Teraz jest środa, 10 września 2025, 19:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 20:54 
Major
Major

dziś pierwszy dzień w terenie z proximą. Wcześniej ace250 i wniosek co do wyważenia jeden-rutus mimo większej wagi lepiej się prowadzi;) po 6 godzinach chodzenia nie czułem w ręce zmęczenia. jednak potrzeba trochę więcej czasu na jego wyczucie. miałem wrażenie, że przemiatając energicznie proximą sygnał był mniej wyraźny niż analogicznie w kanarku. minusem jest długość rurki przy sondzie po rozłożeniu wykrywacza na 3 części. nie mieści się do plecaka średniej wielkości. Solidnie zrobiony. jeżeli któryś z kolegów ma już bardziej konkretne wnioski odnośnie właściwości i użytkowania, proszę się podzielić :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 23:28 
Porucznik
Porucznik

Dziś nareszcie doszła do mnie PROxima (tradycyjnie poczta polska sie nie popisała ale lepsze to niż użeranie się z aroganckimi kurierami)
Jeszcze nie byłem w terenie, dlatego wnioski "na sucho".
Przede wszystkim widać, że wykrywacz solidnie zrobiony, po złożeniu nic nie piszczy i widać, że będzie to trwała konstrukcja. Pierwsze co to sposób łączenia poszczególnych elementów - w Solarisie złączka aż prosiła się o zgubienie ;) a tu ładnie wszystko na stałe, żadnych luźno latających części.
Kolejny krok to ładowanie pakietu akumulatorków (6 dużych paluszków) - według mnie lepsze rozwiązanie niż w Solarisie - nie ma obawy, że liche styki, które co jakiś czas trzeba było odginać nie połamią się - pakiecik załadować, wsadzić, zamknąć klapkę i gotowy do użycia :)
Sam wygląd zewnętrzny wykrywacza - nie wiem o co niektórzy mieli pretensje do Rutusa. Może jakieś cudo ModernArt to nie jest ale mi się podoba :P lepsze to niż jaskrawy kanarek, którego widać z kilometra. Białe kółko na sondzie... przecież nikt łażąc z wykrywaczem nie macha nim jak flagą, także nie wiem po co się czepiali. Poprzedni model wariował na słońcu - mam nadzieję, że ta biała naklejka choć po części zniweluje to zjawisko. Sam wyświetlacz... trochę za wysoko osadzony no i mógł by być odczepiany jakoś (nie wiem jak ale to takie luźne spostrzeżenie) bo puszka z elektroniką i wyświetlacz zajmują masę miejsca i fakt, że wykrywacz jest rozkładany na 3 części mało daje, dalej wystaje mi tyle samo z plecaka, nie przeszkadza mi to zupełnie ale już wiem, że będę miał problem z zapakowaniem gratów do plecaka, całe szczęście, że o tej porze roku kurtka jest zbędna (na razie :P). Sam wyświetlacz po włączeniu jest bardzo przejrzysty i czytelny no i w końcu możliwość podświetlenia - świetny pomysł! Solaris nie miał podświetlenia no i już o szarówce trzeba było polegać wyłącznie na słuchu. Minus to osłona wyświetlacza LCD - jakaś cieniutka folijka, mam nadzieję, że to tylko tak mi się wydaje ale licho to widzę i może się uszkodzić. Kwestia wagi... nie chodziłem z nim 12 godzin, także nie rozpisuję się tu ale "na sucho" leciutki (jak dla mnie), jak ktoś ma trochę krzepy to niech nie marudzi ;) jak dla mnie nie jest źle.
O samych funkcjach napiszę jutro, bo spostrzeżenia na sucho w pokoju mogą być mylne.

