Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 16:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 12:36 
Generał Broni
Generał Broni

Z całym szacunkiem Robi......
Nazywanie spotkania Rady Starszych pogaduszkami przy piwie jest deprecjonowaniem naszego zaangażowania i spychaniem rangi tego spotkania do jakiegoś bredzenia w trakcie biesiadowania!

Wyraźnie zaznaczyłem w raporcie ze spotkania, że spotkanie zakończyło się "na trzeźwo" a nie oznacza to, ze zdążylismy wytrzeźwieć.....
To że się na spotkaniu pije piwo czy Coca Colę zawierającą kofeinę i kwas oktofosforowy to nie umniejsza rangi spotkania.
Jak bym miał ochotę popić sobie piwka to nie muszę napychać kieszeni właścicielowi knajpy tylko bym sobie w spożywaczaku kupił browar i się napił. Czy byłoby bardzie "pofasznie" gdybyśmy deliberowali przy herbatce?

Druga sprawa - ciągle piszesz że to jest prywatna inicjatywa Kocia.....
To była inicjatywa już wielu osób i moja też 2 lata temu i jak dobrze zaczęliśmy tak w pewnym momencie sie jakoś wszystko skończyło a ja po dwóch latach od tamtego momentu zainicjowałem tylko ruszenie - nie od nowa, tylko - dalej z tym, pięknie rozpoczętym tematem korzystając z naszych już w tej sprawie poczynionych kroków i doświadczeń. A w momencie gdy na priva i na mój prywatny mail zgłosiło swoją chęć współdziałania ok 200 osób przestała to być moja prywatna inicjatywa....

Trzecia sprawa
Opisałem krok, po kroku kolejne etapy przez które musimy przebrnąć i zostały one zaakceptowane przez Radę Starszych i według nich się z Radą Starszych poruszamy. Oczywiście jeśli ktoś się jeszcze zdecyduje by brać udział w posiedzeniach i dyskusjach Rady Starszych to namawiam i zapraszam gorąco. prośba ewentualnie wpisać się na listę w poście "kto się zgłasza do Rady Starszych" lub do mnie na mail ( kocio@bip.ikp.pl) lub na priva na naszym forum.

Projekt zmiany ustawy już przerabialiśmy można o tym poczytać w wielu wątkach na naszym form. Wszystkie "za" jak i "przeciw" zostaną przekazane do konsultacji do wybranej kancelarii prawnej.
Wybranej - bo jeszcze takiej nie wybraliśmy. Wiadomo, że skoro zaufano nam abyśmy zbieranych na ten cel pieniędzy pilnowali to nie pójdziemy do pierwszej lepszej kancelarii tylko zrobimy "badanie rynku" i spróbujemy wybrać kilka ofert które również poddamy pod dyskusję.
Ważnym będzie:
1). Renoma kancelarii
2). termin wykonania zlecenia
3). Kompleksowość usługi (chodzi o współdziałanie aż do osiągnięcia celu)
4). Kasa - czyli ile sobie za to zażyczą.

Wiadomo, że najpierw, na podstawie złożonego konspektu - czyli tego co można na naszym forum wyczytać - kancelaria zrobi projekt wstępny i ekspertyzę prawną.
Ten projekt wstępny zawiesimy na wszystkich forach i będziemy oczekiwać na dyskusję (nie pod tytułem "eeee.... i tak nic z tego nie będzie" albo " tak tak, tak trzymać!!!!" ) Będziemy prosili nie o własne opinie pod tytułem " Po co to robić??? Będzie trzeba płacić za licencje - ja to p......" tylko o konkretne uwagi dotyczące aspektów prawnych bądź interesu ogółu......

Po zebraniu wszelkich uwag (wartych uwagi) przekażemy je kancelarii celem podszlifowania wstępnego.
Potem projekt ten zostanie zaprezentowany oficjalnie Archeo, Min. Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Min. Skarbu, Min. Finansów, MSWiA celem dalszej konsultacji (jest to niezbędne)
Te uwagi i sugestie najpierw skonsultujemy na forach i poprawiając je według wskazówek forumowiczów przekażemy do kancelarii celem zrobienia "szlifu końcowego" czyli przeobrażenia naszych wypocin w IMAGO........

Wtedy to dopiero wywiesimy projekt na wszystkich forach i opublikujemy w ODKRYWCY ( za łaskawą zgodą szefów redakcji) a do wywieszonego projektu dołączymy specjalny druk do zbierania podpisów.

Każdy będzie mógł wtedy wydrukować sobie dowolną ilość projektu i dowolną ilość formularza do zbierania podpisów i zaczynamy....................

Oczywiście poinstruujemy wszystkich razem i każdego z osobna jak wypełniać formularze i jak zbierać podpisy. Czym grozi wpisywanie osób bez ich wiedzy, czym grozi fałszowanie podpisów itd.

