Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 10:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 21:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

...ale mi chodziło o to, czy ktoś z Was ma ORYGINAŁY w kolekcji, wydaje mi się że to rzadki element wyposażenia, toteż jestem ciekaw, czy ktoś je ma i czy mógłby się podzielić fotkami. Nie chodziło mi o repliki ani o francuskie, zresztą zupełnie beznadziejne w użytku szelki na allegro.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 01:20 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

panowie mam do was male pytanko : kiedy dokladnie wprowadzona stemplowanie wyposazenia czerownym tuszem ?? pytam bo zauwazylem ze gdzies do 35-36 roku stemple byly robione czarnym badz granatowym tuszem a pozniej juz tylko czerwonym i sporadycznie granatowym.
jaka byla przyczyna zmiany barwy tuszu ??
mam nadzieje ze ktos bedzie w stanie odpowiedziec mi na to pytanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 17:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

widze ze "brzytwa Ockhama" dziala ale z drugiej strony skoro to taki prozaiczne rozwiazanie to dlaczego zdarza sie ze po 35-36 roku widuje sie pieczatki nanoszone granatowym tuszem ?? zawsze mi sie wydawalo ze musialo byc wprowadzone jakies odgorne zarzadzenie wprowadzajace tego typu ostemplowanie .
Swoja droga odnoszac sie do tego co napisales o ostanich wydarzeniach to obserwujac i czytajac ta cala dyskusje doszedlem do wnisoku ze to nasza straszan przywara naszego narodu - dopiec komus i jak czegos potrzebuje to jeszcze mu dolozyc albo bo mu to zabrac .
Kompletnie inna atmosfera ponuje na zachodnich forach tematycznych. Tam kazdy pomaga a nie mowi sam se poszukaj. ale coz tak juz bywa gdy duzo kogutow w stadzie.
a tak swoja droga jak wygladaly zapytam jeszcze ( pewnie nikt na to nie odpowie ) jak wygladaly mniej wiecej spodnie drelichowe wojakow poprzedzajace wz.36 ( bo takowe wiem jak wygladaja ) ???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 19:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

_HeinRicH_ napisał(a):
..
a tak swoja droga jak wygladaly zapytam jeszcze ( pewnie nikt na to nie odpowie ) jak wygladaly mniej wiecej spodnie drelichowe wojakow poprzedzajace wz.36 ( bo takowe wiem jak wygladaja ) ???

ja odpowiem

Wystarczy poświęcić trochę czasu i poprzeglądać zdjęcia np. na alledrogo, forach o WP II RP, zdjęcia z rekonstrukcji etc.. generalnie z tego pytania wychodzi lenistwo w poszukiwaniach niż brak wiedzy :) dokuymentacji jest sporo trzeba tylko usiąść i przejżeć; i nie doszukuj sie w tej odpowiedzi jakiegoś drugiego dna;przywary polskiej; czy kogutów :)

_HeinRicH_ napisał(a):
..widze ze "brzytwa Ockhama" dziala ale z drugiej strony skoro to taki prozaiczne rozwiązanie to dlaczego zdarza sie ze po 35-36 roku widuje sie pieczątki nanoszone granatowym tuszem ?? zawsze mi sie wydawało ze musiało być wprowadzone jakies odgórne zarządzenie wprowadzające tego typu ostemplowanie .

Powiem ci ze nie przypominam sobie a już kilka lat siedzę w Polskiej mundurowce.. możesz wkleić zdjęcia przykładów lub samych czarnych/granatowych pieczątek?

Licze na to że rozjaśnisz co nie co, zawsze uważałem ze pieczecie wojskowe był czerwone lub białe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 19:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

hmmm.. nie tyle lenistwo wychodzi co brak wiedzy gdzie moge dokladnie znalezc zdjecia oddajace w calosci ( a nie szczatkowo) wyglad polskich drelichowych spodnie poprzedzajacych wz.36.
co do pieczatek - jak tylko znajde gdzies w swoich archiwach dotyczacych polskich fantow ( sie takowymi mocno interesuje - szczegolnie oporzadzniem "nowoczesnym" z lat 30 - i ciagnie mnie do zbierania polskich fantow ale odstraszaja mnie mocno ceny - taniej i latwiej jest zbierac niemiecki , amerykanski czy brytyjski ekwipunek) to zapodam fotki takowych pieczatek .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 19:56 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 08:03 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 20:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

scz napisał(a):
A tak zupełnie poważnie na zachodnim forum nikt nie musi pytać o spodnie tylko zaglądasz do ksiązki i masz zdjęcie i opis. W Polsce nie ma żadnego profesjonalnego opracowania na temat naszego ekwipunku i umundurowania a Ty pytasz o spodnie.

