Teraz jest wtorek, 14 października 2025, 18:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2004, 00:05 
Moderator
Moderator

"Aby zgłębić sprawę można spróbować zrobić własne zdjęcia tego pólka z latawca, małego balonu lub motolotni pod różnymi kątami oraz w mocno ukośnym oświetleniu. Może wyjdzie coś więcej? "

Chyba nie zrozumieliście co chciałem powiedzieć. Spójrzcie ile jest pól w okolicy. Dziesiątki. Nikt o zdrowym zmyśle nie koncentruje się na jednym polu i pstryka fotki z samolotu z różnych odległości i pod różnym kontem. Jak chcecie mogę podrzucić jeszcze kilka zdjęć tego pola. Tylko po co? Sprawę może rozwiązać archeolog, który pewnie zlecił fotografię tego pola i terenu przylegającego i dobrze wie, co się na nim znajduje. Może wiadomości o znalezieniu cmentarzyska i osady nie zostały opublikowane. Jak wiecie archeolodzy często skrywają takie wiadomości by ukryć stanowisko przed dewastacją. Dopiero podczas eksploracji stanowiska podają do wiadomości informację o odkryciu stanowiska. Myślę że w tym przypadku jest to bardzo prawdopodobne. Może powinieneś El Loco wybrac sie na UJ i zaciągnąć najpierw języka? Ja bym tak zrobił. Inną drogą dotarcia do sedna sprawy jest postępowanie wspomnianego już wcześniej El Loca, który bada teren osobiście. Kawałki polepy to pierwszy znak że coś tam stało, ale trzeba pamiętać że polepę stosowano przy budowie domów prawie do końca 1945roku. Datowanie polepy proponuje zostawić specjaliście-temat rzeka. Można się łatwo pomylić.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Archeologia lotnicza inaczej
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2004, 03:57 
Pułkownik
Pułkownik

Cześć,
Wlazłem na te posty, bo zaintrygował mnie tytuł. Szczerze mówiąc termin "archeologia lotnicza" kojarzyłem raczej z eksploracją miejca upadku statku powietrznego i analizą jego szczątków. Mam kilku kolegów, którzy zajmują się tylko takim pojmowaniem wykopków i jestem wielkokrotnie zaskakiwany ich niesamowitymi odkryciami. Sam pałętam się po starych lotniskach i też miewam ciekawe znaleziska, choć posługuję się aparatem fotgraficznym, a nie "piszczałką". Nieraz wystarczy się schylić.
Co do robienia fotek z powietrza, to spróbowałem tego w okolicach zamku Krzyżtopór w Ujeździe, oraz nad Sandomierzem. Efekty są zacne, a sam lot to frajda. Koszt nie był z jednej strony mały, bo po znajomości za samo paliwo do Wilgi poszło 300 zł, ale pamiętajcie, że PZL-104 ma cztery miejsca (włącznie z pilotem)! W Aeroklubach też można mieć znajomych - można się dogadać, choć nie wszędzie można latać. Polecam!
Pepe

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2004, 23:24 
Weteran
Weteran

Witam.
Z archeologami rozmawiałem na temat tych kurchanów już kilkakrotnie i twierdzą że nic o nich nie wiadomo. Twoje zdjęcia natomiast zostały zamówione przez jednego z małopolskich developerów! Zostało już wydane zezwolenie na budowę, pole jest rozmierzone na działki i niebawem rozpocznie sie tam budowa największego w południowej polsce osiedla domków jednorodzinnych. Kawałek pola jest jeszcze obsiany zbożem i jak tylko rolnik zboże zbierze na teren wjeżdzają koparki.
Pozdrawiam - El Loco.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2004, 23:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie,

No bardzo mnie temat archeologii lotniczej zainteresowal. Czy w necie sa jakies strony ze zdjeciami Polski? Skad mozna czerpac jakies zdjecia? Czy mapy nie sa robione na podstawie zdjec lotniczych? Jezeli tak co musza byc zdjecia calej Polski. Czy jest jakas baza takich zdjec? Ostatnio nachodzilismy sie w poszukiwaniu wsi ktora zotala przeniesiona 300 lat temu (po 500 latach funkcjonowania) no i nic. Mapy tez nie pomogly. Natomiast zdjecia "z lotu ptaka" pewnie zdecydowanie by pomogly. Mozecie dac jakies namiary na jakas baze danych? Czy w ogole cos takiego jest? Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 09:21 
Moderator
Moderator

W Bibliotece Narodowej widziałem kiedyś zestaw zdjęć lotniczych Galicji. Zdaje się, że zrobione były w okolicach pierwszej wojny. Podobno obfotografowano wtedy całą Galicję... Zdjecia oczywiscie czarno-białe, ale w dobrej skali.

Za to szukałem --na razie na Internecie-- zdjęć okolic podwarszawskich i ... fiasko. Ktoś ma może cos do polecenia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 18:54 
Moderator
Moderator

Zdjęcia zapożyczyłem z tej o to strony http://www.gorpol.krakow.pl/miasta/miasta.html Mirku Ciebie może też to zainteresować. El Loco w takim wypadku sprawa się rozwiązała. :za Może powinieneś pokazać archeologom zdjęcie tego pola z powietrza? Gdyby wyruszyli w teren, przeprowadzili badania powierzchniowe to może by się coś wyjaśniło. Albo jeszcze lepiej - ja zaniósł bym im tą polepę i węgiel, który zebrałem z pola + zdjęcie i im to pokazał. Warto by było rozwiązać sprawę kurhanów przed końcem sierpnia.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archeologia lotnicza inaczej
PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 01:30 
Kapitan Petersen

Korup napisał(a):
Szczerze mówiąc termin "archeologia lotnicza" kojarzyłem raczej z eksploracją miejca upadku statku powietrznego i analizą jego szczątków.

