Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 13:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 16:37 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 08:07 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lutego 2008, 20:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Pamiętacie Panowie ten Tornister z ebay co kupiłem ????? Mój kolega co robi przelewy z Belgii zaplacił niemcowi po około 8 dniach co pisałem niemcowi a teraz niemiaszek śle mi taka wiadomość po przetłumaczeniu

od czasu zakończenia aukcji minęło już ponad dwa tygodnie. Pańska płatność niestety do dzisiaj nie dotarła. Moje inne aukcje przeszły bez tarć ( w sensie bez kłopotów) przelewy dotarły punktualnie na moje konto. Rzeczy zostały wysłane. Niestety Pański tornister nie został wysłany. Z przykrością muszę Pana zawiadomić, że moja 80-letnia matka przekazała go na zbiórkę starej odzieży. Dlatego ten artykuł nie jest już dostępny. Jeśli w międzyczasie cena zakupu wpłynie na moje konto, oczywiście odeślę ją z powrotem.

Po prostu jest to chamstwo jakich nie spotkalem na Ebay nigdy jeszcze wieksze bo na 99 % tornister został sprzedany komus z Polski ktoś dał znacznie wiecej i nagle wylądował na PCK hee jest to normalne swinstwo moze nawet ta osoba jest tu na forum ale hee jedno jest pewno ze plecaka nie oglądniemy mimo wszystko nie pozostawie tak tej sprawy bo tornster prawnie jest mój. Słyszałem ze ten tornister mogł nawet osiągnąc cenę około 3 tys zł ? Takie propozycje miałem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lutego 2008, 21:33 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 13:24 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lutego 2008, 23:44 
Podporucznik
Podporucznik

Zgadzam się z kolegą scz całkowicie.
Arek nawet nie wiesz jak mi głupio. W dużej części to przeze mnie tak się stało, gdyż jako pierwszy wrzuciłem jego fotki na to forum z czystej ciekawości. I nawet to, że usunąłem znaczek z ebay nie pomogło w ukryciu, że jest on z aukcji. Zaczął się szum, a ja dostawałem PW z prośbą o linka i być może ktoś taki go kupił bo po cholere pytać o link skoro były tu pokazane zdjęcia i wspomniana była cena jaką dałeś za niego :que
Myślałem, że kolekcjonerstwo to przyjemność, ale nie przyjemność za wszelką cenę - czytaj robienie kogoś w ch..! Jeśli ten człowiek działa tu na forum to go "serdecznie pozdrawiam" :gil

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 02:00 
Pułkownik
Pułkownik

Przykra sprawa Ariks, współczuję, ale to niestety są realia zbierania polskich fantów ... przykre, frapujące i prawdziwe - taka druga, niefajna strona medalu. Cwaniactwo, cwaniactwo i jeszcze raz cwaniactwo - zawsze jest obecne. Raz natrętne i nie do wytrzymania do tego stopnia że aż się odechciewa tego zbierania, raz przyczajone gdzieś w tle, czasem nawet niezauważalne - ale zawsze istnieje. Pamiętacie jak się ludzie oburzali kiedyś jak nie chciałem podawać linka do zakończonej aukcji ? Nikt jakoś nie chciał zrozumieć, że fakt iż aukcja się zakończyła niewiele zmienia. Padały głupie teksty, święte oburzenie itp ... Z zasady i doświadczenia wiem, że dopóki przedmiotu się nie ma rękach to można się spodziewać wszystkiego. Co lepsze fakt jego opłacenia niewiele zmienia. Nie raz przydarzyło mi się dokładnie to samo, choć przyznam że nigdy poza Polską jak do tej pory. Pojęcie przyzwoitości, podstawowe kanony zachowań często giną w powodzi mniej szlachetnych pobudek. To szara rzeczywistość i element światka polskiego kolekcjonerstwa, z którym póki co nie da się nic zrobić. Mam nadzieję, że z czasem odejdzie w niepamięć. Najbardziej zaskakujące jest to, że nawet wyszydzani często u nas Rosjanie są niezawodni w temacie i można na nich polegać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 08:12 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 26 marca 2008, 11:30 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 16:45 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