To może fachowcy z forum wzięliby się i napisali książkę na ten temat. CHętni do zakupu by się znaleźli, a rynek pusty.
scz napisał(a):
Spodnie, które widziało i wie jak wyglądają pewnie parę osób w tym kraju a co za tym idzie i na świecie. Jaki mają interes żeby się tą wiedzą dzielić? Powiedzą to sprzedasz na Allegro za dużą kasę nie powiedzą to kupią za przysłowiowy grosik. Sam przyznaj czy nie mam racji?:(

Nie powiedzą- to spalisz w piecu jako stary łach czy wyrzucisz do śmieci ;) Kij ma dwa końce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 20:44 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

parwda jest taka ze ja orientuje sie mniej wiecej ile takowe spodnie sa warte ( chociazby na przykladzie tych wz.36 ktore mialem i sprzedalem niestety - gdyby nie to ze potrzebowalem kasy na inne fanty to do dzis by u mnie lezaly). chodzi tylko jak mniej wiecej wygaldaly i czym sie roznily od wz.36 ( bo jakby nie bylo wz.36 to wzor strasznie uproszczony ). moje przypuszczenia sa takie parwdopodobnie spodnie poprzedzajace wz.36 byly wzorowane na pierwszowojennych niemieckich ( ale to tylko spekulacje ) jak zreszta spora czesc powojennego polskiego ekwipunku po 1918 roku. Ktos kiedys wspomnail na tym forum ze polskie drelichowe spodnie mialy z tylu rozciecie ( a bylo to wtedy gdy pokazalem w tym watku spodnie wz.36 ). chcialbym sie w w zwiazku z tym dowiedziec jak mniej wiecej takowe spodnie wygladaly ( przydaloby sie dowiedziec wiecej ponad to ze mialy z tylu rozciecie ) - dowiedziec sie kilku szczegolowych informacji .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 20:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

maxikasek napisał(a):
scz napisał(a):
A tak zupełnie poważnie na zachodnim forum nikt nie musi pytać o spodnie tylko zaglądasz do ksiązki i masz zdjęcie i opis. W Polsce nie ma żadnego profesjonalnego opracowania na temat naszego ekwipunku i umundurowania a Ty pytasz o spodnie.

To może fachowcy z forum wzięliby się i napisali książkę na ten temat. CHętni do zakupu by się znaleźli, a rynek pusty.
scz napisał(a):
Spodnie, które widziało i wie jak wyglądają pewnie parę osób w tym kraju a co za tym idzie i na świecie. Jaki mają interes żeby się tą wiedzą dzielić? Powiedzą to sprzedasz na Allegro za dużą kasę nie powiedzą to kupią za przysłowiowy grosik. Sam przyznaj czy nie mam racji?:(

Nie powiedzą- to spalisz w piecu jako stary łach czy wyrzucisz do śmieci ;) Kij ma dwa końce.

maxikasek ma 100% - nie jedna rzecz w wyniku braku checi dzielenia sie wiedza badz z powodu braku literatury z zakresu polskiej militarystki skonczylo w piecu albo na zlomie.

moze panowie zmobilizowalibyscie w kilka osoba tak by uzupelnic braki we wlasnych kolekcjach , zrobic sporo fotek , napisac cos , poprzec to dodatkowo jakas potwierdzona wiedza i wydac tak byw wypelnic luke w literaturze .

niemniejsza luka panuje tematyce militarystyki niemieckiej - szczegolnie w polskojezycznej literaturze ( dlatego mam nadzieje kiedys w pzyszlosci ze swoimi zanajomymi wypelnic takowa luke i wydac cos w naszym pieknym ojczystym jezyku ).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 21:29 
Pułkownik
Pułkownik

Panowie, koledzy wybaczcie nieco zgorzkniały ton. Wypowiedzi nie adresuję do nikogo konkretnie i mimo, że odnosi się do tekstów konkretnych osób to moje ogólne przemyślenie. Także liczę, że nikt się nie oburzy ani tym bardziej nie obrazi, bo nie było moim celem czepianie się nikogo. Ot piszę co myślę w tej chwili.

