Teraz jest poniedziałek, 29 września 2025, 17:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 15:41 
Generał Broni
Generał Broni

Co do jabla to praktycznie na bardzo wielu sodach będzie działał poprawnie,(tyle że zasięg lub dokładność się zmieni) bo nie musi mieć odpowiedniej indukcyjności żeby wzbudzić generator tak jak w BFO czy VLF. Ja próbowałem podłączyć np sondę od BFO śr 30 cm mającą 100 zwojów nawiniętych drutem 0,35mm- wykrywka działała ale zasięg był koszmarny. Taka sonda jak podali w opisie jest w miarę optymalna jeżeli chodzi o stosunek głębokości do możliwości lokalizacji przedmiotu. Za pomocą większej sondy można uzyskać lepszy zasięg, ale przedmiotu będziesz szukał jak głupi, natomiast płaska sonda stosunkowo dobrze lokalizuje przedmiot, ale zasięg ma dosyć mały. Właściwie ze względu na sposób działania ważniejsze id indukcyjności cewki jest to żeby nie miała zbyt dużej rezystancji, bo wtedy zbyt duża cześć impulsu się niepotrzebnie marnuje!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 15:49 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Widzę że były testy z różnymi cewkami :)
Ja chyba ze swoim wyjde na spacer, mieszkam w bloku, a "pokój" piszemy przez "ó" - błąd ortograficzny!!! mam niewielki i pełny elektroniki, ściany żelbetonowe itp. Wykrywacz słabo reaguje na metal (tak jak pisałęm max. 60 cm - u Ciebie było lepiej :) ), a znakomicie reaguje na kompa, mysze telefon itp. (choć są oddalone)
Mam nadzieje że to jest przyczyną :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 16:16 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dzięki za info,prosze o nie wyśmiewanie się bo wykrywacze to dla mnie na razie czarna magia,czy chodzi o to że zasada działania Smentka jest zupełnie inna niż Jabla.Proszę o odpowiedź i bez zbędnych uszczypliwości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 16:31 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

HUBERTUS 1656 napisał(a):
Dzięki za info,prosze o nie wyśmiewanie się bo wykrywacze to dla mnie na razie czarna magia,czy chodzi o to że zasada działania Smentka jest zupełnie inna niż Jabla.Proszę o odpowiedź i bez zbędnych uszczypliwości.

Stąd mnie dziwi, że ktoś się bierze za składanie Jabla, kto nie wie nawet czym przede wszystkim różni się Jabel od Smętka... :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 16:43 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
Dzięki za info,prosze o nie wyśmiewanie się bo wykrywacze to dla mnie na razie czarna magia

Frycowe.

Cytuj:
czy chodzi o to że zasada działania Smentka jest zupełnie inna niż Jabla.Proszę o odpowiedź i bez zbędnych uszczypliwości.

Podstawą działania wykrywacza impulsowego (PI) jest szybkie wyłączenie prądu w cewce i pomiar prędkości zanikania napięcia na cewce. Obecność przedmiotów metalowych spowalnia zanikanie pola magnetycznego i tym samym napięcia. W przypadku wykrywaczy PI jest to prędkość wieksza od 10 woltów na mikrosekundę. W wykrywaczych zasilanych sinusoidalnie (na przykład HS3) w cewce oprócz uzwojeń cewki są jeszcze kondensatory tworzące obwód rezonansowy. Powodują one, że prędkość zanikania jest mniej więcej 100 razy mniejsza (poniżej 0.1 V/us) niż w PI. Z tego powodu cewki VLF całkowicie nie nadają się do wykrywaczy PI.

Cytuj:
Proszę o odpowiedź i bez zbędnych uszczypliwości.

