Teraz jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 18:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2004, 10:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Polecam stronę
http://www.tgrh.org/
Fajni ludzie, świetne pomysły :jump
Niwol

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2004, 21:35 
Plutonowy
Plutonowy

A czy Łukaszka zetknął się kiedyś z jednostkami UPA ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2004, 22:06 
Lew morski

Kolego Szponiasty juz nie wiem jak ci odpowiadac bo chyba masz niestety slaba orientacje w temacie Lupaszki( bo chyba o niego ci chodzi?). Lupaszko dzialal do akcji " Ostra Brama" na Wilenszczyznie, a pozniej na Podlasiu i na Pomorzu. Po zakonczeniu aktywnej dzialalnosci ukrywal sie m.in w Zakopanym gdzie zostal aresztowany. To, ze zetknal sie z UPA ma ok 1% prawdopodobienstwa, ale dla pocieszenia powiem ci, ze nie ty jeden kojarzysz go z UPA to chyba poklosie jakiejs ubeckiej kalumni - jednej z wielu rzucanych na dzialaczy niepodleglosciowego podziemia po wojnie.Slyszalem nawet od Niwola o studencie historii, ktory doprowadzil go do rozpaczy pytajac o mozliwosc zrobienia dyplomu o UPA na Pomorzu( !) bo slyszal o Lupaszce i tak go powiazal organizacyjnie(!!!!). No i bez obrazy tylko troszke poczytaj o Majorze zanim o cos spytasz pls. Pzdr :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2004, 22:33 
Plutonowy
Plutonowy

W wyniku akcji WISŁA nastąpiło częściowe zniszczenie i rozgrupowanie jednostek OUN UPA i SB UPA. Na terenie województwa Olsztyńskiego działały cztery grupy ukraińskich hitlerowców. Mianowicie 18 -osobowa grupa "Jasena" operowała w 48 na terenie powiatu Mrągowo, Bartoszyce i Kętrzyn. Odział "Dnipra" 31 osób składająca sie z trzech grup, Mazurka, Klisza i Połemyka. W powiecie Ketrzyńskim grupa "Buurewija" 15 osób i 20 osobowy oddział "Hiżaka" w powiatach Brab=niewo, Mragowo i Pasłęk. - Istnieją podobno przesłanki że poszczególne grupy zapuszcały sie na pomorskie tereny, działały do października 48. --- NIE MYLE ŁUPASZKO Z UPA :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2004, 17:24 
Lew morski

OK o UPA wiem niewiele i nowoscia dla mnie jest to, ze dzialaly jakies UPowskie oddzialy( czy moze raczej grupy konspirujace) na Pomorzu. To, ze po akcji Wisla Ukraincy pojawili sie w Olsztynskim i na Pomorzu ( chyba bardziej na zachodnim niz na Gdanskim) to znana sprawa rzeczywiscie jednak oddzialy - nazwijmy je umownie- Lupaszki, czyli badz zalozone przez niego badz powstale z czesci jego ludzi dzialaly juz tylko w tym czasie na Podlasiu( niestety) wiec raczej marne szanse choc nie mozna chyba na 100% wykluczyc jakiegos zetkniecia sie. Pisalem juz wczesniej, ze tam gdzie bylo to mozliwe dochodzilo do wspoldzialania wczesniejszych wrogow wobec zagrozenia zniszczeniem przez sowiety i ich wspolpracownikow - przyklady o ile mnie pamiec nie myli to wspoldzialanie poakowskiego podziemia z UPA chyba w Hrubieszowie( moze wiesz cos na ten temat wiecej - jestem dosc ciekaw tego) czy na polnocy z litewska partyzantka do tego stopnia, ze tworzono wspolnie oddzialy( niestety wybite zazwyczaj do nogi przez NKWD ). Ja o UPA malo wiem, ale wydaje mi sie, ze to tez nie byla jednolita organizacja - prosilbym jednak o zalozenie osobnego tematu UPA na, ktory "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! bede zagladal :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2004, 23:20 
Porucznik
Porucznik