Cóż ... dziwne rzeczy się tu dzieją i człowiek zastanawia się czy po prostu nie skasować swoich wypowiedzi i nie zniknąć z tego forum. Coraz częściej pojawiają się teksty "chciałby zbierać WP ale odstraszają mnie ceny ..." po czym ta sama osoba wpierw podkręca temperaturę na forum różnymi zabiegami, a później wystawia swój unikat (ten, który tak bardzo chciała mieć, ale odstraszała ją cena zakupu) na allegro. Liczy oczywiście na to "że przedmiot zostanie GODZIWIE DOCENIONY" . Inna dla odmiany pyta o spodnie drelichowe piechoty poprzedzające wz.36, a jakby w czeskiej komedii opierdzieliła takie same niedalej niż kwartał na allegro. Oczywiście z godziwą przebitką powielającą zainwestowane 700 zł ponad 5-krotnie. A może nie wiedziała co posiada ? Trudno ... takie życie. Takich przykładów jest tu masa, ostatni - jeszcze wisi na allegro i czeka na najbogatszego. Inne można tasiemcami wymieniać, jak nie polskie jodełki, czeskie kurtki drelichowe w roli naszych ... itp itd. Skoro nie zbieracie WP to po co kupujecie te polskie przedmioty ? Czemu nagle lądują na sprzedaż a reklamy ich wręcz nie da się ominąć ?

Jestem tolerancyjny, sam hołduje wolnemu rynkowi i zasadzie "żyj i daj zarobić innym" - ale to co ostatnio tu się dzieję po prostu mnie zniechęca do zbierania. Przestałem tu wchodzić, rozważam - podobnie jak już kilku kolegów kasację swoich zdjęć, opisów i wypowiedzi, bo coraz częsciej to co robimy w dobrej wierze - czyli w dzieleniu pasji - przypomina piłowanie gałęzi na której sie siedzi. Windowanie cen, piekło w sieci, bezkompromisowe podkupywanie się, zero zasad ... po co to komu ? Mi to nie odpowiada. Sporo osób, których zdanie bardzo szanuję i cenię wyłączyło się już zniesmaczone z dyskusji. Czy to wystarczający powód do zastanowienia się ? Po prostu chyba trzeba będzie sobie poszukać innego miejsca, bardziej spokojnego na wymianę myśli i poglądów. :( :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2008, 00:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

twoje slowa mnie nie obrazaja ale :
po pierwsze spodnie ktore posiadalema ktore zostaly sprzedane, z informacji ktore zdobylem byky wz.36 do bluzy drelichowej wz.36 co za tym idzie pezypuszczam, ze musialy istniec jakies wczesniejsze modele wiec NIE SA TO TE SAME spodnie.
po drugie spodnie ktore mialem w pierwszej kolejnosci zaoferowalem czlonkom sekcji polskiej tego forum bez wiekszego zainteresowania
po trzecie kupuje znaczan wiekszosc rzeczy do swojej kolekcji za rynkowa cene a za ten chce rzeczy te bedace w moim posiadaniu rowniez sprzedac za rynkowa cene
po czwarte pytajac o cos nie reklamuje tego a jedynie staram sie zdobyc jakas minimalna wiedze
po piate to forum z tego co mi wiadomo jest miedzy innymi by chco minimlna wiedze z niego zdobyc i z takiego zalozenia wychodze
po szoste NIGDY nikogo nie podkupilem i nie zamierzam tego robic w mysl przyslowia " nie rob innemu co tobie nie mile"
po siodem spodni nie kupilem za 700zl tylko za 1000zl wlaczajac to koszty przesylki !!! to ze osiagnaly wartosc jaka osiagnely to juz nie moja wina - kazdy mial okazje je licytowac ( i tak sporo osob ze swiatka polskiej militarystyki stwierdzilo ze jak na tak rzadki fant cena nie byla wcale zawrotna )