S.Cz dobrze prawi ale co niektórzy nie trzymają fantów w miejscu gdzie mieszkają a na dodatek mają dwa owczarki niemieckie :)

Co do tornistra to faktycznie chamstwo... ale zapewne kiedyś wypłynie wiec sie dowiemy kto go podebrał

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 16:56 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam Panowie ! Na pewno wypłynie bo otrzymałem od dwóch kolekcjonerów informacje KTO pytał sie o tego linka i TA sama osoba dzwonila do mnie za ile mu to sprzedam (nawet był łaskaw p oto przyjechac !!!!!) dziwne ze tylko ona nie napisała nie mam 100 % pewnosci ale jest to nieco dziwne na dobre mu to nie wyjdzie a zwłaszcza Niemcowi zgosilem sprawe do Ebay wiec nie wiem jak sie z tego wytłumaczy jak trzeba będze pójde dalej kolega z niemeic mi pomoże. Nie chce pisać wiecej bo ten burak zapewne tu patrzy i wie o wszystkim ! Szkoda że taki ktoś zwie sie kolekcjonerem jeszcze WP dla mnie jest to zero a nie kolekcjoner bo za fant sprzedałby ojca matkę, lub wydał kolegę p otrupach aby miec to u siebie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 17:10 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 13:25 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 18:51 
Pułkownik
Pułkownik

scz napisał(a):
Po pierwsze Bolek, jeżeli boisz się, że ktoś Ci podkupi fanty, po co chwalisz się na forum nimi zanim je dostaniesz? A po drugie czytałem na tym forum wielkie słowa o kolekcjonowaniu i szacunku dla tamtych czasów a przecież to jeden z nas kolekcjonerów ukradł tornister koledze. Tak, tak podkupił go ten, co znał jego wartość.
Jest takie powiedzenie, że pieniądze lubią cisze. Ale wg mnie kolekcje jeszcze bardziej ją lubią. I takie spostrzeżenie, ostatnio okradziono mojego sąsiada, co mu ukradli? Telewizor LCD wartość nowego w sklepie 3tyś zł! A na tym forum powstała baza informacyjna, co kto ma w kolekcji, czyli w domu! Widziałem tu zbiory wartości dziesiątków tysięcy zł. Wystarczy policzyć trójki do wz. 28, czapki, mundury itd. Ze sprzedaniem tych fantów nie będzie żadnego problemu wystarczy jeden, dwa telefony i klient sam przyjedzie z pełnym portfelem. Polecam więcej roztropności. Tornister jest tego dobrym przykładem.
Pozdrawiam

Wszystko prawda Sławku... pod warunkiem, że trzyma się kolekcję w domu, a to przecież nie jest żadną regułą. U mnie przykładowo w tej chwili najstarszą rzeczą z działu "antyki" jest ... bakielitowy telefon z 1949 roku ... :) Mega rarytas.

Co do zaś kostki to zwracam uwagę na fakt, że nikt nikomu niczego nie ukradł - to tak na marginesie. Rozumiem emocję i oburzenie. Sytuacja niezręczna i na pewno bardzo niemiła dla Ariksa, zdecydowanie można współczuć, bo to na pewno podłe uczucie - ale ciężko powiedzieć żeby ktoś go okradł. Kupujący na lewo pewno dał dużo lepszą cenę, a sprzedającemu włączyła się w głowie lampka "kasa" i już po kłopocie. To sprzedawca zadecydował. Nie rozumiem tego oburzenia, przecież to "standard" typowy dla wszelkich giełd, zlotów, aukcji itp ... załóżmy że znajdziesz u kogoś super fotkę np. żołnierza WP z Urem i dogadujesz się że bierzesz ją za 30 zł, tylko musisz lecieć do bankomatu i za 10 minut jesteś i płacisz nawet 40 zł. Gdy ktoś sprzedawcy, w momencie twej nieobecności zaoferuję za to zdjęcie 10-15x tyle to ... z resztą nie wierzę, że nie znacie odpowiedzi, ... po prostu "po ptakach".

