Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 16:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 15:33 
Główny Administrator
Główny Administrator

Kocio niepotrzebnie sie tak rozpisujesz a w zasadzie powtarzasz jakbyś kopiował poprzednie wypowiedzi.
Nie jest to atak na waszą inicjatywę ale forum jest od dyskutowania więc to robię.
Polemizując ze mną masz szansę na przekonanie środowiska do swoich działań lub zniechęcenie go.
Przeczytałem wątek dotyczący rady starszych i nie znalazłem ani jednej informacji o osobach tam zasiadających.
W ustawie o ochronie danych osobowych jest wyraźnie napisane, że nie można bezprawnie wykorzystywać ich bez zgody "właściciela"
Więc jeżeli zamieścicie te dane sami nie łamiecie żadnej ustawy /jak w naszej klasie :)/
Zgłaszając swój udział w takiej radzie wystawiacie się dobrowolnie na pierwszą linię równiez przed nami.
Chcąc od nas pieniędzy byśmy wsparli wasze działania wypada chyba poinformować nas że: nazywam sie jan kowalski mieszkam w mieście x to jest mój nr telefonu a kazdy kto będzie się chciał zdecydować na wpłatę niech to zadeklaruje na pw , @, fax, poczta, kurier etc. a ja wtedy podam swój adres zamieszkania dla jasności sytuacji by wpłacający czuł, że datki idą do właściwej osoby.
Poza tym w ewentualnej komisji parlamentarnej nie wystąpicie jako Kocio z Jadzią ?
Chyba, że czegos jednak się obawiacie lub sami nie jesteście przekonani do swojej akcji, wtedy rozumiem tą wstrzemięźliwość.
Wreszcie powołujesz się w jednym z poprzednich postów na bliska znajomość z jednym z profesorów lub naukowców wydziału archeologii UW.
Skoro tak to powinienes wiedzieć o wielu akcjach i warsztatach, które oni organizowali dla swojej kadry naukowej i studentów jak np ta pod Iławą Ostródą czy Żurominem z udziałem poszukiwaczy amatorów.

pozdrawiam Jacek Wielgus - FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 17:54 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek napisał(a):
Tylko proszę o konkrety, a nie pobożne życzenia, bo tego mamy dość w wiadomościach co wieczór :)
Pozdrawiam!

Niestety, FDJ już na mnie najeżdża, że się powtarzam a przecież napisałem, że ja Ci nie podam konkretów bo nie jestem prawnikiem. Nikt do tej pory nie wymyślił jak to zrobić bo od tego jest właśnie kancelaria prawna. Tylko, że jak na razie każdy chciał, by za darmo coś nam powiedzieli a tak nie ma. Zresztą brak jakiegokolwiek kroku do przodu to potwierdza.
My natomiast chcemy zatrudnić instytucję właściwą do zajęcia się projektem zmian ustaw ale przyznaję szczerze, że przez moment nie rozmawialiśmy w gronie Rady Starszych na temat zmiany ustawy u o broni i amunicji...................

Dotychczas rozmawialiśmy na temat ustawy o ochronie zabytków a co się z tym łączy o przepisach zakazujących spacerowania po polach z wykrywką. Dobrze że wspomniałeś o tym Lipek i na pewno będziemy musieli próbować i ten temat włączyć do do zakresu prac kancelarii prawnej nad projektem.

FDJ napisał(a):
W ustawie o ochronie danych osobowych jest wyraźnie napisane, że nie można bezprawnie wykorzystywać ich bez zgody "właściciela"
Więc jeżeli zamieścicie te dane sami nie łamiecie żadnej ustawy /jak w naszej klasie :)/
Zgłaszając swój udział w takiej radzie wystawiacie się dobrowolnie na pierwszą linię równiez przed nami.
Chcąc od nas pieniędzy byśmy wsparli wasze działania wypada chyba poinformować nas że: nazywam sie jan kowalski mieszkam w mieście x to jest mój nr telefonu a kazdy kto będzie się chciał zdecydować na wpłatę niech to zadeklaruje na pw , @, fax, poczta, kurier etc. a ja wtedy podam swój adres zamieszkania dla jasności sytuacji by wpłacający czuł, że datki idą do właściwej osoby.