W momencie uzbierania 100 000 wymaganych i sprawdzonych podpisów złożymy w Sejmie projekt.
Kancelaria będzie musiała z nami dalej współdziałać bo będziemy niewątpliwie (kilku naszych delegatów) brać udział w posiedzeniach Komisji Sejmowej zajmującej sie przygotowaniem projektu zmian do dokonania dalszych czynności.

Ponieważ będzie to projekt unifikujący przepisy i uspójniający je z przepisami Europejskimi mamy na prawdę wielkie szanse że projekt przejdzie i ustawa zostanie uchwalona.
Jeśli będą jakieś "ale" ze strony któregoś ugrupowania i ustawa zostanie cofnięta do poprawek to nic nie szkodzi bo raz nadany tryb nie zakończy się już odrzuceniem.
Tak to mniej więcej wygląda.
Przewidujemy że potrzebna będzie pomoc wszystkich i kilkaset nowych łańcuchów do pił łańcuchowych by przerżnąć się przez kłody nam pod nogi rzucane ale cóż to dla nas!!!! Damy radę!!! Wierzę w to i mam nadzieję , że wy też....

Myślałem także o takim pomyśle by na dzień w którym złożymy w Sejmie nasz projekt zrobić zjazd wszystkich poszukiwaczy i dokonać legalnej manifestacji pod Sejmem.
Jakby tak te 10.000 ludzi podniosło na raz w górę wykrywki i zaczęło skandować nasze hasło (wymyślimy je) to:

1). Mamy rekord w Księdze Guiness'a na 100% nigdy w jednym miejscu nie zebrała się taka ilość ludzi z wykrywaczami.....
2). Reportaże w CNN i na całym świecie czyli zainteresowanie opinii publicznej naszym problemem
3). Poparcie od wszelkich poszukiwaczy na całym świecie......

Jeśli chodzi o pieniądze, to uważam, ze należy je jak najszybciej zacząć zbierać bo bez względu na to, którą kancelarię wybierzemy to i tak będzie to kosztowało sporo pieniędzy. Wpadłem na pomysł by spróbować zainteresować producentów wykrywek by dofinansowali nasz cel bo jesteśmy praktycznie jedynym potencjalnym ich klientem a jak tak dalej pójdzie to rynek zbytu skurczy się jak ślimaka rogi. Im powinno zależeć na tym tak samo bardzo jak nam a mogą jeszcze na tym upiec dwie pieczenie bo jakby tak na przykład Minelab zasponsorował czapeczki lub koszulki z naszym hasłem i z logo minelaba na taką manifestację to jest to zaje*ista reklama!!!!!
Pogadam z Adasiem ze sklepu o tym. On ma wszystkie namiary i on mógłby nasz list z prośbą o dofinansowanie akcji przekazać Wszystkim producentom.

Podaję jeszcze link do wypowiedzi na ten temat na forum Odkrywcy:

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_wa ... orum=0#ost

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 13:48 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
Bardzo podoba mi się pomysł z manifestacją- w 100% deklaruję przyjazd a co do wpłat- czekam na konkrety.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 14:11 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Powtórzę to co napisałem na Odkrywcy

Chwaląc zapał itd, zwaracam uwagę , że dopóki nie będziecie mięli osobowości prawnej nikt nikogo na żadną komisję nie zaprosi. Tak po prostu.

A konto to przepraszam na kogo będzie założone?
Bo w sytuacji jaka jest może być wyłącznie na osobę fizyczną (prywatną).

Jak projekt pójdzie do konsulatcji - to jako projekt społeczny przejdzie przez wszystkie ministerstwa, przez wszystkie komisje sejmowe - siłą rzeczy trafi też do MKiDN oraz archeologów.
A ich opinia bedzie na pewno negatywna - mało tego jak to było z podobnymi prjektami - poosłowie w komisjach bardziej przychylają się do tego by słuchać opini "fachowców" niż społeczeństwa.
Czyli albo nic nie wyjdzie, albo wyjdzie potworek .

Musicie znaleźć sposób by taki projekt trafił bezpośredni do drugie czytania w sejmie. A taki sposób istnieje.

Tak na szybko kilka uwag. Oczywiście życzę sukcesu - sam chętnie pod Sejm przyjadę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 14:40 
Generał Broni
Generał Broni

No..... kolego....
Teraz to mnie zaraziłeś chciwym pragnieniem wiedzy....

Rozwiń temt tu lub na priva....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 16:56 
Weteran
Weteran

Jak zauważyłem, pomysł na zmianę prawa dotyczącego poszukiwań za pomocą wykrywacza, nie polega teraz na lobbowaniu w instytucjach i środowiskach archeologiczno- historycznych i podobnych jak to miało dotychczas miejsce, tylko na przedłożeniu "gotowca zmian " w postaci konkretnych ustaw lub innych zmian w prawie w formie inicjatywy obywatelskiej.

