Teraz jest piątek, 22 sierpnia 2025, 04:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupiono kolekcje powstanczych listow
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 12:39 
Mr. Sturmgewehr

Nowy watek bo nie chce roztrzasac kwestii legalna - nielegalna. Poszlo za cene startowa - 190 tys euro. Teraz tylko czekac kiedy bedzie mozna ja obejrzec

http://wiadomosci.onet.pl/1689158,11,item.html

"190 tys. euro za powstańczą kolekcję

Kolekcja 123 pamiątek z Powstania Warszawskiego jest już w polskich rękach. Muzeum Powstania Warszawskiego, które licytowało ją w Dusseldorfie – podała telewizja TVN24.
Polskim licytatorom udało się pokonać sporą grupę konkurentów. W aukcji brały udział osoby z Niemiec, Australii czy z USA. Były to z reguły osoby o polsko-brzmiących nazwiskach. "Pokonanie" to jednak słowo na wyrost. W związku z naciskami na Muzeum ze strony m.in. polskich mediów, nikt inny nie zgłosił się do licytacji i kolekcja została kupiona za cenę wywoławczą.

Z ramienia Muzeum Powstania Warszawskiego licytowała Hanna Nowak-Radziejowska. – Jesteśmy bardzo szczęśliwy. Kupiliśmy kolekcję za cenę wywoławczą 190 tys. euro. Gdy wywołali nasza kolekcję zgłosiliśmy się od razu. Usłyszeliśmy pierwsze uderzenie młotka, drugie, trzecie i kolekcja trafiła do Muzeum – powiedziała Radziejowska. - Procedura przekazania będzie trwała 3 tygodnie. W ciągu miesiąca znajdzie się w Warszawie. Jeśli chodzi o finanse mamy obiecaną pomoc ministerstwa kultury. Muzeum było tylko jedną ze stron współfinansujących - dodała.

- Poczta powstańcza to bardzo rzadkie kolekcje. Bardzo niewiele listów zachowało się do tej pory. Kolekcja ma wartość filatelistyczną, historyczną. Jest kulturowym dziedzictwem. Poczta powstańcza była fenomenem na tamte czasy - nie ukrywała radości."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 12:48 
Specjalista
Specjalista

Osobiście bardzo się cieszę, że tak ważne pamiątki narodowe nie będą tułały się po świecie i wrócą do Polski. Mam nadzieję, że zostaną poddane odpowiedniej konserwacji i właściwie wyeksponowane. To także dobra wiadomość dla nas podatników, że kierownictwo Muzeum Powstania Warszawskiego potrafiło działać tak skutecznie, że kolekcja poszła za cenę wyjściową.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 13:25 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
fajnie ze listy beda w Polsce, ale pomyslecie co sie stanie z cenami listow :) w przeliczeniu na nasze, to jeden list poszedl za ponad 4tys zl :)
az chyba pojade do rodzicow i policze ile kartek z powstania zostalo po dziadku :) moze jestem milionerem a jeszcze o tym nie wiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 15:01 
Kapitan
Kapitan

świeżynka a niech sie reklamuja ! Skoro wyłozyli jakies tam pieniadze to dlaczego nie ! Powiem wiecej to własnie firmy prywatne powinny wykupywac takie rzeczy i odciązyć nasz panstwo, które nie sądze aby było, az tak bogate zeby wykupic kazdy eksponat, np dzisiaj po południu pod młotek ma pójsc kolejna kolekcja tym razem z getta ... i czy ktos ja wykupi z naszego rzadu ? Tego nie wiem.. lepiej chyba zeby jakas firma zapłaciła... niz zeby taki skarb miał popłynac za ocean.. Jak najbardziej pozytyw ! Gratulacje ! Dzieki takim eksponatom nasze panstwo jest bogatsze dosłownie i w przenosni jaka to wartosc dla naszej kultury i jakiz to cenny skarb w przeliczeniu na pieniazki ! Powolutku taki skarby beda wracac do Polski.
Az serce sie raduje :)

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 15:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

(.)

Ostatnio edytowano czwartek, 1 maja 2008, 18:34 przez świeżynka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 15:41 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja to nawet bym zmienil zdanie o TPsa jezeli by przeznaczali kase z kretynskich reklam telewizyjnych na kupowanie eksponatow do polskich muzeow, kasa na relkamy w TV tez leci z abonamentow i to was nie denerwuje ???
A co do pamiatek po "braciach w wierze" to mam takie zdanie, jezeli oni nie czuja sie Polakami to czemu Polacy maja za to placic ???
ps.
Ja ich iak najbardziej uwazam za Polakow bo mieszkaja w tym kraju juz kilkaset lat, ja sie uwazam za Polaka mimo to ze rodzina przeniosla sie do Polski okolo 200 lat temu :)
Mysle ze tamte pamiatki znajda jakiegos sponsora z Izraela lub co bardziej prawdopodobne ktos tak zamota ze zostana oddane darmo :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 17:18 
Weteran
Weteran

całę to nagłośnienie sprawy, miało chyba jeden cel sprzedać kolekcję za taką cenę, mogę się założyć, że nawet gdyby nie przesunięto godziny i aukcja byłaby otwarta dla wszystkich to i tak jedynym zainteresowanym byłoby muzeum. Ktoś zrobił naprawdę niezły interes, pomijam wartość historyczną tych listów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: dociekliwy
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 21:10 
Klucznik z Klucz