teraz mam nadzieje ze nikt z was sie nie obrazi za to co za chwile napisze ale musze to napisac bo zaczyna mnie szlak trafiac z ta kogucia menatlnoscia ktora mozna tu w tym watku polskim spotkac :
to, ze ktos wystawil cos i oczekuje ceny rynkowej ,a nie odda tego za flaszke to nie znaczy ze jest zly , a jesli cie to tak boli bo jestes sknera albo cie nie stac to przestan zbierac . mnie rowniez na wiele rzeczy zwiazanych z kolekcjonowaniem niemczyzny nie stac, bo ceny sa jakie sa ,ale to nie powod zeby jezdzic po innych ludziach i mysli wyzywac ich od cwaniakow .niejednokrotnie bylem bardzo zadowolony, gdy udalo mi sie zdobyc cos dosc tanio , ale takie sytuacje nie zdarzaja sie zbyt czesto .nie powinienes obwiniac sprzedajacych jakis towar ,ze tak malo rzeczy zwaizanych z WP przetrwalo do dzis - to wina tych, ktorzy nie potrafili o nie zadbac badz wykorzystywali do celow zwaizanych nie koniecznie z ich pierwotnym przeznaczenie - wszytsko to bylo wynikeim biedy i ubostwa. wszystko drozeje nawet miliataria - szeroki dostep do internetu powoduje ze ludzie kupuja i sprzedaja, a co za tym idzie ceny rosna - taka jest juz koleij rzeczy . ty zamiast cieszyc sie , ze co raz wiecej rzeczy sie odnajduje badz ludzie zaczynaje takie rzeczy sprzedawac , a nie palic w piecach to efekt wlasnie zdobywania wiedzy , miedzy innymi dzieki takiemu forum jak to. najwidoczniej nie potrafisz tego doecenic.
jesli tak bardzo cie calosc to wszystko boli to proponuje zalozenie wlasnego forum tematycznego dotyczacego militarystki polskiej - od najdawniejszych czasow po wspolczesnosc.
jesli tak rozwazasz kasowanie swojego watku badz zdjec to polecam to zrobic. to pokaze jak egoistycznie myslisz.
fullriede rowniez zaprzestal pisywania na tym forum ale swego watku nie skasowal.
zawsze dobrze popatrzec na piekne polskie kolekcje militarystki polskiej bo jakby nie bylo to czesc naszej historii.
ja jak dalej pojdzie i wszytsko beda SIE TAK OBURZAC OSKARZAC O BOG WIE CO tez przestane tu pisac i zagladac - tyle ze jak chce pomagac w zdobywaniu informacji jak zreszta wieksza czesc forumowiczow a nie wprzeciwienstwie do poniektorych elemntow w tym polskim watku utrudniac zdobywanie wiedzy tak by mogli zdobyc wszytsko co tylko mozliwe z polskiej mysli technicznej okresu II RP - pamietajcie o tym ze do grobu ani na tamten swait ze soba tego NIE WEZMIECIE !!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2008, 00:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

scz napisał(a):
Przepraszam HeinRicH może trochę zgorzkniałem, ale czy warto się dzielić swoją wiedzą i doświadczeniem :que

ja sie dziele i pomagam jak moge.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2008, 00:49 
Podpułkownik
Podpułkownik

