Teraz jest niedziela, 28 czerwca 2026, 09:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 04:29 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

W czasie okupacji wszyscy Polacy byli członkami ruchu oporu. A po 1945 wszyscy byli przeciwni systemowi, który został
sprowadzony ze wschodu.

Otrzeźwiej, życie to nie komiks.

P.S. 1 - Cytat : " ...On to bowiem dla nas polaków i dla naszego otrzeźwienia był polakiem mimo wszystko..." koniec cytatu.
"Polaków" powinno się pisać z wielkiej litery, panie patrioto, "Polakiem" jako określenie narodowości również.

P.S. 2 - życie pod okupacją to dowód na to, że życie i rzeczywistość jest raczej szara a nie czarno-biała,
jak twierdzą niektórzy ODWAŻNI, w przeciwieństwie do "moralnych tchórzy".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 04:41 
Podporucznik
Podporucznik

świeRZynka cieszy Twój brak argumentów oprócz tych ortograficznych gaf które popełniłem :0 masz ARGUMENTY? czy tylko na kanwie szkolnych błędów wytykasz ułomności? (co tym razem? przecinek?)

Martwi też twoja zapalczywośc w obalaniu "mitów" patriotycznych postaw.. myślisz że to wszystko ułuda ? miraż? pokaz? taka strzelanina na granicy? O Matko jaki ten patriotyzm zakłamany! Czy tak?

P.S. A propos komiksu to sądzę że twój komiks pisze michnik ze swoim komiksowym systemem wartości i oceną historii .. prawda? Angora? Agora? Mohair? Wybór należy do Ciebie :)

Ostatnio edytowano sobota, 29 listopada 2008, 04:47 przez Caracalla, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 04:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A wiesz, co mnie cieszy ? Twoje dziecinne rozumowanie o powszechnym oporze w strasznych czasach,
o których ani ty ani ja na szczęście nie żyliśmy, a które znamy z ubarwionych opowieści.

Zacznij czytać i wyciągać właściwe wnioski, a nie bujać w obłokach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 04:58 
Podporucznik
Podporucznik

Widzisz, dziecko (nie przypuszczałem że wygłoszę kiedykolwiek taką kwestię) podjąłem kiedyś ryzyko którego skala nigdy nie byłaby udziałem takiego bohatera/bohaterki jak ty :)nie byłby twoim udziałem bo zapewne jesteś, i tu nie wyprowadzisz mnie z błędu < postępowym, konsyliacyjnym i tolerancyjnym osobnikiem z gigantyczna przewaga umysłową nad mohairami ..co nie? no nie?

Ostatnio edytowano sobota, 29 listopada 2008, 11:38 przez Caracalla, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 08:48 
Major
Major

Alo, alo, gdzie jest moderator? Może wystarczy już obrażania innych przez użytkownika caracalla? Wiemy już wszyscy jakim to jesteś Polakiem, więc daruj sobie dalszą kompromitację. Czytając Twoje poprzednie wypowiedzi nie da się ukryć, że bohaterami Twojej "bajki" są Kaczyńscy, Rydzyk, Lepper i Giertych. Przemawiasz z taką samą nienawiścią i jadem jak oni. I śmiesz się jeszcze może nazywać chrześcijaninem? To daj mi przykład z ewangelii, gdzie Jezus nauczał w taki sposób? Twój patriotyzm i bohaterstwo jest pewnie takie samo jak twoich pryncypałów. Ja to nazywam parafrazując jednego z nich łżepatriotyzmem. Z tym podejściem do rzeczywistości kisisz się w sosie własnym. Twoja sprawa, ale nie obrażaj innych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 11:35 
WAZA Z BAZIN

wracajac do tematu postu pozwole sobie przytoczyc pewna opowiesz z ODKRYWCY-nr 10 pazdziernik 2003-KOZENIN -STYCZEN 1945
" po bitwie w lasach pod Kozeninem ukrywaly sie grupki zrezygnowanych,wyczerpanych i czesto rannych Niemcow.9 niedobitkow dotarlo do domu pana Jana.P . Jednym z nich byl ranny w noge polak z Tarnowa,trzy miesiace wczesniej siła wcielony do Wehrmachtu.Bardzo duzo opowiadal o swojej rodzinie"- tak wiec polakow wcielano do Wehrmachtu siła a na pewno i byli tacy co sami sie zglaszali
powracajac do opowiadania dopisze moze koniec tej historii-
"jedna z mieszkanek Kozenina zaalarmowala rosjan.Czterech sowietow zjawilo sie na miejscu nastepnego dnia rano.Niemcy probowali sie bronic,pospiesznie przygotowali stanowisko ogniowe w oknie domu, jednak w wyniku prosb gospodarza i jego zony, zrezygnowali z obronny i poddali sie bez walki liczac na to, ze trafia do niewoli.Ich los byl jednak inny.Radzieccy zolnierze rozbroili ich i roztrzelali pod stodola."Polak" Niemiec z Tarnowa probowal jeszcze ucieczki.Do lasu zabraklo mu bardzo niewiele"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 13:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Caracalla napisał(a):
Widzisz, dziecko (nie przypuszczałem że wygłoszę kiedykolwiek taką kwestię) podjąłem kiedyś ryzyko którego skala nigdy nie byłaby udziałem takiego bohatera/bohaterki jak ty :)nie byłby twoim udziałem bo zapewne jesteś, i tu nie wyprowadzisz mnie z błędu < postępowym, konsyliacyjnym i tolerancyjnym osobnikiem z gigantyczna przewaga umysłową nad mohairami ..co nie? no nie?

