Ok Traper wrócimy do Powstania : Na początek nie jestem miłośnikiem UPA -
"po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! interesuje mnie ten temat.
Metody walk z polakami
http://www.starwon.com.au/~korey/Wolyn%2043.htm
Hitoria konfliktu polsko - ukraińskiego jest zawiła i skomplikowana sedna można szukać cofając się o stulecia, ale wracjąc do okresu II wojny światowej , nienawiść rodzi nienawiść, i właśnie tu dochodzimy do tego że 27 wołyńska robiła to samo na ukraińskiej ludności cywilnej (aczkolwiek jestem zdania że na o wiele miejszą skalę niż OUN i UPA) wiesz zapewne że płk. Bąbliński musiał wydać specjalny rozkaz surowo zakzujacy represjonowania kobiet i dzieci, jednym przykładem i faktem jest postawienie przez por. Mikołaj Bałysz "Zagłoba " przed sadem wojskowym pochr. Tadeusza Koronę "Halicza". Został wydany wyrok śmierci - życie uratował mu insektor rejonu Kowel mjr. Jan Szatowski "Zagończyk" który za nim się wstawił - obecnie publikacje ukraińskie wyolbrzymiają takie incydenty. OUN -UPA to zbrodnicza nacjonalistyczna organizacja i nie życzę sobie tekstów typu "jesteś ich miłosnikiem" to już wolę jak Pit mówi że czytam "Utrwalacze"
Powastanie Warszawskie straty powstańców 45 000 zabitych , lidnośc cywilna 180 000 zabitych - niemcy straty ok 25 000, i nie chodziło mi o to kto był dowódcą tej żezi (gen. Chruściel a naczelny AK i masz tu racje Komorowski) a O TO KTO O NIEJ ZDECYDOWAŁ , w 44 Warszawę wyłączono z akcji Burza, Sosnkowski wysałał depeszę do KG AK o potrzebie oszczędzania własnych sił i odpowiedzialności za podwładnych, lecz popełnił bład upowazniajac KG AK do opanowania "miasta lub regionu " jako zalążka przyszłej władzy RP (oczywiście przed przybyciem Armii Czaerwonej) i to Okulickiemu pozwoliło na zbudowanie szalonego planu stoczenia bitwy nie tyle z niemcami co z armią czarwoną w Warszawie o władzę , " dostarczenia światu dowodu perfidii sowieckiej" (K.Iranek Osmecki "Powałoanie i przeznaczenie. Wspomnienia oficera KG AK 1940 -1945" wa-wa 1998 str. 404) Decyzja o wybuchu powstania zapadła 22 lipca na ul. Chłodnej 10 (róznie w źródłach Chłodna 4) na odprawie KG AK - uczestniczący to gen. Komorowski, płk. Bokszczanin,płk. Rzepecki. płk. Szostak. Sanojca, zastępca szefa sztabu Okulicki, Osmecki, Czachowski, Pełczyński, Skroczyński i Chruściel - rolę inspirująca decyzji pełnił Okulicki, by wysłąc uzbrojonego co 15 powsańca w broń krótką na bunkry z bronią maszynową i ach szkoda gadać ..... sory dziś jestem wykończony (też rozmawiałem z tymi co przeżyli i mówili mi że to najpiękniejsze chwile ich życia, i jest ot oczywiste bo przezyc powstanie to tak jak wygrac kilka razy w totolotka)
pozdr
wszystkich