Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 maja 2008, 11:45 
Plutonowy
Plutonowy

W 1914 roku wybudowano w Darłowie (Darłówko) lotnisko wojskowe

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 czerwca 2008, 22:09 
Pułkownik
Pułkownik

Darmatt,
Z przykrością zwiadamiam, że ex-lotnisko Retowo jest obecnie terenem prywatnym, uporządkowanym, z widocznymi śladami nieistniejącej zabudowy (studzienki kanalizacyjne, fundamnty przewodów kominowych i wentylacyjnych w starannie wykoszonej trawce. Teren jest niedostępny (siatka, maliny i jeżyny na półtora metra). Istnieje jeszcze nadzieja, że...pomylilem miejsca :) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 13:27 
Plutonowy
Plutonowy

Witam, czy wiadomo coś na temat lotniska w Starej Kamienicy koło Jeleniej Góry, oprócz tego że istaniało? Na mapie z 1939 roku są zanaczone budynki podpisane jako stajnie i wiaty a teren poprzegradzany jest drutem kolczastym. Czy oznaczono w ten sposób dla zmyłki, czy też lotnisko powstało później?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 14:06 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jakoś tak przypadkiem zerknąłem na posty...i dodam, bo zerkając pobieżnie nie rzuciło mi się w oczy nic o Górnie... Miejscowość w obecnym powiecie rzeszowskim, gm. bodaj Sokołów Młp., jednostka Luftwaffe wraz z infrastrukturą i pasem startowym. Budynki jednostki to obecnie sanatorium przeciwgruźlicze... Jeśli trzeba coś więcej proszę odezwać się na priv'a.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 17:35 
Generał Broni
Generał Broni

Zauważyłem że ktoś wymienił lotnisko zapasowe Kuriany.Przez wiele lat mieszkałem w jego pobliżu i chciałbym coś dodac od siebie.Lotnisko to zostało założone przez Sowietów już pod koniec 1939r.Według okolicznych mieszkańców stacjonowały tam samoloty transportowe.Obsługa lotniska i piloci kwaterowała w ziemiankach.W 1941r. teren lotniska zajęli Niemcy i zaczęli rozbudowywac jego infrastrukturę.Powstały dwa hangary lotnicze oraz wieża kontroli lotów.W 1944 wobec zbliżającego się frontu budynki te zostały wysadzone ,także pole startowe zostało uszkodzone poprzez detonację rozmieszczonych co parę metrów bomb lotniczych(jeszcze cztery lata temu jedną z takich bomb można było tam obejrzec-z jakiś powodów nie wybuchła,a że była zakopana akurat na miedzy to robiła za znak graniczny,aż dowiedzieli się o niej saperzy).Po ponownym wkroczeniu Sowietów lotnisko niemal natychmiast zostało odtworzone i użytkowane do początków 1945r.Do dzisiaj zachowały się fundamenty hangarów(częśc ciekawszych fragmentów zamieszczam na fotografiach)oraz fundament wieży kontroli lotów,niestety reszta została wykorzystana przez okolicznych mieszkańców na materiały budowlane.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 20:46 
Pułkownik
Pułkownik

Sangraal napisał(a):
Witam, czy wiadomo coś na temat lotniska w Starej Kamienicy koło Jeleniej Góry, oprócz tego że istaniało? Na mapie z 1939 roku są zanaczone budynki podpisane jako stajnie i wiaty a teren poprzegradzany jest drutem kolczastym. Czy oznaczono w ten sposób dla zmyłki, czy też lotnisko powstało później?

Wiadomo ,że istniało i to tyle. Na mapach mi dostępnych nie ma nigdzie zaznaczonego tego lotniska. Tak jak i nie ma po nim śladów.Ponad to miejscowi wskazują położenie tego lotniska w dwóch różnych miejscach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 10:18 
Plutonowy
Plutonowy

yapi66 napisał(a):
Wiadomo ,że istniało i to tyle. Na mapach mi dostępnych nie ma nigdzie zaznaczonego tego lotniska. Tak jak i nie ma po nim śladów.Ponad to miejscowi wskazują położenie tego lotniska w dwóch różnych miejscach.