Ogólnie to wykrywacz zapowiada się bardzo dobrze ale z oceną poczekajmy do jutra jak wyjdę w teren.
Także do jutra :) Mam nadzieję, że starczy sił na skrobnięcie czegoś bo zapowiada sie ostre rycie :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: !
PostNapisane: sobota, 24 maja 2008, 00:28 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

witam dzisiaj pierwsza proba plaza po zlozeniu wykrywki wrazenia ok ladnie wywazony chodzilem 2 godz. i jest ok reka nie odczuwa ciezaru ekran duzy czytelny podswietlany konstrukcja masywna myslalem ze bedzie wiecej wayzyl ale jest ok strojenie do gruntu ok zajmuje doslownie chwilke a teraz ustawienia tryb dynamiczny dyskryminacja +1 czulosc 28 i w droge i od razu pierwsze efekty monetka 2 zl sygnal fajny po kilku minutach mozna odroznic co zalega w ziemi monetki polskie wskazuja tak miedzy +30 a + 58 i inny sygnal dzwiekowy zrywki aluminiowe od razu inny dzwiek i nie trzeba kopac duze obiekty zelazne tez inny dzwiek takze po kilku probach mozna wyczuc co jest pod cewka namierzanie ok takze po 2 godz 18zl 68 gr to nie sezon i nie ma co narzekac. pierwsze wrazenia wywazenie ok dyskryminacja ok maly szkopul w glosnosci w sluchawkach troche slabo slychac moglo by byc troche glosniej szum moza wiatr moze dlatego zobaczymy jak bedzie w lesie i na polu pierwsze wrazenia ok jutro testy na polu i w bardzo zasmieconym parku a w niedziele lasek i militarka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 maja 2008, 15:12 
Generał Broni
Generał Broni

Czy moglibyście wrzucić na youtubie albo innym podobnym portalu zachowanie wyświetlacza i dźwięki 5-tonów :que
Będę wdzięczny i z góry dzięki :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 maja 2008, 20:00 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ja mam takie pytanie, jak po tych kilku dniach oceniacie PROxima? Jak wypada w porównaniu np. do x-terra70???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 maja 2008, 20:12 
Kapitan
Kapitan

Tu można troche poczytać: http://www.odkrywca.pl/nowy-rutus,418416.html#418416

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 maja 2008, 21:49 
Porucznik
Porucznik

Ja tam nic nie oceniam, piszę tylko swoje własne spostrzeżenia.
Jeżeli chodzi o porównywanie to mogę go jedynie porównać do Solarisa, z którym się już trochę nachodziłem.
Dzisiaj byłem sobie trochę pomachać. Miejscówka taka sobie - trochę pierwszowojennych Niemiec a i boratynka potrafi wyskoczyć, czy jakieś sreberko - nic szczególnego - nieużytek pod lasem.
Chodziłem sobie trochę lasem i trochę na polu. W lesie dyskryminacja ustawiona tak, żeby spokojnie łapał saperkę a na polu podniesiona na -12 (wystarczy, żeby odrzucał saperkę. Pierwsza różnica pomiędzy Solarisem a Proximą - Solaris łapał KAŻDE większe żelastwo jak kolor - czasami doprowadzało do do pasji.... Dyskryminacja w Proximie świetna - pokazywanie fazy no i "strzałeczki" pokazujące minimalną i maxymalną fazę - nawet na ucho można wyczuć czy pod sondą jest przerdzewiała puszka, folia aluminiowa, czy coś godnego wbicia saperki, bardzo szybko idzie się tego nauczyć. Solaris miał problem z identyfikacją sreberka od papierosów a cieniutka srebrną monetką położoną bokiem - w Proximie tego nie ma, co prawda różnica 1, 2 skoków ale jak już ktoś się osłucha ze sprzętem to nie ma problemu.
Wykrywacz głębszy od Solarisa i dokładniejszy, znacznie mniej "pierdnięć" i innych zakłóceń. Na początku nie mogłem przyzwyczaić się do pin pointa ale jakoś się przyzwyczaiłem, sam pin point zupełnie inny niż w Solarisie - pokazuje faktyczną (średnią) głębokość przedmiotu, nawet jak to jest większy kolorek, moja ocena - naaaawet dokładny ;)
W lesie czułość można spokojnie ustawić na maxa - żadnych zakłóceń, czyste sygnały, na średnio zaśmieconym polu czułość zmniejszyłem o 6 punktów (a jest ich 39) i było już git. Jak czułość była na maxa to potrafił sobie piknąć od czasu do czasu - nie przeszkadza to zupełnie bo każdy wykrywacz ma coś takiego ale chciałem sprawdzić ile trzeba go skręcić, żeby był jeszcze bardziej stabilny. Ja jestem bardzo zadowolony ze stabilności wykrywacza.
Sama wyprawa ;) Pierwszy sygnał - guzik Wz.17 ;) także dobry znak :P oczywiście trochę łusek, ćwierć nieśmiertelnika, niemieckie fenysie - 1 jak i 2 rzesza, troszkę guzików z pierwszej WŚ (nie mam zielonego pojęcia skąd one tam są a wychodzi ich dość sporo, szukałem po książkach i u miejscowych i ani śladu pruskich wojsk na tych terenach), 2 boratynki (nie śmiać się u mnie boratynka to nie jest super częste znalezisko), jakiś półgrosz i wszelkiego rodzaju blaszki, kawałeczki czegoś itp... Szału nie ma bo z Solarisem potrafiłem przynieść stamtąd więcej ale myślę to, że to kwestia szczęścia bo według mnie Proxima bije Solarisa na głowę :za Solaris to bardzo dobry wykrywacz ale jednak nowy Rutus to półka wyżej.
Także chyba udało się Panie Arku :1