W związku z tym mam takie porady i pytania:

Może nie warto wymyślać czegoś na nowo, tylko zapożyczyć rozwiązania, które sprawdziły się w innych krajach. Byłby to przy okazji dobry przykład działania prawa w takiej lub podobnej formie. Jeśli nie ma tłumaczenia takich aktów prawnych - to jest to potencjalny wkład pracy dla wielu osób.
Takie zapożyczenia , a jest tego wiele, lepiej się czasem sprawdzają i są tańsze w stworzeniu.

Chyba nie wszyscy orientują się w kosztach kancelari prawniczych i ilości czasu jaki trzeba przeznaczyć na stworzenie aktu prawnego, może więc warto na początek zapytać forumowych kolegów prawników np. Hansa

Czy wśród "Rady Starszych" jest ktoś z wykształceniem prawniczym, czy zadaniem rady jest tylko działanie koordynacyjne - jakie macie możliwości.

Nowa ustawa lub zmiana przepisów będzie z pewnością dotyczyć także innych środowisk, instytucji, np domów aukcyjnych, czy chcecie rozszerzyć działania i na te "kierunki"

Dlaczego poprzednie działania nie sprawdziły się?

Dlaczego większość osób chodząca z wykrywaczem ma to głboko w du... , bo wiekszości nie chce się nawet dołków po sobie zakopywać (to niestety prawdziwe i smutne )

111
ps.
Akagi - :za
dlatego chwilowo skupiam się na "urabianiu" fachowców poprzez swój dobry przykład

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 17:02 
Generał Broni
Generał Broni

Podłączam się pod słowa 111. Dokładnie te same sprawy i mnie nurtują. Dodam jeszcze, że może faktycznie warto by szybko (między działaniem konkretnym) założyć to stowarzyszenie. Wygląda na to, że takowo mocno ułatwiłoby pracę. Chociażby miało działać tylko do zakończenia tej pracy.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 17:34 
Generał Broni
Generał Broni

Na pytania 111 i Vincenta Vegi odpowiedzi są na tym forum i w mojej poprzedniej, jakże długiej tyradzie.

Przecież napisałem, że nie robimy nic od nowa a tylko idziemy dalej z tym co już zostało dokonane. A to wszystko oraz zapożyczenia z prawa w innych krajach jest właśnie już opisane.
To samo dotyczy stowarzyszenia - też jest przygotowywane.
Za chwilę ktoś następny zapyta czy jest sens zakładać stowarzyszenie skoro już tyle ich jest.

Szanowni Państwo.
Ja nie jestem osobą którą w innych kręgach nazwano by rzecznikiem prasowym. Jestem tylko jednym z Rady Starszych i to rada starszych w tej chwili decyduje co robić i jak. ja co prawda to wszystko już opisałem i staram się odpowiadać, w miarę posiadanej przeze mnie wiedzy na różne pytania ale jeżeli chcecie być koordynatorami działań Rady Starszych to ja pasuję......
natomiast Jak chcecie pomóc i radą i uwagą to zgłoście się - o czym też już pisałem i bierzcie udział w naradach. Jest nas w gruncie rzeczy niewielu jak na rzeszę 10.000 poszukiwaczy. Każdy się przyda.
Natomiast co do konsultacji z Hansem to z całym szacunkiem do niego ja też mam kilku kolegów prawników i to nawet z pierwszej półki ale to akurat nie oni takie rzeczy robią. Tym zajmują się wyspecjalizowane kancelarie prawne i do takiej zamierzamy uderzyć.
odnośnie kosztów to tez napisałem w poprzednim wątku o tym....
Jeśli chodzi o pytanie czy projekt zmian będzie dotyczyć również spraw związanych z aukcjami - TAK - to logiczne i równiez opisane przeze mnie w poprzednich postach.
Zmiana dotyczy ustawy o ochronie zabytków i wielu ustaw towarzyszących. Szczególnie z kodeksu cywilnego ale także z karnego.
Trzeba dokonać choćby zmian w paragrafie dotyczącym znaleźnego.....
Ta ustawa musi być kompatybilna z innymi ustawami i przepisami a jeśli nie jest to muszą być wprowadzone zmiany w tych przepisach czy ustawach by nie było paradoksalnego konfliktu wzajemnie wykluczających się bądź niespójnych przepisów.
Tym właśnie będzie się zajmować kancelaria i taka robota kosztuje bardzo dużo pieniędzy
To może być koszt 20.000 a może nawet być koszt 200.000 PLN.
Pamiętajmy jednak że poszukiwacz to człowiek bogaty.... ;) Jeśli każdy z nas wpłaci po 25 zł to biorąc pod uwagę realność tych 10.000 poszukiwaczy mamy ćwierć miliona złotych a takich kosztów jeszcze nie przedstawiła żadna kancelaria........

jak by tak uzyskać zgodę od Min. Kultury i dziedzictwa Narodowego na "Loterię Fantową" czyli oficjalna aukcję znalezionych fantów, które każdy (kto by oczywiście chciał) by przekazał jakieś na ten cel, to uzyskalibyśmy też niezłą sumkę ale to potraktujmy raczej jako mrzonkę........

