Teraz jest niedziela, 29 marca 2026, 22:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2008, 11:25 
Generał Broni
Generał Broni

ROBERT65 napisał(a):
Miły pan oznajmił mi ze już za nie długo jak mnie złapią nawet z boratynką to będę miał poważne kłopoty.
Panowie wynika z tego że lepiej niech ta boratynka zgnije w ziemi aniżeli znajdzie poszukiwacz, bo na pewno archeolog nie weźmie wykrywacza i nie będzie latał po polach.

Tak przeglądałem sobie ten temat i widzę, że nie jestem osamotniony w tym przekonaniu, że niemoc kół zbliżonych do archeo odbija się na nas podwójnie. To działanie to wypisz-wymaluj syndrom psa ogrodnika..... Sam nie zjem, ale innym też nie dam zjeść.
Na konferencji OODA pokazałem medaliki wykopane na polu w Zakroczymiu i medaliki wykopane obok tego samego pola ale w lesie....
medaliki z pola były połamane przez pługi, kultywatory, talerzówki i brony. Przeżarte były solami pozostałymi po nawozach sztucznych na wylot.

medaliki znalezione w lesie graniczącym z tym polem, w lesie istniejącym tu od ok. 80 lat, były piękne, mało skorodowane i całe - z uszkami.
To samo z boratynkami: na polu zżarte i prawie nieczytelne a w lasku obok cymesik!!!!

Nasze działane nie bez kozery nawałem wtedy Ratowaniem Historii Polski. Ratowaniem przed zczeznięciem z powodu głupoty urzędniczej, z powodu idiotycznej ustawy, z powodu idiotycznej postawy Archeo wobec tego tematu. Aktualnie jest jakaś ilość X stanowisk, które czekają na eksplorację. Ilość tych stanowisk podzielona przez ilość miejsc rocznie "obrabianych" przez archeo daje wynik imponujący. Archeolodzy mają teoretycznie ok. 200 lat pracy.
Teoretycznie.............
bo dochodzą nowe stanowiska odkrywane rokrocznie w Polsce, wykopaliska przedłużają się z różnych powodów, w tym równiez z powodów pogodowych. Ale teraz, z uwagi na olbrzymi ruch w budowie dróg i autostrad większość prac jest odłożona na "później" i eksplorowanie nowych stanowisk można nazwać jak Gustlik w Czterech Pancernych - "lufa w krzokach"

To wszystko powoduje totalną jasność w jednym temacie. Pola rolne nie będą obiektem badań archeologów przez najbliższe 200 - 250 lat.
To oznacza, że medaliki, monety i artefakty aluminiowe "dostąpią biodegradacji" a artefakty miedziane i brązowe zostaną zniszczone i zżarte zębem czasu/cywilizacji do imentu......
Pisałem już kiedyś, że Polska, okradziona przez wszelkich możliwych dzisiejszych naszych przyjaciół posiada tak znikome ilości zabytków w porównaniu do naszych sąsiadów, że każda boratynka nawet powinna być traktowana z pietyzmem.
Ktoś tam na Górze powinien w końcu zrozumieć, ze nawet jeśli ja sobie zrobię kolekcję z takich boratynek, to ja je uratowałem, konserwuję je, hołubię i w moim domu przetrwają one z pewnością dłużej niż na polu.... Zamiast pomagać, udzielać porad jak konserwować, jak przetrzymywać, czego unikać.. to oni nas jeszcze próbują za naszą mrówczą pracę gnębić......................
Dlatego bierzmy się do roboty i zmieńmy wespół w zespół tę haniebną ustawę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :1 :1 :1

Darz Dół!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2008, 13:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Znalazłem ciekawą i momentami "mądrą" dyskusję. Nie wiem, czy ktoś ją tu już przytaczał, jeżeli tak - nic nie szkodzi. Jeden link więcej nie zaszkodzi. Zobaczcie, jaką jeden koleś robi nam reklamę. Swoją drogą powraca tam temat stowarzyszenia przyrównanego do kół wędkarskich. I nie jest to wcale głupi pomysł: http://free4web.pl/3/2,36484,39899,3809 ... 0CD894FB99