No, taki rodzaj poszukiwań, o którym piszesz, to raczej archeologia l o t n i c t w a.

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 11:53 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Cobra67 dzieki za dobry link :D Wlasnie znalazlem swoj blok na jednym zdjeciu :1
Pozdrawiam trbn
ps. musze jeszcze troszke powiekszyc zdjecie moze bede siedzial na balkonie hi hi hi hi :jump

Ostatnio edytowano czwartek, 27 maja 2004, 11:49 przez Trbn, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 12:10 
Kapitan Petersen

wirnik napisał(a):
Jeśli ktoś chciałby robić fotografię z użyciem latawca (...) Idealnym rozwiązaniem (...) jest latawiec skrzynkowy (...) Jeśli ktoś byłby zainteresowany, mogę zapodac skan konstrukcji takiego latawca (z książki A Słodowego)

Dawaj. Pewnie się przyda.

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 21:59 
Major
Major

Dołączam fotomapkę Wrocławia . Ładne zdjęcie lotnicze :pa http://www.wroclaw.pl/plan/2/20dl.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 22:25 
Major
Major

I jeszczezdjącia lotnicze Zielonej Gory. Dobra rozdzielczość, można uzyskać fotomapę nawet w skali 1 : 2 000 a nawet 1 : 1 000. http://arc.um.zielona-gora.pl/website/orto/viewer.htm Pozdrawiam. : :roll: :ups:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 22:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie,

Wroclaw, Krakow, Zielona Gora - swietnie ale troche mi tam daleko. Czy moze ktos ma jakies linki okolic Warszawy do 100 km w kazda storne?

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 23:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
poniżej skany latawca i fragment opisu.
pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2004, 07:02 
Pułkownik
Pułkownik

Cześć,

No, taki rodzaj poszukiwań, o którym piszesz, to raczej archeologia l o t n i c t w a.

Raczej się nie zgodzę. Ja piszę o terminie "archeologia lotnicza", bo dotyczy lotnictwa. Wy zaś Panowie mówicie o archeologii powietrznej, bo chcecie prowadzić poszukiwania z powietrza. Oba te terminy funkcjonują wszędzie tam, gdzie robienie fotografii z powietrza jest normalne i nikt tego typu działalności nie zabrania. A u nas - i owszem. Uzyskanie pozwolenia na tego tyypu działalność jest możliwe po uzyskaniu pisemnego błogosławieństwa z DWLiOP.
A wracając do terminologii, to w krajach anglosaskich jest to jasne:
"Aviation archeology" - archeologia lotnicza - zajmuje się eksploracją szczątków statków powietrznych
"Air archeology" - archeologia powietrzna - zajmuje się poszukiwaniem obiektów na powierzchni ziemi przy pomocy obserwacji z powietrza.

Pozdrawiam,
Pepe

Test[/quote][quote][/quote]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2004, 09:40 
Generał Broni
Generał Broni

Korup napisał(a):
Cześć,

Raczej się nie zgodzę. Ja piszę o terminie "archeologia lotnicza", bo dotyczy lotnictwa. Wy zaś Panowie mówicie o archeologii powietrznej, bo chcecie prowadzić poszukiwania z powietrza. Oba te terminy funkcjonują wszędzie tam, gdzie robienie fotografii z powietrza jest normalne i nikt tego typu działalności nie zabrania. A u nas - i owszem. Uzyskanie pozwolenia na tego tyypu działalność jest możliwe po uzyskaniu pisemnego błogosławieństwa z DWLiOP.
A wracając do terminologii, to w krajach anglosaskich jest to jasne:
"Aviation archeology" - archeologia lotnicza - zajmuje się eksploracją szczątków statków powietrznych
"Air archeology" - archeologia powietrzna - zajmuje się poszukiwaniem obiektów na powierzchni ziemi przy pomocy obserwacji z powietrza.

witam

W polskiej archeologii funkcjonuje termin:

"archeologia lotnicza" - czyli rozpoznanie terenu (stanowisk) z powietrza

kiedy wpomnialem pewnemu znawcy przedmiotu ze istnieje
cos takiego jak "Archeologia lotnicza = wykopywanie wrakow samolotow"
obrzucil mnie dziwnym spojrzeniem..

a wracajac do definicji - archeologia, to nauka zajmujaca sie odtwarzaniem
dziejow najdawniejszych, tj . pradziejow az do sredniowiecza,
wsrod samej kadry badawczej tocza sie spory, czy np. ekshumacje w Charkowie
nazywac "archeologia"? czy do jakiego "okresu" mozna mowic o archeologii?

osobiscie uwazam, ze nalezy rozroznic wykopaliska archeologiczne od wykopalisk,
na ktorych stosuje sie metodyke archeologiczna, ktorej elementy stosowane sa rowniez w policji,
we wspomnianych wczesniej ekshumacjach i np. podczas wyciagania wrakow,
przy czym w ostatnim przypadku metody te stosowane sa b. rzadko i czesto nie przywiazuje sie
do nich wagi - wiec skad termnin "archeologia lotnicza"? z sentymentu? z braku innych?
czy nieporozumienia?

pozdrawiam wszystkich
marti

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]