Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 12:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 01:50 
Moderator
Moderator

Płaj napisał(a):
Wydanie zezwolenia na budowę w bliskości nekropolii - takiej ekstremalnej bliskości, nawet jeśli grunt to własność prywatna, po prostu nie mieści mi sie w głowie.

Pomijajac przy okazji taki drobiazg jak wymagana strefa sanitarna o szerokosci bodajze 100 metrow choc nie wiem czy nie tyczy sie to tylko cmentarzy czynnych.
Swoja droga trzeba miec niezle pokrzywiona psychikze zeby zdecydwac sie na zamieszkiwanie na wyraznie wyodrebnionym terenie cmentarza :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 05:41 
Specjalista
Specjalista

Płaj napisał(a):
Ciekaw jestem co na to wszystko "czarny krzyż"

O do jasnej ciasnej, to nie tępi i obojętni na wszystko Polacy ale ludzie, którym zależy na swoich rodakach (co wiadomo po wielu cmentarzach w Galicji), sam jestem ciekaw co oni na to, bo nie wierzę, żeby za ich zgodą powstawał tam domek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 08:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Coś tu jest nie tak. Na pewno budynek szpeci niesamowicie, ale za mały jak na dom mieszkalny. Na garaż - nie te wejścia. Gdyby to był czynny cmentarz - powiedział bym, że szykują pomieszczenie gospodarcze dla grabarza. Może ma ktoś bardziej świeże zdjęcia?
Zdrav!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 09:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Budynek jest na pewno prywatny - rozmawiałem z "inwestorką".
Zbyt rozmowna nie była, potwierdziła jednak, że to jej budowa.
W pobliżu tego cmentarza stoi kilka domów - nie psują one jednak ogólnego widoku, bo są to typowe wiejskie parterowe chałupy, takie same jak budowano 100 lat temu, powiedziałbym nawet, że ładnie komponują się z całością, bo otaczają cmentarz z jednej strony.
Ta budowla jest tam wrzodem.
Drugorzędną sprawą jest fakt, czy jest to garaż, dom, czy budynek gospodarczy - najważniejsze jest, że pasuje tam jak gumofilce do garnituru :n

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 12:29 
Chorąży
Chorąży

Znalazłem dość stary artykuł na ten temat

Dom wśród grobów, czyli wielki skandal.

Poniżej zamieszczamy treść artykułu z Gazety Krakowskiej
28 lipca 2008 roku, wydanie lokalne Tarnów, Nowy Sącz:

Piętrowy budynek wybudowany został pośrodku cmentarza żołnierzy poległych podczas I wojny światowej. Takie są fakty i na nic się zdadzą tłumaczenia, że gmina nie miała planu zagospodarowania przestrzennego i że nie było prawnych przeciwwskazań, gdyż budynek zgłoszony został jako gospodarczy. Nie trzeba być dyplomowanym architektem ani doświadczonym urzędnikiem-tropicielem, żeby zobaczyć, że domek z balkonikiem na gospodarczą budowlę nie wygląda.

Trudno wprost zgłosić zastrzeżenia wobec inwestora - właściciela działki, bo każdy człowiek chce korzystać ze swojej własności, ale z drugiej strony . . . Wiadomo, że tam są mogiły, więc jakże obok siać pietruszkę do zupy lub ustawić grill i odpoczywać, kojąc oczy widokiem grobów. Można mieć wiele wątpliwości, ale są też rzeczy pewne: odpowiednie urzędy, utrzymywane przez podatników, nie spełniły swojej roli z należytą starannością. I nie zdołały nas uchronić przed skandalem - bo tak samo pewne jest, że Austriacy czy Rosjanie mogą (i powinni) teraz podnieść raban na cały świat, oto, że Polacy nie szanują pamięci. Bo w Dąbrówce Szczepanowskiej nie szanują.

Pracownicy tarnowskiej delegatury Państwowej Służby Ochrony Zabytków nie mają wątpliwości. W Dąbrówce Szczepanowskiej szykuje się skandal na międzynarodową skalę. Pośrodku reprezentacyjnego cmentarza z I wojny światowej - nr 193, obok odnowionego przez Austriaków pomnika, prywatny inwestor postawił budynek. Stało się to za przyzwoleniem tarnowskiego starostwa, i to zgodnie z obowiązującym prawem.

