Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 15:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 00:07 
Porucznik
Porucznik

Acha. I jeszcze jedno. Nie dawało mi to spokoju i jeszcze raz przemierzyłem wszystkie swoje 90. Pomyliłem się dokładnie o 1mm :) Średnice oczywiście od 16,5 do 17mm. Kwestia średnicy lufy karabinka M90 dalej otwarta.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 09:17 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Faktycznie być może chodzi o jakąś serię eksperymentalną, głownia sztabkowa jest znacznie sztywniejsza od dosyć ,jak na ówczesne standarty filigranowej klingi 95.Tak, czy siak dzięki za sugestie.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 13:44 
Moderator
Moderator

Witam
Jest to nowy temat powstaly z wydzielenia merytorycznych postow z tematu o klamrach który zostaje zamkniety ze wzgledu na brak kultury jednego z uzytkownikow.
Zapraszam do dyskusji, jdnoczesnie informujac ze wszelkie proby przeniesiena pyskowki z tamtego watku bedą tepione tu w zarodku.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2007, 09:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Poniżej prezentuje dwie fotki, pierwsza przedstawia mój bagnet wz 90, druga pochodzi z allegro i dotyczy wz 90/95. Intrygują mnie te gwiazdki zamiast numeru broni. Widziałem jeszcze dwa tak oznaczone bagnety należące do różnych jednostek.O ile dobrze pamiętam w instrukcji G3 nie ma takiego symbolu.Oznaczenia takie spotykałem tylko na bagnetach produkcji wojennej. Chciałbym poznać wasze opinie na ten temat.
Pozdrawiam. [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2007, 05:30 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

bardzo fajne bagnety,jak sie naucze zdjecia wstawiac to wrzce moje "dziwne " bagnety
pozdro:-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2007, 16:15 
Moderator
Moderator

u469 napisał(a):
Witam.
Poniżej prezentuje dwie fotki, pierwsza przedstawia mój bagnet wz 90, druga pochodzi z allegro i dotyczy wz 90/95. Intrygują mnie te gwiazdki zamiast numeru broni. Widziałem jeszcze dwa tak oznaczone bagnety należące do różnych jednostek.O ile dobrze pamiętam w instrukcji G3 nie ma takiego symbolu.Oznaczenia takie spotykałem tylko na bagnetach produkcji wojennej. Chciałbym poznać wasze opinie na ten temat.
Pozdrawiam.

O ile mi wiadomo to bagnet wz 90 raczej nie byl produkowany w czasie wojny, wykorzystywano zapasy wyprodukowane przed wojna, produkcje karabinu wz 90 wstrzymano w drugiej polowie lat 90 XIX wieku i to dotyczylo takze bagnetu do tej broni, nie spotkalem sie z takimi oznaczeniami pulkowymi na austrowegierskich bagnetach i zastanawiam sie czy nie byla tak przypadkiem oznaczana rezerwa arsenałowa , choc wedle literatury zapasy zgromadzone w arsenalach oznaczno litera Z (zeugreserve), byc moze chodzi tu tez o sytuacje gdy bron byla przydzielona do pulku, ale w warunkach wojny podarowano sobie nabijanie kolejnego jej numeru w pulku. Reasumujac - nie wiem, sa to moje nie popate niczym dyagacje, ale ciekaw jestem opinii naszego drugiego Kolegi :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2007, 17:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Argo wz 90 na 100% produkowano w czasie wojny. W odróżnieniu od przedwojennych miały "owalne" zbrocze. Produkowało je OEWG z dużo niższym standardem wykończenia i BMF zdecydowanie toprne.
Twoja hipoteza dotycząca gwiazdki jest prawdopodobna, jednak jeżeli to była kwestia uproszczeń to po co ten dodatek. Występuje też przecież liczna grupa bagnetów posiadających tylko oznaczenie jednostki bez numeru broni i innych symboli.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2007, 18:40 
Porucznik
Porucznik

Witam

Ja, przez analogię, do XIXw. bagnetów (do roku 1867) stawiałbym, że to uproszczone godło. Tzw. gwiazdka oznaczała przyjęcie bagnetu na stan, co po 1867 zastąpiono nabijaniem orzełka. Może w warunkach wojennych do tego wrócono? Choć to dziwne miejsce i pewnie jest orzełek na głowni? Tu masz tylko oznaczenie pułku, może jak pisze Argo, to rezerwa, którą przy wydawaniu klepnięto gwiazdką jako broń wprowadzoną do obiegu? Nie było czasu bawić się w numerki i zestawienia z karabinami, dawano na uzupełnienie strat jak leci? W sumie ciekawe oznaczenie na tych bagnetach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 18:10 
Porucznik
Porucznik

Witam

Męczył mnie ten mój 88/90, męczył i wreszcie EUREKA! Pomierzyłem średnicę tulei zastępczego bagnetu do karabinka M90. Jej wymiar wewnętrzny = zewnętrzna średnica lufy karabinka. No i tak: wlot tulei: 15,5, wylot 15mm :)
Teraz sprawa jasna. Omawiany bagnet rzeczywiście był przeznaczony do karabinka M90 dla żandarmerii i marynarki z obsadą bagnetu.

Poniżej zdjęcie bagnetu, który mnie oświecił.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 marca 2008, 23:34 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Trochę z opóźnieniem ale dla Pablo zamieszczam foto klamry carskiej grenadier z toporami

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]