Teraz jest poniedziałek, 6 kwietnia 2026, 20:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 21:17 
Sierżant
Sierżant

Wszystko teraz jest dostępne w internecie tylko czy te mapy to stamtych lat nie są błędne :? Ja posiadam mapę z 1894r i tak dokładniej patrząc na obiekty które po dziś dzień stoją patrząc miarą pisaną na tych mapach jest nieraz nawet ponad 200m więc drogi mogą być również całkiem w mniej spodziewanych miejscach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 21:41 
Major
Major

To dziwne bo mapy z końca 19-go wieku są już w miare dokładne,co innego 18-go wieku to już takie bardziej poglądowe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2008, 00:34 
Sierżant
Sierżant

To może ten kto robił tom kopie którą posiadam ją jednym słowem zchrzanił robiona przez J.Krainz trudno poszukam innej dzięki za poszlakę :piwo

Ostatnio edytowano niedziela, 28 grudnia 2008, 17:18 przez pajak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2008, 01:01 
Generał Broni
Generał Broni

pajak napisał(a):
To morze ten kto robił tom kopie którą posiadam ją jednym słowem zchrzanił robiona przez J.Krainz trudno poszukam innej dzięki za poszlakę :piwo

ORTOGRAFIA!!!!!!!!! INTERPUNKCJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2008, 01:17 
Generał Broni
Generał Broni

Jedna rzecz mnie zastanawia skad Fox błąd ortograficzny!!! mapy na ktorych jest zaznaczona polna droga (czyli dawny trakt ) ... mam rozumiec ze ta mapka to max pochodzi z roku 17XX bo nie kojarze ze wczesniej byly tak dokladne mapy(czytli skala minimum 1:50000). Sorry nie chce sie czepiac ale jezeli masz jakies mapy na ktorych jest zaznaczona ta polna droga to te mapy pochodza z okresu po 1700...wiec skoro trakt byl od roku 1200 czy tez 1400 to wszystko moglo sie tak pozmieniac ze mozna sie troszke zdziwic ;). Sam dysponuje mapami z 17XX któregos i sa to mapy w skali 1:33 000 i zdobycie ich to nie lada wyzwanie. Pozdrawiam Slawku i dziekuje za mapki ;) Mysle ze na dzien dzisiejszy "dobry nos" jest wiecej wart niz nie jedna mapka ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2008, 17:15 
Major
Major

Z tymi traktami rzeczywiście jest śmiesznie... ja namierzyłem taki używany bardzo często do końcówki XIX w. później coraz rzadziej... obecnie używana jedynie przez służby leśne i wulgaryzm**ów ;) Jade... patrzę, a tam nawierzchnia z żużla, plus wkopany gazociąg :D Myślę - świetnie. Ale pobrzeża okazały się mocno urodzajne... (fakt że głównie w boratynki - ale w mocnej ilości) Z tym że nie sprawdziłem okolic bagienka bezp. przylegającego to ww. traktu. A tu jeden kolega mnie oświecił - wodopój!!! Jak tylko w rodzinnych stronach mróz zelżeje będę atakować ;)
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2008, 20:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

daniel-m napisał(a):
Z tymi traktami rzeczywiście jest śmiesznie... ja namierzyłem taki używany bardzo często do końcówki XIX w. później coraz rzadziej... obecnie używana jedynie przez służby leśne i <i>wulgaryzm</i>**ów ;) Jade... patrzę, a tam nawierzchnia z żużla, plus wkopany gazociąg :D Myślę - świetnie. Ale pobrzeża okazały się mocno urodzajne... (fakt że głównie w boratynki - ale w mocnej ilości) Z tym że nie sprawdziłem okolic bagienka bezp. przylegającego to ww. traktu. A tu jeden kolega mnie oświecił - wodopój!!! Jak tylko w rodzinnych stronach mróz zelżeje będę atakować ;)
pozdr

ja mialem niedawno nieco inny przypadek. wyczailem, ze z traktu w wiekszosci juz wyasfaltowanego ostal sie niezbyt dlugi kawalek prowadzacy przez las. po przyjechaniu na miejsce okazalo sie ze oczywiscie jest utwardzony jakims gruzem i wszedzie piszczy. zabralem sie wiec za pobocza, ale niestety nie byly wcale lepsze. tony smieci i jakiegos zuzla. natomiast idac dalej ta droga, skrecilem w boczna drozke ktora nie byla utwardzona i tam sie nawet cosik znalazlo. na nastepnym wypadzie w to miejsce okazalo sie, ze niewielki kawalek tej drogi gdzie szedl trakt jest jednak nie utwardzony i wlasnie tam udalo mi sie tez cos znalezc. tak wiec warto sprawdzic dalej jak sprawa wyglada, bo moze byc utwardzony tylko kawalek, np w ramach wazniejszego dojazdu, czy cos w tym stylu.
a jesli chodzi o wodopoj, to faktycznie warto poszukac bo monetki sa, tyle ze na podmoklym terenie zazwyczaj w slabiutkich stanach :(
wszystkiego najlepszego w nowym roku :pa

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]