Teraz jest poniedziałek, 6 kwietnia 2026, 01:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poradnik nocnego kopacza
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 00:11 
Podporucznik
Podporucznik

Pozwoliłem sobie stworzyć taki oto mały poradnik dla ludzi którzy chcieliby pokopać sobie w nocy.(np: Ja) Bo jak wszyscy wiemy dni coraz krósze a do pracy/szkoły chodzić trzeba.
A co to za dzien bez wykopków :D więc często trzeba wyruszyc w ciemną otchłań mroku by zaspokoić swe pragnienia eksploracji.

CZĘŚĆ PIERWSZA

1. Niezbędny sprzęt (czyli co ze sobą zabrać)

a) Latarka - niekoniecznie taka na pół lasu, wystarczy diodowa, montowana w zapalniczkach. Przyda sie przy wyciaganiu mniejszych fantów.
b) Nóż - koniecznie w jakimś pokrowcu, ewentualnie sprężynowy ale nie odsłonięty bo po ciemku łatwo sie wywalić i sobie sepuku zrobić. Do walki z bandytami , dzikim zwierzem itp.
c) Rękawiczki - dobre są takie ogrodowe pomazane farbą od zewnątrz. Zastosowanie wiadome; ogrzewanie łapek
d) Ciepła herbata - w buteleczce lub termosiku, ogrzeje nas gdy noc jest mroźna
e) Pojemniczek z oliwą - dobry również w dzień, bo chroni monetki ale ma też ten plus że nie pogubimy ich w przeciwieństwie do noszenia ich np. w kieszeni
f) Telefon - z naładowaną baterią, wiadomo w lesie łatwo zabłądzić, zwłaszcza w nocy
g) Plecak - żeby mieć wolne ręce, można do niego wkładać większe fanty
h) Wykrywacz - do szukania :D
i) Saperka - do kopania :D

2. Zbędny sprzęt ( czego nie brać)
a) mp3,mp4 i inne tego typu urządzonka które uprzyjemniają wykopki ale mogą sie okazać zdradliwe bo należy zwraca uwage na otoczenie np czy sie nikt nie zbliża a nie muzyki sluchać. Choć jak kto woli

CZĘŚĆ DRUGA

Gdzie szukać: W zasadzie są 2 możliwości:

POLA: plusy
a) Mniejsze prawdopodobieństwo znalezienia niewypału
b) Jeżeli mamy pozwolenie to możemy sobie w spokoju kopac i nie bać sie że nas właściciel pogoni
c) Wygoda chodzenia i kopania
d) Małe prawdopodobieństwo skopania dzikich zwierząt
e) Myśliwy nas nie weźmie za kłusownika
f) I najważniejsze: na polu fanty wychodzą częściej niż w lesie ;)

POLA: minusy
a) Jeżeli ktoś ma zamiar odebrać nam wykrywacz to nie bardzo mamy gdzie uciekać.
b) W ziemie zazwyczaj przeraźliwy wiatr uniemożliwia kopanie
c) Pola zazwyczaj są blisko domów więc jak nie mamy pozwolenia to może być cienko. Czyli oskarżą nas o złodziejstwo

LAS: plusy
a) Nie widze zalet chodzenia w nocy po lesie. Chyba jedyna jest taka że możemy pokopac na leśnych dróżkach które za dnia są często uczenszczane.

LAS:wady
a) krzaki, patyki, gałęzie które przeszkadzają w szukaniu
b) Jak chodzimy bez latarki to łatwo sie zgubić albo wpaść do jakiegoś doła
c) Myśliwi mogą wziąśc nas za zwierzyne lub kłusownika
d) Dzikie zwierzęta które wyłażą w nocy na żer
e) Oraz ogólne poczucie niepokoju gdyż ciągle coś huczy, wali i trzaska za naszymi plecami

CZĘŚĆ TRZECIA

1.Zasady chodzenia w nocy
a) Nie wchodz na pola bez pozwolenia
b) Unikaj siedzib ludzkich bo mogą cie błąd ortograficzny!!! za złodzieja
c) Jeżeli możesz to chodz z kolegom
d) Po zakopaniu dołków wróć rano w to samo miejsce i popraw. nawet nie wiesz jak niedokładnie zasypujemy je po ciemku