Pozdrawiam
Dawid

P.S.
7 godzin machania i jakoś mogłem to napisać - ręka cała :P Zmęczony oczywiście, że tak ale to nie wina wagi wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2008, 10:47 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

czy może już ktoś konfrontował proxime z xterra70???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2008, 11:13 
Generał Broni
Generał Broni

Zet napisał(a):
czy może już ktoś konfrontował proxime z xterra70???

Zasięgi,waga,kolor,zasilanie czy pod jakimi innymi względami :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2008, 14:29 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

A jak tryb statyczny i militarka? :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 15:29 
Porucznik
Porucznik

Topór napisał(a):
A jak tryb statyczny i militarka? :que

Nie chodzę co prawda na statyce ale jak dobrze dobierzesz dyskryminację to hełmik z 120cm w ziemi spokojnie złapie (mi złapał ;) ).
Coś dużo zagranicznych wykrywaczy pojawiło się ostatnio na alledrogo ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 19:25 
Generał Broni
Generał Broni

Royalty napisał(a):
Coś dużo zagranicznych wykrywaczy pojawiło się ostatnio na alledrogo ;)

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że to zasługa nowego Rutusa :) Zobaczymy za parę miesięcy, jak szał ciał trochę przycichnie. Byloby jednak super, gdyby rzeczywiście polska konstrukcja wreszcie dogoniła światową produkcję :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 19:34 
Porucznik
Porucznik

Szanowny Panie Liposławie... Zapraszam w teren i sam ocenisz co to za sprzęt ;)
Można w końcu by zrobić jakieś porównanie z zagranicznym mahadełkiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 23:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja się jeszcze męcze z solarką ,ale jak wrócę za rok do kraju to kupię ?jeszcze nie wiem co ,zobaczymy jak tam promixa wypadnie ,aa jak nie wypadnie najlepiej to kupie fischera F75 bo bardziej mnie interesuje militarka a solaris jest dobry na kolorki ale na militarke zasłaby,ciekawe jak promixa wypadnie na militarke ,bo solarisem w ziemi nawet nie ma o czym śnić żeby hełm z odległości powyżej 100cm wyciągnąć

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 23:45 
Porucznik
Porucznik

stylu napisał(a):
Jciekawe jak promixa wypadnie na militarke ,bo solarisem w ziemi nawet nie ma o czym śnić żeby hełm z odległości powyżej 100cm wyciągnąć

ojjj wypada dobrze - przy okazji szukania kolorków wpadł przyłów - niemiecki hełm, dołek był komisyjnie mierzony - 120cm, także jest nieźle :za

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]