Teraz jest sobota, 11 kwietnia 2026, 09:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 15:44 
Porucznik
Porucznik

Z rolnikami to wiadomo - najlepiej pytac o zgode jak sie da , a jak nie ma takiej mozliwosci nalezy liczyc sie z roznymi ciekawymi czasem przezyciami ;) . Z panami :cop mialem do tej pory 2 bliskie kontakty , raz w lasku kolo Bytomia kolega zaparkowal auto i ledwo odeszlismy podjechal patrol sprawdzac nr auta czy nie kradzione itd. podeszlismy z wykrywaczami w dloni - kolega poinformowal ze to jego auto , a oni na to ze dzis niedziela a panowie (CZYLI MY)w pracy... tez sie z tego powodu zasmucilismy..... W drugim przypadku parkowalismy kolo opuszczonego domu w rejonie Bystrzycy Kl. przy drodze- przejechala :cop raz kolo nas i po 5 min. widocznie zawrocili i tym razem zatrzymali sie kolo nas . My akurat pakowalismy wykrywki do auta , spytali czy juz wykopalismy ta skrzynie - ja pokazalem kilka fenigowek , pokiwali glowami i zwrocili uwage zeby uwazac bo czesto te ruinki maja jakis wlascicieli i pojechali. Sadze wiec ze wszystko zalezy jak zawsze od czlowieka.... :)

Pozdrawiam
Natan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 16:36 
Sierżant
Sierżant

Zależy wszystko na kogo się trafi. Wujek jest :cop i jeździmy na wykopki. A w komendzie jest jeszcze trzech takich gości co mają takie hobby. Także nasza pasja również jest znana smutnym panom od innej strony :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 lutego 2009, 13:25 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

ekscesy z ostatniego sezonu:
- las, park narodowy piekna jesienna pogoda ide z kolego po lesie i widzimy- na drodze stoi simson- kolega mówi ze jeżdzi takim leśniczy a wiadomo ze gó.... ruszać nie można bo zacznie smierdzieć. wiec szerokim łukiem omijamy domniemane miejsce pobytu strażnika. w odległości jakieś 100m od skuterka podchodzimy pod górę dość stromą i co?- oczywiście na jej szczycie stoi pan w zielonym sweterku. o ucieczce mowy nie było. pada pytanie
"a co panowie tutaj robią",
a orzechy zbieramy ;) ,
"ale widzę ze sprzet to nie na orzechy"
. po krutkim instruktażu co grozi za kopanie w parku. powoli oddaliliśmy sie na bezpieczną odległość. uf sie udało.

- pole, chodzę z kumplami po oranicy nagle(o ile może nadjechac nagle) nadjeżdza ciągnik i facet zaczyna orać taki piękny ugorek. wiec z uśmiechem na twarzy wbijamy sie do chłopa piwko mu do rączki i zaczyna sie rozmowa. tego dnia juz nie kopaliśmy ani rolnik nie orał. okazało sie ze jest w posiadaniu alkocholu swojej produkcji zaprawianego landrynkami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 lutego 2009, 14:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

rudyvtt napisał(a):
- pole, chodzę z kumplami po oranicy nagle(o ile może nadjechac nagle) nadjeżdza ciągnik i facet zaczyna orać taki piękny ugorek. wiec z uśmiechem na twarzy wbijamy sie do chłopa piwko mu do rączki i zaczyna sie rozmowa. tego dnia juz nie kopaliśmy ani rolnik nie orał. okazało sie ze jest w posiadaniu alkocholu swojej produkcji zaprawianego landrynkami.