O piętrowym budynku, który "wyrósł" około 30 metrów od pomnika, poinformował zaniepokojony wójt gminy Pleśna. Cmentarz jest jednym z reprezentacyjnych obiektów w gminie, odnowionym za pieniądze z austriackiego Czarnego Krzyża.

- Budynek stanął wprawdzie na prywatnej działce, ale pośrodku cmentarnego wzgórza, na którym toczyły się krwawe walki na przełomie 1914 i 1915 roku. Tuż obok masywnego postumentu z ciosów kamiennych, pomiędzy kwaterą z żołnierzami austro-węgierskimi a kwaterą, w której pochowano ponad dwustu Rosjan - wylicza Maria Wojtal z tarnowskiej delegatury PSOZ. Oburzona mówi wręcz, że w Dąbrówce doszło do profanacji pamięci pochowanych. Zastanawia się, jak na to zareagują Austriacy, dla których cmentarz jest prawdziwym "oczkiem w głowie". Sprawę skierowano już do wojewody i Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa.

- Budynek został postawiony zgodnie z prawem - mówi Urszula Bartosz-Głowacka, naczelnik Wydziału Urbanistyki, Architektury i Budownictwa w starostwie. - Inwestor skorzystał z tego, że kiedy rozpoczynał budowę gmina nie dysponowała jeszcze planem zagospodarowania przestrzennego, a jedynie studium uwarunkowań, które nie ma mocy prawnej. Działka, na której postawił budynek, nie była też chroniona konserwatorsko. Dodaje, że obiekt zarejestrowany jest jako budynek gospodarczy. Inwestor nie musiał się więc starać o pozwolenie na budowę w gminie, a jedynie zgłosić ten fakt w starostwie, które wobec braku prawnych przeciwwskazań zgodziło się na inwestycję. Sprawą zainteresował się też nadzór budowlany, który sprawdza, czy budynek mimo wszystko nie stanął za blisko pomnika.

Autor artykułu: Paweł Chwał, Gazeta Krakowska, Oddział w Tarnowie

Więcej info na stronie http://www.pogorza.pl/kontrowersyjny-do ... jennym.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 12:48 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
- Budynek został postawiony zgodnie z prawem - mówi Urszula Bartosz-Głowacka, naczelnik Wydziału Urbanistyki, Architektury i Budownictwa w starostwie. - Inwestor skorzystał z tego, że kiedy rozpoczynał budowę gmina nie dysponowała jeszcze planem zagospodarowania przestrzennego, a jedynie studium uwarunkowań, które nie ma mocy prawnej. Działka, na której postawił budynek, nie była też chroniona konserwatorsko. Dodaje, że obiekt zarejestrowany jest jako budynek gospodarczy. Inwestor nie musiał się więc starać o pozwolenie na budowę w gminie, a jedynie zgłosić ten fakt w starostwie, które wobec braku prawnych przeciwwskazań zgodziło się na inwestycję. Sprawą zainteresował się też nadzór budowlany, który sprawdza, czy budynek mimo wszystko nie stanął za blisko pomnika.

Tak jak myślałem, klasyczny przykład celowego lub niecelowego braku intelektu. A czasami wystarczy choć trochę więcej zainteresowania, ruszenia "pięknym" ciałkiem zza biurka. "Prawnych przeciwskazań" - śmiać sie czy płakać. Jeden z największych cmentarzy tego terenu, wizytówka powiatu, wyremontowany kosztem innego państwa, a tu takie hasła.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 14:48 
Generał Broni
Generał Broni

luklen napisał(a):
Inwestor skorzystał z tego, że kiedy rozpoczynał budowę gmina nie dysponowała jeszcze planem zagospodarowania przestrzennego, a jedynie studium uwarunkowań, które nie ma mocy prawnej. Działka, na której postawił budynek, nie była też chroniona konserwatorsko.

