Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 11:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 sierpnia 2008, 23:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

I w tym oto momencie Grossvs uderzyl w dzwon prawdy ;) . Skarby narodowe leza sobie w magazynach a my poszukiwacze to jedynie dodajemy pracy archeologom i innym ludzikom odpowiedzialnym za konserwacje i ekspozycje tych skarbow (oraz saperom) ... Dlatego nas tak tepia i scigaja :cop :cop :cop na karzdym kroku bo nie chca wiecej skarbow i roboty z nimi zwiazanej ... :( :( :( Lepiej niech to co zakopane zgnije spokojnie ;) ;) ;) .

Dobra juz wystarczy sarkazmu i jadu.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 01:34 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wszystko na wierch wychodzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: taaak ludzie tyle nie żyją........
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 18:11 
Wielki Przełamywacz Lodów

GROSSVS napisał(a):
wars98 napisał(a):
Możliwa jest sytuacja, że obiekt zostaje legalnie wydobyty i zakonserwowany, a następnie wyeksponowany, zaś obok niego stanie tabliczka z opisem tej historii oraz imieniem i nazwiskiem uczciwego znalazcy.

Nie chcę być wredny ale czy znalazca dożyje tej sławy? W muzeum (a pominę nazwę miejscowości ) leży od 20 lat nie opracowany skarb denarów jagiellońskich z jednej z kamienic przy Rynku (miasto duże, wojewódzkie) i jakoś nie widać by koś miał zamiar to zrobić. Właściwie to nawet nikomu nie przyszło do głowy go zakonserwować

A tłumaczenie jest takie ... jak nie ma kasy na służbę zdrowia, policję i straż to jak ma się znaleźć na takie bzdury jak konserwacja zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2008, 12:22 
Porucznik
Porucznik

Bzdury piszecie Panowie!
Najlepszym przykładem, że jak się chce to można, są np. szczątki niemieckiego bombowca Heinkel He-111 H6 wydobytego w czerwcu 2006 r. koło Gowidlina na Kaszubach, zakonserwowane, a od 1 maja 2007 r. wyeksponowanych na zamku w Gniewie, czy też wrak niemieckiego działa samobieżnego StuG IV w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu.
Wszystkie wymienione przeze mnie przykłady to informacje pochodzące od miejscowych. Nic nie zginęło, nic nie zgniło, za to jest wyeksponowane i opisane.
P.S. A kolega Poszukiwacz 83 zapadł się pod ziemię/wodę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2008, 13:14 
Generał Broni
Generał Broni

wars98 napisał(a):
Bzdury piszecie Panowie!
Najlepszym przykładem, że jak się chce to można, są np. szczątki niemieckiego bombowca Heinkel He-111 H6 wydobytego w czerwcu 2006 r. koło Gowidlina na Kaszubach, zakonserwowane, a od 1 maja 2007 r. wyeksponowanych na zamku w Gniewie, czy też wrak niemieckiego działa samobieżnego StuG IV w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu.
Wszystkie wymienione przeze mnie przykłady to informacje pochodzące od miejscowych. Nic nie zginęło, nic nie zgniło, za to jest wyeksponowane i opisane.
P.S. A kolega Poszukiwacz 83 zapadł się pod ziemię/wodę.

Drogi Warsie - panowie nie piszą bzdur - bo taka jest przykra prawda !
A Twoje przykłady są jednostkowe.
Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2008, 18:01 
Porucznik
Porucznik

Dario. Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Różnica zdań wynika (według mnie) z czego innego.
W opisanych przeze mnie przypadkach była to inicjatywa oddolna. I to się sprawdziło. Jeśli ktoś liczy na państwo (instytucje/urzędy) i będzie siedział z założonymi rękoma, to efekt rzeczywiście będzie taki jak koledzy opisują. Jednak przy podejmowaniu działań społecznych nie powinno do tego typu sytuacji dojść. Dlatego zachęcam do włączania się w akcje ratowania zabytków i ich inicjowanie. Współpracujmy ze sobą, zrzeszajmy się w stowarzyszenia, czy fundacje, uczmy się od siebie i współpracujmy z instytucjami oraz muzeami. Inaczej nic z tego nie będzie. Nikt tego za nas nie zrobi. A już na pewno nie urzędnik.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2008, 11:01 
Szeregowy
Szeregowy

Witam , jestem nowym uzytkownikiem forum . Takie działo to skarb i rarytas , dlaczego nie dzielić sie nim z innymi . Tak mało pamiątek zostało po tamtych czasach , bo o broni radzieckiej nie wspomnę . Zostawmy naszym dzieciom rzeczy które mogą coś mówić o tamtych czasach , niech zobaczą czym walczył wróg . Podchodzenie takimi kategoriami że to sie nie opłaca , że szkoda zachodu . Na moję sa redakcje lokalne gazet ( może i telewizja ) , nagłośnić sprawę i doprowadzic do tego aby mogli to oglądać wszyscy . A jak ktos patrzy kategoriami materialnymi , niech wszystko przepadnie , oddajcie na złom to się opłaci .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2008, 20:37 
Pułkownik
Pułkownik

Dlaczego na złom? Nie oto chodzi .Znalazł działo, powinno być jego, i może go sobie w ogrodzie postawić, bez oglądania się na decyzje urzędnika, potrzącego tylko aby się "napakować" najmniejszym wysiłkiem na społecznej kasie. Zdekować, pomalować i cieszyć
oko przez pokolenia.A jeśli tak nie można niech zgnije w bagnie,proste.

buszmen pozdrawia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2008, 22:41 
Moderator
Moderator

andrzejk napisał(a):
Witam , jestem nowym uzytkownikiem forum . Takie działo to skarb i rarytas , dlaczego nie dzielić sie nim z innymi . Tak mało pamiątek zostało po tamtych czasach , bo o broni radzieckiej nie wspomnę . Zostawmy naszym dzieciom rzeczy które mogą coś mówić o tamtych czasach , niech zobaczą czym walczył wróg . Podchodzenie takimi kategoriami że to sie nie opłaca , że szkoda zachodu . Na moję sa redakcje lokalne gazet ( może i telewizja ) , nagłośnić sprawę i doprowadzic do tego aby mogli to oglądać wszyscy . A jak ktos patrzy kategoriami materialnymi , niech wszystko przepadnie , oddajcie na złom to się opłaci .