Hehehe i to są uroki tego hobby!!! Oby więcej takich przygód!!! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Moje przygody...
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2009, 18:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przygoda nr.1
Łażąc z wykrywaczem po okopach zobaczyłem na dnie jednego 3 piękne prawdziwki.Wszedłem oczywiscie i zerwałem je.Wychodząc z okopu zabaczyłem chłopa ze wsi z koszykiem,zbierającego grzyby.Ale grzyby!-skomentował,a to w drugim ręku to co?
Sprzęt do szukania grzybów-zełgałem.Czego to te miastowe nie wymyślą!-skomentował i poszedł w drugą stronę... :)
Przygoda nr.2
Wychodzę z lasu z wykrywką do samochodu,który zaparkowałem 10m.od asfaltu na drodze leśnej.W tym momencie podjeżdza samochód z dwoma panami ze Straży Leśnej.
Oczywiście nielegalny wjazd do lasu i mandat 30 PLN.Na koniec wyznanie:miło się z panem rozmawia,więc nie powiadomimy Policji o spotkaniu gościa z wykrywaczem.
Co ??? Tak !!! Mamy pismo okólne żeby to zgłaszać,bo tacy klienci odzyskują trotyl z niewybuchów do bomb dla mafii... :wq
Przygoda nr.3 (nie moja)
Kolega miał wykrywacz w samochodzie na tylnim siedzeniu podczas rutynowej kontroli drogowej.(ani uwagi ze strony gliny)!
Za 3 dni miał wizytę w domu :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2009, 19:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Mandat 30 PLN za wjazd do lasu ? Nie zapomniałeś o jednym 0 ? Tanio jak barszcz. Ja swego
czasu musiałem się zameldować w Nadleśnictwie i wybuliłem 100 PLN.

Po 3 dniach ? Mają refleks, :cop , nie ma co.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2009, 21:18 
WAZA Z BAZIN

Witek63 napisał(a):
niecały rok temu jakaś pani wyprosiła nas (trzech facetów, 2 z wykrywkami, 1 ze szpadelkiem) z pola, grzecznie, ale stanowczo.. trochę żal było, bo zdążyliśmy poznać teren jako potencjalnie bogaty, możliwe że tamtędy przebiegały drogi wycofywania się polskich piechurów w '39.. ale kilka dni później kolega przeczesał teren wczesnym rankiem, gdy jeszcze okolica spała.. efektów nie znam..

witia czy to nie ta przygoda zemna??
to i ja cos dodam
rok temu wszedlem na pole kolo domu jakiegos,naszedl mnie akurat starszy koles z bestia na łancuchu-nie byl to pies lecz krowa:)
spytal sie co szukam wiec odpowiadam ze medaliki, guziki itp zaczelismy milo gawedzic pokazal kilka fajnych miejscowek
i opowiedzial fajna historyjke z wojny,mianowicie jak byl lebkiem poczas wojny i jak polskie wojo wycofywalo sie spod biłgoraja
wpadl do nich do domu polski oficer i prosil jego ojca zeby zaprowadzil pod tomaszow lub, wojakow,jego ojciec odmowil ,a oficer wyciagnal visa z kabury ,przystawil do glowy i powiedzial ze jesli odmowi ma prawo go zastrzelic-i tak ojciec owego pana zaprowadzil wojakow kilkanascie km pod tomaszow-gdzie sie polaczyli z kims i odeszli-a on na piechotke do domu ok 45 km
innym razem jak szukalem na ugorkach ,wpadl wlasciciel pola i pytal sie czy szukam ropy :)

Ostatnio edytowano sobota, 14 lutego 2009, 21:28 przez waza, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2009, 21:18 
Major
Major