Witam, możesz napisać w którym miejscu według miejscowych miało się to lotnisko znajdować? Ja znam tylko położenie odpowiadające współrzędnym podanym w wykazie lotnisk na forum. Podobno na tym lotnisku znajdował się radar.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 12:21 
Pułkownik
Pułkownik

Załączam zdjęcie. W miejscu wskazanym przez tubylców od czasu do czasu lądują motolotniarze. Może uda mi się dorwać kolegę , obecnie mieszka we Włoszech. który to opowiadał mi , że jako dziecię bawił sie w podziemiach hangarów na lotnisku.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 18:51 
Plutonowy
Plutonowy

Dzięki za informacje. Patrząc na zdjęcie wydaje mi się, że lądowisko znajdowało się na obszarze od miejsca wskazanego przez mieszkańców do terenu wskazanego przez współrzędne. Jest tam płaskie pole nadające się do tego celu. Spróbuj dowiedzieć się czegoś na temat hangarów. Ja też słyszałem od mieszkańców o hangarach, mówili też coś o wieży, jednak podawali różną lokalizację a w terenie nie znalazłem żadnych śladów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 20:10 
Pułkownik
Pułkownik

Zwróć uwagę na las , na prawo od niebieskiego. Dokładniej na ten okrągły cypelek z dziurą po środku . Byłeś może tam ? Bo moja wiedza terenowa z tego obszaru ogranicza się do kopalni powyżej kościoła w Wojcieszycach i terenów przy trójce, no i do samych wsi ;) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 02:38 
Pułkownik
Pułkownik

Witam Panów,
Przez czas jakiś nie mogłem zaglądać do tego wątku, dlatego teraz kilka słów komentarza do kilku powyższych postów.
Kolega Muciós - lotnisko Górno - to prawda, że obiektu nie ma w żadnej ewidencji. By może stało się tak za sprawą innego lotniska określanego w dokumentach jako "Gorny", a co dotyczy lądowiska awaryjnego "Przyłęk Górny" (pomiędzy Mielcem, a Kolbuszową). Nazwa wzięła się stąd, że Niemcy byli w stanie wymówić słowo Gorny, ale jaki Szkop wymówi Przyłęk? Być może nazwy te wzajemnie się zniosły i stąd luka w ewidencji. Faktem jest jednak, że zachowane informacje opisowe i koordynaty pasują do Przyłęku, zaś do Górna koło Sokołowa Młp nie pasuje nic. Z tego względu będę wdzięczny za oświecenie mnie w temacie.
Kolega Jacek.Ant - Kuriany - bardzo dziękuję za garść informacji. Niestety mój wyjazd na początku października w tamte rejony się nie uda (brak lokum) i nie będzie mi teraz dane naocznie się przekonac jak lotnisko obecnie wygląda.
Koledzy yapi66 i Sangraal - lotnisko Stara Kamienica - wertując stare papiery znalazłem informacje, że było to przed wojną lotnisko popularne wśród użytkowników, ale jakoś mało znane ogólnie. By może jego atrakcyjność została „stłamszona” przez leżące nieopodal Hirschberg-Grunau? Jego administratorem było NSFK (Nationalsozialistisches Fliegerkorps=Narodowo-Socjalistyczny Korpus Lotniczy, coś jakby połączenie Aeroklubu z ZSMP w latach PRL). Nie wiem ani kiedy lotnisko powstało, kiedy zaprzestano jego eksploatacji, ani gdzie dokładnie się znajdowało.
Pierwsze wzmianki o nim - jako ośrodku szkolnym - pojawiają się w okresie zbliżonym do czasów pierwszej wojny światowej. Ponoć w okresie hitlerowskim było to przysposobione pastwisko o powierzchni maksymalnie 72,5 ha. Wiem, że dysponowało jakimiś zabudowaniami, w tym drewnianymi hangarami, ale zdecydowanie nie miał czegoś, co można nazwać wieżą. Na lotniskach, gdzie używano raczej lekkiego sprzętu (samoloty szkolne, szybowce), na dodatek nie przedsiębrano działalności innej niż szkolenie i frajda, i gdzie nie było trwałej drogi startowej (beton, asfalt) – wież nie stawiano. Jej funkcję pełnił stół, krzesło, zestaw tablic ze znakami graficznymi z dykty i chorągiewek. W aeroklubach takie coś nosi obecnie nazwę "kwadrat" i jest wyposażone w przenośne radio, ale to tylko z uwagi na rozwój techniki. Taki obiekt lądował w kategoryzacji lotnisk jako lądowisko i taki też termin właściwie odnosi się do Alt Kemnitz.
Co do radaru, to proszę nie przykładać obecnych założeń do przeszłości. Radar nawet dziś nie jest sprawą powszechną, a co dopiero w okresie początków radiolokacji. Jeśli takowy w ogóle się pojawił, to był to najwyżej przenośny FuMG 62 Würzburg o zasięgu 40 km, służący do wyszukiwania i śledzenia celów dla potrzeb artylerii, a nie kontroli ruchu lotniczego. Takich urządzeń zbudowano kilka tysięcy i namierzenie tego jednego, na dodatek - jak wspomniałem - przenośnego, graniczyłoby z cudem.
Jedyny znany przypadek wykorzystania Alt Kemnitz, jako lotniska bojowego został opisany tu: http://www.japo.eu/download/hb_cz.pdf ...jeśli "rozbieracie" po czesku. W niemieckich źródłach można ponadto znaleźć opis: Feldflugplatz, Grasnarbe, czyli lotnisko polowe o powierzchni trawiastej, co jednoznacznie wskazuje na brak utwardzonej drogi startowej. Osobiście sądzę, że powszechne użycie Alt Kemnitz zamierało już przed wojną i nawet bez niej skończyłoby się tak, jak w Bunzlau (Bolesławiec), gdzie lotnisko samoistnie przestało funkcjonować i obecnie trudno nawet powiedzieć gdzie się znajdowało.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: lotniska
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 22:39 
Plutonowy
Plutonowy

