Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 13:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 20:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

uzbrojenia.

Ostatnio edytowano czwartek, 13 marca 2008, 21:28 przez pawcio75, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 20:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To

Ostatnio edytowano czwartek, 13 marca 2008, 21:29 przez pawcio75, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 20:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzisiaj

Ostatnio edytowano czwartek, 13 marca 2008, 21:30 przez pawcio75, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 20:50 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Noo.. ładne manekiny :)
Te płaszcz to standard wz.36? masz jeszcze jakieś jego foto?

Wracając do puszek RSC mam taką samą- duża+ maska jak na zdjęciu Pawła i byłem przekonany na 100% ze jest produkcji polskiej a nie przywiezionej z Francji

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 21:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Fajne! :1
Czy mógłbyś zapodać jakieś fotki tej torby oficerskiej?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 22:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ten

Ostatnio edytowano czwartek, 13 marca 2008, 21:31 przez pawcio75, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 22:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeszcze

Ostatnio edytowano czwartek, 13 marca 2008, 21:32 przez pawcio75, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 22:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na dzisiaj jeszcze torba oficerska robiona w Poznaniu na ul. 27 Grudnia 5. Pasek sierzanta jest tez robiony w Poznaniu przy tej samej ulicy.

Ostatnio edytowano czwartek, 13 marca 2008, 21:32 przez pawcio75, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 02:43 
Pułkownik
Pułkownik

pawcio75 napisał(a):
Dzisiaj jeszcze jedno w plaszczu p.artylerii. Brakuje pare rzeczy ale najbardziej kabury do Visa.

No w końcu nieco świeżości na forum ... Pawcio dzięki za fotki ;)
Mam prośbę - czy mógłbyś wrzucić fotki naramienników kurtki sierżanta ? Ciekawi mnie sposób obszycia stopnia, a z tego co widać to chyba jeszcze na starszy sposób ... Jakby można było, to poproszę o dokładną fotkę jednego naramiennika. Chętnie rzuciłbym okiem też na pas który widać na tej fotce ... :)

Propo kabury do Visa, pod koniec zeszłego roku udało mi się kupić wreszcie moją. Co prawda stan dramatyczny, mocno zniszczona z ubytkami (gryzonie) ... ale jest :) Jak wróci od konserwatora wstawię fotki.

marek123 napisał(a):
(...) moze jakies konkretne tytuły, wykazy itd. Bo to co podałes to suche fakty.Te info trzeba by jakoś potwierdzic, zweryfikowac, poddac badaniom krytycznym.

Marku, warto pamiętać, że CAW jest ogólnie dostępny ... mozna badać, weryfikować, poddawać i potwierdzać do woli ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 11:16 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano wtorek, 29 stycznia 2008, 23:36 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 11:34 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 08:09 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 15:29 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!

No właśnie, czy to nie będzie przypadkiem zaraz powojenna robota? W Pozaniu, pod tym adresem Stefański szył ekwipunek. Po wojnie zmienił wz. swojej sygnatury /przynajmniej z tego co widzialem na pasach żołnierskich/. Przed 1939r. była to niewielka sygn. owal z danymi w środku, natomiast po 45r. duża, na górze w półkolu A. Stefański i niżej juz w liniach prostych adres.

Takie cudo kiedyś miałem, 100% powojenna robota:

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 18:27 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Łukasz dobrze prawi.. chcemy zdjęć sygnatury :)

Patrząc na kołnierz tego płaszcza potwierdza się fakt że oficerowie fasonowali sobie kołnierze często i gęsto.. no chyba że ofcerskie miały inne warun. tech.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 18:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No wlasnie, moj pasek jest wlasnie tego wykonawcy z takim samym sygnowaniem. Na raportowce nie ma jego imienia tylko adres malymi literkami wycisniety na dole klapy. Mapnik zostal zakupiony osobno. Pasek jest bardzo ladny w ogóle nie natluszczony. Jestem ciekawy co inni sadza i moze zapodadza jakies inne przklady paskow z lat 30stych. Mam bardzo wczesny pas prawie 5 cm szerokosci datowany 1928, ale skora ciemna natluszczona.

Bolas dokladam zdjecie naramiennika.