Panowie czytam te wasze wypowiedzi i nie wiem czy mam sie śmiac czy płakać -Marcin nie pytaj o cos panów od WP bo widzisz wiedza kosztuje haaa, jaka tyle ze napisano mi ze tornister jest do szelek i być moze fant jest rzadki (nic dziwnego wiekszosc rzeczy WP 1939 jest rzadka i ma swoje ceny co każdy widzi) ot i co to cała wiedza jaką mi tutaj na forum panowie od WP ''podali'' (NIKT nic konkretnego na ten temat nie napisał n o oprócz tego ze wiedza na jego temat to 3 000 zł ) a teraz zalą sie ze tornister wylądował na Allegro a nie u kogos z tego forum, za co za te mierne informacje ! Dziwie sie Wam Panowie bo kolekcjonuję militaria WH i rozne były numery ale zawsze wszyscy chętnie dzielili sie informacjami i nikt nie był zazdrosny ze ktos cos sprzedaje itp a nie pomysleliście sobie iz moze za tornister bede mógł sobie sprawic inne fanty WH jakich szukam tylko z kogoś robicie świnie ze ktos cos sprzedaje żałosne - Bolku pisz po imieniu jak bawisz sie w takie podchody miej odwage a nie chowaj sie za moimi cytatami. Forum jest mysle dla wszystkich ale najwyraźniej jesli ktos ma inne zdanie w dziale WP to jest kierowany na boczny tor ! Tak Panowie faktycznie jak to czytam, to mysle ze nie tylko mnie ale i innych zniechecacie nie tylko do tego forum ale do kolekcjonerstwa a juz w szczególności WP !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2008, 01:14 
Pułkownik
Pułkownik

_HeinRicH_ napisał(a):
twoje slowa mnie nie obrazaja ale :
po pierwsze spodnie ktore posiadalema ktore zostaly sprzedane, z informacji ktore zdobylem byky wz.36 do bluzy drelichowej wz.36 co za tym idzie pezypuszczam, ze musialy istniec jakies wczesniejsze modele wiec NIE SA TO TE SAME spodnie.
po drugie spodnie ktore mialem w pierwszej kolejnosci zaoferowalem czlonkom sekcji polskiej tego forum bez wiekszego zainteresowania
po trzecie kupuje znaczan wiekszosc rzeczy do swojej kolekcji za rynkowa cene a za ten chce rzeczy te bedace w moim posiadaniu rowniez sprzedac za rynkowa cene
po czwarte pytajac o cos nie reklamuje tego a jedynie staram sie zdobyc jakas minimalna wiedze
po piate to forum z tego co mi wiadomo jest miedzy innymi by chco minimlna wiedze z niego zdobyc i z takiego zalozenia wychodze
po szoste NIGDY nikogo nie podkupilem i nie zamierzam tego robic w mysl przyslowia " nie rob innemu co tobie nie mile"
po siodem spodni nie kupilem za 700zl tylko za 1000zl wlaczajac to koszty przesylki !!! to ze osiagnaly wartosc jaka osiagnely to juz nie moja wina - kazdy mial okazje je licytowac ( i tak sporo osob ze swiatka polskiej militarystyki stwierdzilo ze jak na tak rzadki fant cena nie byla wcale zawrotna )