Moim zdaniem pretensję można mieć przede wszystkim do sprzedawcy. W sensie cywilno-prawnym zawarto umowę, której można się starać domagać - efekt z góry wiadomy - zero. Sposób nabycia przez kupującego spod lady może wzbudzać różne opinie, ale ... no właśnie ale ... to jego sprawa i jego sumienia. Nic mi do niej i nie mi to oceniać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 19:42 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Kurcze niesamowite co się dzieje to samo mnie kiedyś spotkało w Polsce ale w Niemczech ciężko mi w to uwierzyć ale widzę że to fakt autentyczny, ja jak coś licytuje to trzymam to w tajemnicy dokąd przedmiot nie będzie u mnie w domu potem mogę się chwalić. Tą sprawę można zgłosić do sądu w Niemczech i jest do wygrania a odszkodowanie można spore wygrać za straty moralne i rzeczowe. Szkoda że nie trafił on do ciebie można było kiedyś się spotkać i zestawić moje szelki z nim a tak nic nie dowiemy się czy konkretnie one były od tego modelu na 100 %.
I jeszcze tak super informacja do polski wrócił polski "Peryskopowy Celownik Czołgowy do 7 TP" w stanie idealnym kompletny produkcji P.Z.O z numerem 32 pamiątka z obrony Warszawy wymontowana przez Niemca który stacjonował w Warszawie w Październiku 1939 roku., też był kupiony na ebeyu za 57 eur 14 stycznia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 20:23 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 26 marca 2008, 11:29 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 20:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

TAK prosilem o link do aukcji

Tak dzwoniłem do Ariksa w sprawie tornistra i jego odkupienia...przypomne tylko ze zawarcie tranzakcji miało miec miejsce tylko i wyłacznie wtedy gdy paczka bedzie w Polsce.

NIE podkupilem tornistra od niemca...

ariks napisał(a):
Witam Panowie ! Na pewno wypłynie bo otrzymałem od dwóch kolekcjonerów informacje KTO pytał sie o tego linka i TA sama osoba dzwonila do mnie za ile mu to sprzedam (nawet był łaskaw p oto przyjechac !!!!!) dziwne ze tylko ona nie napisała nie mam 100 % pewnosci ale jest to nieco dziwne na dobre mu to nie wyjdzie a zwłaszcza Niemcowi zgosilem sprawe do Ebay wiec nie wiem jak sie z tego wytłumaczy jak trzeba będze pójde dalej kolega z niemeic mi pomoże. Nie chce pisać wiecej bo ten burak zapewne tu patrzy i wie o wszystkim ! Szkoda że taki ktoś zwie sie kolekcjonerem jeszcze WP dla mnie jest to zero a nie kolekcjoner bo za fant sprzedałby ojca matkę, lub wydał kolegę p otrupach aby miec to u siebie

Oj Ariks troche przesadziłes przykro mi ze tak o mnie piszesz :(

Jak juz SCZ wie pod Poznaniem w pewnej przepieknej kolekcji WP wypłyneła druga sztuka w/w plecaka. Problem w tym ze plecak ma w 3/4 uciete szelki. Co ciekawe osoba ta sledzi forum a wiec jak kazdy INNY ma dostep do info z watku>mogla odnalezc przedmiot(plecak) na ebayu>podkupic go itd CZY TO TAKIE TRUDNE ?

Bawia mnie te teorie spiskowe... Panowie wy jeszcze w piaskownicy ?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 21:51 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nikogo nie oskarzam bo nie mam dowodów jednak jestem bardzo pewny ze informacje o tym zasiegnęła ta osoba z tego forum nie ma innej możliwosci gdyby widzała to na ebay zapewne nie popusciała by tego ! Jedno jeste pewne Panowie na moim przykładzie nigdy wczesniej nie pokazujcie linków itp tego co chcecie zakupic bo chamstwo jest wszedzie i zero zasad

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 21:55 
Pułkownik
Pułkownik

Paweł pokaż lepiej no ten peryskop od 7TP, bo to znacznie ciekawsze ... ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]