Czytajcie dokładniej posty i pogrzebcie trochę w zasobach archiwalnych naszego forum a będziecie dużo dużo mnie pytań zadawać.
Kiedyś mi to powiedział Robi na jakieś kolejne moje pytanie typu Bumerang - czyli ciągle powtarzające się.
teraz ja mam tę przyjemność i satysfakcję by to powiedzieć...... hehe

Bardzo proszę osoby, które mają jakieś opracowania dotyczące propozycji zmiany ustawy by wysyłały je na mój mail kocio@bip.ikp.pl to samo dotyczy opracowań o przepisach prawnych o poszukiwaczach w innych krajach - nie tylko Europy i.........................statutów już istniejących stowarzyszeń.

Darz Dół !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 18:24 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

111 - pozdrawiam
Ja robie dokładnie to samo - wspólnie z Patronem, Panzergrzesiem i Hartmannem postaralismy się aby nasza Fundacja Wojskowści Polskiej zaczęła działać - i właśnie to robi, czyli nie tylko odbudowywuje, ale i "kopie" legalnie.

Odpowiadając na zarzut Kocia - nie mam tym samym żądzy władzy , tylko zwaracam uwagę na problemy jakie my już przeszliśmy - w stylu jak tu założyć konto na nas wszystkich i zacząć zbierać pieniądze na to co robimy.
Kociu - ja mam co robić, i interesuje mnie moje własne podwórku jeno.
Chciałes pomocy i uwag to je zgłaszam - ale może źle zrozumiałem twoje intencje.

Wybraliście drogę słuszną, ale trudną. I wcale nie jest powiedziane, że będzie z niej sukces. Kancelaria prawna może napisać wam piękne projekty ustaw, ale tu potrzebny jest lobbing czyli trzeba bezpośrednio dotrzeć do posłów.
Każdy z nas mieszka w jakimś okręgu wyborczym - jak już będzie ten projekt uderzmy do naszych lokalnych posłów i lobbujmy za zmiana prawa. To posłowie i senatorowie stanowią prawo i to do niech trzeba dotrzeć.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 lutego 2008, 02:39 
Generał Broni
Generał Broni

Akagi - zgadzam się z Tobą absolutnie!!!!

Ja już zacząłem "odgrzewać" swój kajecik z wizytówkami i mam kilka dobrych kontaktów, szczególnie w Min.KiDN.
Mało tego - mam sympatyka zmiany ustawy w stopniu profesorskim na UW a w stopniu docenta na Jagielonce.

na razie nie mogę zdradzić ale mamy przygotowany plan lobbingowy, który musi zadziałać. Ten plan to odpowiednia struktura "organizacji" która się zajmie zbieraniem podpisów i kasy.
Jest to pomysł pewnego stratega, który jest fachowcem w tworzeniu przedsiębiorstw, organizacji ogólnokrajowych i struktur sieciowych ale o tym powiem trochę później.
Żeby podnieść napięcie to powiem językiem Jamesa Bonda - "w odpowiednim czasie"...............

Podejrzewam, że w najbliższych dniach przejdziemy do kolejnego etapu.
Temat konta zamrożony jest do poniedziałku bo moja mama się, źle poczuła i nie mogłem dziś dograć tematu z Garbi i Jadzią ale myślę że w poniedziałek nam się to uda.

Sposób na zbieranie pieniędzy z założeniem konta w naszym wypadku jest jak się okazało prosty. Prawo - jak to często bywa - nie przewidziało wszelkich wariantów........................

Apeluje raz jeszcze o podsyłanie wszelkich uwag i propozycji odnośnie zmiany ustawy na mój mail kocio@bip.ikp.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 01:25 
Główny Administrator
Główny Administrator

Kocio napisał(a):
Z całym szacunkiem Robi......
Nazywanie spotkania Rady Starszych pogaduszkami przy piwie jest deprecjonowaniem naszego zaangażowania i spychaniem rangi tego spotkania do jakiegoś bredzenia w trakcie biesiadowania!

