andrzejk napisał(a):
Witam , jestem nowym uzytkownikiem forum . Takie działo to skarb i rarytas , dlaczego nie dzielić sie nim z innymi . Tak mało pamiątek zostało po tamtych czasach , bo o broni radzieckiej nie wspomnę . Zostawmy naszym dzieciom rzeczy które mogą coś mówić o tamtych czasach , niech zobaczą czym walczył wróg . Podchodzenie takimi kategoriami że to sie nie opłaca , że szkoda zachodu . Na moję sa redakcje lokalne gazet ( może i telewizja ) , nagłośnić sprawę i doprowadzic do tego aby mogli to oglądać wszyscy . A jak ktos patrzy kategoriami materialnymi , niech wszystko przepadnie , oddajcie na złom to się opłaci .
Moment nikt tu nie mowi o zlomowaniu czy innych zabiegach tego typu, odpowiem Ci na moim przykladzie, dzialam w stowarzyszeniu, mamy swoja siedzibe i swoja expozycje, bylbym gotow wyciagnac taka armate i wyremontowac ja za kase swoja /stowarzyszenia , gdyby byla legalna mozliwosc postawienia jej na terenie/do dyspozycji stowarzyszenia, czyli - wyciagnelismy, wyremontowalismy teraz ja udostepniamy zwiedzajacym w ramach naszej expozycji, ale jednoczesnie staje sie ona własnoscia osób bardz organizacji, ktore podjeły trud jej wyciagniecia i restauracji ..... dopuki nie ma takiej mozliwosci, nikt nawet palcem nie kiwnie by inwestowac swoja kase w bardzo problematyczny exponat , skoro nie ma gwarancji jego zatrzymania i prezentacji w ramach swojej kolekcji ..... i prosze sie nie obruszac .... tak wyglada realna przyszłosc muzealnictwa militarnego, choc nie tylko militarnego, prosze popatrzec w innych krajach jak to wyglada.