. Przegladając ten temat stwierdzam, że Wszyscy posiadacie piękne kolekcje i ten polski wrzesień cieszy - gratulacje. Widać u Was piekne rogatywki polowe a to bardzo trudny temat. Mam małe pytanie odnośnie klamerek. Czy można stwierdzić, że występowało ich 5 rodzajów tzn. wz. 35 wersja z białego metalu i mosiężna, wz. 37 galalitowa, bakelitowa i kościana? czy takie sa Wasze obserwacje? A co z orzełkami też różny wzór haftu widać na zdjęciach. I ostatnia moja wątpliwość czy podkładka na, której jest haftowany orzeł powinna być w tym samym kolorze co sukno czapki? (osobiście wydaje mi się, że było to różnie zdarzają się zdjęcia na, których ewidentnie widać, że orzełki są ciemniejsze od sukna ale to tylko takie spostrzeżenie ze starych zdjęć i książek. Sam niestety nie posiadam egzemplarza może kiedyś się dorobię takiej sztuki jak Wasza) pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 21:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ten chlebak z bebaju to starszny dziwolag. Klapa przeszywana na odwrot :/ Ja licytowałem tylko dla pieczatki :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 22:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dobra, ołkej, może rzeczywiście przesadziłem z tą taniością fantów z I wś, ale mam wrażenie że i tak jest to temat znacznie mniej popularny od tematów w ramach II wś. Zostawmy już ten temat, niepotrzebnie to chlapnąłem ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 01:46 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Tu maly rarytasik, niestety nie jest to wyposazenie lub umundurowanie,no ale ciekawe.

jeszcze stare foty z ebaya!

pzdr

karolo [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 20:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

fajnie ze sie ujawniłes :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 stycznia 2008, 06:13 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 08:15 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 00:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Sławek co myslisz o kolorze chlebaka ? zolty/piaskowy czy moze spłowiały... ?

Widzieli cene plecaka norwerskiego szał na całego :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 10:04 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 08:15 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 14:22 
Pułkownik
Pułkownik

Mała nowość u mnie, w sumie całkiem niecodzienna ... :)

Całkiem niedawno wpadł mi w ręce pamiętnik porucznika Z.J, d-cy kompanii jednego z pułków Strzelców Kaniowskich z centralnej Polski. Oficer ten zaczął go pisać 23 sierpnia 1939 roku, całość podzielona jest na cztery części: mobilizacja, wojna, niewola w Polsce, niewola w Niemczech. Wedle przekazu pierwotnie pisał na kartkach, a dopiero będąc w Offlagu IVC zdobył niemiecki zeszyt i przepisał całość. Na okładce zeszytu widnieje stempel Offlagu, sam zeszyt jest niemiecki. W tym co udało mi się kupić, zachowało się około 100 kartek obejmujących całą część I i większość częsci II. Wspomnienia urywają się na dacie 18 września - brakuje dalszej części zeszytu - niestety nie wiadomo mi czy jest to efekt obozowej cenzury, czy powojennych losów pamiętnika. Z tego co jeszcze mi wiadomo, owy porucznik w latach 70-tych po bardzo długiej weryfikacji został nagrodzony VM za Wrzesień 1939. Lektura obłędna jeżeli chodzi o treść ... wszystkie inne wspomnienia jakie czytałem obarczone były chyba toną zabiegów cenzury czy stylistycznych. Tu jest chaos, dramat i piekło. Żadnych upiększeń czy niedopowiedzeń ... jeżeli ktoś z Was miał okazję czytać "W stalowych burzach" ("Im Stahlgewittern", znana też jako "Książę Piechoty") wydane w Polsce dwukrotnie wspomnienia porucznika niemieckiego Ernsta Jungera to to jest coś w tym stylu, tyle że dla mnie o wiele bardziej dramatyczne bo to Polska i to w części w której mieszkam, a nie front zachodni 1914-1918.

Wrzucam tylko 3 fotki, bo być może z czasem będe chciał wydać ten pamiętnik w formie jakiejś małej książeczki ...

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2008, 01:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Super ciekawostka, bardzo dobry pomysl z publikacja. Na pewno takie pamietniki sa zadkoscia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2008, 15:27 
Porucznik
Porucznik

Bardzo fajna sprawa :1 Chętnie bym coś takiego przeczytał :) Jak już będzie coś wiadomo o publikacji to daj znać :) pozdro i powodzenia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 16:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam
Spotkaliście się może kiedyś z hełmem wz31 lakierowanym lakierem czarnym, gładkim? Ostatnio mi się taki złomek trafił, nic ciekawego, tylko zastanawia mnie jego barwa. Jest czarny - ciężko to pokazać na fotach, lakier jest gładki. Czy to jakaś wtórna zabawa? Pomóżcie :)

A no i ma dosyć dziwny, dla mnie, nit kontrolny. Ma nabite K w kółku, ale bez dwójki.

Pozdrawiam!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 16:46 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kilka elementów na manekinie

[ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 17:55 
Moderator
Moderator

Kowal napisał(a):
Witam
Spotkaliście się może kiedyś z hełmem wz31 lakierowanym lakierem czarnym, gładkim? Ostatnio mi się taki złomek trafił, nic ciekawego, tylko zastanawia mnie jego barwa. Jest czarny - ciężko to pokazać na fotach, lakier jest gładki. Czy to jakaś wtórna zabawa? Pomóżcie :)

A no i ma dosyć dziwny, dla mnie, nit kontrolny. Ma nabite K w kółku, ale bez dwójki.

Pozdrawiam!

Owszem spotkalismy sie ....... nit stalowy bez oznaczen, kalkomanie uszkodzone, policyjne.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 19:38 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mnie sie wydaje ,ze kowala helm ma substancje konserwujaca na powieszchni.
Na kowala helmie bardzo dobrze widac wrzery po korozji. Gladki to raczej jest tylko helm argiego.

pzdr
karol

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]