teraz mam nadzieje ze nikt z was sie nie obrazi za to co za chwile napisze ale musze to napisac bo zaczyna mnie szlak trafiac z ta kogucia menatlnoscia ktora mozna tu w tym watku polskim spotkac :
to, ze ktos wystawil cos i oczekuje ceny rynkowej ,a nie odda tego za flaszke to nie znaczy ze jest zly , a jesli cie to tak boli bo jestes sknera albo cie nie stac to przestan zbierac . mnie rowniez na wiele rzeczy zwiazanych z kolekcjonowaniem niemczyzny nie stac, bo ceny sa jakie sa ,ale to nie powod zeby jezdzic po innych ludziach i mysli wyzywac ich od cwaniakow .niejednokrotnie bylem bardzo zadowolony, gdy udalo mi sie zdobyc cos dosc tanio , ale takie sytuacje nie zdarzaja sie zbyt czesto .nie powinienes obwiniac sprzedajacych jakis towar ,ze tak malo rzeczy zwaizanych z WP przetrwalo do dzis - to wina tych, ktorzy nie potrafili o nie zadbac badz wykorzystywali do celow zwaizanych nie koniecznie z ich pierwotnym przeznaczenie - wszytsko to bylo wynikeim biedy i ubostwa. wszystko drozeje nawet miliataria - szeroki dostep do internetu powoduje ze ludzie kupuja i sprzedaja, a co za tym idzie ceny rosna - taka jest juz koleij rzeczy . ty zamiast cieszyc sie , ze co raz wiecej rzeczy sie odnajduje badz ludzie zaczynaje takie rzeczy sprzedawac , a nie palic w piecach to efekt wlasnie zdobywania wiedzy , miedzy innymi dzieki takiemu forum jak to. najwidoczniej nie potrafisz tego doecenic.
jesli tak bardzo cie calosc to wszystko boli to proponuje zalozenie wlasnego forum tematycznego dotyczacego militarystki polskiej - od najdawniejszych czasow po wspolczesnosc.
jesli tak rozwazasz kasowanie swojego watku badz zdjec to polecam to zrobic. to pokaze jak egoistycznie myslisz.
fullriede rowniez zaprzestal pisywania na tym forum ale swego watku nie skasowal.
zawsze dobrze popatrzec na piekne polskie kolekcje militarystki polskiej bo jakby nie bylo to czesc naszej historii.
ja jak dalej pojdzie i wszytsko beda SIE TAK OBURZAC OSKARZAC O BOG WIE CO tez przestane tu pisac i zagladac - tyle ze jak chce pomagac w zdobywaniu informacji jak zreszta wieksza czesc forumowiczow a nie wprzeciwienstwie do poniektorych elemntow w tym polskim watku utrudniac zdobywanie wiedzy tak by mogli zdobyc wszytsko co tylko mozliwe z polskiej mysli technicznej okresu II RP - pamietajcie o tym ze do grobu ani na tamten swait ze soba tego NIE WEZMIECIE !!!

Heinrichu:
- przeczytaj na spokojnie moją wypowiedź tą i poprzednią,
- przemyśl i ew. odpisz

Nie pisałem do nikogo konkretnie. Wyraźnie zaznaczyłem - że podane przykłady, to tylko ekspozycja wielu zjawisk. Co poradzę, że akurat nawinąłeś się i biedny Ariks również - przeciez to nie o to chodzi, żeby cokolwiek komuś ubliżać. Po prostu to dobry przykład. Prywatnie nic do nikogo nie mam i życzę Wam jak najlepiej. Każdy ma prawo do samostanowienia i do dysponowania swoim majątkiem. Warto żeby ten fakt był zauważalny.

Odwiecznym prawem właściciela przedmiotu jest możliwość jego sprzedaży za dowolną cenę - taką jak sobie wymyśli. Kupiec też ma prawo wydać ile mu się żywnie podoba. Jeżeli już jednak odniosłeś się do tego prywatnie, choć w sumie nie wywoływałem Cię do tablicy, to pozwól, że Ci odpiszę. Widzę pewną niezgodność w Twoim rozumowaniu. Nikt Ci nie każe, ani nie sugeruje i nie oczekuje aby cokolwiek oddawać, za flaszkę. Nie do końca jednak rozumiem, te zapewnienia o szlachetności zamiarów, piękne wiersze o tym, że to polskie i że zawsze chciałeś to zbierać itp itd ... Wielu z czytających omalże nie uroniło łezki na myśl o tym jak dzielnie ściągasz te biedne polskie rzeczy do Ojczyzny ryzykując i poświęcając tak wiele. Nagle jednak po prostu to sprzedajesz, a kupuje - jeszcze prościej - najlepszy oferent. Kolego ... po cóż więc ta szlachetna otoczka, jak to po prostu najzwyklejszy biznes jaki codzień widać na ulicach ? Czy to coś wstydliwego, że ktoś chce zarobić sobie uczciwie kupując coś okazyjnie i znajdując kupca płacącego krocie ? Nie. Tak robią miliony codziennie. Także w zupełności nie rozumiem po co ta cała maskarada, która się tutaj pojawia. Wystarczy powiedzieć wprost - temat mnie nie interesuję, interesuję mnie kasa - chcę to po prostu sprzedać za najwyższą możliwą sumę i nikt by nawet uwagi nie zwrócił. To szara codzienność - najzupełniej normalna.