Jakim planem zagospodarowania przestrzennego :que Przecież ten cmentarz nie powstał wczoraj, przedwczoraj, tydzień czy rok temu - On tam jest od 1915 roku. To tego budynku nigdy tam nie powinno być ( obojętne czy gospodarczy, mieszkalny, szopa, garaż, czy inne cholerstwo). Po prostu inwestor powinien dostać nakaz rozebrania (i niestety odszkodowanie z tego tytułu (za poniesione koszty-straty) - a za zaniedbania w odpowiednich urzędach też ktoś powinien oberwać i to zdrowo).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 15:43 
Moderator
Moderator

Panowie wychodzi tutaj cała "kompetencja"polskich urzędników z rana kawka,potem ploteczki a sprawy do których zostali powołani i nad którymi mają czuwać maja w głęboko w dup...e!Z drugiej ten tak zwany "inwestor"idzie po trupach i to bez przenośni..Słowo chamstwo to za mało odnośnie Niego!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2008, 12:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

witam,
Panowie może i ja cos dodam, do cmentarza nie mam daleko i odwiedzałem go czasem.
Ciekawe jest to,że obok cmentarza, nie widać tego na zdjęciach jest dom mieszkalny, z ogródkiem przydomowym, mieszka tam jakas staruszka, dom jest stary. Zapewne wybudowany wiele lat temu. Do domu, na szczyt wzgórza prowadzi lesna droga, przechodzaca prawie przez cmentarz. W jego okolicy znajdują sie wspomniane zrekonstruowane okopy, a i do okoła zachowały sie ogrome leje po pociskach artyleryjskich, o średnicy kilkunastu metrów. Całóśc ma swój klimat, ale jak wiadać działka prywatna graniczy sąsiedzko z cmentarzem, a ktoś na swojej prywatnej posesji postanowił wybudowac budynek. Faktem jest że szpeci to okolice, cmentarz kilka lat temu był faktycznie mocno zaniedbany,odresteurowany kilka lat temu z apieniadze Austryjackiego czarnego krzyża, nigdy już nie bedzi emiał pierwotnego blasku, gdyż w tamtym okresie wzgórze było nie zalesone, a cmentarz był widoczny doodkoła, górował nad krajobrazem. Teraz zgórze jest zalesione i w dodatku ten budynek gospodarczy?? z pewnościa mu nie służy!!!
Dziwnie jest rozwiązana własność tego wzgórza, bo chcąc sie dostać na cmentarz praktycznie trzeba komuś przejśc przez jego prywatne podwórko, dobrze, że właścieciele w muare spokojni i zagrodzili swoejgo terenu.
Jak bede miał chwile czasu to mogę podjechac i zobaczyć jak wygląda sytuacja w chwili obecnej.

pozdr. P.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2008, 13:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Panowie, jest to typowy przykład gminnego urzędnika: stos kartek -- tu walniemy podpis tam podpis -- nie patrząc a inne przeciwieństwa. A potem wychodzą takie sprawy. Znam to ze swojego doświadczenia mianowicie posiadam działkę budowlaną ze stawem a pan urzędnik linię zagospodarowania terenu przeprowadził sobie przez środek stawu.(domek na kładce??????) Więc z całym szacunkiem pozdrawiam niekompetentnych ludzi na poważnych stanowiskach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2008, 14:23 
Generał Broni
Generał Broni