Kocio nie obrażaj sie tylko przedstaw Radę Starszych - parę słów o sobie
Ciebie już poznałem Jadzia tez dał mi sie poznać a trzeci kolega ?
Gdy zbiera się pieniądze lub chce się kogos reprezentować to wypada podać swoje dane, po to by w razie problemów mozna było się upomnieć osobiscie do np Jana kowalskiego a nie do kogoś wirtualnego o pseudonimie Kocio lub Jadzia.
Powiedziało się A nalezy powiedzieć B
Na forum ustawa jako taka w ogóle nie była omawiana.
Były natomiast pobożne życzenia charakteryzujące się nijakim poziomem wiedzy na temat prawa i jego podstaw.
Nikt nie odniósł sie do ani jednego aktu prawnego, którym mozna by sie podeprzec lub który przeszkadza w realizacji pobożnych życzeń.
Nie chce umiejszać Waszego zaangażowania ale skład Ekipy Organizacyjnej mnie osobiscie nie przekonuje.
Obawiam się, że jest to kolejny słomiany zapał w stylu akcji - ołów z pól czy wreszcie stowarzyszenie.
Nie pisz Kocio, że 2 lata temu coś się wydarzyło i od tej chwili cisza.
Pokłosem tej konferencji była akcja Szarego Wilka -Archeolodzy i Poszukiwacze wiosna 2007
Zostaliśmy zaproszeni do wielu programów TV - gdzie propagujemy nasze hobby
Jeden z dealerów wykrywaczy na kraj przygotował interpelacje poselską w naszej sprawie
Są prowadzone warsztaty i wykłady z udziałem poszukiwaczy w IA UW, których celem jest zmiana sposobu myślenia srodowiska archeo, a to jest podstawa do zmiany prawa
Nie wspomnę o indywidualnych inicjatywach na terenie całego kraju.

pozdrawiam i zycze szczęscia
Jacek Wielgus - FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 02:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

FDJ napisał(a):

nie przypominam sobie, zeby ktoś mnie gdzieś kiedyś zapraszał ;) Moich kolegów-poszukiwaczy też nikt nigdy nie zapraszał. To kogo w końcu zaproszono? ;) Pewnie jakąś garstkę w kółko tych samych ludzi ;) Czy godnie nas reprezentują? Nie wiem, bo ich nie znam, nie wiem kto to, moi koledzy poszukiwacze też ich nie znają.

FDJ napisał(a):
Jeden z dealerów wykrywaczy na kraj przygotował interpelacje poselską w naszej sprawie

Który dealer? Kiedy złożył interpelację? Jak brzmiała ta interpelacja i w końcu jaka była odpowiedź szanownej Rady Ministrów?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

P.S. Szkoda tej akcji Kocia, bo okaże się niepowodzeniem. Dlaczego tak myślę? Bo tu wszystko jest od "dupy strony". Wydaje mi się, że najpierw trzeba dokładnie wiedzieć, co chce się osiągnąć, a nie rozpoczynać rejs w nieznanym kierunku - poprawcie mnie jeśli się mylę. Prawnikowi trzeba powiedzieć o czym ma pisać ustawę. To my musimy DOKŁADNIE wiedzieć, co chcemy a teraz jest tak: spytasz mnie, powiem jedno, spytasz Kocia, powie jeszcze coś innego i ile osób tyle stanowisk. Szkoda tego Waszego (i mojego też!) zapału, bo jak ta akcja sie nie uda, to zniechęci wielu z nas do wszelkich następnych akcji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 02:26 
Główny Administrator
Główny Administrator

Odwiedzano nas na Truso, Wormątowicach, Mrągowie, Nowej Cerekwi podczas wykopalisk - Dzien Dobry TVN, TVN - Historia, canal+ i telewizje regionalne.
Nagrane były też audycje radiowe, w których uczestniczył kolega forumowy Mirek.
Cały czas emitowany jest program Było Nie Minęło przez, który przewinęło się juz dziesiątki poszukiwaczy i nastepni się przyłączają.
Nie obraź się klolego bo gdyby nie Twój post nawet bym nie domyslał się, że ktos taki istnieje wiec jak do cholery miałes byc gdzies zapraszany ?
Czy godnie byłes reprezentowany ? Przy odrobinie zainteresowania i wgladu w forum odnalazłbyś linki do youtube i obejrzałbys sobie.
Interpelacja dopiero jest przygotowana ! jak napisałem powyżej.
co do reszty zgadzam sie z tym co napisałeś.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 13:01 
Generał Broni
Generał Broni

FDJ napisał(a):
Kocio nie obrażaj sie tylko przedstaw Radę Starszych - parę słów o sobie

