kaziu napisał(a):
Witam! Jestem początkującym poszukiwaczem. Nie byłem jeszcze na żadnych wykopkach z prawdziwego zdarzenia ponieważ obiecałem sobie, że nie pójdę dopóki nie zdobęde odpowiedniej wiedzy. Oto mam kilka pytań: Jak unikać wykopywania niebezpiecznych przedmiotów (miny, granaty moździeżowe). Co jest najniebezpieczniejsze i jak z tym postępować. Podobno zapalniki pocików moździerzowych moga być niebezpieczne nawet po 60 latach leżenia w ziemi...Domyślam się, że jak nie wiemy co wykopujemy to należy postępować z tym jak z przedmiotami potencjalnie niebezpieczymi...więc jak dokładnie? ;) P.S w temacie samych militariów siedzę już jakiś czas i (chyba) nie jestem juz laikiem... Natomiast wolę zorientować się w temacie ich wydobywania żeby było bezpieczniej itd itd. Pozdrawiam ;)
Powiem, tak: "rozrywek" nie da się uniknąć, można jedynie podejrzewać, czy np. w danym miejscu jest jakiś pocisk, itp., np. gdy wykrywka straszliwie wyje.
Przede wszystkim zawsze kop ostrożnie, powoli i obkopuj przedmiot, nigdy nie kop w sam środek sygnału. Jesli natrafisz na "rozrywkę" to nie dotykaj, nie bierz w łapy!! Zakop z powrotem, lub najlepiej zgłoś odpowiednim służbom. A jak nie wiesz czy, to co wykopałeś jest bezpieczne, wygląda podejrzenie to zostaw lepiej w lesie, ew. zrób zdjęcie i zamieść tu na forum to Ci powiemy :)
Pozdrawiam