pozdrawiam Jacek Wielgus - FDJ

Masz racę FDJ to jest właśnie miejsce do dyskusji i jak najbardziej ujawnię dane osobowe osób które są w Radzie Starszych jak i Mężów Zaufania ale ustawa o ochronie danych osobowych mówi że bez czyjejś zgody nie mam prawa takich danych ujawniać i ja właśnie mówię raz jeszcze, że muszę na to zgodę bezpośrednio zainteresowanych uzyskać i niebawem to zrobię.
na pewno przed rozpoczęciem zbiórki. A zgodę tę - pisemną, jak i oficjalną deklarację współpracy w tym temacie uzyskam na najbliższym spotkaniu o którym również wszystkich poinformuję.

jak natomiast się swojego nazwiska nie wstydzę:
nazywam się Tomasz Kotowski i mieszkam w Starej Kaletce 3 gm. Purda pod Olsztynem. czasowo mieszkam w Grodzie Stołecznem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 19:57 
Weteran
Weteran

Proponuję na początek albo założyć stowarzyszeni, o statucie OPP, albo pod skrzydłami takiego się znaleźć . To trudna droga, ale reguły są tu przejżyste i od strony prawnej wszystko idealne (kontrola OPP jest bardzo skrupulatna) Łatwiej się w ten sposób "podzielić groszem"

Nie widzę innej możliwości zebrania takich środków jak przedstawiono, czyli kilkudziesięciu tys. zł , nie słyszałem też by jakaś grupa społeczna zbierała w taki sposób pieniądze jak zaproponowano, na rzecz swojej ustawodawczej inicjatywy obywatelskiej.

Proszę tego nie odbierać jako "gaszenie" inicjatywy. Byłoby mi przykro, gdyby ten projekt, poprzez swój upadek zniechęcił na długo do jakichkolwiek działań, więc stąd moim zdaniem taka konkretna inicjatywa.
Za chwilę pełnia sezonu - kto będzie myślał o paragrafach

:) 111
wątek dotyczy poszukiwań jako takich, ale szczególnie zmian prawa, więc przenoszę go do działu prawnego 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 22:26 
Główny Administrator
Główny Administrator

Kocio napisał(a):
Jestem także inicjatorem powstania Ogólnopolskiego Stowarzyszenia "Ratownicy Historii Polski".
Stowarzyszenia, które niebawem również będzie walczyć o zmianę ustawy

To może zróbcie to pod patronatem tego stowarzyszenia.
W ten sposób Wasze działania staną się bardziej wiarygodne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 23:18 
Generał Broni
Generał Broni

Za Waszą wolność i naszą!
Pod takim hasłem Polacy zawsze walczyli. Kocio - to co zamierzasz będzie właśnie walką o takim charakterze! Jak na razie masz przedsmak tego co Was czeka. A wierz mi - to dopiero początek. Swoją drogą to ciekawe co będą mówili sceptycy gdyby się przypadkiem udało? Co będą mówili ci, którzy z różnych powodów nie dołożyli tych paru sześciopaków piwa gdyby się przypadkiem udało?Jak będą się czuli mając świadomość, że ktoś na własnych plecach zrobił coś dzięki czemu mogą legalnie posiadać? Bardzo jestem ciekawy... Dlatego też bardzo mocno trzymam kciuki i wesprę mentalnie i finansowo.

Pozdrowienia dla Rady Starszych - ZRÓBCIE TO !!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2008, 13:52 
Generał Broni
Generał Broni

vincent_vega_69 napisał(a):
Jak będą się czuli mając świadomość, że ktoś na własnych plecach zrobił coś dzięki czemu mogą legalnie posiadać?