Kolego Niwol, nieporozumienie wyjasnione, zdjęcie majątku które otrzymałem to Zieleniece, gdzie zginęli dwaj ubecy, natomiast Żelazny zginął w Czerninie, szukałem dworku z fotografii niepotrzebnie w Czerninie i okolicach. W samym Czerninie jest natomoast tylko jeden dworek i to właśnie o niego chodzi w tym wszystkim. Obawiam się że ze świadkami będzie kłopot, ale jeszcze poszukam. Czy istnieją jakies informacje co zrobiono ze zwłokami Żelaznego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2004, 23:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Trudno polemizować, kiedy szponiasty używa określenia "ukraińscy hitlerowcy". Trochę jak "komputer kąpiący". :lol: Przykro mi ale to bez sensu. UPA - zwracam uwagę na podstawową literaturę (G.Motyka "Tak było w Bieszczadach" czy dzieło Siemaszków) - walczyła zarówno z Polakami, jak Sowietami czy Niemcami. Natomiast faktem jest, iż część Ukraińców o innej opcji politycznej, poszła na współpracę z Niemcami, nawet tworząc dywizję SS "Hałyczyna". Co do resztek organizacyjnych UPA (OUN to skrót organizacji politycznej, przy której powstała UPA, zaś SB to skrót komórki kontrwywiadowczej UPA) na terenach północno-zachodnich, to zdecydowanie nie działały tutaj oddziały zbrojne. Owszem, była siec konspiracyjna (a raczej próba jej odtworzenia), aresztowani byli kurierzy z zagranicy, ale nie było żadnych akcji zbrojnych. Za to w literaturze utrwalaczowskiej (a ze smutkiem musze przyznać, także czasem obecnej - vide Edward Prus - konsultant WUBP i SB Katowice) pojawiają się na ten temat informacje. Zazwyczaj były to bandy rabunkowe, podszywające sie pod różne szyldy (nawet i ukraińskie) a czasem oddziały sowieckich dezerterów (o takim jednym w 1946 lub 1947 można mówić na Pomorzu). Z UPA, jak i litewską partyzantką Major nie miał styczności, uważając, że dowodzi oddziałami Wojska Polskiego, którego dowódcy na Zachodzie nie wydali rozkazu do takiego współdziałania. Przypominam w tym momencie, że oddziały Majora Łupaszki podległe były Komendantowi Okręgu Wileńskiego AK ppłk Antoniemu Olechnowiczowi "Pohoreckiemu", który bezpośrednio podporządkował się Naczelnemu Wodzowi w Londynie. Tak więc podane przykłady przez szponiastego (zapewne za okrojonym reprintem sb-ckiego "Informatora o nielegalnych organizacjach") jest mocno wątpliwy. Jeśli jednak źródło danych jest inne niż literatura (np. relacje) to jestem gotów zaprosić na forum (choć rzeczywiście jestem za zwekslowaniem tego tematu do nowego forum) specjalistów. :comp
Wracając zaś do podstawowego tematu. Major działał na terytorium Sopotu. Przy okazji warto wypić piwo w PUB-ie na Grunwaldzkiej (skrzyżowanie z Chopina). :zdr W tym domu mieszkała rodzina Wasiłojciów (z "Jachną"), tam często przebywał Major, tam był drukarnia ulotek ("nie jesteśmy żadną bandą"). Jest też kilka innych miejsc w Sopocie, gdzie były lokale "Zagończyka". Mam także dwa zdjęcia z ulicy Bohaterów Monte Cassino, gdzie idą koło siebie w marcu 1946 "Żelazny", "Lufa", "Inka", "Szpagat" a także zdjęcie jednego z patroli dywersyjnych "Zagończyka" na molo w Sopocie ("Jachna", "Dezerter", "Majewski"). Zapewne jest tego więcej, ale tylko do tych udało mi sie na razie dotrzeć. Swego czasu popełniłem zresztą tekst w "Roczniku Sopockim" o "Łupaszce w Sopocie" :swiety . Ale nie wiem czy można to dostać. :nicnie
Pozdrawiam
:pa
Niwol
ps. pozdrowienia dla PIT-a :bir

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2004, 23:55 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mam wreszcie chwilę czasu :D
Traper - zwłoki "Żelaznego" pochowano w nieznanym miejscu. Może warto popytać?
Ja poszukam przy okazji w dokumentacji. Ale szanse sa bardzo małe.
Pozdrawiam
Niwol