[quote="świeżynka"]Mandat 30 PLN za wjazd do lasu ? Nie zapomniałeś o jednym 0 ? Tanio jak barszcz. Ja swego

ja dopiero w ubiegłym, roku zacząłem po lesie biegac i jak na razie nie miałem styczności ze Strażą Leśną (odpukac :)
a jednego dnia na "swojej" leśnej drodze natknąłem się na VW z kierowcą w środku - samochodzik "przyczajony" o kilkadziesiąt metrów od mojej miejscówki poszukiwań - zaparkowałem i dylemat: wyciągac wkrywacz i nie zważac na gościa (może po prostu jakaś pani mu reguluje kolumnę kierownicy lub lewarek ;) i nic mu do tego co ja tu robię) - czy też może od razu przez to będe na widelcu u potencjalnego leśnika ?:(
postanowiłem ostentacyjnie wyciągnąc telefon komórkowy i udac że rozmawiam - nie skończyłem nawet "rozmawiac" a gościa wymiotło więc miałem święty spokój :)
pozdrawiam i życzę róawnieś Świętego spokoju" w czasie poszukiwań :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2009, 21:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Waza - oczywiście, że tak.. tylko nie chciałem za dużo szczegółów pisać, ale skoro sam się zgłaszasz.. ;) Tak sobie myślę, kiedy śniegi w Bieszczadach spłyną.. co Ty na to?

nawiązując do pozostałych postów to warto mieć w aucie parę butelek piwa... tak na wszelki wypadek, w celu znalezienia wspólnego KONTEKSTU z właścicielem pola..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 10:12 
WAZA Z BAZIN

hehe jak najbardziej
w maju z zona i mlodym w krempnej bede
ale wczesniej mozna bryknac
tylko ze teraz w biesach zapewne sniegu po kolana :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 11:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

po kolana to mało powiedziane hehe

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Moje przygody...
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 16:47 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

hokan napisał(a):
Przygoda nr.1
Łażąc z wykrywaczem po okopach zobaczyłem na dnie jednego 3 piękne prawdziwki.Wszedłem oczywiscie i zerwałem je.Wychodząc z okopu zabaczyłem chłopa ze wsi z koszykiem,zbierającego grzyby.Ale grzyby!-skomentował,a to w drugim ręku to co?
Sprzęt do szukania grzybów-zełgałem.Czego to te miastowe nie wymyślą!-skomentował i poszedł w drugą stronę... :)

Ludzie na wsi nie są tacy ciemni, żeby nie wiedzieli czym jest wykrywacz i do czego służy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 19:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

świeżynka napisał(a):
Mandat 30 PLN za wjazd do lasu ? Nie zapomniałeś o jednym 0 ? Tanio jak barszcz. Ja swego

Po 3 dniach ? Mają refleks, :cop , nie ma co.

To było parę lat wstecz...Cały mandat był za 50 PLN (20+20+10),ja dostałem tylko część.
Kiedyś to były czasy :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 lutego 2009, 11:28 
Podporucznik
Podporucznik

Moja najciekawsza historia była taka:
Pewnego niedzielnego poranka przeszukiwałem poletka wzdłuż traktu. Podchodzi straszy jegomość opalony od wiśniówki lepiej niż moja siostra po solarium. Pyta się co tu robię ja odpaliłem, że szukam guzików i monet. On ni z tego i owego oddalił się i wraca ze swoją babcią, która wskazała mi naprawdę ciekawe miejsce (browar wiejski dworski) wyskoczyło mi tam naprawdę kilka ciekawych fancików. Dałem wyraz wdzięczności w postaci piwa do dziś jeżdżę w tę okolice i odwiedzam tego jegomościa i od teraz zawsze zaczynam poszukiwania od rozmowy ze starszymi osobami w danym terenie nikt nie wie lepiej co gdzie było. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 22:13 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

tamtego roku (razem z tatą) chodziłem z piszczałką po znanych i często odwiedzanych przezemnie terenach,aż pewnego razu znudziło nam się łażenie po tych samych miejscach i wybraliśmy się parę kilometrów od naszej miejscówki.Akurat na przystanku siedział starszy dziadek , no to podbijamy do niego może coś będzie wiedział :).Podjechaliśmy i pytamy się o jakieś starcia czy cuś takiego ;) A on do nas z mordą że nie mamy pozwolenia i że dzwoni na :cop i że jego syn też ma wykrywke ale nic nie powie bo mu coś ukradniemy ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]