Dobre pytanie, także w kontekście innych wydarzeń ;)
Nie rozumiem Twojego oburzenia. Przecież nikt tu nie rzuca kłód pod nogi Kociowi i jego akacji. Ale to chyba normalne, że myślący ludzie mają wątpliwości i pytania? I chyba forum jest po to, aby te wątpliwości rozwiać? Bo hurra-optymizmem jeszcze niczego nikt nie załatwił, a rozwiązać trzeba konkretne sprawy. Zresztą żeby coś poprzeć, trzeba wiedzieć, co się popiera. Nie wiem jak Ty, ale ja Kocia w worku nie biorę (bez urazy Kocio ;) :piwo ).
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2008, 22:01 
Generał Broni
Generał Broni

Nie przesadzaj, oburzenie to zbyt dużo powiedziane. Po prostu smutno mi jest ze świadomością, że rodzące się coś a idące w dobrym kierunku wzbudza tak wiele kontrowersji. Wiadomo, że Kocio rzucił pomysł kilkanaście dni temu i z wielkim animuszem przystępuje do działania. Nie jest możliwe by od samego początku znał odpowiedzi na każde pytanie, miał rozwiązanie każdego problemu. Dlatego pomysł jest na forum (tak myślę), dlatego powinniśmy podpowiadać rozwiązania. Tak też się dzieje. Współdziałanie każdego z nas jest w interesie nie tylko naszym ale także w interesie polskiej nauki itd. Współpraca na wielu płaszczyznach przyniesie lepsze rozwiązania (jeśli cokolwiek zmieni się w najbliższych latach) dlatego róbmy to! Róbmy na tyle na ile możemy i potrafimy. Wspierajmy się nawzajem i dopingujmy jeden drugiego - wtedy efekty będą. Inaczej nic a nic nie zdziałamy a ci, którzy władni sa cokolwiek zmienić powiedzą: -Z bandą kłótliwych .......... nie zamierzam się identyfikować.

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do merytorycznej dyskusji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2008, 22:08 
Generał Broni
Generał Broni

vincent_vega_69 napisał(a):
...a ci, którzy władni sa cokolwiek zmienić powiedzą: -Z bandą kłótliwych .......... nie zamierzam się identyfikować.

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do merytorycznej dyskusji.

Vincent ja tu właśnie widzę merytoryczną dyskusję - wpisy powyżej nie wyglądają mi na pisane przez bandę kłótliwych... a są wyważone i przemyślane - nie sądzisz ?!
Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2008, 22:49 
Generał Broni
Generał Broni

Mam nadzieję, że zostałem dobrze zrozumiany.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lutego 2008, 22:57 
Generał Broni
Generał Broni

Powiem Tak:
Bardzo sobie cenię opinie i uwagi wszystkich, tak samo te przeciw jak i te za.....
Oczywiście te za są poklepaniem po plecach a te przeciw trzeba ostro przemyśleć i w brew pozorom bardzo sobie cienię te przecie w mamy co przemyśliwać i przedyskutowywać.

Każde "trzymanie kciuków" jest dodaniem otuchy i bardzo dziekujemy....
Każda krytyczna uwaga, traktowana jest przez nas bardzo poważnie i narzuca nam przemyslenie jej.....

FDJ - dokładnie tak jest jak pomyślałeś - przepraszam, nie tylko Ty bo był wcześniej post w tej sprawie A..... kurde nie pamiętam i mam nadzieje że kolega z ODKRYWCY mi nie bedzie miał tego za złe.
W banku nam doradzili, by nie narażać się na głupie dygresje odnośnie zezwolenia na zbiórkę pieniędzy więc rejestrujemy Ratowników Historii Polski i to stowarzyszenie będzie zbierać pieniądze na wiadomy cel.
W najbliższych dniach podam dzień spotkania założycielskiego.....