Witam! Jakos nikt nie wspomina lotniska Dziwnow (teren jedn.wojsk.) wodnosamoloty i zwykle oraz lotnisko sniatowo ( w latach 70 zapasowe albo awaryjne lotnisko armii zawsze ,,slusznejj,, Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: lotniska
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 23:23 
Pułkownik
Pułkownik

Ano właśnie dlatego, że
nerwus napisał(a):
(teren jedn.wojsk.)
Ale to nie znaczy, że nikt o nim w ogóle nie myśli. Próbowałem się tam oficjalnie dostac jakieś dwa lata temu, ale charakter formacji tam stacjonującej nie pozwalał na robienie zdjęc nawet obiektów historycznych - ot, taka wojskowa fanaberia. Słyszałem, że wojsko tam stajonujące stopniowo "ustępuje terenu" i byc może w przyszłym roku ponowię próbę. Ale czy o tym lotnisku nic nie wiadomo, że wspominasz? Ja wiem sporo, mam chyba nawet jakieś stare fotki w zbiorach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 07:16 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Lotnisko Śniatowo k/ Kamienia Pomorskiego o współrzędnych N53 52 42, E14 51 52 - powierzchnia 287 ha. Lotnisko zapasowe armii radzieckiej zwolnione 18.04.1991 r.: pas betonowy 2250 m. o szerokości 60 m. W latach 70-tych i 80-tych wykorzystywane przez 1 Pułk Specjalny Komandosów J.W. 4101 Dziwnów do ćwiczeń i skoków spadochronowych. W tej chwili nieczynne - powstaje tu ferma wiatrowa - docelowo 16 wiatraków, o łącznej mocy 30 MW.
Lotnisko posiada zabudowania z okresu przedwojennego (Schnatow flugplatz): schrony i hale w nasypach ziemnych w zadrzewieniach od strony szosy Kamień Pomorski - Golczewo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 13:29 
Plutonowy
Plutonowy

yapi66 napisał(a):
Zwróć uwagę na las , na prawo od niebieskiego. Dokładniej na ten okrągły cypelek z dziurą po środku . Byłeś może tam ? Bo moja wiedza terenowa z tego obszaru ogranicza się do kopalni powyżej kościoła w Wojcieszycach i terenów przy trójce, no i do samych wsi ;) .

Nie byłem tam jeszcze, na razie zwiedziłem dokładnie teren od strony Starej Kamienicy, okolice współrzędnych podanych dla lotniska.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]