u469 napisał(a):
Witam.
Poniżej prezentuje dwie fotki, pierwsza przedstawia mój bagnet wz 90, druga pochodzi z allegro i dotyczy wz 90/95. Intrygują mnie te gwiazdki zamiast numeru broni. Widziałem jeszcze dwa tak oznaczone bagnety należące do różnych jednostek.O ile dobrze pamiętam w instrukcji G3 nie ma takiego symbolu.Oznaczenia takie spotykałem tylko na bagnetach produkcji wojennej. Chciałbym poznać wasze opinie na ten temat.
Pozdrawiam.
O ile mi wiadomo to bagnet wz 90 raczej nie byl produkowany w czasie wojny, wykorzystywano zapasy wyprodukowane przed wojna, produkcje karabinu wz 90 wstrzymano w drugiej polowie lat 90 XIX wieku i to dotyczylo takze bagnetu do tej broni, nie spotkalem sie z takimi oznaczeniami pulkowymi na austrowegierskich bagnetach i zastanawiam sie czy nie byla tak przypadkiem oznaczana rezerwa arsenałowa , choc wedle literatury zapasy zgromadzone w arsenalach oznaczno litera Z (zeugreserve), byc moze chodzi tu tez o sytuacje gdy bron byla przydzielona do pulku, ale w warunkach wojny podarowano sobie nabijanie kolejnego jej numeru w pulku. Reasumujac - nie wiem, sa to moje nie popate niczym dyagacje, ale ciekaw jestem opinii naszego drugiego Kolegi :666