Czuwaj!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 00:15 
Major
Major

Takie moje trzy grosze... Dobry pomysł, żeby zorganizować to poprzez stowarzyszenie. Proponuję, żeby sprawdzić, czy to będzie zgodne z obecnie obowiązujacym statutem tego stowarzyszenia. Być może potrzebna będzie zmiana statutu, aby zbierac pieniądze na ten cel. Lepiej pomyśleć o tym teraz, niż ktoś później miałby mieć problemy z tego tytułu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 13:22 
Generał Broni
Generał Broni

Bardzo, ale to bardzo słuszna uwaga i na szczęście mamy jeszcze możliwość dopisać conieco do statutu....
dzięki wielkie i na pewno o tym nie zapomnimy.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 17:55 
Generał Broni
Generał Broni

Kocio napisał(a):
.......rejestrujemy Ratowników Historii Polski i to stowarzyszenie będzie zbierać pieniądze na wiadomy cel.
W najbliższych dniach podam dzień spotkania założycielskiego.....

Czuwaj!

Kocio bardzo chętnię wstąpię w szeregi takiego stowarzyszenia - tak więc czekamy na konkrety w tej sprawie .

Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lutego 2008, 03:51 
Generał Broni
Generał Broni

Jutro - o kurde, to już dziś - podam wszystkie informacje. Będziemy się dziś czyli w piątek gdzieś umawiać na................herbatkę by pogadać.
Prawdopodobnie na Woli w okolicach bazarku na Kole w lokalu gastromimicznym o nazwie Jaskinia.....na Obozowej przy Ciołka
Postaram się jak najwcześniej ustalić godzinę ale raczej na pewno będzie to 20.00 i dam znać.
Każdy będzie mile widziany, spotkanie trochę służbowe i trochę na luzie....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lutego 2008, 11:45 
Generał Broni
Generał Broni

miałem dziś wymianę myśli z jednym z poważniejszych kolegów poszukiwaczy, z tych co nie sieją defetyzmu tylko chcą coś zrobić i pozwolę sobie pewien odcinek tej korespondencji zamieścić bo raz że nie zdradza osoby adwersarza, a dwa : jest dość istotny w naszej sprawie bo daje zarys tego o o co chcemy zawalczyć i jak to zrobić by Wilk (archeo) był syty i Owca (my) cała.....

.................Widzisz, rzecz w tym, że moja wizja rozwiązania tego problemu jest bardzo niemile widziana przez wielu detektorystów.
Oni uważają, ze to jest jak z pługiem - mam pług i traktor to mogę orać i nikt mi tego nie zabroni!
Ktoś porównywał temat do wędkarstwa i właśnie tak powinniśmy zrobić, uważam.
Co to oznacza w praktyce?
Ano to:
1). Wędkarz musi zdać egzamin (płacąc za niego) z wiedzy pozwalającej na połów ryb wędką. Egzamin taki składa się z: wiedzy o rybach, wiedzy o okresach ochronnych, wiedzy o rybach które są pod ochroną okresową, wiedzy o rybach, które są pod ochroną całkowitą, wiedzy o dozwolonych i zabronionych metodach połowu i wiedzy o ilościach dziennych dozwolonych do połowu. Poza tym wędkarz musi wiedzieć gdzie może łowić ryby, a gdzie mu nie wolno.
2). po zdanym egzaminie, wędkarz musi zapłacić składkę roczną, wykupić znaczek na tereny górskie bądź metodę połowu zwaną spinningową i zapłacić za legitymację.
3). Wędkarz podlega w każdej chwili kontroli, czy ma wymiarowe ryby, czy łowi dozwoloną metodą, dozwoloną rybę i w dozwolonym wymiarze.

I teraz jak się temu przyjrzymy to okazuje się że to co zarzucali coponiektórzy nam, czyli że jesteśmy idiotami bo chcemy wprowadzić jakieś ograniczenia, zobowiązania, limity oraz egzaminy i opłaty, to to wszystko jest dokładnie w przykładzie który podawali, czyli w wędkarstwie.