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2008, 15:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zaczynam sie obawiac, ze po nowelizacji ustawy zakup,uzywanie,reklamowanie oraz posiadanie wykrywacza w Polsce bedzie przestepstwem.
Ktos na stolku, wykaze ponadprzeciatna inicjatywe z cyklu: Rolnik nie upilnuje pola przed kopaczami=wyrok.Po takim zabiegu, ludzie ktorzy juz posiadaja wykrywacze metali,szybko zmienia hobby z powodu zardzewialych widel.
Znajac nasze realia taki projekt juz gdzies krazy.
To najszybsza i (przedewszystkim) najtansza metoda uporania sie z nami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Bez Tematu
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2008, 02:11 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Niestety sądzę, iż sytuacja wygląda tak, że jeżeli sami sobie nie pomożemy, to nikt nam nie pomoże. Prawo w interesującym nas temacie jest delikatnie mówiąc nieadekwatne do aktualnej sytuacji. Komu najbardziej zależy na jego zmianie? Podejrzewam, że nam - innym grupom to "lata" - archeologów ono tak nie uwiera (wielu wręcz odpowiada) :cop -oni się tylko stosują do aktualnie obowiązujących przepisów. Wniosek? Inicjatywa zmiany prawa w tym konkretnym aspekcie MUSI wyjść od nas - nie sądzę aby ktoś za nas się tym zajął. Pojedynczo nic nie zrobimy, nie sądzę również aby proponowane akcje (np. zawalanie WKZ "złomem") dały wymierny efekt - inicjatywy ustawodawczej dzięki temu nie uzyskamy. Poprawcie mnie jeżeli się mylę - ale ja to widzę w ten sposób: powstaje pewna grupa inicjatywna - Stowarzyszenie "Poszukiwaczy Nielegalnych" na przykład :) oczywiście zarejestrowane w sądzie i posiadające pewną osobowość prawną - A cały ten zabieg ma na celu skonsolidowania tej grupy interesów jaką jesteśmy w organizację, która mówi jednym głosem i reprezentuje mam nadzieję kilka tysięcy członków (a tylko na tym forum jest zarejestrowanych bodaj ponad 5 tys.). Wtedy uzyskujemy pewne dodatkowe atrybuty - możliwość spotkań ze stanowiącymi prawo i posiadającymi inicjatywę ustawodawczą -"naszymi parlamentarzystami kochanymi" - w końcu reprezentujemy (niewiele bo raptem kilka tysięcy - ale jednak) wyborców. Po kilkunastu miesiącach intensywnych starań (a raczej kilku latach) może coś ugramy dla siebie. Nasze problemy w skali kraju są daleko nie najważniejsze, opłacić kilku-kilkunastu posłów też nas nie stać :)) - sprzeciw ze strony archeologii raczej spodziewany - ale jest jakaś tam szansa, że w mieszanej "grupie roboczej" jakiś kompromis jest możliwy do wypracowania i mam nadzieję, że również możliwy do przepchnięcia przez procedurę legislacyjną.
A może to tylko "marzenia ściętej głowy"?
Ale i tak sądzę, że powinniśmy się lepiej zorganizować, żeby nie skończyć jak dinozaury (a nasze kości archeolodzy pieczołowicie odkopią, zakonserwują i zdeponują w zapomnianych magazynach - a potomków naszych tam nie dopuszczą i słuch po nas zaginie) - to żeby miłym akcentem zakończyć rozważania.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2008, 14:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Święte słowa!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2008, 12:09 
Generał Broni
Generał Broni

Bardzo proszę wszystkie osoby zainteresowane wzięciem udziału w spotkaniu Rady Starszych o śledzenie wątku
viewtopic.php?t=50783
.
dziś zaczynamy ustalać dzień i miejsce spotkania.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]