Bez przesady. Śmieszne pytanie, śmieszna odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 16:49 
Generał Broni
Generał Broni

Ojj Robi jak to mówią "zapomniał wół jak cielęciem był", nie bądź taki uszczypliwy zwłaszcza że kolega prosi o to... Do złożenia jabla przecież nie jest konieczna jako taka wiedza o samych wykrywaczach, a raczej o elektronice.
HUBERTUS 1656 proponuje zajrzeć na stronę kolegi dark'a tam wszystko jest wyjaśnione:
http://free.polbox.pl/d/dark/sprzet.htm
No i jeszcze o samych cewkach na stronie proscan'a:
http://www.polbox.com/p/proscan/sondy.htm
Dodam jeszcze że HS-3 to wykrywacz VLF mający sondę z cewką nadawczą i odbiorczą- obie mają dużo zwojów nawiniętych cienkim przewodem co za tym dużą rezystancje, a Jabel to wykrywacz typu PI mający 1 cewkę. Gdybyś chciał gotową sondę to mógłbyś kupić taką od p. Nowaka do jego PI.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 18:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Serdeczne dzięki za info

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lipca 2004, 07:46 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Polak napisał(a):
Ojj Robi jak to mówią "zapomniał wół jak cielęciem był", nie bądź taki uszczypliwy zwłaszcza że kolega prosi o to... Do złożenia jabla przecież nie jest konieczna jako taka wiedza o samych wykrywaczach, a raczej o elektronice.

Nie "zapomniał wół..." bo ja się nigdy za składanie wykrywaczy nie brałem i raczej nie mam zamiaru się brać... :) Także to przysłowie nie do mnie.

Dalej utrzymuję swoje zdanie, które wyśmiewa taką postawę - składanie Jabla jak "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! się nie wie o co chodzi. Ale wolna wola.

Chwała tylko mu za to, że się najpierw pyta, a potem będzie to robił - gorzej, jakby było odwrotnie. Ja bym jednak polecił, żeby tego Jabla kupił sobie już złożonego od kogoś (za niewielką dopłatą) - oszczędzi sobie czasu i energii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2005, 22:03 
Generał Broni
Generał Broni

Odkopuje stary temat, ale to co wymyśliłem najlepiej tu pasuje. Jest to teoria, której już nie sprawdzę bo mój „jabol” już przygotowany do sprzedaży i szczerze nie chce kusić losu...
Chodzi mi mianowicie o układ kluczujący. Steruje nim tranzystor BD912, katalogowo mający moc strat Ptot 100W i dopuszczalny prąd kolektora 15A, napięcie kolektor-emiter 100V, częstotliwość graniczna 3Mhz- do tego układu to w zupełności wystarczające parametry i ciężko mi w katalogu coś lepszego znaleźć. Natomiast zaintrygował mnie rezystor R1- 4,7Ohm i całkiem pokaźnej mocy, która niewątpliwie zamienia się na nim w ciepełko. Zastanawiam się w ogóle po co on tam jest i czy np. zmniejszając jego rezystancję, a dokładając odpowiednio więcej zwojów w cewce nie uzyska się wzrostu zasięgu? Pewnie trzeba byłoby zwiększyć sporo wartość R3, ale to pryszcz. Może by tak w ogóle z niego zrezygnować i zrobić cewkę mającą około 70 zwojów (20 zwojów ma rezystancję 1,3 Ohmy). Albo delikatnie zmniejszyć jego rezystancję w tym układzie- BD912 powinien wytrzymać, a zawsze można by mu dołożyć jakiś radiatorek. Proszę osoby obeznane w PI o komentarz
[ img ]

Ostatnio edytowano czwartek, 17 marca 2005, 15:11 przez Polak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 11:10 
Major
Major

Właczenie do układu rezystora R1 oznacza, że rozpoczęła sie finezyjna gra. Tu trzeba wykonać obliczenia i w ich trakcie zobaczysz głebszy sens takiego rozwiązania. Myślę, że nie załamę Cię jeśli powiem, że w detektorze Cscope 6PI rezystor włączony identycznie jak R1 ma wartość 39ohm. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]