I my właśnie chcemy tak zrobić z tym że w ramach kija i marchewki chcemy dla nas kija ( opłata za licencję, opłata za trzy szkolenia, które trzeba zaliczyć bez egzaminu, podpisanie cyrografu, że zapoznałem się z mapką stanowisk archeo w Polsce (którą tak apropos trzymają w straszliwej tajemnicy) i nigdy, przenigdy nie wejdę pod groźbą więzienia na żadne stanowisko, cmentarz lub inne miejsce zabronione). Marchewką dla archeo jest to, że detektoryści za własne pieniądze się wyedukują z tego co wolno a czego nie i nie będą wchodzić w paradę archeo.
Ministerstwo Kultury i Skarb Państwa dostanie marchewkę pod tytułem fundusz muzealny ( ale nadzorowany przez naszych przedstawicieli) na który wpływać będzie kasa z licencji i po części z opłat za trzy kursy.... marchewka dla Państwa - to to, że iluś emerytowanych saperów dorobi sobie na szkoleniach z "BHP" z rozrywkami, iluś emerytowanych lekarzy dorobi sobie za szkolenie z udzielania pierwszej pomocy, a iluś emerytowanych archeologów bądź historyków dorobi sobie na szkoleniach z obchodzenia się ze znalezionym zabytkiem ruchomym, z historii sztuki, czy ze sposobów konserwacji.....

Konserwatorzy dostaną z "naszego" funduszu tabliczki informacyjne o tym, że TU właśnie jest stanowisko archeo i wara.....
A w przypadku dogadania się co do nabycia praw do zabytków znalezionych i sposobu rozliczeń finansowych ze Skarbem Państwa - kasa ze sprzedaży zabytków ruchomych zasili fundusz na tyle, że muzea będą na reszcie mieć kasę na zakupy zabytków do poszerzenia swych kolekcji. Będą teżi mieć prawo decyzji czy znaleziony zabytek chcą dla siebie lub innego muzeum czy może go sobie znalazca po zapłaceniu połowy wartości zostawić do swojej prywatnej kolekcji. Oczywiście trzecią alternatywą jest sprzedaż zabytku znalezionego na aukcjach antyków i podzielenie się 50/50 z funduszem a znalazca i tak jeszcze musi ze swej puli odpalić podatek dochodowy....(ale to z tym podatkiem to już norma)

Każdy, kto będzie chciał mieć licencję na poszukiwania będzie musiał złożyć oświadczenie majątkowe z szczegółowym rejestrem posiadanych zabytków ruchomych w swych kolekcjach. Kolekcję i dotychczasową praktykę obejmie abolicja, z tym, że jeśli w swych zasobach poszukiwacz będzie miał zabytek/ki o wyjątkowej wartości historycznej (lub jakiejś innej) dla ochrony Dziedzictwa Narodowego to będzie musiał oddać w formie wypożyczenia/ oddania do depozytu muzealnego dany zabytek z zaznaczeniem, że to on dał. Poszukiwacz będzie musiał prowadzić zeszycik raportowy bądź segregator do którego będzie wpinał kolejne raporty z poszukiwań i z dokonanych znalezisk z zaznaczeniem różnych wymaganych informacji jak: dokładne określenie miejsca, kiedy znalazł, na jakiej głębokości itd. Poszukiwacz będzie zobligowany do wielu, wielu czynności, między innymi do uzyskania od właściciela terenu zgody na łażenie, zgłaszania natychmiastowego jeśli znajdzie zabytki świadczące o tym lub narzucające podejrzenie, że TU jest stanowisko archeo,
Będzie musiał natychmiast powiadomić odpowiednie władze jak znajdzie niepospolite zabytki lub zabytki o wyjątkowej wartości historycznej lub materialnej a wszystkie zabytki ruchome pochodzące z zakupu lub wymiany kolekcjonerskiej będą musiały być udokumentowane.

To tak w skrócie....

oczywiście dochodzi do tego zmiana KC w temacie znaleźnego i prawa własności do znaleziska,
zmiana KK odnośnie odpowiedzialności itd
zmiana ustawy o broni i amunicji ( to tylko pobożne życzenie)
I kilka innych rozporządzeń i paragrafów...

Tak więc jest to kawał roboty i stawiam butle dobrego whisky, że nie stworzymy kompletnego projektu przed wakacjami.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]