Nie tłumacz się proszę, bo nikt tego o Ciebie nie oczekuje i w ogóle nie ma takiej potrzeby. Odezwałem się bo po prostu interesujący wątek pasjonatów historii WP, który kiedyś pozwoliłem sobie zalożyć na forum PS zmienił się w pewnym momencie w giełdę. W giełde ogłoszeń, darmowych opisów a później w słup reklamowy ... szkoda że nie z przekierowaniem na allegro. Brakowało tylko sprzężenia z bankiem i PayPalem. Stąd pewna irytacja, bo troszkę to przypominało akwizytora, który wpierw zaczepia przechodnia na ulicy, później pyta czy nie wie jak można dojść do Kina Polonia, a później na odpowiedź potwierdzającą mówi "to cudownie, bo właśnie mam tu dla Pana karnet na pół roku". Nieprawdaż ? Jakbym chciał kupić karnet to poszedł bym prosto do kasy, a nie wchodził na forum pasjonatów.

Na tym forum piszemy po polsku. Interpunkcja, stosowanie odpowiedniej składni i czystości wypowiedzi jest też po częsci oznaką szacunku dla czytających - to też warto zauważyć. Pozostałych fragmentów nie komentuje, bo w sumie nie ma czego. Co do publikacji zaś ? Napisałem kilkanaście artykułów, w celu propagowania tematu, założyłem kilka stron tematycznych, obecnie pracuję nad książką poświęconą piechocie WP ... i tyle w temacie. Przy okazji podziękowania dla Ariksa za możliwość użycia zdjęć jego autorstwa. Dobranoc.

Dodam jeszcze, bo widzę że w między czasie niepotrzebnie skoczyło ciśnienie Ariksowi - Arku nie dziw się, że Ci nie odpisywałem na forum, bo cóż ? Sam byłem zainteresowany zakupem. Chyba nie jest w tym nic dziwnego, że widząc jeden z kilku egzemplarzy w życiu na oczy widzianych nie mam ochoty trąbić na około cóż to naprawdę jest. Czy widząc coś ciekawego na aukcjach wklejacie wszędzie linki pisząc dlaczego to Was zainteresowało ? Nie. Panowie - żeby już zbędnie nie podbijać sprawy - nie ma o czym rozmawiać, Ariks nie bierz nic do siebie bo moim zdaniem w 100% działasz OK. Temat Cię nie interesuje i sprzedajesz. Zrobiłbym dokładnie tak samo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2008, 01:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Bolku uwierz mi ze tematyka II RP w szczegolnosci wojska polskiego mnie szczerze interesuje i niejednokrotnie chcialem zbierac ekwipunek zolnierza polskiego, ale nie jest milionerem i nie stac mnie na rownoczesne zbieranie "niemczyzny" i "polszczyzny", szczegolnie gdy polskie wyposazenie jest kilkukrotnie wyzsze cenowo niz niemieckie . W chwili obecnej skupilem sie na zbieraniu ekwipunku i wyposazenia wojsk niemieckich z czasow II wojny swiatowej, ale nie wykluczam, ze kiedys zaczne zbierac ekwipunek polskiego piechura. stad tez jest rzecza oczywista, ze jesli wpadnie mi w rece cos zwiazanego z wojskiem polskim to sprzedam to, zeby miec za co kupic rzeczy pochodzace z wojska niemieckiego. Jesli cos mi sie uda to wypatrzec to sprowadzam to po to, zeby uzupelnilo czyjas kolekcje zwiazana z wojskiem polskim oraz zeby byc moze kiedys w przyszlosci, na zasadzie kolekcjonerskiego kola, trafilo do mnie spowrotem , jesli zaczne zbierac tematyke WP z II RP. Jesli o cos pytam na tym forum , w tym watku , to rowniez po to by poszerzyc swoja wiedze na temat WP z II RP bo w chwili obecnej jest ona dosc znikoma. Byc moze ta wiedza kiedys zaprocentuje bo bede wiedzial co jak wyglada , jakie oddzialy byly w to wyposazone , w jakim celu bylo uzywane , w jakich latach itp. przez co dany przedmiot nie wyladuje do smieci albo w kominie, a ja nie wladuje sie jakis szajs.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]