IdeL napisał(a):
Pomysł nie jest dobry. Raz, że SiD ma rację co do szczelności i to nie złącza a sondy - każdy kto miał nieszczelności (drobne!!!) w sondzie wie co sie dzieje od zwykłych kropel wody :(
Co do szczelnosci samej sondy - zgoda! (ale o to producent musi zadbać niezależnie od sposobu wyprowadzenia kabelka).
IdeL napisał(a):
[...] jest jeszcze inna sprawa - złącze takie siłą rzeczy musiałoby być cokolwiek metalowe (sprawy ekranowania) a to niestety nie do końca wpływałoby dobrze na działanie sondy.
Wszystko jest do przeskoczenia. :) Obecnie stosuje się niemetaliczne materiały przewodzące i ekranowanie monolityczne. (Również sama sonda jest z reguły teraz wykonana z takiego materiału, chociaż jego przewodność pozwala jedynie na skuteczne niwelowanie ładunków elektrostatycznych). Poza tym nie wiem jak RUTUS realizuje w PROximie skuteczne ekranowanie, bo kabelek jest standardowy LIYY 8x0,14 czyli nieekranowany (przynajmniej w moim egzemplarzu :) ) - może przewody stanowią pary (:que) i coś na kształt skrętki w której następuje kompensacja... (:que)
IdeL napisał(a):
Budując sondę mimo wszystko wytwórca stara się ograniczyć jak najbardziej liczbę metalowych elementów w jej obszarze - taka wtyka w sondzie lub bezposrednio nad nią nie pozostanie bez wpływu na pracę sondy (zasięg, kompensacja).
"Taka" czyli metalowa wtyka nie pozostanie bez wpływu :)
Z pewnościa wymaga to trochę "kombinowania", ale samo sztywne mocowanie złącza można zrobić poza najbardziej aktywnym obszarem cewki.
IdeL napisał(a):
Ktokolwiek "robił" kompensację sondy wie, że każde minimalne ruszenie czegokolwiek w jej obszarze wiąże się z gwałtownymi zmianami warunków skompensowania [...]
Wiem, bo tak się składa, że robiłem i działa całkiem nieźle (do dziś)... ;) Nawet tężenie żywicy i powstające w związku z tym naprężenia trzeba brać pod uwagę, bo potrafią one zmienić napięcie indukowane o kilkadziesiąt mV (a to już dużo)...
IdeL napisał(a):
Strach pomyśleć co by było gdyby w odległości kilku centymetrów (lub milimetrów) od cewek sondy znalazła się jakaś ekranowana mufa :666
Jeżeli mufa metalowa i w trybie statycznym - to strach :666 :)
...Tylko: po co ta "mufa"? :)
Samym Olejkiem :)