Pozdrawiam :)

Ostatnio edytowano czwartek, 13 marca 2008, 21:33 przez pawcio75, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 18:51 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

marek123 napisał(a):
ok Paweł ale moze jakies konkretne tytuły, wykazy itd. Bo to co podałes to suche fakty.Te info trzeba by jakoś potwierdzic, zweryfikowac, poddac badaniom krytycznym.

Marek mogę zacytować tobie paragrafy tytuły dokumentacji i co to da, nic, bo i tak tego nie zrozumiesz dokąd sam tego nie przeczytasz szczegółowo, ja tobie tego nie wytłumaczę sam musisz do takich wniosków i informacji dojść, ja mogę tylko tobie podpowiedzieć gdzie szukać za ciebie tego nie zrobię, ja chciałem wiedzieć to i znalazłem nikt mi tego na talerzu nie podał. Jeśli naprawdę chcesz się dowiedzieć coś w temacie masek polskich II RP zapraszam do Biblioteki Wojskowej i Archiwum w Rembertowie, zobaczysz ile taka wiedza kosztuje czasu i pieniędzy, jedna kartka A4 to koszt odbicia 10-25 zł, jednego zdjęcia skan to 50- 120 zł jesli ci dadzą to odbić a przy tym musisz się napocić aby to co ciebie interesuje znaleźć w setkach teczek które się tam znajdują to jest dziesiątki godzin siedzenia i przerzucania papierów i wypisywania linijek które akurat ciebie interesują. Ja aby wydać swoją publikacje na temat "Masek produkcji Polskiej w Wojsku Polskim 1924-39" w 2005 roku i aby do niej zdobyć dokumentacje zdjęcia musiałem strącić kilka set godzin na dojazd i poszukiwania jej i naprawdę sporo kasy. Jak interesuje ciebie temat i chłonny w nim jesteś wiedzy to wiesz jak mnie znaleźć podam tobie gdzie znaleźć wszystko to co ja wiem w temacie masek przeciw gazowych produkcji polskiej II RP, podam tobie kierunek szukania i jak to wszystko przejrzysz i przeczytasz to wtedy podyskutujemy. Jeśli i ktoś inny też jest zainteresowany to podam jak znaleźć i gdzie szukać informacji. Numer GG jest poniżej każdego postu. Co do raportówki zapraszam do czytania lektur a nie domyślania się i przypisywania przedmiotom tego czym nie są, z informacją na temat raportówek, mapników, pasów i innych elementów oporządzenia jest wydane kilka publikacji które dokładnie określają jak ona wyglądała i nawet wypisane są firmy kto je wykonywały np.: Polski mundur w Wojsku Polskim 1918 -1939 H .Wielecki lub publikacje w postaci zeszytów wydawane w Londynie. Wiedza jest w całym zbieraniu potęgą bo bez niej ani rusz ale nikt wam jej nie poda na talerzu trzeba naprawę się natyrać aby ja posiąść.
I jeszcze na koniec ja jak coś pisze to nie wysysam tego sobie z palca lub fantazjuje tylko pisze to co inni kiedyś napisali i zrobili przedemną i są autorytetami wiedzy o tym temacie, jak i na podstawie zdjęć i dokumentacji. Ja na tym forum nie chce nikomu nic udowadniać ani gasić argumentami, tylko w postaci postów i zdjęć podzielić się informacją którą zdobyłem przez te lat zbierania a na tym forum nie widzę nikogo kto by chciał się swą wiedzą podzielić. Sami sobie odpowiedzcie czy wasz interesuje wiedza czy domysły które do niczego nie prowadzą czy przyklejenie łaty osobie która się wiedza z wami dzieli. I jeszcze taki wniosek z mojej strony czy ktoś kiedyś naprawdę od początku tematu tu w swych wypowiedziach opierał się kiedykolwiek na dokumentacji argumentując wiarygodność informacji które pisze czy na tym co usłyszał bo na razie nic takiego nie znalazłem. Na tym konicze temat dyskusji i zarazem sensacje jaką zwęszył kolega S.CZ.
Ta raportówka to produkcja 1946-47 jak i pas z tych samych lat.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]