Odpowiem ci po raz ostatni, bo brzydzi mnie rozmowa z kimś takim jak ty (nie mów do mnie "dziecko", bo starszy jestem od ciebie) :
czego dowodem jest twoje rzekome bohaterstwo ??????? No czego ? Że ludzie w czasie okupacji w większości przypadków,
posłuszni instynktowi życia, pracowali, a skoro tak, to idąc tropem twojego rozumowania należy ich uznać za zdrajców,
wszak pracowali na rzecz III Rzeszy ??? Ja, w przeciwieństwie, nie wypowiadam się kategorycznie na temat tego, jak zachowałbym się
żyjąc w czasie okupacji, a tym bardziej nie wypowiadam się, jak zachowałby się ktoś mi znajomy. O nieznajomych w ogóle nie mówię.
A ty wypowiadasz jak znawca dusz i umysłow.Wiesz, co i kto by zrobił. Gratuluję dobrego samopoczucia i wyczucia, co inni by zrobili. To cenna umiejętność. Zazwyczaj jednak jest tak, że krowa, co dużo i głośno ryczy, mało mleka daje, więc ... Z błędu nikt prócz ciebie
samego cię nie wyprowadzi, bo żeby wyjść z czegoś, trzeba tego chcieć, a ty szufladkujesz ludzi (podobnie jak Kaczyńscy i Ziobro, pewnie
są twoimi idolami) : ten jest bohater i patriota, a tamten to morderca, a owamten to zdrajca, tchórz i zaprzaniec.
I nie jestem tolerancyjny, bo podobnych do ciebie, pozbawiałbym prawa wychowania dzieci (a nawet rozrodu), żeby
przyszłe pokolenia miały lepsze geny i mózgi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 13:39 
Podporucznik
Podporucznik

Obawiam się że to już nie tylko chamstwo z Twojej strony ale wręcz choroba psychiczna ... Masz wielki kłopot , współczuję, nie polemizuję ,bo z niezrównoważonymi psychicznie.. no sam wiesz... nie chce Cię rozdrażniać :) I boje się o swoje prawo do rozrodu .... o to najbardziej :) :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 15:39 
WAZA Z BAZIN

swiezynka jak to mowia
nieruszaj g.... bo smierdzi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 16:20 
Moderator
Moderator

" Obyś był zimny albo gorący! A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust” (Ap 3,14-16).
- ktoś pytał, to odpowiadam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 18:24 
Generał Broni
Generał Broni

witam

Panowie

Przykro czytać takie bluzgi,
oszczędzę Wam i sobie dalszych przykrości i zamknę temat,
który na życzenie może być ponownie
jak już emocje opadną,
pozdrawiam wszystkich

marti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2008, 21:15 
Główny Administrator
Główny Administrator

Kultura i dojrzałość ludzi spierających się polega na atakowaniu poglądów, a nie dyskutanta personalnie.
Każda skrajność jest chorobą psychiczną, której podłożem zwykle jest jakiś brak.
Np brak akceptacji przez najblizszych lub środowisko, chęć zaistnienia, niska samoocena itd.
Lew nikomu nie musi udowadniać, że jest silny, a pawian musi się puszyć i pokrzykiwać machając kończynami.
Panowie bądźcie lwami a nie pawianami !!!
Nikt nie wie jak zachowałby się w sytuacji zagrożenia dopóki się w takowej nie znajdzie.
Do tego czasu może sobie jedynie wyobrażać jak chciałby się zachować ale to jeszcze nie czyni z nikogo bohatera czy patrioty.
Nadymanie się narodowo-patriotycznymi frazesami nie czyni z nikogo lepszego Polaka czy obywatela.
Do przemyśleń.
FDJ

ps. pozwoliłem sobie na małe "podsumowanie" tematu po jego zamknięciu przez Martiego.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]