No i to by było na tyle. Jak ktoś ma jakieś sugestie to pisać
POZDRO

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 00:26 
Moderator
Moderator

Jakubo - czemu zalecasz ,,rękawiczki..pomazane farbą od zewnątrz''?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 00:33 
Generał Broni
Generał Broni

idol napisał(a):

Musi być czerwona - to tzw. "wampirki" wskazane do użytku po "godzinie duchów" (00:00) :jump

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 00:41 
Podporucznik
Podporucznik

NIe wyobrażam sobie stopnia determinacji który posunąłby mnie do nocnej exploracji.... masz w nocy złoto? przeciez nic nie wiadać , no chyba ze pijesz ale wtedy nie szukasz .....nie rozumiem...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 00:49 
Major
Major

Caracalla napisał(a):
NIe wyobrażam sobie stopnia determinacji który posunąłby mnie do nocnej exploracji.... masz w nocy złoto? przeciez nic nie wiadać , no chyba ze pijesz ale wtedy nie szukasz .....nie rozumiem...
Nocna eksploracja jest wbrew pozorom bardzo miła. A co do tego, że nic nie widać, to jeszcze ciekawiej. Wkładasz wszystko bez oglądania do kieszeni, a dopiero po powrocie do domu oglądasz fanty. I można pójść w takie miejsca, w które w dzień byś się nie odważył.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 00:51 
Podporucznik
Podporucznik

Erotyzujesz w tym momencie moje wyobrażenia o exploracji.... lubię to.. może jak zwykle pójde w noc przeznaczenia?... :) POzdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 01:28 
Specjalista
Specjalista

Zajmuj się lepiej zakopywaniem dołków a nie referaty piszesz ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 02:47 
Podporucznik
Podporucznik

aa

Ostatnio edytowano sobota, 15 listopada 2008, 13:29 przez Caracalla, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 09:08 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

przemytnik rabarbaru napisał(a):
Nocna eksploracja jest wbrew pozorom bardzo miła. A co do tego, że nic nie widać, to jeszcze ciekawiej. [...] I można pójść w takie miejsca, w które w dzień byś się nie odważył.

Coś jak po 50 latach małżeństwa ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 09:30 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Kiedyś dałem się skusić na nocne kopanie.
Wrażenia ok, zwłaszcza jak księżyc trochę wygląda zza chmur i nie jest zbyt zimno. Co do uwag uzupełniających powiem, że warto chyba pomyśleć o podświetleniu panela w wykrywce, a co do latarki wygodniejsza jest tzw. ,,czołówka". Nie powiem bym zapałał wielka miłością do nocnych poszukiwań ale jako alternatywa siedzenia w domu w nocy i gapienia się w telewizor - może być, byle nie częściej niż raz do roku.
Twój sympatyczny poradnik pomimo że pisany ze szczerych pobudek, trąci trochę poradnikiem ,,jak wejść na pole gdzie kopać nie wolno i kopać do woli" ;) ;) -
podobno niektórzy kopią i zalecają użycie noktowizora, ale to tchnie już jakimś poradnikiem gangsterskim. Skoro można w dzień kopać to poza jednorazowym - by spróbować czegoś nowego - incydentem kopania w nocy nie jestem przekonany do tego typu imprez.
Poza tym aspekty bezpieczeństwa sa tutaj niebanalne, chyba że zamierzasz urządzać ,,kopanie zbiorowe" w większej grupie ale ponabijacie sobie tylko guzy rozpychając się saperkami. Może warto też zabrać gps ??? Bo jak się zapędzisz z tym szukaniem łatwiej będzie wrócić.
W przypadku gdy brak gps-a polecam folię ratunkową NRC, żeby przekimać pod miedzą do świtu w towarzystwie zwierząt które zwyczajowo sobie sypiają w tym miejscu, czasami przycupując ze strachu.... :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 10:43 
Specjalista
Specjalista