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 13:16 
Lew morski

Dzieki Niwol za rozjasnienie tematu.Mam przy okazji pytanie: wydaje sie, ze czesto grupy poscigowe KBW/NKWD/UBP podawaly sie za partyzantow(nota bene partyzanci za UB/KBW tez ) czy trafiasz na terenie Pomorza na slad podobnych prowokacji?Jesli tak to prosba o jakies fakty. Co do Zelaznego to mam wyrzuty sumienia, ze tak wlasciwie malo czasu poswiecilismy na zlokalizowanie tego miejsca - Traper i Tommy maja troszke blizej := -moze przy okazji zmontujemy jednodniowy wypad w tym celu ( dla tego warto wziac urlop).Ja uwazam, ze powinnismy zaczac od miejscowej parafii a stamtad "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! dojdziemy do swiadkow. Ja nie sadze zeby wozono cialo Zelaznego gdzies daleko.To ze Major nie wspolpracowal z Litwinami to raczej logiczne, ale taki oddzialek Bladego/Burdyna(czytam o nich wlasnie) przyjal dwoch z rozbitego oddzialu litewskiego( ponoc po tamtej str Bugu tez dochodzilo do wspolpracy po 44ym) - z tym, ze oczywiscie grupa Bladego to raczej ukrywajaca sie zbieranina w dodatku mocno zinfiltrowana przez UB a oddzialy Majora to sprawne i doswiadczone wojsko wiec porownanie nie najszczesliwsze.
Niwol - nie daje mi spokoju to co ostatnio opowiedziales o pewnej kanalii w stopniu generala - musimy sie spotkac i jeszcze raz na spokojnie pogadac.Pzdr :pa
PS na piwo w pubie z "reakcyjnymi" tradycjami wybierz czas a ja juz sie dostosuje!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 16:29 
Porucznik
Porucznik

Dzisiaj trafiłem na ślad pewnego człowieka który słuzył w roku 46 w milicji w naszym rejonie. Jest to znajomy mojego znajomego, poprosiłem aby udał sie do niego i dyskretnie wypytałm wiemże w obławie na Żelaznego brali udział milicjanci ze Sztumu i Malborka, może coś wie, albo słyszał od kolegów utrwalaczy. Bee wiedział o wszystkim w najbliższym czasie. Pit, ten weekend mamjeszcze zajety, ale od niedzieli jestem wolny, napisz kiedy możesz przyjechać. Może być środek tygodnia, wieczory teraz są długie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 16:58 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dla wyjasnienia działaności grup prowokacyjnych UBP-KBW, fragment artykułu:
"Innym sposobem likwidacji partyzantów miała być działalność prowokacyjna. Ten sposób działania sprawdził się na Wileńszczyźnie, gdzie tamtejsze NKWD, stosując metodę tworzenia pozorowanych oddziałów partyzanckich, osiągnęło znaczne sukcesy (m.in. rozbijając oddział Czesława Stankiewicza „Komara”, w Ławżach). Oddział pozorowany, „wyposażony” w legendę oddziału partyzanckiego, po nawiązaniu kontaktu z rzeczywistymi partyzantami, wciągał ich w zasadzkę, z reguły całkowicie likwidując (zabijając na miejscu). Tę metodę postanowiono zastosować także na Pomorzu. W teren wyszedł przynajmniej jeden oddział prowokacyjny z WUBP Bydgoszcz, pod dowództwem por. Wróblewskiego, udający „zagubioną” grupę WiN-u z terenu Polski centralnej (tzw. grupę „Wilka”). Jego działalność zakończyła się jednak spektakularną klęską, gdyż został bardzo szybko rozpoznany przez miejscową ludność. Jednym z powodów było zachowanie rzekomych partyzantów oraz brak elementów umundurowania, charakterystycznych dla formacji wileńskich (choćby ryngrafów z wizerunkiem Matki Boskiej Ostrobramskiej). Do mieszkańców słowami zwracali się słowami „wy, obywatelu powiedzcie co wam wiadomo na temat działających tu oddziałów zbrojnych...” . Jak widać specyficznej nowomowy aparatu komunistycznego nie udało się w tym wypadku ukryć." :lol:
Więcej ich działało na BIałostocczyźnie, ale to odrębny temat.
Traper - po 7-mym ja tez się podłączam
Pozdrawiam
Niwol