Na Forum jest post pod tytułem: kto sie zgłasza i na nim są osoby które się zgłosiły. Poza tym jest jeszcze kilka osób, które się zgłosiły do ścisłej współpracy, w tym brat jednego - jak to napisałeś - dealera detektorów. Był czas dość długi by każdy kto chce współdziałać się zgłosił, nim ustaliliśmy termin spotkania na którym dokonaliśmy wyboru trzech Mężów Zaufania, którzy jedynie mają być ochroną konta bankowego na które zamierzamy zbierać pieniądze. Każda z tych osób może samodzielnie dowiedzieć się o stanie konta natomiast by wypłacić lub przelać te pieniądze musi być jednoczesny podpis wszystkich trzech lub akt zgonu tego którego zabraknie. Niebawem będziemy ogłaszać kolejne spotkanie Rady Starszych na którym będziemy ustalać dalsze działania i rozdzielać "zadania". Zaznaczam jeszcze raz, że Rada Starszych to nie ściśle określona, zamknięta grupa ludzi tylko każdy kto chce i ma czas by zaangażować się w działania mające na celu zmianę ustawy (ustaw).Wystarczy wpisać się w linku kto się zgłasza i wysyłamy osobiste zaproszenia do tej osoby oraz informujemy o ewentualnym porządku obrad.

O sobie? Mam 50 lat, dwójkę dzieci, drugą żonę i psa Maksia (Yorka) Mój dotychczasowy dorobek to pierwsza w RP prywatna agencja reklamowa Media Advertisement (kilka czołowych reklamówek w rodzącym sie świecie reklamy w latach 1986-1997) organizacja i prowadzenie Banku Informacji dla Powodzian. Współudział sprawczy przy uruchomieniu Polskiej Izby Gospodarczej EKOROZWÓJ, szefowanie Pozarządowemu Funduszowi Ochrony Środowiska EKOPOMOC (tego właśnie który był inicjatorem - wbrew Twojej opinii - akcji "Ołów z pól - mniejszy ból". Akcji która do dziś dała efekt w postaci ponad 2 ton zebranego ołowiu z pól, co jest udokumentowane kwitami ze skupów złomu i raportami osób biorących udział w akcji). Szefowanie w Fundacji Pamięci Ofiar Holocaustu i współudział sprawczy w tworzeniu Mazowieckiego Centrum Pamięci Ofiar Martyrologii i Holocaustu. Byłem współorganizatorem obchodów 60 rocznicy wyzwolenia Auschwitz-Birkenau.
Na co dzień pogodny i wesoły ekolog z żyłką i zacięciem do poszukiwań skarbów i ratowania historii Polski. Kolekcjonuję medaliki i krzyżyki. mam ich ok. 2200 szt. i kolekcja ciągle rośnie. Zamierzam rozszerzyć i wydać katalog medalików, krzyżyków i innych dewocjonaliów ziem Polskich. Ale to jeszcze długa droga do celu.....
Jestem także inicjatorem powstania Ogólnopolskiego Stowarzyszenia "Ratownicy Historii Polski".
Stowarzyszenia, które niebawem również będzie walczyć o zmianę ustawy.

FDJ napisał(a):
Ciebie już poznałem Jadzia tez dał mi sie poznać a trzeci kolega ?

Bardzo dziwnie to zabrzmiało apropos Jadzi........ Ja go może długo nie znam bo 3 lata ale dzieliłem z nim bardzo dużo wyjazdów i przygód w których Jadzia mimo młodego wieku wykazał się b. dużym doświadczeniem, erudycją i fachową wiedzą. Poza tym jest koleżeński i można na niego liczyć.

FDJ napisał(a):
Gdy zbiera się pieniądze lub chce się kogoś reprezentować to wypada podać swoje dane, po to by w razie problemów mozna było się upomnieć osobiscie do np Jana kowalskiego a nie do kogoś wirtualnego o pseudonimie Kocio lub Jadzia.

My nie prosimy nikogo by pozwolił się reprezentować - my po prostu rekrutujemy sie z ludzi, którzy mają dość tej paplaniny na Forach i przy piwkach (jak to nazwał Robi) i postanowilismy zadziałać, wziąć się do roboty. Roboty, efektem której ma być zmiana ustawy. Dane osobowe znane są Radzie Starszych i nie zamierzamy ich publikować na Forum (ustawa o danych osobowych). Chciałem natomiast przypomnieć, że Mężów Zaufania nie wybrano po to by biegali po mieście czy Polsce i zbierali do tekturowej skarbonki pieniądze. Mężowie Zaufania zostali wybrani po to by właśnie w imieniu tych co wpłacą na konto mieli pieczę nad tym kontem i go pilnowali by nic się nie wydarzyło.
Pieniądze są zbierane na konkretny cel i wydatkowanie ich na jakikolwiek inny cel wymagało by wręcz referendum wśród tych co wpłacili.