Moment nikt tu nie mowi o zlomowaniu czy innych zabiegach tego typu, odpowiem Ci na moim przykladzie, dzialam w stowarzyszeniu, mamy swoja siedzibe i swoja expozycje, bylbym gotow wyciagnac taka armate i wyremontowac ja za kase swoja /stowarzyszenia , gdyby byla legalna mozliwosc postawienia jej na terenie/do dyspozycji stowarzyszenia, czyli - wyciagnelismy, wyremontowalismy teraz ja udostepniamy zwiedzajacym w ramach naszej expozycji, ale jednoczesnie staje sie ona własnoscia osób bardz organizacji, ktore podjeły trud jej wyciagniecia i restauracji ..... dopuki nie ma takiej mozliwosci, nikt nawet palcem nie kiwnie by inwestowac swoja kase w bardzo problematyczny exponat , skoro nie ma gwarancji jego zatrzymania i prezentacji w ramach swojej kolekcji ..... i prosze sie nie obruszac .... tak wyglada realna przyszłosc muzealnictwa militarnego, choc nie tylko militarnego, prosze popatrzec w innych krajach jak to wyglada.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 13:17 
Szeregowy
Szeregowy

Ja się "nie obruszam" tylko krew mnie zalewa , że skarby które zalegaja w ziemi giną bezpowrotnie przez nieżyciowe przepisy , które nijak się mając do rzeczywistości . A najgorsze jest dla mnie to , że one nie mogą czekać , bo z każdym rokiem są coraz blizsze zagłady . I kiedyś może za 5-10 lat obudzimy się i nastaną czasy gdy osoby kompetentne dojrzeją aby to zrozumieć , tylko że wtedy już będzie za późno bo nic już po nich nie zostanie . Kiedy wkońcu za takie rzeczy wezmą się osoby z pasją i kompetentne , powstaną stosowne przepisy i uregulowania prawne . Czy naprawdę w Polsce nie ma osób które za coś takiego mogły by sie wziąć .
2 lata temu byłem w Muzeum Broni w Munster , jak widziałem w jakim stanie są tam eksponaty , łezka się w oku kręci . Czołgi na chodzie "tygrys w malowaniu pustynnym w keramzycie jak z fabryki" , jakby człowiek był w innej epoce , a u nas co albo złomowisko albo do bagna a tam "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! czas sie dla nich nie zatrzyma . Doczekamy czasów że tylko modele plastykowe nam zostaną .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 14:30 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Nioe nazywajmy kawałka niemieckiego działa ,,skarbem który gnije w ziemi dzięki nieżyciowym przepisom" bo to lekka przesada. Z pewnością ma swoja wartość historyczną, al;e nie przypuszczam że większą niz stary rower z czasów okupacji. A co do wartości sentymentalnej to chyba nie dla Polaków???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 14:40 
Moderator
Moderator

Andrzejk-nie pękaj -następne 5 czy 10 lat w glebie to nic strasznego :1 ,a dla takiego grubszego świństwa to i kilkaset niestraszne :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 15:01 
Mr. Sturmgewehr

mopsik napisał(a):
Nioe nazywajmy kawałka niemieckiego działa ,,skarbem który gnije w ziemi dzięki nieżyciowym przepisom" bo to lekka przesada. Z pewnością ma swoja wartość historyczną, al;e nie przypuszczam że większą niz stary rower z czasów okupacji. A co do wartości sentymentalnej to chyba nie dla Polaków???

Co tu ma narodowosc do rzeczy? Mierzi mnie uderzanie w takie "narodowe" tony. Myslisz, ze wszyscy polscy kolekcjonerzy zbierajacy niemczyzne robia to pod przymusem albo w ramach pokuty?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 16:45 
Szeregowy
Szeregowy

CZy wiesz ile takich dział jest w Polsce , zapewniam cię że ani jedno . Przez takie rozumowanie nie potrafimy dzisiaj swoim pociechom pokazać jaka bronia walczył nasz wróg , a to ma wartość historyczną i to wielką . Na polach polskich po wojnie było wszystko i Tygrysy i Pantery i wiele innych ciekawych rzeczy ale bezmyślna polityka i podejście do takich rzeczy spowodowało to że dzisiaj nie ma prawie nic , bo wszystko poszło na żyletki ,
Tak się większośc śmieje z Rosjan , ale potrafili dla swoim potomnych zostawić coś takiego jak Museum w Kubince ( błąd ortograficzny!!! największe na świecie muzeum broni pancernej - jest tam wszystko ) . I nikt do tego nie podchodził jako kupa wrogiego żelastwa .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 17:10 
Podporucznik
Podporucznik

Andrzejek z twoich postów wnioskuje że o to że przepisy sa jakie sa oskarżasz poszukiwaczy a nie ludzi którzy sie tym powinni zajac. poszukiwacze na własna reke tego nie wydobeda bo i tak nastepnego ranka beda sie mogli spodziewac wizyty :cop a żadna uprawniona do tego instytucja sie do takich rzeczy nie pali...

POZDRO

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]