Piękna sprawa az za piękna.To świetnie ze takie Pamiątki wróciły do Polski,niewazne za jakie pieniądze,bo to zawsze warto.Ja jednak mam chyba problem,a skąd taka kolekcja w Niemczech?Rozumiem ze te adresowane na Niemcy wtedy to mogły sie tam znalezć.A reszta?Wedlug informacji z mediow ,to sprzedający zbieral takie dokumenty?Gdzie na wystawce w Duesseldorfie?Wydaje mi sie ze jeszcze duzo o tym uslyszymy.
Klucznik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 21:49 
Generał Broni
Generał Broni

Witam :)
Co by nie napisać w tym temacie - Dobrze się stało , że odzyskaliśmy kolekcję dla naszego muzeum.
A cała reszta jest nieistotna
Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2008, 19:03 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No a chyba na tvn24 przewija się tekst że ok 20% to lipa . Tak stwierdzili fachowcy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2008, 10:01 
Mr. Sturmgewehr

http://wiadomosci.onet.pl/1689613,11,item.html

Cytuj:
Pamiątki z Powstania - przepłacono 70 tys. euro?
"Życie Warszawy": Muzeum Powstania Warszawskiego kupiło 120 eksponatów za 190 tysięcy euro. Gazeta przytacza opinie znanego filatelisty Zbigniewa Bokiewicza, który uważa, że muzeum przepłaciło co najmniej o 70 tysięcy.
Korespondencja powstańcza trafi do warszawskiego muzeum już za miesiąc, tymczasem zdaniem Zbigniewa Bokiewicza, filatelisty i kolekcjonera znaczków, który poinformował muzeum o aukcji listów, wycena zbioru została zawyżona mniej więcej o 70 tysięcy euro. Jak tłumaczy, ma zastrzeżenia co do autentyczności około 20 procent kolekcji.

Jego zdaniem, niektórym jej elementom daleko do prawdziwych eksponatów. Podrobione mają być np. przedruki na znaczkach z Hitlerem. Podobno znajdowały się w obiegu w czasie powstania, ale żaden ze znanych Bokiewiczowi kolekcjonerów nigdy ich nie widział. Na Zachodzie w sprzedaży pojawiły się dopiero około 30 lat temu. Więcej na ten temat w "Życiu Warszawy".

No jasne...

- "Panie, za 190 tys to nie bierzemy, dajemy 70 tys mniej"
- "To zegnam"
- "..."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2008, 15:17 
Szeregowy
Szeregowy

A czy wiadomo coś na temat sprzedającego?? Może jakiś były żołnierz pacyfikujący powstanie?? :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2008, 17:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Na pewno została sprawdzona autentycznosc listów,a po drugie wyobrazcie sobie jak by chcial to sprzedac jeden z nas ktory odziedziczył te listy po dziadku,ktory je zbierał.Na 100% zostłby skazany za chandel dobrami kultury narodoawej.Takie mamy chore prawo ktore gnębi nas

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2008, 19:02 
Specjalista
Specjalista

norbert-sz napisał(a):
A czy wiadomo coś na temat sprzedającego?? Może jakiś były żołnierz pacyfikujący powstanie?? :hmmm

Z tego co mi wiadomo to ten człowiek jest kolekcjonerem znaczków i tego typu rzeczy a to jego kolekcja którą zbierał latami.
Ps. Jego matka ma chyba pochodzenie polskie ale to nie istotne

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Warte zastanowienia,słowa JKM
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 00:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Potwierdziła się druga z moich hipotez (z 9-II, pt."Granda w biały dzień"). cena za kolekcję listów z powstania warszawskiego była niewiarygodnie zawyżona. P.Absalon Dörrenbach z domu aukcyjnego Ulrich Feldmann Briefmarken Auktionen jeszcze w piątek twierdził (formalnie słusznie - ale tak naprawdę by podniecić frajerów-Polaków) , że "Nie ma możliwości sprzedania kolekcji poczty polowej po cenie wywoławczej bez przeprowadzenia aukcji. Dom aukcyjny związany jest umową z jej właścicielem. Odstąpienie od niej przez jedną ze stron wiązałoby się z koniecznością wyrównania strat". (cytuję za "Rzplitą" z 9/10-II)

I durni (urzędowi) Polacy, dysząc z podniecenia "załatwili" (o co chodziło od początku), że kolekcję sprzedano bez licytacji, po tej koszmarnie wysokiej cenie (podejrzewam, że jeszcze coś dopłacili właścicielowi...) A właściciel i Dom Aukcyjny podzielili się zyskiem z tego numeru.

To klasyczna praktyka. Bardzo łatwa - bo przecież p.Jan Ołdakowski, dyrektor MPW, nie płacił z własnej kieszeni - tylko z naszej...

Jeszcze za to frajerstwo będzie przez ogół uznany za bohatera narodowego...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]