FDJ napisał(a):
Powiedziało się A nalezy powiedzieć B Na forum ustawa jako taka w ogóle nie była omawiana.
Były natomiast pobożne życzenia charakteryzujące się nijakim poziomem wiedzy na temat prawa i jego podstaw.
Nikt nie odniósł sie do ani jednego aktu prawnego, którym mozna by sie podeprzec lub który przeszkadza w realizacji pobożnych życzeń.

Właśnie! Dlatego zebraliśmy i zbieramy pobożne życzenia poszukiwaczy czyli ich "widzi mi się" jak powinny wyglądać przepisy dotyczące naszego hobby, jak powinna wyglądać ustawa o ochronie zabytków i właśnie to zamierzamy przekazać wybranej kancelarii prawnej by stworzyła projekt ustawy, który właśnie tu i na innych forach wywiesimy do ogólnej dyskusji i zaopiniowania. Ja nie jestem konstytucjonalistą a prawa "liznąłem" tylko 2 lata na studiach (które być może jeszcze kiedyś skończę) dlatego nie zamierzam nawet próbować tworzyć projekt zmiany ustawy. Wszyscy wiemy co nam w tej ustawie przeszkadza i o to walczymy. Walczymy o to by ustawa dawała nam możliwość rozwijania swoich zainteresowań - co nam gwarantuje konstytucja - czyli poszukiwań na terenach niezabronionych. Zbierania i kolekcjonowania tego co znajdziemy - oczywiście przy ścisłej współpracy z Muzeami i innymi zainteresowanymi lub wymaganymi urzędami. Walczymy o uwolnienie rynku obrotu zabytkami zarówno wewnątrzpolskiego jak i zagranicznego - oczywiście przy ścisłej współpracy z odpowiednimi urzędami.
To tak w zarysie. Łączy się to natomiast ze zmianą dość dużej ilości przepisów prawnych i w KK i KC. Łączy się to także z rejestracją poszukiwaczy - wydawaniem zezwoleń lub licencji na poszukiwania, abolicją odnośnie posiadanych już kolekcji i źródła ich pozyskania itd itp.
To wszystko właśnie ma opracować wybrana kancelaria prawna i tenże projekt zostanie poddany pod dyskusję zarówno w kręgach Archeo jak i w innych odnośnych urzędach i instytucjach.
Dopiero po wielokrotnych "szlifach" powstaniu ostatecznego projektu zmian zaczniemy zbierać pod nim podpisy.
Lobbowanie w tym temacie jest wskazane od dawna i bardzo dobrze że robicie juz "grunt" pod to. Chwała Wam i Chwała wszystkim którzy juz robią cokolwiek by "zmiekczyć" środowiska nam przeciwne.

FDJ napisał(a):
Nie chce umiejszać Waszego zaangażowania ale skład Ekipy Organizacyjnej mnie osobiscie nie przekonuje.

Nie jesteśmy Ekipą Organizacyjną i wiadomo, że nie każdemu musimy przypaść do gustu. Ale cytując "King-Size" bedziemy Cie tak długo kochać, aż w końcu i Ty nas pokochasz....... Nie musisz przecież nas popierać skoro ktoś z nas lub wszyscy Ci z jakiegoś powodu nie odpowiadają. Rób swoje - bo z tego co wiem, to robisz to dobrze i trwaj na swoim odcinku a my będziemy robić to do czego sami, dobrowolnie się zgłosiliśmy i do czego nas koledzy z Rady Starszych wybrali....... Synchronizując nasze działania na pewno dalej zajdziemy niż jak będziemy próbowac ogarniać wszystko. Wasze działanie w programach TV na pewno przynosi pozytywny skutek i jest bardzo silnym fundamentem pod wspólny cel, jaki chcemy osiągnąć.

FDJ napisał(a):
Obawiam się, że jest to kolejny słomiany zapał w stylu akcji - ołów z pól czy wreszcie stowarzyszenie.

Nie wiem na jakiej podstawie piszesz w ten sposób o akcji, która - dzięki Bogu - trwa już czwarty rok i przyniosła spektakularne wyniki mimo, że z założenia miała być "akcją zasłonową" a przerodziła się w chlubne działania proekologiczne. W akcji "ołów z pól - mniejszy ból" wzięło już udział ponad 150 osób. Część nie została zaakceptowana na następny rok, ze względu na nienadesłanie raportu z akcji i kwitu ze skupu złomu potwierdzającego zebranie ołowiu ale reszta trwa i dołączają systematycznie nowe osoby.

A stowarzyszenie? Wiele osób się interesowało tematem rozpisując peany lub negatywne opinie, stronami na ten temat. I co?
To ja się pytam !!! I co ???
...........................................i nic!
A dlaczego ?
Bo każdy czekał aż się Statut sam przygotuje, aż ktoś przygotuje tekst założycielski, aż ktoś przygotuje spotkanie założycielskie, aż ktoś przygotuje zbiórke pieniędzy na rejestrację......
Natomiast opiniodawców i krytyków było bez liku. Bez liku !!!!!!!!!!!!!!!!!