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 18:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witajcie - wracając jeszcze na sekundkę to tematu UPA opowiem wam cepry :D jak to było na Podhalu- hej
Otóż jesienią 1946 roku d-ca 7 kompani OP "Błyskawica" mjr Jóżefa Kurasia "Ognia", Bronisław Bublik "Erwin" otrzymał propozycję współpracy od dowódcy jednej z grup UPA z prośbą o przekazanie jej "Ogniowi"- w prośbie oświadczali (UPA) że są wrogami Związku Radzieckiego i ustroju komunistycznego, tak samo jak Polacy i dlatego powinni się wzajemnie wspierać. W odpowiedzi "Ogień" nakazał strzelać do UPA bez ostrzeżenia :mg:

( za B. Dereń "Józef Kuraś - Ogień Partyzant Podhala")

Z góralskim pozdrowieniem VW Wojtek -hej :afr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 18:55 
Porucznik
Porucznik

Wracając do tematu prowokacji. W ten sam sposób nasz "kochany" Marian Reniak rozpracowywał oddziały w woj. krakowskim, podawał się za żołnierza NSZ z Brygady Świętokrzyskiej, który wraz ze swoją grupą posiada kontakt z Londynem. Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale słyszałem że Reniak w czasioe wojny był w AK i świadomie przeszedł na stronę czerwonych.
Niwol i Pit: zapraszam serdecznie w lipcu do nas, w niedziele przemieszczałem się rowerem drogą którą chłopaki Łupaszki wycofywali się w Bory Tucholskie po starciu w Tulicach. Christa wspominał coś o noclegu w oddalonym gospodarstwie, naliczyłem ich zaledwie 3 albo 4 , jak przyjedziecie to wybierzemy się razem i popytamy. Wojtek nareszcie się odezwałeś, myślałem że UB Cie aresztowało :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 20:30 
Lew morski

Z tym UB to wcale nie zarty - wielu jeszcze zyje a ci z SB pewnie maja wiecej akt niz IPN i archiwum panstwowe razem wziete - to i za nas moga sie zabrac - wypadki chodza po ludziach...A tak na powaznie to ci na Pomorzu sadzac po dzialalnosci tego Wrobla - to byli amatorzy calkowici.Korzystajac z okazji jeszcze jedno pytanko do Niwola( wybacz stary, ale temat rzeka) czy mozesz cos wiecej napisac na temat niejakiego " Korsarza" na Wilenszczyznie po wejsciu sowietow? No i mam mglista relacje od ojca - spytalem go kiedy po raz pierwszy uslyszal o Lupaszce. Opowiedzial mi, ze jak jego mama(czyli moja babcia) rozmawiala ze znajoma(oczywiscie z Wilna)w Sopocie i mowiac sciszonym glosem opowiedziala ( ta znajoma), ze jakas jej krewniaczka przenocowala swoja kolezanke " od Lupaszki".Ta co udzielila noclegu miala meza ubeka, ktory jednak jak zobaczyl realia procesu(kolezanka od Lupaszki wpadla pozniej) stanal w obronie zony(ponoc) i zostal wywalony z resortu z zakazem zamieszkania w trojmiescie( bylo to miedzy 46 a 48rokiem chyba).Nie wiem ile w tym prawdy i o jaka dziewczyne od Lupaszki moze chodzic( czyzby Jachna???)moze ty cos wymyslisz. Traper - rozpoznawaj teren dalej - ja po tym weekendzie bede chyba luzniejszy no i w nastepny moze skoczymy na Zwierzyniec, akcja Zelazny w nastepnej kolejnosci OK?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 23:30 
Porucznik
Porucznik

Witam po długiej przerwie.
Niwol twój jak to nazwałeś "popełniony" tekst o Majorze znalazłem już kilka miesięcy temu w necie.
Podaję link do art. kolegi Niwola pt. "Łupaszka w Sopocie"
http://www.sopot.pl/intgm_inc/inne/01_fulek.pdf
Niwol daj znac czy mas zdużą pojemność skrzynki pocztowej bo musze wyslać ci zdjęcia z Borów.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]