Nocą, kiedy rozszczekają się wiejskie psy, jest wyjątkowo nerwowo i nieprzyjemnie. Polecam tę porę tylko poszukiwaczom mocnych wrażeń. Słuchawki też mają tu duże znaczenie izolując nas od świata dźwięków, a ryk wykrywacza słychać niestety z daleka. Kiedyś nocą, w lesie na pobojowisku z 1831 r. niemal fizycznie czułem obecność tych którzy tam odeszli. Kumpel z którym wtedy łaziłem chyba też bo szybko się stamtąd wynieśliśmy.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 11:17 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W lato sporo biegałem w nocy.Noktowizor świetnie się sprawdza.Mam taki co nie ma zbliżenia, za to można "wyostrzyć" na ręce. Jest to monokular pierwszej generacji z bardzo dobrym podświetleniem.Trzeba tylko samemu opracować patent przysłaniający promieniownik bo strasznie wali po "gałach" jak patrzy się na "krótko".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 12:15 
Chorąży
Chorąży

Witam

Ja od 2 tygodni namiętnie chadzam nocą = po ciemku. Powód to całkowity brak czasu za dnia.
Muszę przyznać , że zabawa jest przednia.
Integracja z wykrywaczem pełna . Latarka w użyciu incydentalnie tylko do obejrzenia znaleziska.
Podświetlenie wykrywacza to na razie świetlik wędkarski , sprawdza się znakomicie .
Nabyłem już jednak coś bardziej odpowiedniego - podświetlenie zew. led.
Zresztą ten wątet tj.poświetlenia można poczytać tutaj :http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum ... highlight=

Szczerze polecam wypad nocny , wrażenia (pozytywne ) gwarantowane.(ostatnio przekonałem się na własne oczy (bo nie uszy) , że sowy latają bez dźwięku).
Jest to też okazja do dogłębnego poznania swojego wykrywacza i uruchomieniu innych zmysłów podczas poszukiwań.
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 13:27 
Podporucznik
Podporucznik

idol napisał(a):

Hmmm, nie wiem może dlatego że nie ślizgają sie w nich ręce? Bo mi w zwykłych sie strasznie niewygodnie kopie. I coś mi na oczy padło bo naturalnie są one powlekane gumą nie farbą :D czyli tzw.wampirki

PREM napisał(a):
Co do uwag uzupełniających powiem, że warto chyba pomyśleć o podświetleniu panela w wykrywce, a co do latarki wygodniejsza jest tzw. ,,czołówka".

Tak podświetlenie to bardzo dobry pomysł. nie wpadłem na to bo w moim korzystam tylko ze słuchu. A co do latarki to "czołówka" jest idealna jeśli chcesz widzieć gdzie chodzisz. Mi chodziło o to że taka z zapalniczek przyda się tylko do poszukiwania fanta. Ja sam mam "czołówke" ale z niej nie korzystam bo z daleka mnie widać a ja staram sie byc niewidoczny;)

PREM napisał(a):
Twój sympatyczny poradnik pomimo że pisany ze szczerych pobudek, trąci trochę poradnikiem ,,jak wejść na pole gdzie kopać nie wolno i kopać do woli" ;) ;)

Czemu nie rozumiem, niektórzy nie mają czasu pokopać za dnia a i tylko w nocy moge poszukać na leśnych traktach które za dnia są uczęszczane a na których mój MD radzi sobie w miare dobrze więc za dużego wyboru nie mam. Nigdzie nie opisuje jak włamać sie komuś na podwórko żeby pokopać :1

SZZ napisał(a):
Nocą, kiedy rozszczekają się wiejskie psy, jest wyjątkowo nerwowo i nieprzyjemnie.

wiem coś o tym bo na najbliższy kilometr od mojego domu przypada koło 80 psów i jak jeden zacznie szczekać to wszystki też zaczynają a wtedy wyłażą ludzie itp.
SZZ napisał(a):
Słuchawki też mają tu duże znaczenie izolując nas od świata dźwięków, a ryk wykrywacza słychać niestety z daleka.

ja mam o tyle dobrze że moge przyciszyć wykrywacz a w słuchawkach nie chodze bo sie czuje niepewnie, i cały czas mi sie wydaje że sie ktoś za mną skrada.
POZDRO

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 13:31 
Podporucznik
Podporucznik

FeRReR napisał(a):
Zajmuj się lepiej zakopywaniem dołków a nie referaty piszesz ;)

Z tym idzie mi coraz lepiej :) Pozdrawiam kolegę

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]