Pablo11 - prosimy również o dokumentację foto z twojego wypadu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 grudnia 2008, 00:21 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Znam to miejsce doskonale bo są to również moje okolice i tym bardziej jestem zażenowany tym faktem. Z tego co wiem to miał to być budynek gospodarczy i nagle zaczął zamieniać się w mały domek. Obecnie ma już dach i wygląda fatalnie w tym miejscu. W przejściu pomiędzy cmentarzami (bo są dwa) jest wbita tabliczka "teren prywatny, zakaz wstępu".
Podobno nic nie można już zrobić bo teren był prywatny i tyle. Ciekawe gdzie był WKZ. Niebawem domy będą wyrastać na cmentarzach ale niestety taką mamy mentalność, że nikogo to nie interesuje i liczy się własny interes więc dom stoi. Obok stały już wcześniej domy ale przynajmniej nie zakłócały znacznie widoku samych cmentarzy. Szkoda! To już druga afera w okolicy bo proboszcz jednej z parafii "nie zauważył", że nowy grób jest już na terenie kwatery żołnierskiej. Jeszcze 25 lat i zostaną nam tylko fotografie z wielu cmentarzy...
W załączniku daję:
1. mapkę wzgórza cmentarnego z zaznaczonym nowym zjawiskiem architektonicznym
2. kolegę P. z ostatniego wypadu na ten cmentarz - trochę wtedy niewyraźnie wyglądał
3. zdjęcie starsze sprzed budowy i strzałka gdzie powstanie owo cudo
4. zdjęcie znalezione w internecie z uroczystości z udziałem Austriaków - jak widać ludzie już by sobie nie posiedzieli w tym miejscu chyba, że na dachu
5. archiwalne zdjęcie - z drugiej strony, po lewej od pomnika widać kwaterę rosyjską czy też cmentarz rosyjski jak zwał tak zwał ale oficjalnie całość to jeden cmentarz
6. archiwalne zdjęcie - widać zadumanego wojaka i piękne niebo, ciekawe czy by się zdziwił ?
P.S. Ciekawe czy Starostwo Powiatowe zaktualizuje swój baner :) http://www.powiat.tarnow.pl/
Pozdrawiam!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2009, 19:36 
Podporucznik
Podporucznik

To i ja jeszcze dorzucę parę fotek wykonanych na przestrzeni lat.

Strzałki oznaczają gdzie znajduje się cmentarz, dodatkowo rok wykonania zdjęć.

Te zabudowania (czy tez ścisłej kurna chata bo to jakoś tak wyglądało raczej) znajduje
się po prawej strony patrząc na przedostanie zdjęcie

Komentarza jakiegoś szczególnie nacechowanego oburzeniem dodawać mi się zwyczajnie nie chce
bowiem żyję już jaki czas wśród tej galicyjskiej gawiedzi, przeto dziwi mnie tylko i jednie dłuższy
okres pustki takich barwnych wykwitów obrazujących zaradność autochtonów.

Działania o tym i podobnym charakterze lokalnie nie burzą też już od dawna niczyjego dobrego
samopoczucia, a z pewnością nie miejscowych gwiazd - wybrańców narodu. Ci pojawiają
się tam gdzie elektorat skupiony przed odbiornikami lokalnego programu "tv" może z
podziwem przyjąć opowieść o dokonanych przez nich w trudzie i znoju poczynaniach dla
dobra mas, rzecz jasna. Wzrosło zdecydowanie potrzebowanie na działy pijaru, dla zmyłki
podpisane komunikacja społeczna czy jakoś w tym duchu.

A jako ciekawostkę dodam, że w gminie tej mieszka co najmniej jeden obecny minister
plus jeden obecny poseł na wychodźstwie. O ile mnie pamięć nie myli to w tym roku ów minister
pozował przed obiektywem, także ogólnopolskich przekaziorów, z okazji rocznicy
odzyskania niepodległości właśnie na pierwszowojennym cmentarzu, pech chciał, że
akurat nie na tym, jeno na Łowczówku. Bywa i tak. Przecież chodzi zasadniczo o to by
żyło się lepiej. Wszystkim. I spokój tych wszystkich uszanowany być winien. A jak ktoś
słusznie zauważył lasek zasłania widok z ulicy zatem problemu nie ma, a czepiają się
tylko pieniacze i tacy, którzy chcą zdestabilizować wytyczoną w pocie czoła strategię
regionalnego rozwoju. A więc wichrzyciele i ich należy skutecznie i bezwzględnie
wyeliminować.

Fotki poniżej, za te z 2004 podziękowania dla W. :)

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 06:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Może ktoś granice posesji obsadzi brzozowymi krzyżami, aby właściciel pamiętał, gdzie się osiedlił. A w okolicach Wszystkich Świętych postawi kilka zniczy - niech podświetlą co poniektóre mózgownice.
Na cmentarne historie jestem szczególnie wyczulony.
Zdrav!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 16:03 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Urzędnicy,urzędnikami ale nie rozumiem jaką mozna mieć przyjemnośc z postawienia budynku przy pomniku.normalny człowiek by tego nie postawił bo by go odrzucało na sam widok.
poruszyłem dzisiaj temat cmentarza z I wojny w dziale prawo i poszukiwania i ten przypadek skłoni mnie chyba do działania.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]