Dlatego tym razem robimy to w w wybranym gronie osób które na początku zadeklarowały, że chcą robić a nie opiniować i tak będziemy tez działać....

FDJ napisał(a):
Nie pisz Kocio, że 2 lata temu coś się wydarzyło i od tej chwili cisza.
Pokłosem tej konferencji była akcja Szarego Wilka -Archeolodzy i Poszukiwacze wiosna 2007
Są prowadzone warsztaty i wykłady z udziałem poszukiwaczy w IA UW, których celem jest zmiana sposobu myślenia srodowiska archeo, a to jest podstawa do zmiany prawa
Nie wspomnę o indywidualnych inicjatywach na terenie całego kraju.

Napisałem tak dlatego bo do mnie nie dotarła żadna bliższa informacja o tych działaniach, o których piszesz. Tak samo jak Darmatt nie zostałem zaproszony do takiego programu czy innego działania mimo, że mamy swoje maile od paru lat i jak trzeba to się kontaktujemy......
Zgaszałem się kiedyś jako chętny do wszelkiej współpracy z Archeo i nie tylko i nikt mnie nawet nie poinformował o takich akcjach....
Ty również nie podajesz listy imion i nazwisk osób które w tym działały a przecież reprezentowały nasze środowisko..
Ja natomiast od początku informowałem o chęci reaktywowania tematu i namawiałem na bieżąco i kolejnych poczynionych krokach i informuję
w swoim i w imieniu kolegów z Rady Starszych o wszelkich postępach w naszych działaniach.

W najbliższym czasie odbędzie się kolejne spotkanie Tych co chcą działać czynnie i aktywnie w temacie zmiany ustawy. Oczywiście ogłosimy to odpowiednio wcześniej by każdy mógł sobie ustawić tak swój prywatny czas by dotrzeć na spotkanie. Ci co mieszkają daleko a chcą działać też się odzywają i ich informujemy też na bieżąco o tym co się dzieje i z nimi też konsultujemy dalsze kroki.....

Zapraszamy do współdziałania! Prosimy tylko demagogów i tych co wiedzą, że "i tak z tego nic nie wyjdzie" by ni próbowali gasić naszego zapału. prosimy także tych co uważają że teraz jest dobrze i nie ma co zmieniać by także nam nie próbowali przeszkadzać. Mamy dość chowania się po krzakach i dość ukrywania swoich kolekcji. Kolekcjonujemy, zbieramy i ratujemy od szczeznięcia te różne drobiazgi nie po to by leżały schowane u kolegi , cioci czy w jakieś skrytce i dalej nie oglądały światła dziennego.......
Ratujemy Historię Polski po to by ją zachować dla potomnych i po to by ją mogli oglądać inni.
Jak długo istnieć będzie Dziedzictwo Narodowe - tak długo będzie istniał Naród.

Darz Dół

pozdrawiam i zycze szczęscia
Jacek Wielgus - FDJ[/quote]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 13:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

FDJ napisał(a):
Nie obraź się kolego bo gdyby nie Twój post nawet bym nie domyslał się, że ktos taki istnieje...

Częściowo masz rację, ale przecież napisałem juz ponad 100 postów więc jakbyś się troszkę "zaglębił w forum" to byś gdzieś mnie tam pewnie dojrzał ;)
FDJ napisał(a):

...wiec jak do cholery miałes byc gdzies zapraszany ?

Przeciez nie chodzi mi o zaproszenie personalne skierowane konkretnie do mnie. Byly jakies oferty ze strony archeologow (np. post Sakaliby), ale żeby gdzieś ktoś kiedyś zaprosił szersze gremium na jakieś "pokazowe" w dobrym tego słowa znaczeniu kopanie to nie widzialem/nie slyszalem.

nie odpowiedziales na kilka moich pytań, za reszte dziekuje.

pozdrawiam, Darmatt

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 15:16 
Generał Broni
Generał Broni

Pomijając aspekty personalne (tutaj zgadzam się z FDJ), mam tylko jedno pytanie: w jaki sposób chcecie zmienić ustawę o broni i amunicji? Bo to przecież bolączka dużej częśći poszukiwaczy i kolekcjonerów. CZy macie jakiegoś policyjnego eksperta, który Wam pomoże? I jak chcecie przekonać MSWiA do zmiany tej ustawy? Bo to już nie są medaliki czy boratynki, ale bardzo poważna ustawa, która w gruncie rzeczy nie dotyczy tylko nas i może wywołac ogólnopolską dyskusję nt. posiadania broni itp. Tylko proszę o konkrety, a nie pobożne życzenia, bo tego mamy dość w wiadomościach co wieczór :)
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]